ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

8 επικές στιγμές του Stephen Colbert

O λατρεμένος παρουσιαστής του σατιρικού talk show "The Colbert Report" ανακοινώθηκε ως αντικαταστάτης του θρύλου David Letterman στη νυχτερινή ζώνη του CBS. Θυμόμαστε μερικές σπουδαίες στιγμές του.

Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν αποχωρεί από τη νυχτερινή ζώνη μετά από δεκαετίες. Στη θέση του, ανακοίνωσε το CBS, θα πάρει το 2015 ο Στίβεν Κολμπέρ, που ως τότε θα έχει κλείσει μια δεκαετία ως παρουσιαστής του “Colbert Report” στο Comedy Central.

Η κίνηση είναι σπουδαία. Ο Κολμπέρ είναι υπερβολικά καλός κωμικός και αιχμηρός σχολιαστής της πραγματικότητας και φανταστικός στις συνεντεύξεις ώστε να περιορίζεται μια ζωή στο gimmick του συντηρητικού χαρακτήρα που παίζει στο “Report”. Οπότε κάποια στιγμή θα είχε νόημα να εξελιχθεί. Και τι καλύτερο από το να καθίσει στην καρέκλα του Ντέιβ Λέτερμαν, του ανθρώπου δηλαδή που πριν πολλά χρόνια, έφερε φρέσκο αέρα στο κουρασμένο φορμάτ των νυχτερινών talk shows.

Τώρα είμαστε πάλι σε μια φάση που όλες αυτές οι εκπομπές μοιάζουν ίδιες, με εξαίρεση αυτό το υπέροχο cult πράγμα που κάνει ο Κρεγκ Φέργκιουσον (άλλο θέμα αυτός). Και φυσικά, με τις σάτιρες αυτών των εκπομπών, στο Comedy Central. Το “Daily Show” του Τζον Στιούαρτ και το “Colbert Report” του Στίβεν Κολμπέρ. Τώρα ο Κολμπέρ θα εγκαταλείψει την περσόνα που τον βοήθησε να χτίσει το φανατικό του, νεανικό κοινό, και θα επιχειρήσει να ανοίξει τους ορίζοντές του στο mainstream.

Φυσικά θα τα καταφέρει.

Αυτά είναι οχτώ πειστήρια από τη δεκαετή του κωμική προϋπηρεσία που μας κάνουν να το πιστεύουμε.

Truthiness!

Στην πρώτη του εκπομπή, σατιρίζοντας το συντηρητικό talk show του Μπιλ Ο’Ράιλι, εγκαινίασε τον όρο “truthiness”, μια λέξη που δεν υπήρχε, αλλά τη στήριξε με ξεκαρδιστικές έννοιες όπως “δεν εμπιστεύομαι τα βιβλία. Είναι όλο εγκέφαλος και καθόλου καρδιά.” Φυσικά ο όρος ‘truthiness’ πλέον ανήκει στο λεξικό.

Ο επιδραστικός Κολμπέρ

Η επιδραστικότητά του δεν εξαντλείται στο ότι εφευρίσκει λέξεις. Κάθε τρεις και λίγο χρησιμοποιούσε το τεράστιο ρεύμα του fanbase του για πράγματα από το να ονομαστεί με το όνομά του μια γέφυρά στην Ουγγαρία, μέχρι την εδραίωση της έννοιας ‘Colbert bump’, δηλαδή την άνοδο της δημοτικότητας πολλών καλεσμένων που κάθονται στην καρέκλα απέναντι από εκείνη του Κολμπέρ, ως καλεσμένοι.

Κολμπέρ για Πρόεδρος

“Δε θέλω να βγω Πρόεδρος, θέλω να είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος!”, ήταν η απίστευτη ατάκα με την οποία πλαισίωσε την ‘υποψηφιότητά’ του για την προεδρεία το 2008 ο Κολμπέρ, μια ατάκα που λέει τόσα πολλά για τη σύγχρονη πολιτική, όσα μια ντουζίνα ντιμπέιτ ποτέ δε θα μπορούσαν. Ο Κολμπέρ κατέβηκε υποψήφιος στη Νότια Καρολίνα, χαρίζοντάς μας σαν αποτέλεσμα ένα σερί απίστευτων εκπομπών στη διάρκεια των οποίων καυτηρίασε το πολιτικό σύστημα ‘από μέσα’.

Είναι τέλειος όταν το χάνει

Πεθαίνω όταν σκαλώνει στη μέση του αστείου ή όταν δε μπορεί να κοντρολάρει άλλο το γέλιο του κι αρχίζει να χασκογελάει στη μέση του σκετς. Νευρικό γέλιο στα παραπάνω.

“Good evening Godless sodomites”

H καλύτερη ατάκα που έχει ακουστεί ποτέ στα Έμμυ, όταν ο Κολμπέρ, πάντα in character, παρουσίασε το Έμμυ Καλύτερου Ριάλιτι μαζί με τον Τζον Στιούαρτ.

Δίνει βήμα στους επιστήμονες

Ο Κολμπέρ είναι nerd με περικεφαλαία (ή τελοσπάντων με ασπίδα, κι όταν λέω με ασπίδα εννοώ την ασπίδα του Captain America) και μια από τις συνέπειες είναι ότι η εκπομπή του ασχολείτο σταθερά με την επιστήμη περισσότερο όχι μόνο από την υπόλοιπη τηλεόραση, αλλά σταδιακά κι από κάθε άλλο mainstream μέσο. Ο καλεσμένος που εμφανίστηκε περισσότερο από όλους στην εκπομπή; Ο Νιλ ντεΓκράσι Τάισον. Όσο οι άλλοι δηλαδή πηγαινοφέρνουν κάθε ανούσιο σταρ του σινεμά που αραδιάζει τις ίδιες χαζοατάκες για την υπέροχη ταινία του που έκανε με τους υπέροχους συνεργάτες του, ο Κολμπέρ δίνει βήμα σε επιστήμονες, σε πολιτικούς, σε συγγραφείς. Και σε ποπ ήρωες φυσικά. Αλλά η ουσία είναι πως πάντα αξίζει να δεις μια συνέντευξη στο show του, τη στιγμή που στων υπολοίπων είναι βασικά το μέρος που το ρίχνουμε στο fast forward.

Daft Punk ή και όχι

Έστησε την κορύφωση του φετινού καλοκαιριού του γύρω από την ιδέα πως οι Daft Punk θα εμφανίζονταν στην εκπομπή για να πουν το “Get Lucky”. Η εμφάνιση ακυρώθηκε, ο Κολμπέρ έδωσε στεγνά τους corporate overlords του, και γέμισε την τρίτη πράξη του επεισοδίου του με ένα μουσικό μοντάζ που εν τέλει ήταν καλύτερο από οτιδήποτε θα περιλάμβανε τους ίδιους τους Daft Punk, οπότε όλα καλά.

Είναι άφοβος, άφοβος, Α Φ Ο Β Ο Σ

Το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου είναι μια από αυτές τις δεξιώσεις δημοσίων σχέσεων που μαζεύονται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, τρώνε φαγητά που δεν σε χορταίνουν, πίνουν ποτά που δε σε μεθάνε και ανταλλάζουν μερικά αστειάκια που δε σε κάνουν να γελάσεις. Είναι ένα από αυτά τα πράγματα. Ο Κολμπέρ επιλέχθηκε να κάνει την παραδοσιακή ομιλία το 2006 και επειδή είναι κωμικός με θράσος και με πολιτικό λόγο, όχι απλά καυτηρίασε, αλλά διέλυσε τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος καθόταν δυο καρέκλες παραπέρα. “Η αλήθεια έχει γνωστή προκατάληψη υπέρ των liberals,” είπε, στη διασημότερη ατάκα του δείπνου. Το μεγαλύτερο παράσημο είναι η πλήρης αμηχανία όλων των παρευρισκομένων, οι οποίοι καθώς ο λόγος προχωρά και γίνεται όλο και πιο υπόγεια πολεμικός, τόσο τα γέλια σβήνουν. Άκου προσεκτικά: Αυτό το νεκρό laughtrack είναι το σάουντρακ του μεγαλύτερου σατιρικού θριάμβου των ’00s.

Ο Στίβεν Κολμπέρ είναι θησαυρός, και πραγματικά δε βλέπω την ώρα να δω τι άλλο σχεδιάζει.