© Gates Notes
ΒΙΒΛΙΟ

Τα αγαπημένα βιβλία του Bill Gates για το 2021

Ο πιο διάσημος βιβλιοφάγος στον πλανήτη επιλέγει (ξανά) την επιστημονική φαντασία.

Ο Bill Gates έχει αντικαταστήσει τον Άγιο Βασίλη στον κόσμου των εκδόσεων. Τα τελευταία χρόνια μοιράζεται με απόλυτη συνέπεια, πάντα στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκείνα τα βιβλία που αγάπησε περισσότερο τη χρονιά που φεύγει. Εκδόσεις, δηλαδή, που θα κρατήσουν συντροφιά στο αναγνωστικό κοινό μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων. Αποτελεί, με άλλα λόγια, μία άτυπη παράδοση που την περιμένουμε πώς και πώς.

«Πιάνω τον εαυτό μου να επιστρέφει τον τελευταίο καιρό στα βιβλία που αγάπησα όταν ήμουν μικρός» έγραψε μέσες άκρες στο προσωπικό του blog που ακούει στο όνομα Gates Notes, αναφερομένος στις τυπωμένες σελίδες  που διάβασε μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέσα στο 2021.

Όχι, όταν ήταν μικρός δε διάβαζε τους Τρεις Σωματοφύλακες αλλά Isaac Asimov και Robert Heinlein. Επιστημονική φαντασία δηλαδή.

Έτσι, φέτος, μέσα στις πέντε επιλογές που δίνει στο κοινό ξεχωρίζουν και δύο από το sci-fi. Όσο για τις υπόλοιπες; Μία λογοτεχνική και δύο non-fiction συμπληρώνουν την πεντάδα που ακολουθεί.

A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence | Jeff Hawkins

Bill Gates Βιβλία

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι επιστήμη και μιλά για το πώς ακριβώς δημιουργείται μία τεχνητή νοημοσύνη. Ο συγγραφέας, όπως μας ενημερώνει ο Gates, έχει περάσει δεκαετίες ερευνώντας τους συσχετισμούς ανάμεσα στη νευροεπιστήμη και το machine learning (μηχανική μάθηση). Με άλλα λόγια ο Jeff Hawkins ξέρει.

The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race | Walter Isaacson

Bill Gates βιβλία

CRISPR λέγεται ένα είδος τεχνητής μετατροπής των γονιδίων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον και έχει ήδη λάβει ένα Νόμπελ. Ελάχιστα πράγματα καταλαβαίνουμε οι μη γνώστες, ο Bill Gates όμως δηλώνει ενθουσιασμένος με το βιβλίο (που δε θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερο τίτλο) και το εν λόγω επιστημονικό breakthrough σε τέτοιον βαθμό, ώστε να χρηματοδοτεί παρόμοια projects.

Η Κλάρα και ο ήλιος |  Kazuo Ishiguro

Καζούο Ισιγκούρο
PUBLIC.GR

17,70 15,93
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένας Βρετανός συγγραφέας ιαπωνικής καταγωγής, πρόσφατα βραβευμένος με Νόμπελ, που αποφασίζει να καταπιαστεί με την επιστημονική φαντασία και τα ρομπότ. Πώς να μη γοητεύσει τον Bill Gates η ιστορία της Κλάρας, της Τεχνητής Φίλης με την εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία;

 Άμνετ | Maggie O’Farrell

Άμνετ
PUBLIC.GR

16,60 14,94
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το μυθιστόρημα της βραβευμένης Maggie O’Farrell είναι μία συγκινητική ιστορία για τον γιο του William Shakespeare, ο οποίος μπορεί να έφυγε νωρίς, έζησε όμως αιώνια μέσα από το ίσως πιο διάσημο θεατρικό όλων των εποχών. «Προσωπικά, μου άρεσε περισσότερο από όλα ο χαρακτήρας της Αnne, γυναίκας του συγγραφέα» τονίζει ο Mr. Microsoft.

Project Hail Mary | Andy Weir

Andy Weir

Το πιο πιθανό είναι να μη γνωρίζεις τον συγγραφέα του The Martian, που είδαμε στον κινηματογράφο δια χειρός Ridley Scott και με πρωταγωνιστή τον Matt Damon. Το ίδιο ίσχυε και για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη – μέχρι που είδε την ταινία.

Όσο για το νέο πόνημα του Andy Weir; Όπως διαβάζουμε από τον Gates είναι fun, είναι περιπετειώδες, και μιλά για το πώς ένα καθηγητής φυσικής προσπαθεί να καταλάβει -με όπλο την επιστήμη- πώς στο καλό βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη σε ένα τελείως διαφορετικό ηλιακό σύστημα από το δικό μας.