© Clay Banks / Unsplash
ΒΙΒΛΙΟ

6 βιβλία για να περάσεις τις διακοπές των Χριστουγέννων

Αστυνομικά μυθιστορήματα, κοινωνικές σάτιρες, βιογραφίες, βιβλία ιστορίας, κοινωνιολογίας αλλά και λίγη αυτοβελτίωση.

Ήρθε εκείνη η εποχή του χρόνου. Κάποιοι θα πάνε για σκι, άλλοι θα ξεχυθούν στα μπαρ και κάποιοι άλλοι περιμένουν υπομονετικά την άδειά τους για να κάτσουν δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, με μοναδικό σκοπό να ανοίξουν ένα βιβλίο ύστερα από πολλούς μήνες στρες, κούρασης ίσως και απελπισίας.

Αν λοιπόν ψάχνεις έναν τρόπο για να ηρεμήσει επιτέλους το κεφάλι σου, τα βιβλία είναι εδώ για σένα. Η εκδοτική παραγωγή είχε και ποιότητα και ποσότητα τον τελευταίο καιρό.

Έτσι, ακολουθεί μία μικρή επιλογή από εκδόσεις που καλύπτουν όλα τα αναγνωστικά γούστα: από αστυνομικά μυθιστορήματα, κοινωνικές σάτιρες και βιογραφίες μέχρι βιβλία ιστορίας, κοινωνιολογίας αλλά και λίγη αυτοβελτίωση.

Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ | Douglas Adams

«Σας μιλά ο Προστατικός Βόγκον Ζελτς του Γαλαξιακού Υπερδιαστημικού Συμβουλίου Πολεοδομίας. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το πλάνο των αναπτυξιακών προγραμμάτων των απομακρυσμένων περιοχών του γαλαξία απαιτεί την κατασκευή μιας υπερδιαστημικής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας διαμέσου του πλανητικού σας συστήματος, και δυστυχώς ο πλανήτης σας είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να κατεδαφιστούν. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο από δύο γήινα λεπτά. Ευχαριστώ». Ωπ, και τώρα τι κάνουμε;

Κάπως έτσι, ξεκινά ένα από τα διασημότερα κωμικά βιβλία του 20ου αιώνα. Ή μάλλον πιο σωστά βιβλία μία σειρά βιβλίων που παίρνει ως αφορμή την επιστημονική φαντασία για να στηλιτεύσει τη σύγχρονη κοινωνία με φλεγματικό χιούμορ, υπέροχες υπερβολές καθώς και κάτι το οποίο δεν περιμένεις: αισιοδοξία.

Μία επική παρωδία, δηλαδή, και ένα από τα λίγα βιβλία εκεί έξω που μπορούν να σε κάνουν να γελάς ασταμάτητα.

 

 

 

1979 | Val McDermid

 

Υπάρχουν αστυνομικά για αστυνομικούς, αστυνομικά για serial killers, αστυνομικά με δικαστές και πάει λέγοντας. Πώς λοιπόν θα σου φαινόταν ένα αστυνομικό με πρωταγωνιστές δύο μαχόμενους ρεπόρτερ;

Από τη μία η Άλι Μπερνς, ανερχόμενη δημοσιογράφος που έχει βαρεθεί τα «γυναικεία» θέματα που της φορτώνουν, και από την άλλη ο Ντάνι Σάλιβαν, πολλά υποσχόμενος ερευνητικός δημοσιογράφος. Μαζί θα βρεθούν στα χνάρια μίας τεράστιας φορολογικής απάτης η οποία θα τους φέρει αντιμέτωπους με μία ακροδεξιά πλεκτάνη. Το timing είναι σημαντικό: βρισκόμαστε στο 1979, παραμονές του σκοτσέζικου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στο παρελθόν από την πένα της Val McDermid, της νέας βασίλισσας του tartan noir. Μία κατάδυση σε έναν εντυπωσιακό κόσμο γεμάτο πολιτικές σκευωρίες, αίθουσες σύνταξης πνιγμένες στον καπνό και τον πάντα γλυκό ήχο από γραφομηχανές που χτυπούν ασταμάτητα.

Πίστη, ελπίδα, και πόνος | Nick Cave, Sean O’ Hagan

 

Πώς είναι να είσαι rock star και την ίδια στιγμή να παλεύεις με τον εθισμό; Ακόμα πιο δύσκολο: πώς είναι να είσαι πατέρας και να παλεύεις με την απώλεια του παιδιού σου; Να δύο θεματικές τις οποίες συναντούν οι αναγνώστες σε αυτήν την πολύ-διαφορετική-από-τις-άλλες βιογραφία.

Εδώ βλέπουμε τον Nick Cave να βγάζει τη συναισθηματική του πανοπλία και να μιλά για όλα όσα τον έχουν απασχολήσει στη ζωή του: την πίστη, την τέχνη, την αγάπη αλλά και τη δραματική του μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια.

