ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

6 σημειώσεις για το νέο επεισόδιο ‘The X-Files’

Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της επιστροφής των “X-Files” και αναφέρουμε πρώτες εντυπώσεις χωρίς spoilers.

Πήρε 13 χρόνια και κάτι ψιλά, αλλά επιτέλους τα “The X-Files” ανήκουν κι αυτά στην όλο και μεγαλύτερη λίστα σειρών από το παρελθόν που επιστρέφουν για ένα νέο γύρο. Άλλες, πιο ασήμαντες σειρές έχουν ήδη γυρίσει και ξαναφύγει, όμως με τα “X-Files” η κατάσταση ήταν λίγο πιο περίπλοκη για διάφορους λόγους. Ας πούμε υπήρξε πριν λίγα χρόνια μια δεύτερη ταινία (η πρώτη παίχτηκε στη διάρκεια -στην κορύφωση ενδεχομένως- της σειράς), η οποία κάπως έσβησε την όποια ορμητική διάθεση επιστροφής- δεν ήταν πολύ καλή. Επιπλέον, ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι κι η Γκίλιαν Άντερσον έχουν υγιείς καριέρες και δεν είναι πως κάθονταν στην πολυθρόνα τους μετρώντας επιταγές από διαφημίσεις για να περνούν τις μέρες τους.

Οπότε, θέλω να πω, το ότι θα επέστρεφε η σειρά δεν ήταν ακριβώς προφανές, όμως συνέβη. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο event γιατί τα “The X-Files” δεν είναι απλά μια σειρά που άρεσε σε κόσμο, αλλά είναι μια σειρά από εκείνες τις 3-4, πίσω στη διάρκεια των ‘90s, που άλλαξαν την τηλεόραση. Όταν θυμόμαστε τα “X-Files”, προφανώς ο καθένας τραβά τους δικούς του συνειρμούς, έχει τα δικά του αγαπημένα στοιχεία, χαρακτήρες, επεισόδια, ατάκες, όμως υπάρχει ένα στοιχείο λίγο-πολύ κοινό στο μυαλό κάθε θεατή ή/και φαν: Η δομή των σεζόν, η ισορροπία ανάμεσα σε επεισόδια μυθολογίας και αυτοτελή ή ‘πειραματικά’ επεισόδια.

Δεν είναι μια περίεργη ανάλυση ακαδημαϊκών αυτή. Όποιος άνθρωπος έβλεπε τη σειρά καταλάβαινε πως παρακολουθούσε κάτι επαναστατικό, και τη θυμάται για αυτό το πολύ συγκεκριμένο πράγμα. Οπότε μέσα σε όλα, είναι κι αυτό. Από τη νέα αυτή μίνι σειρά 6 επεισοδίων, όλοι θέλουν ή περιμένουν διαφορετικά πράγματα. Θέλουν Σκάλι, θέλουν Μώλντερ, θέλουν εξωγήινους, θέλουν συνωμοσίες, θέλουν τερατοϊστορίες. (Εγώ θέλω απλά το επεισόδιο του Ντάριν Μόργκαν.) Είναι πολλά πράγματα! Γι’αυτό και η αναβίωση είναι τόσο ενδιαφέρουσα.

Δε χρειάζεται να πούμε πως το ΟΝΕΜΑΝ θα καλύψει αναλυτικά αυτή τη μίνι σειρά με reviews και αφιερώματα. Αλλά μέχρι την μεγάλη πρεμιέρα, που θα δούμε στην Ελλάδα αποκλειστικά στο FOX αυτή τη Δευτέρα στις 06:15 το πρωί και σε επανάληψη στις 21:50 το βράδυ, έχουμε μερικές spoiler-free σημειώσεις για το πρώτο επεισόδιο, που έχουμε ήδη παρακολουθήσει.

 

1. Ας το βγάλουμε κατευθείαν από τη μέση. Η Άντερσον κι ο Ντουκόβνι έχουν μεγαλώσει φανταστικά και είναι ακόμα ωραίο να τους βλέπεις να παίζουν μαζί. Η χαρά αυτή βοηθάει γιατί οι διάλογοι και οι μονόλογοι που τους γράφει ο Κάρτερ δεν είναι τρομερά εμπνευσμένοι- ευτυχώς στην πορεία η σκυτάλη περνά σε άλλους σεναριογράφους.

