AP Photo Eduardo Verdugo
ΜΟΥΣΙΚΗ

7 βαριά λαϊκά τραγούδια που θα μπορούσαν να γίνουν metal διασκευές

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ακούτε ότι το βαρύ λαϊκό ή και το σκυλάδικο μπορούν να βρουν εύκολα θαυμαστές ανάμεσα σε εκείνους που έχουν πιο metal ακούσματα.

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια είχα βρεθεί στο πάνελ μιας ομιλίας. Ένας από τους ομιλητές ήταν ο καθηγητής και αγαπητός σε όσους έχουν σχέση με το Πάντειο, Γιάννης Σκαρπέλος. Σε μια φάση της ομιλίας του μας έβαλε ένα κομμάτι. Για την ακρίβεια το intro ενός κομματιού που φαινόταν να είναι κάτι σαν power metal. Μετά πάτησε pause. Μας ρώτησε τι περιμένουμε να ακούσουμε στη συνέχεια. Όλοι περίπου απαντήσαμε ότι περιμέναμε ’80ς metal φωνητικά. Τελικά πήραμε τη φωνή του Βασίλη Καρρά. Μας άξιζε.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάτι που συνδέει μουσικά το βαρύ λαϊκό τραγούδι με την παραδοσιακή heavy metal, το doom και την power metal. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε νεότερα λαϊκά τραγούδια είναι πολύ συχνό τη θέση του μπουζουκιού να την παίρνει η ηλεκτρική κιθάρα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης ότι κάποτε μεταφράσαμε μεγάλα metal τραγούδια σε ρεμπέτικα. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μια λίστα με 7 παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια που θα μπορούσαν τέλεια να γίνουν metal διασκευές.

‘Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα’

Δεν είναι μόνο ότι έχει γίνει το πανέμορφο κομμάτι με βάση τη μελωδία από τους His Majesty the King of Spain. Αυτό είναι απλά ένα δείγμα ότι θα μπορούσε να ακουστεί πανέμορφα και με πολύ δυνατό μπάσο και ντραμς. Ενδεχομένως από τους Blind Guardian και ιδανικά κρατώντας μέσα σε όλο αυτό τον Στράτο Διονυσίου.

‘Βρέχει στη φτωχογειτονιά’

Εδώ πάμε σε έναν διαφορετικό ήχο. Αργόσυρτο, μεγαλύτερη ατμόσφαιρα και ένα παράπονο. Θα το άκουγα πάρα πολύ ωραία από τους Danzig.

‘Μια Μολυβιά’

Ποιος να πει τι στον Μανώλη Αγγελόπουλο; Στο ‘Μια Μολυβιά’ πλάκα-πλάκα θα μπορούσαν να μείνουν περίπου ίδιοι και οι στίχοι. Εν προκειμένω έχουμε αργόσυρτο riff και μπόλικο παράπονο. Tα κοψίματα όμως μου κάνουν πολύ για Korn. Μόνο που ας το παραδεχτούμε. Είναι καλύτερο από ό,τι έχουν βγάλει οι Korn.

‘Πώς θα περάσει η βραδιά’

Ειλικρινά βάλτε αυτό το κομμάτι, ιδανικά βάλτε το από Σωτηρία Μπέλλου, κλείστε τα μάτια, αφήστε λίγο τον αμανέ στην αρχή και αφεθείτε στη μελωδία. Θα δείτε ότι ο τρόπος που θα προσπαθήσει το σώμα σας να ανταποκριθεί σε αυτό που ακούει θα είναι το headbanging. Μόνο headbanging δηλαδή. Παλιό, παραδοσιακό. Πάμε εδώ για Black Sabbath.

 

 

 

‘Λαϊκό Τσα-Τσα’

Αφενός έχει γραφτεί σύνθημα πάνω σε αυτή τη σύνθεση. Δεν μπορώ να θυμηθώ εδώ και καιρό. Παρακαλώ για τη βοήθειά όποιου το θυμηθεί. Γηπεδικό σύνθημα σκάει μόνο από μέταλ και βαρύ λαϊκό σε μια γενίκευση που έχει το νόημά της. Όποιος δεν ξέρει, λοιπόν, το κομμάτι ας παρακάμψει τον τίτλο και θα καταλάβει. Το riff θα μπορούσε κάλλιστα να είναι Iron Maiden, μάλλον στο ‘Powerslave’.

‘To προσκλητήριο’

Πάλι εδώ έχουμε τεράστιο Μάκη Χριστοδουλόπουλο που ούτως ή άλλως έχει 15λεπτο intro πριν βγει στη σκηνή στα πανηγύρια. Το ‘προσκλητήριο’ είναι τελείως μα τελείως doom ήχος. Ακόμα και τα vocals δηλαδή. Εδώ οι Candlemass νομίζω θα ταίριαζαν πάρα πολύ.

‘Στην υπόγα’

Κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και από το βαρύ λαϊκό πάμε σε ένα ρεμπέτικο. Ειλικρινά ακούστε αυτό το κομμάτι και πείτε μου σε πόσες πολλές εκδοχές θα μπορούσατε να το ακούσετε. Εν προκειμένω μάλλον θα πάμε σε πιο stoner κατάσταση. Ίσως Kyuss.

Γιατί δεν χορταίνουμε ποτέ ένα καλό comeback; Από τον Gandalf the White και τον Jon Snow μέχρι τον δεύτερο θρίαμβο του Keanu Reeves και του Robert Downey Jr., θυμόμαστε τα comebacks της ποπ κουλτούρας που μας ισοπέδωσαν στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες!