ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

7 Kingdoms of Athens. Χωρίσαμε την Αττική αλά Game of Thrones

Ποιο Westeros, ποια Αττική; Χωρίσαμε το λεκανοπέδιο στις διοικητικές περιοχές του Game of Thrones. Δεν ταιριάζουν μια χαρά οι Lannister στο Κεφαλάρι;

Τι πάει να πει “δεν χωράνε τα βασίλεια του Westeros στην Αττική”; Με λίγη καλή θέληση και πάρα πολλή φαντασία χωράνε και παραχωράνε. Από τις κορφές της Πάρνηθας μέχρι τους όρμους του Σουνίου η Αττική καταλαμβάνεται από τα Houses του Game of Thrones. Όλοι, σιχαμένοι και μη, αδελφόφιλοι και πατριώτες, δράκοι και βασιλιάδες βρήκαν τη θέση τους στους δήμους και τις περιοχές της Αττικής.

Ναι, θα δεις 9 περιοχές στο χάρτη. Δεν κάνεις λάθος. Ούτε κι εμείς γιατί τα 7 Kingdoms του Westeros προϋπήρχαν της πλοκής που παρακολουθούμε στην σειρά και δεν αναφέρονται επακριβώς σε γεωγραφικό χωρισμό του Westeros. Για την ακρίβεια το Westeros όπου διαδραματίζονται όσα βλέπουμε στο Game of Thrones (η Khaleesi έχει πάει βόλτα απέναντι, στο Essos), είναι χωρισμένο σε 9 περιοχές: The North, The Iron Islands, The Riverlands, The Vale of Arryn, The Westerlands, The Crownlands, The Reach και Dorne.

Διαβάσαμε λοιπόν λίγα παραπάνω χαρακτηριστικά για την κάθε περιοχή του Westeros, είδαμε ποιες οικογένειες κατέχουν την κάθε περιοχή και χωρίσαμε το λεκανοπέδιο ανάλογα, με την creative βοήθεια του Παναγιώτη Τσαγκάρη.

Westerlands: Οι Lannister πάτησαν Κηφισιά

Ο οίκος που κυβερνά: House Lannister

Ποιες περιοχές διοικούν: Μαρούσι, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Πολιτεία αλλά και το βουνό της Πεντέλης για να κάνουν τις εκδρομές τους.

Γιατί εκεί: Φαντάζεσαι πιο ιδανικό τόπο για τους Lannister; Κακά τα στερεότυπα που έχουμε για την κάθε περιοχή αλλά σε ποιο άλλο μέρος φαντάζεσαι μια οικογένεια με ισχυρογνώμονα πατέρα (Tywin) που έχει μοχθήσει για τον πλούτο της φαμίλιας του και 2 παιδιά (Tyrion, Cercei) να γκρινιάζουν για προξενειά, να απαιτούν εξοχικά και να θεωρούν ότι ο κόσμος τους ανήκει επειδή μάτωσαν μια φορά στη ζωή τους; Τα ΒΠ είναι η πιο πλουσια γειτονιά της Αττικής. Οι Lannister οι πιο πλούσιοι θεωρητικά του Westeros. Θες κι άλλα;

The North: Λύκοι τριγυρνάνε στην Πάρνηθα

Ο οίκος που κυβερνά: House Stark

Ποιες περιοχές διοικούν: Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Πάρνηθα και ακόμα πιο πέρα μέχρι το Τείχος. Όχι, δεν έχουμε ορίσει πού είναι το τείχος.

Γιατί εκεί: Τον ήθελαν λίγο τον βορρά οι Stark αλλά δεν κόλλαγαν στα κλασικά ΒΠ. Ήθελαν περιοχή που να πνίγεται στο χιόνι με τον χειμώνα. Ήθελαν περιοχή που να μπορούσαν να κόψουν τη βόλτα τους οι Λύκοι. Περιοχή που δεν είναι πυκνοκατοικημένη. Περιοχή με ανθρώπους που την τιμούν και την αγαπούν όσο οι Stark τη δική τους.

The Reach: Εκεί στο Νότο

Ο οίκος που κυβερνά: House Tyrell

Ποιες περιοχές διοικούν: Από την Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη.

Γιατί εκεί: Αν είναι ένα πράγμα που κάνουν οι Tyrell είναι να υπερηφανεύονται για τον τόπο τους και να λένε όλη μέρα πόσο όμορφο είναι το Highgarden και πόσο τέλειο είναι το Highgarden. Μήπως σου θυμίζουν κάποιο Γλυφαδιώτη φίλο σου; Μόνο οι Νότιοι κομπορημονεύονται τόσο πολύ για την ομορφιά της περιοχής τους και για τα πλούτη τα οποία έχουν. Το μόνο που τους σώζει είναι κάτι Margaery Tyrell που κουνάνε το φουστάνι τους και κυβερνάνε τον κόσμο. Και στο γράφει αυτό ένας Βουλιώτης.