Η επιστροφή τους δεν γίνεται με ιδιαίτερες φανφάρες, είναι σχεδόν non-event, κάτι που έχει την αξία του. Οι συναισθηματικά φορτισμένες επανείσοδοι θρυλικών χαρακτήρων μπορεί συχνά να μοιάζει σαν στιγμή που ένας σταρ μπαίνει στο πλατώ ενός σίτκομ και εισπράττε το θερμό χειροκρότημα. Το “X-Files” δεν ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο σπάσιμο του τέταρτου τοίχου. Όταν ξαναβλέπουμε τους γνωστούς μας αυτούς ήρωες, νιώθουμε πως τους πετυχαίνουμε σε μια ακόμα μέρα της ζωής τους.

 

2. Το επεισόδιο λέγεται “My Struggle” και αναφέρεται πιθανώς στην αγωνιώδη προσπάθεια του Μώλντερ και της Σκάλι να επεξεργαστούν ένα νέο σύνολο πληροφοριών που τα αλλάζει όλα. (Ή στην προσπάθεια των Άντερσον και Ντουκόβνι να ερμηνεύσουν μερικές από τις σκηνές. Υπάρχει ένας μονόλογος που ο Ντουκόβνι ακούγεται σα να λέει διεύθυνση προορισμού στο ταξί.) Δε θα αποκαλύψουμε ακριβώς τι είναι αυτό, όμως ας πούμε πως αυτή η πρεμιέρα απλώς προετοιμάζει το έδαφος, βρίσκοντας λόγο και στόχο στο να ξαναμαζευτεί η γνωστή τρελοπαρέα των πάλαι ποτέ Φακέλων Χ ώστε να ξεκινήσει μια νέα έρευνα.

2α. Το φινάλε λέγεται “My Struggle II”, οπότε…

3. Η μίνι σειρά θα έχει αρκετές γνώριμες φιγούρες ως γκεστ σταρ, αλλά σε αυτό το πρώτο επεισόδιο ο βασικός νέος χαρακτήρας είναι ο Τζόελ ΜακΧέιλ του “Community” στο ρόλο του Ταντ Ο’Μάλεϊ, μιας τηλεπερσόνας που αρέσκεται στη συνωμοσιολογία, για την κακή κυβέρνηση που κρύβει μυστικά, πλεκτάνες, εξωτερικός έλεγχος, τελοσπάντων καταλαβαίνεις. Το βρήκα κάπως εκτός κλίματος, ίσως παραείναι καρικατούρα ένας τέτοιος χαρακτήρας για τόσο κεντρικό ρόλο στην Σοβαρή Συνωμοσία. Τελοσπάντων, ο Ταντ έχει κάποια πράγματα να πει με τον Φοξ Μώλντερ, όπως μπορείς να υποθέσεις.

 

Επίσης νευραλγικό ρόλο κρατά η Ανέτ Μαχεντρου, δηλαδή η Νίνα Σεργκέεβα από το “Americans”, που παίζει μια κοπέλα που– ξέρεις τι; Δες το καλύτερα.

4. “Θα πούμε ιστορίες ‘X-Files’ όπως τις λέγαμε πάντα. Θα τις τοποθετήσουμε φυσικά στο χρόνο και το χώρο όπου υπάρχουν,” εξήγησε ο Κρις Κάρτερ. “Λέμε σύγχρονες ιστορίες για σύγχρονες καταστάσεις.” Δηλαδή;

Η σειρά παιζόταν ακόμα όταν έγινε το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, είχε ακόμα μια σεζόν ζωής τότε, όμως δεν πρόλαβε να ενσωματώσει ποτέ τα εντελώς νέα κοινωνικά δεδομένα. Το νέο αυτό “X-Files” είναι ξεκάθαρα μια σειρά σε αυτή την νέα Αμερική, χρησιμοποιώντας πολύ εντονότερα λόγο και εικόνα εμπνευσμένο από την NSA εποχή του 21ου αιώνα. Αλλά ακόμα κυριότερα, η σειρά τα αντανακλά όλα αυτά και σε επίπεδο περιεχομένου, χάρη σε ένα εντελώς αναπάντεχο πιβοτάρισμα πλοκής και μυθολογίας που νομίζω θα μπορούμε να κρίνουμε μόνο μετά την ολοκλήρωση του arc. Είναι περίεργη εξέλιξη, αλλά θέλω να δω πού το πάει η σειρά.

