FARGO

7 πράγματα που περιμένουμε από τη 2η σεζόν του ‘Fargo’

Ο νέος κύκλος του πολυβραβευμένου νουάρ έρχεται σύντομα στην ελληνική τηλεόραση. Ως τότε, κρατάμε σημειώσεις.

Η 1η σεζόν του “Fargo” εμφανίστηκε στις οθόνες μας ναι μεν με κάποιες ελπίδες αλλά και με μπόλικη καχυποψία. Τι σημαίνει spin-off του “Fargo” εξάλλου; Μια από τις πιο πετυχημένες, αγαπημένες και πολυβραβευμένες ταινίες της φιλμογραφίας των αδερφών Κοέν, δημιουργών που δεν σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι για franchise και σίκουελ και τέτοια πράγματα. Άρα τι θα ήταν αυτή η σειρά; Πώς θα μπορούσε να σταθεί σε σύγκριση;

Τελικά, φαίνεται, όλα καλά πήγαν. Χωρίς τις φανφάρες του “True Detective” παρά με κύριο όχημα το χαρισματικό καστ και το κοφτερό του γράψιμο, το “Fargo” κατάφερε να αποφύγει εντέχνως δύσκολες ερωτήσεις και συγκρίσεις. Θα προσέξει κανείς πως ποτέ μα ποτέ η συζήτηση δεν εστίασε στο αν το τηλεοπτικό “Fargo” είναι ‘καλύτερο’ από το κινηματογραφικό. Αυτό οφείλεται στο ότι από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως είναι κάτι απόλυτα συγκεκριμένο και απόλυτα δικό του.

Η σειρά του Νόα Χώλεϊ, με ένα all-star καστ που περιλάμβανε τους Μάρτιν Φρίμαν και Μπίλι Μπομπ Θόρντον για μπροστάρηδες, κατάφερε από την πρώτη στιγμή να έχει δική της υπογραφή και χαρακτήρα. Αποφεύγοντας αναίτιες συγκρίσεις που φθείρουν τα πάντα, η σειρά κατάφερε να υπερβεί τον αρχικό δειλό της ερχομό και να αναδειχθεί στο αληθινό event crime anthology της χρονιάς. Κέρδισε τους κριτικούς, κέρδισε τα βραβεία, κέρδισε τον κόσμο.

Στο τέλος της διαδρομής, η 1η σεζόν του “Fargo” κέρδισε 3 βραβεία Έμμυ (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Μίνι Σειράς), 2 Χρυσές Σφαίρες, 3 βραβεία της Ένωσης Κριτικών, καθώς και το σημαντικό Peabody. Αλλά κυριότερο ακόμα ήταν το πώς αγαπήθηκε στην πράξη, στη συνείδηση των θεατών, και η φαινομενική άνεση με την οποία επιτέλεσε τον σκοπό του, στο μυαλό του δημιουργού της: Ο Χώλεϊ πάντα δήλωνε πως βλέπει το “Fargo” ως μια βίβλο του εγκλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μινεσότα. Η ταινία, λέει, ήταν ένα κεφάλαιο. Η 1η σεζόν ένα άλλο. Στόχος του είναι να συνεχίσει αυτή την ανθολογία.

Και κάπως έτσι βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα του 2ου κύκλου, ο οποίος ακολουθεί μια εντελώς καινούρια υπόθεση με νέο καστ και χαρακτήρες- αλλά και οπτικό ύφος. Η πρεμιέρα στην Αμερική έγινε ήδη, με την Ελληνική τηλεόραση να ακολουθεί σύντομα, από τις 24 Νοέμβρη και κάθε Τρίτη στις 23.00 στο OTE CINEMA 4HD. Ως τότε, ξεχωρίζουμε μερικά πράγματα για τα οποία θα ξεχωρίσει αυτή η νέα σεζόν.

1. Δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη σεζόν

Ψεύτης. Έχει την ελάχιστη δυνατή (συγγενική) σχέση: Ο βασικός ντετέκτιβ της ιστορίας είναι ο Λου Σόλβερσον, που είναι ο πατέρας της Μόλι, της ηρωίδας που λατρέψαμε στην πρώτο κύκλο. Το αν αυτό θα παίξει κάποιο ρόλο δεν το γνωρίζουμε, αλλά πιθανότατα πρόκειται απλώς για ένα μικρό easter egg.

2. Διαδραματίζεται στο 1979

Τα τέλη των ‘70s ήταν μια σπουδαία εποχή πολιτικά μιλώντας. Βγαίνοντας από τη δεκαετία του Βιετνάμ και του Γουότεργκεϊτ, η Αμερικάνικη κοινωνία βρισκόταν σε βρασμό, όπου τα πάντα ήταν ρευστά και στα πρόθυρα της μιας μεγάλης αλλαγής που ποτέ δεν ήρθε. Όμως αυτό που ήρθε ήταν η συντηρητικοποίηση ως αντίδραση στα ελεύθερα ‘70s και η ασφυκτική στροφή προς την πιο πολυεθνική, corporate αγορά. Ο Χώλεϊ λέει πως αυτό το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο τον ενέπνευσε ώστε να πει αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία. Τι σημαίνει αυτό δεν έχω ιδέα, αλλά εικάζω πως κάπου μες στο DNA της υπόθεσης θα βρίσκεται κάποιου είδους σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε κάποια μικρή και κάποια μεγάλη επιχείρηση. Κατά τα άλλα…

3. Η υπόθεση αφορά ένα αναίτιο μακελειό

Υπάρχει ένας ντόπιος αστυνομικός, που είναι ο Λου, που έχει μια μικρή κόρη, που έχει μια σύζυγο σε δύσκολη στιγμή. Υπάρχει ένα φιλήσυχο ζευγάρι. Και υπάρχει ο Ράι Γκέρχαρντ, ο τρίτος αδερφός μιας σκιώδους οικογένειας της περιοχής, εκείνος που όλοι έχουν στο δούλεμα. Ο Ράι λοιπόν αγχωμένος και εν γένει έξαλλος, θα πάει να κάνει το κομμάτι του, να επαναστατήσει ρε αδερφέ, και τελοσπάντων, τα υπόλοιπα στην οθόνη.

4. Το καστ είναι φοβερό

Έχουμε και λέμε. Τον Λου Σόλβερσον εδώ παίζει ο Πάτρικ Γουίλσον, που λόγω physique και γενικότερης κορμοστασιάς μοιάζει καταδικασμένος να παίζει μια ζωή τον Εντάξει Τύπο μέσα σε ένα περιβάλλον χάους, τρόμου και Χάνα Χόρβαθ. Πλαισιώνεται από ένα καστ που μπορεί μεν να μην έχει το τραναχτό όνομα ενός ας πούμε Κόλιν Φάρελ ή Μάθιου Μακόναχι (ή ακόμα και Μπίλι Μπομπ Θόρντον) όμως είναι από τις περιπτώσεις που σχεδόν κάθε χαρακτήρας που εμφανίζεται θα σε κάνει να πεις “ωχ! ωχ! ο/η τέτοι@!”.

Ο σερίφης Χανκ είναι Τεντ Ντάνσον, που πιο πρόσφατα ηγήθηκε του “CSI” μέχρι θανάτου, το αθώο ζευγάρι ενός χασάπη και μιας κομμώτριας παίζουν οι Τζέσε Πλέμονς (το αρρωστάκι από την τελευταία σεζόν “Breaking Bad” και βεβαίως ο Λάντρι από το “Friday Night Lights”) και Κίρστεν Ντανστ, την αρχικακιά ‘Νονά’ Φλόιντ Γκέρχαρτ παίζει η θεά Τζιν Σμαρτ (η ημίτρελη Πρώτη Κυρία από την εκπληκτική 5η σεζόν του “24”), τον άντρα της παίζει ο Μάικλ Χόγκαν (ο Σάουλ Μαδερφάκιν Τάι του “Battlestar Galactica”), ενώ τον Ράι Γκέρχαρντ που αναφέραμε και παραπάνω παίζει ο Κίραν “ακόμα με λένε αδερφό του Μακόλεϊ” Κάλκιν. Επίσης, στο σημείο που θα πεις “κάτσε ρε, αυτή δεν είναι…”, ΝΑΙ, αυτή είναι, η Μητέρα του “How I Met Your Mother” αυτοπροσώπως. Μια ζωή άτυχη 🙁