The Iron Islands: Εδώ είναι Πειραιάς

Ο οίκος που κυβερνά: House Greyjoy

Ποιες περιοχές διοικούν: Πειραιά, Νίκαια, Κορυδαλλό και τα πρώτα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Γιατί εκεί: Δεν θα μπορούσαν να πάνε αλλού οι Greyjoys. Ναι, εντάξει, καταλαβαίνω ότι καμία περιοχή της Αθήνας δεν θα ήθελε να έχει γεννήσει τον Theon Greyjoy αλλά ποιοι άλλοι είναι τόσο ικανοί στη θάλασσα; Ποιοι άλλοι στηρίζουν την οικονομία τους τόσο πολύ στο υγρό στοιχείο; Ποιοι άλλοι έχουν κορίτσια που μπορούν εύκολα να βάλουν κάτω έναν μπουνταλά που έχει ανατραφεί πιο βόρεια;

Vale of Arryn: Εκεί ψηλά στον Υμηττό

Ο οίκος που κυβερνά: House Arryn

Ποιες περιοχές διοικούν: Το βουνό του Υμηττού παρέα με τις περιοχές από κάτω. Από Ηλιούπολη και Βύρωνα μέχρι Παπάγου και Χολαργό.

Γιατί εκεί: Ψάχναμε βουνά. Και κάτι σαν πανοπτικό να επιβλέπει την περιοχή όπως επιβλέπει το κάστρο του Eyrie τις τριγύρω πεδιάδες. Έτσι κι ο Υμηττός, δεσπόζει πάνω από την πόλη και επιβλέπει τα τεκταινόμενα. High Road δεν έχουμε για να φτάνουμε στην πρωτεύουσα αλλά έχουμε Περιφερειακό Υμηττού.

Crownlands: Τα headquarters της φάσης

Ο οίκος που κυβερνά: Τυπικά οι Baratheon και οι Lannister.

Ποιες περιοχές διοικούν: Το κέντρο της Αθήνας και τις γειτονικές περιοχές Παγκρατίου, Κυψέλης, Ακρόπολης, Κουκακίου κλπ.

Γιατί εκεί: Πού αλλού θα τοποθετούσαμε το King’s Landing αν όχι εκεί που εδρεύει η τωρινή πολιτική ηγεσία του τόπου μας. Μέρος συγκρούσεων και διεκδικήσεων με κάθε Οίκο να ονειρεύεται την πολιτική και πολεμική του κάθοδο. Μόνο το Κέντρο, το Σύνταγμα, η Ομόνοια μπορούν να φιλοξενήσουν το κέντρο αποφάσεων του Westeros.

The Stormlands: To γλέντι καλά κρατεί

Ο οίκος που κυβερνά: House Baratheon

Ποιες περιοχές διοικούν: Ψυχικό, Φιλοθέη, Γαλάτσι, Χαλάνδρι και τριγύρω περιοχές.

Γιατί εκεί: Η ζωή του Robert baratheon μου φέρνει κάτι σε Ψυχικό. Παλαιά καλά τζάκια που κάποτε είχαν τον απόλυτο σεβασμό της κοινωνίας και τώρα φτάνουν σιγά σιγά στην παρακμή τους. Ο Robert θα μπορούσε να κάνει την dolce vita του σε αυτές τις περιοχές. Ότι αυτοί είναι που κλέβουν τις Cercei Lannister και τις λοιπές πολύ ωραίες γκόμενες από τα βορειότερα, το είπαμε ε;

The Riverlands: Το πεδίο των μαχών

Ο οίκος που κυβερνά: House Tully, House Frey

Ποιες περιοχές διοικούν: Από Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση μέχρι Περιστέρι και Αιγάλεω.

Γιατί εκεί: Δυσκολεύτηκα λίγο για αυτή την επιλογή. Γιατί τα Riverlands είναι κυρίως μια περιοχή που διεξάγονταν πολλές μάχες και περνούσαν από το ένα βασίλειο στο άλλο. Κάτι σε Β’ Αθηνών μού έκανε όλο αυτό, κάτι σε αγωνιστικό πνεύμα που χαρκατηρίζει τα Δυτικά προάστια, ήρθε κι έδεσε. Ποτάμια δεν έχει πολλά. Μόνο λαού.

Dorne: Από μακριά κι αγαπημένα

Ο οίκος που κυβερνά: House Martell

Ποιες περιοχές διοικούν: Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο και τριγύρω.

Γιατί εκεί: Τίμιοι άνθρωποι, οικογενειάρχες. Δεν ξέρουμε πολλά για το Dorne μέχρι τώρα στην σειρά. Για την ακρίβεια έχει αναφερθεί ελάχιστα. Είναι όμως μια πολύ εύφορη περιοχή με πολύ καλό κρασί και κατοίκους που δεν πολυμπλέκονται σε αυτά που συμβαίνουν στο King’s Landing. Η ζωή στα Ανατολικά Προάστεια της Αθήνας κάτι τέτοιο μαρτυρά.

* Το ‘Game of Thrones’ επιστρέφει αποκλειστικά στη Nova στις 16 Ιουλίου, ταυτόχρονα με την Αμερική.