The Voice of Greece/ Facebook
ΜΟΥΣΙΚΗ

7 τραγούδια που ακούγονται σε κάθε talent show

Με αφορμή τον τελικό του Voice of Greece, μαζέψαμε τα τραγούδια των talent shows που έχεις σίγουρα ακούσει ακόμα και στο ζάπινγκ.

Υπάρχουν 3 πράγματα που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής τηλεόρασης: α) Ο Γιώργος Αυτιάς που μιλά κάθε πρωί για τις συντάξεις, β) Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και οι ρετσίνες που βγαίνουν κάθε Σάββατο βράδυ στα τραπέζια του Στην Υγειά Μας και γ) τα talent shows μες στην εβδομάδα με νέους που μαγειρεύουν, φωτογραφίζονται και κατά βάση τραγουδούν. Ο αριθμός των τελευταίων -είτε μιλάμε για reality είτε όχι- είναι για την Ελλάδα τόσο μεγάλος που είναι τελικά αδύνατο να καταμετρηθεί. Πάντως, όποιο όνομα και αν έχουν, όποια κριτική επιτροπή και αν φιλοξενούν, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται. Ένα πολύ βασικό από αυτά; Τα τραγούδια που επιλέγονται.

Θα μπορούσαμε να πούμε πάλι ένα εκατομμύριο κουβέντες κριτικής που είναι τα κομμάτια είναι τα ίδια και τα ίδια, δεν έχουν αιχμές και βαρεθήκαμε να τα ακούμε. Δίκιο θα έχουμε. Το κακό όμως είναι ότι όσες φορές έχω παρατηρήσει κάποιον διαγωνιζόμενο να επιλέγει να ερμηνεύσει ένα άγνωστο τραγούδι είναι σαν να κάνει τάκλιν στον τερματοφύλακα στο Fifa 2001. Απευθείας κόκκινη. Λογικά, λοιπόν, επιλέγουν τα παρακάτω:

“I Don’t Want To Miss A Thing”, Aerosmith

«Αυτό δεν το λέει η κόρη της Steve Tyler;». Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχουμε ακούσει περισσότερες φορές από όσες μας άξιζε. Αφορά τον Steve Tyler, πατέρα της Liv Tyler. Δεν ξέρω με ποια ορμή μπήκαν οι Aerosmith στη μουσική βιομηχανία αλλά αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τραγούδια τους ακούγονται σε talent shows ή ραδιόφωνα της ελληνικής επαρχίας. Θα το πει κάποιος διαγωνιζόμενος του λαϊκού ρεπερτορίου που επιθυμεί να παρουσιάσει μια πιο…ροκ εκδοχή του. Συνήθως είναι και η τελευταία.

«Τo παλιό μου παλτό», Χρήστος Δάντης

Δύο επιλογές υπάρχουν εδώ Είτε το ακούς σε ημιτελικό και τελικό από μια decent φωνή που θέλει να αναδείξει τον εαυτό της είτε στις πρώτες φάσεις του διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, το παλιοπαλτό έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα αναδείξουν τον/την διαγωνιζόμενο/η: Μεγάλη έκταση στη φωνή, πολύ αναίτιο συναίσθημα.

«Η νύχτα δύο κομμάτια», Αντώνης Ρέμος

Το «Παλιό μου παλτό» για όσους είναι κάτω από 40. Λαϊκομπαλάντα που μπορείς να δείξεις τόσο την έκταση φωνής όσο και το συναίσθημα. Πιο πιασάρικο από το παλιοπαλτό. Συνήθως το πιάνουν διάφορες εκδοχές ανθρώπων που η φωνή τους μοιάζει με του Ρέμου όταν συναχώνεται. Όταν βέβαια το ερμήνευσε ο Γιάννης Ξανθόπουλος στο Rising Star, όλοι μάλλον, είπαν ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουν σε κάτι άλλο.

“How You Remind Me”, Nickelback

Μπορεί να το βρείτε και σε εκδοχή «Τα γιατί που μείναν πίσω» όπου σε μια συναρπαστική τροπή των πραγμάτων τα «ΓΙΑΤΙ;» έρχονται τελικά μπροστά. Μιλάμε για το κομμάτι που είναι για τον μεταλά του show ό,τι το “I Don’t Wanna Miss a Thing” για τον ροκά. Γιατί, ΟΚ, μπορεί να βρισκόμαστε σε Prime Time ζώνη και να βλέπει η μάνα μας που δεν πρόκειται να της βάλουμε το “Pulse of The Maggots” των Slipknot. Καταλαβαίνω τη θέση τους να μη δίνουν metal στον μεταλά, δεν μπορώ να κατανοήσω όμως γιατί το υποκατάστατο πρέπει να είναι αυτό. Έχεις σάκχαρο και δεν μπορείς να φας σοκολάτα; Φάε κοτόπουλο με ρύζι. Όπως και να έχει, ακολουθεί μία εκτέλεση που σίγουρα είναι καλύτερη από την αυθεντική. Προχωράμε.

“The Blower’s Daughter”, Damien Rice

“And so it is”. Αυτό το τραγούδι είναι αληθινό ή ηθοποιός; Πρόκειται για μία τύποις συνέχεια του “You’re beautiful” του James Blunt που πλανήθηκε ως φάντασμα πάνω από την Ευρώπη και τελικά πήρε αυτό που του άξιζε, αφού δεν ακούγεται ούτε σε ασανσέρ. Ερωτικό, εύκολες συγχορδίες και κάθε μέρα είναι του Αγίου Βαλεντίνου. Στανταράκι για να περάσεις τις πρώτες φάσεις. Όσο πλησιάζεις τον τελικό καταρρέει σαν τη σχέση των οπαδών του Trump με την πραγματικότητα.

«Μακριά Μου Να Φύγεις», Ελένη Βιτάλη

Εντάξει φανταστικό κομμάτι αλλά δε νομίζω να χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο από τη στιγμή που μιλάμε για Πάνο Γαβαλά. Συνήθως ερμηνεύεται ως μοιρολόι από «γνήσιες γυναικείες λαϊκές φωνές». Δεν είναι εύκολο στην ερμηνεία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και συνήθως δεν τα πάνε και άσχημα οι διαγωνιζόμενες.

“Survivor”, Destiny’s Child

Πάντοτε υπάρχει ένα ντουέτο μεταξύ δύο γυναικών διαγωνιζόμενων. Σύμφωνα με έρευνες ενός Πανεπιστημίου που μόλις έβγαλα από το μυαλό μου, οι πιθανότητες το επιλεγμένο κομμάτι να είναι το “Survivor” υπερβαίνουν το 90%. Η κριτική επιτροπή θα είναι πάντα ενθουσιασμένη από την ενέργεια. Στο τέλος θα τις αποκλείσει και τις δύο.

“Love Yourself”, Justin Bieber

«Τον λένε Βασίλη και είναι μόλις 16 ετών». Μετά θα δείτε πλάνα του Βασίλη να περπατάει με τα χέρια στις τσέπες στη Μαρίνα Φλοίσβου. Λίγο αργότερα ουρλιαχτά από το συνομήλικο του κοινό. Συνήθως θα φτάσει μέχρι τη μέση, μοιραία, όμως θα αποκλειστεί. Η (ευρωπαία) Manchester City των talent shows.