Α, και για το τέλος άφησα το καλύτερο. Ο Νίκ Όφερμαν, δηλαδή ο ΡΟΝ ΣΟΥΑΝΣΟΝ φίλε, παίζει έναν μεθυσμένο δικηγόρο που λέγεται Καρλ Γουέδερς. Κλάμα. Συγκίνησης και γέλιου, όλα μαζί.

5. Οι επιρροές από ταινίες των Κοέν δεν είναι αυτές που περιμένεις

Καλά δηλαδή μπορεί να είναι, δε θέλω να το παίζω έξυπνος. Οπότε αν υπέθετες πως η βασική Κοενική επιρροή πίσω από τη 2η σεζόν “Fargo” ήταν το “Miller’s Crossing” και το “The Man Who Wasn’t There”, τότε μπράβο γιατί το πέτυχες. Κι ενώ το πρώτο βγάζει απόλυτο νόημα, το δεύτερο θα βγάλει κι αυτό μετά από μια πολύ συγκεκριμένη, WTF-για-μια-στιγμή-έκλεισα-τα-μάτια-μου σκηνή που θα συζητηθεί. Νόημα δεν ξέρω αν θα βγάλει, αλλά έχουμε καιρό για αυτά.

6. Στυλιστικά μιλώντας

Η χρωματική παλέτα αυτής της σεζόν είναι ελαφρώς πιο παστέλ ξεθωριασμένη από την περσινή ώστε να είναι και πιο κοντά . H 2η σεζόν μοιάζει ακόμα ομορφότερη από την περσινή, ενώ ο Χώλεϊ με τους σκηνοθέτες του έχει φέρει στο προσκήνιο μια νέα για τη σειρά τεχνική: Στο πρώτο επεισόδιο έντονο ρόλο παίζει η χρήση του split screen ώστε να δοθεί έμφασή σε 2-3 περιπτώσεις στην επιμέρους κίνηση κάποιων χαρακτήρων. Δεν έχω πειστεί πως έχει ουσία το τρικ, αλλά είναι ωραίο οπότε δε με πειράζει κιόλας.

7. X-Men!

Ναι, ακόμα κι εδώ για υπερήρωες θα μιλήσουμε. Ο Νόα Χώλεϊ ανακοινώθηκε πως θα αναπτύξει ένα από τα αμέτρητα Marvel πρότζεκτς που θα υπάρχουν του χρόνου στην τηλεόραση. Και συγκεκριμένα για τον “Legion”, τον γιο του καθηγητή Εξέιβιερ και πανίσχυρο, σχιζοφρενή μεταλλαγμένο. Δεν έχω ιδέα γιατί είναι χρήσιμο να υπάρχει αυτή η σειρά στις οθόνες μας αλλά μου αρέσει πολύ ο Χώλεϊ, οπότε θα το περιμένω. (Η προηγούμενη σειρά του, θυμίζω, είναι το υπέροχο και σχετικά πανάγνωστο αστυνομικό “The Unusuals” το οποίο κράτησε για 10 επεισόδια, έχει τρομερό καστ, και προτείνω ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν κάτι στο στυλ του “Fargo” ανάμεσα στα επεισόδια του “Fargo”.)

*Η 2η σεζόν του “Fargo” αρχίζει να προβάλλεται αποκλειστικά στην Ελλάδα στο OTE CINEMA 4HD από Τρίτη 24 Νοεμβρίου στις 23.00.