Μία έκδοση 320 σελίδων, προϊόν 40 ωρών απομαγνητοφώνησης από τις συζητήσεις που είχε ο καλλιτέχνης με τον δημοσιογράφο του Observer, Sean O’ Hagan. Μάλιστα, το γεγονός ότι τους ακολουθεί μία γνωριμία τριών δεκαετιών είναι κάτι που φαίνεται στο κείμενο. Τι να περιμένεις λοιπόν;

Αυτό που έγραψε ο Guardian: «Από τον εθισμό στην ηρωίνη μέχρι τη διάλυση της μπάντας του, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός μιλά για το παρελθόν του και την αγωνία της απώλειας».

Εμείς οι ασταμάτητοι | Yuval Noah Harari

«Ένα σωρό χαζομάρες για το παρελθόν»: Αυτή είναι η άποψη του Yuval Noah Harari σχετικά με το τι πιστεύουν οι κοινωνίες για την ιστορία. Ο Ισραηλινός συγγραφέας-φαινόμενο και ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας, δε μασά τα λόγια του για τις παγιωμένες κοινωνικές μας αντιλήψεις.

Έτσι, το βιβλίο του με τίτλο Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο (ο πρώτος τόμος της τετράτομης σειράς «Εμείς οι ασταμάτητοι») αποτελεί τη δικιά του εκδοχή για τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο είδος κατάφερε να φτάσει από τις προϊστορικές σαβάνες της Αφρικής στη μεγαλειώδη κατάκτηση του διαστήματος.

Για μισό λεπτό όμως: αυτή δεν είναι μία εικονογραφημένη έκδοση για μικρούς αναγνώστες; Ναι, σωστά. Αν κάποιος ενήλικας πάντως το ανοίξει δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και καταφέρει να το κλείσει μετά από λίγο, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη. Διότι, απλά, δε γίνεται.

H παρακμή και η άνοδος της δημοκρατίας | David Stasavage

Υπάρχει η εξής παρανόηση: πως πριν τις σύγχρονες δημοκρατίες, το μοναδικό μέρος της Γης που είχε γνωρίσει το συγκεκριμένο πολίτευμα ήταν η Αρχαία Αθήνα κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι: ανά τους αιώνες υπήρξαν πολλοί πολιτισμοί που φλέρταραν ή εφάρμοσαν πολιτεύματα με δημοκρατικά στοιχεία – από τους Αζτέκους μέχρι τη μεσαιωνική Βενετία και από την προαποικιακή Αφρική μέχρι το Βυζάντιο.

Πώς όμως και γιατί συνέβη αυτό; Ο Κοσμήτορας Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, David Stasavage, παραθέτει ένα εντυπωσιακό αριθμό στοιχείων και αναφορών από την ιστορία του πολιτεύματος, βάζοντας τον αναγνώστη σε μία χρονομηχανή που ταξιδεύει όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον γεωγραφικό χώρο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο-τομή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία. Για το πώς δηλαδή λειτουργεί, για το πού και πότε αναδύθηκε και αναδύεται αλλά και για το πώς παρακμάζει. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που αναλύει το θέμα ο Stasavage: σε πολιτισμούς με πολύ ισχυρή κεντρική εξουσία και παντοδύναμη γραφειοκρατία -όπως η Αυτοκρατορική Κίνα- η δημοκρατία δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να πάρει.

Όντως, στην αυτοκρατορική Κίνα ανακαλύφθηκαν σχεδόν τα πάντα (τυπογραφία, πυρίτιδα, ποντοπόρα πλοία) αλλά η δημοκρατία δεν εμφανίστηκε ποτέ και με κανέναν τρόπο.

Σκέψου σαν πλούσιος | T. Harv Eker

Καταρχάς, αν έχεις σοβαρές αντιρρήσεις για το οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί στον πλανήτη αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για σένα. Αντίστοιχα, αν σε ενοχλεί ο κυνικός πολλές φορές τρόπος, τον οποίο πρέπει κανείς να μεταχειριστεί για να βγάλει λεφτά, ισχύει το ίδιο.

Ο Τ. Harv Eker πάντως δε μασά τα λόγια. Είναι ένας πολύ επιτυχημένος συγγραφέας, ένας διάσημος life coach και ο άνθρωπος πίσω από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προσωπικής ανάπτυξης στον πλανήτη. Γνωρίζει λοιπόν καλά τι λέει, αφού άλλωστε οι πράξεις του μιλούν από μόνες του: έγινε αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος ξεκινώντας από ένα δάνειο μόλις 2000 (!) δολαριών.

Έτσι, μπορεί άλλοτε να σου ακουστεί κυνικός και άλλοτε τρομερά αστείος, σε κάθε περίπτωση πάντως το σίγουρο είναι ένα: αυτό το βιβλίο έχει 17 διαφορετικούς τρόπους σκέψεις για να κυνηγήσεις τα πλούτη των ονείρων σου.