 

5. Νομίζω ο δημιουργός Κρις Κάρτερ (που επιστρέφει ως showrunner) επιχειρεί ένα πολύ χρήσιμο αρχικό ξεκαθάρισμα, γιατί θα ήταν ειλικρινά εξωφρενικό το να πάει να βουτήξει ξανά στην περίπλοκη (και χρονικά απομακρυσμένη πλέον) μυθολογία της σειράς. Με λίγα λόγια, αντί να σου πει “είχαμε μείνει εκεί, και έχει συμβεί ως τώρα αυτό κι αυτό, και ο τάδε είχε κάνει αυτό, κλπ”, ξεκινάει την πολύ απλή και τίμια αυτή πρόταση: Οι Φάκελοι αυτοί ήταν ένα τμήμα που ερευνούσε αυτό κι αυτό. Συνάντησαν και ερεύνησαν πολλά περίεργα πράγματα. Τώρα η κατάσταση είναι αυτή.

Εν ολίγοις, πιστεύω πως η μίνι σειρά θα είναι παρακολουθήσιμη ανεξαρτήτως 9 σεζόν και 2 ταινιών.

6. Ναι αλλά θα είναι όλο μυθολογία;, σε ακούω να ρωτάς. Όχι!, θα σου απαντήσω, ενθουσιασμένος.

Αυτή ήταν η βασική μου αγωνία σχετικά με την επιστροφή της σειράς. Είναι αυτό που λέγαμε στην αρχή: Φαντάζεσαι να γύρναγε το “X-Files” για μια μίνι σειρά και να ήταν όλη μια υπόθεση σε συνέχειες; Απλά όχι. Επιστρέφουμε όμως ευτυχώς σε εκείνο το “θα πούμε ιστορίες ‘X-Files’ όπως τις λέγαμε πάντα” του Κάρτερ.

Δηλαδή, σε μια μίξη αυτοτελών και μυθολογικών επεισοδίων. Μπορεί η μίνι σειρά να αρχίζει και να τελειώνει με τα συνωμοσιολογικά “Struggle”s του Κάρτερ, όμως ενδιάμεσα θα έχουμε μια γκαλερί επεισοδίων και υποθέσεων γραμμένες από μερικούς από τους καλύτερους συγγραφείς που είχε ποτέ η σειρά. Σαν μια μικρογραφία δηλαδή μιας οποιασδήποτε σεζόν.

 

To δεύτερο επεισόδιο είναι του Τζέιμς Γουόνγκ και το τέταρτο είναι του Γκλεν Μόργκαν. Μαζί οι δυο τους ήταν στη σειρά από την πρώτη σεζόν της, είχαν γράψει τα φοβερά επεισόδια με τον Τουμς, όπως και το “Die Hand Die Verletzt”, και πολλά άλλα πρώιμα classics. Το τρίτο επεισόδιο, με τίτλο “Mulder and Scully Meet the Were-Monster” έχει γράψει ο Ντάριν Μόργκαν, ο οποίος ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ στη σειρά. Κι άλλο ένα επεισόδιο έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Κάρτερ, που επίσης ήταν πίσω από μερικά από το πιο αξέχαστα πειραματικά επεισόδια της σειράς.

Στο “My Struggle” η πάλη είναι πραγματική, αλλά από την άλλη το ίδιο ήταν κι η επιστροφή των “X-Files”. Ακόμα κι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ακόμα.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στο FOX, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 06:15 το πρωί ταυτόχρονα με την πρώτη προβολή στην Αμερική, ενώ θα προβληθεί ξανά την ίδια ημέρα στις 21:50. Το δεύτερο επεισόδιο θα μεταδοθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 06:15 και σε επανάληψη στις 21:50, με τα υπόλοιπα επεισόδια να προβάλλονται κάθε Τρίτη. Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Hellas, ενώ όλα τα νέα επεισόδια «The X-Files» θα είναι διαθέσιμα on-demand, μέσω FOX Play.