ΛΙΣΤΕΣ

8 ‘καλύτερες σειρές όλων των εποχών’

Ανατρέχουμε σε λίστες ειδικών για να δούμε πώς τις ψήφισαν.

Η πιο σύνηθης αντίδραση μετά τη δημοσίευση μιας οποιασδήποτε λίστας, είναι οι διαφωνίες που δημιουργούνται από αυτήν, από το “που είναι αυτό” μέχρι “γιατί αυτό το #1;”. Οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτές οι αντιδράσεις εντείνονται όσο μεγαλύτερο χρονικό εύρος καλείται να καλύψει μια λίστα. Όπως, ας πούμε, μια λίστα ‘καλύτερων σειρών όλων των εποχών’; Ναι, καλή τύχη!

Γι’αυτό λοιπόν, με αφορμή το δημοψήφισμα σειρών του ONEMAN, συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα όχι μίας, όχι, δύο, αλλά 8 τέτοιων λιστών. Είχαμε εξάλλου την περιέργεια να δούμε, τι σειρές έχουν κατά καιρούς ανακηρυχθεί ως Καλύτερες Ever. Οι παρακάτω νικητές προέρχονται από μεγάλα site και περιοδικά, μέχρι και οργανισμούς δημιουργών. Ακολουθώντας τα σχετικά λινκς μπορείς να ψηφίσεις γι’αυτές (ή για όποια άλλη θες).

Ας δούμε λοιπόν 8 σειρές που βρέθηκαν στην κορυφή σημαντικών ‘καλύτερες όλων των εποχών’ λιστών στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. (Βρίσκονται όλες στην 100άδα που έχει επιλέξει το ΟΝΕΜΑΝ και στην οποία συνεχίζεις να μπορείς να ψηφίζεις.)

The Simpsons

Λίστα: Empire

Τι έγραψαν: “Σε ό,τι κατηγορία κι αν βάλεις τους “Simpsons” είναι στην κορυφή. Καλύτερο animation. Καλύτερο sitcom. Καλύτερη οικογενειακή σειρά.”

Τι θα συμπληρώναμε: Υπάρχουν τόσα χρόνια που πλέον θεωρούμε δεδομένο αυτό που κάνουν, όμως οι “Simpsons”, ως βιτριολική σάτιρα ηθών και αξιών που ήταν, αποτέλεσαν επανάσταση για πολλά εκτός ορίων πράγματα στην τηλεόραση.

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: #16 (Ψήφισε)

#2 της λίστας:Buffy the Vampire Slayer

Seinfeld

Λίστα: TV Guide

Τι έγραψαν: “H πιο επιδραστική σειρά στην Αμερικάνικη ποπ κουλτούρα.”

Τι θα συμπληρώναμε: Μόνο θαυμασμό για μια σειρά που κατάφερε να συλλάβει την απόλυτη ανουσιότητα της καθημερινής μας ύπαρξης, κάνοντας χιούμορ παρατήρησης μέσα από ασκήσεις μη-ωρίμανσης.

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: #81 (Ψήφισε)

#2 της λίστας: “I Love Lucy”

The Sopranos

Λίστα: WGA (Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής) | 101 Καλύτερα Γραμμένες Σειρές

Τι έγραψαν: “Γρήγορα εξελίχθηκε ώστε να σχολιάσει και να παρατηρήσει αμέτρητες πτυχές της Αμερικάνικης ζωής, από την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας μέχρι τους τρόπους με τους οποίους μια οικογενειακή επιχείρηση, ακόμα και η Μαφία, πεθαίνει μέσα στην συντεχνιακή κουλτούρα μας.”

Τι θα συμπληρώναμε: Είναι επίσης ένα ονειρικό, σκληρό ποίημα πάνω στην αδυναμία του ανθρώπου να αλλάξει και ταυτόχρονα, η πιο αδυσώπητα ειλικρινής καταγραφής της πορείας προς την ολοκλήρωση του Αμερικάνικου ονείρου.

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: #29 (Ψήφισε)

#2 της λίστας:Seinfeld

Arrested Development

Λίστα: Complex | 50 Αστειότερες Κωμωδίες

Τι έγραψαν: “Τι κάναμε για να αξίζουμε αυτή τη σειρά εξαρχής, με το απίστευτο ensemble καστ της, τις περίπλοκες πλοκές και αυτο-αναφορές, αστεία που χτίζονται για ολόκληρα επεισόδια ώστε να κορυφωθούν σε ιδιοφυή punch-lines σαν σκακιστικές κινήσεις;”

Τι θα συμπληρώναμε: ΚΟΥΚΟΥΚΑΤΣΑ, ΚΟΥΚΟΥΚΑΤΣΑ

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: #51 (Ψήφισε)

#2 της λίστας:30 Rock

Battlerstar Galactica

Λίστα: IGN | Καλύτερες Sci-Fi Σειρές

Τι έγραψαν: Ένα μοντάζ του τοπ-5 έκαναν.

Τι θα συμπληρώναμε: Απολαυστικό ως διαστημική όπερα, αντικαθιστά το cheesy με το θεοσκότεινο τόνο της μετά-9/11 εποχής, προτείνει πολιτικά ανατρεπτικές θέσεις, εξερευνά φιλοσοφικές προεκτάσεις που δεν είναι πως κανείς δεν είχε αγγίξει ποτέ ξανά, αλλά κάποιος έπρεπε να το κάνει και για τον 21ο αιώνα.

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: #39 (Ψήφισε)

#2 της λίστας:Star Trek

Breaking Bad

Λίστα: imdb

Τι έγραψαν: “Το ‘Breaking Bad’ είναι η καλύτερη σειρά. Στην ιστορία.”

Τι θα συμπληρώναμε: Ε. Μπόλικα πραγματάκια.

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: #3 (Ψήφισε)

#2 της λίστας: …”Planet Earth”;! Εντάξει, θα θεωρήσουμε #2 το “Game of Thrones“.

Star Trek

Λίστα: io9 | 100 Σειρές Επιστημονικής Φαντασίας

Τι έγραψαν: “Το Έντερπραϊζ δεν εξερευνά απλώς νέους κόσμους και άγνωστους πολιιτισμούς – εξερευνά εμάς, τον κόσμο μας, και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε καθώς η τεχνολογία ξεπερνά τη σοφία μας.”

Τι θα συμπληρώναμε: Είναι και απίστευτα επιδραστικό σε επίπεδο βασικών πλοκών. Σχεδόν οτιδήποτε βλέπουμε σε εβδομαδιαία επεισόδια σύγχρονου sci-fi/fantasy, έχει τις ρίζες του εδώ.

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: Όχι αυτό, αλλά το πιο σύγχρονο, “The Next Generation” είναι στο #54. (Ψήφισε)

#2 της λίστας:Doctor Who

The Wire

Λίστα: Entertainment Weekly

Τι έγραψαν: “Πολιτική, ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών, σωματεία, δημόσια εκπαίδευση, τα media – αυτά είναι μερικές από τις μεγάλες θεματικές, που εξετάζονται μέσα από εκπληκτικά ζωγραφισμένους χαρακτήρες.”

Τι θα συμπληρώναμε: Μέσα από αυτή την εξονυχιστικής ακρίβειας (και σκληρής αλήθειας) ματιά σε κάθε πτυχή της σύγχρονης Κοινωνικής Μηχανής, αν κάτι καταφέρνει περιέργως να αναδεικνύεται περισσότερο, είναι ο ρόλος του κάθε ενός ανθρώπους σε ένα αδηφάγο σύστημα που μοιάζει να κινείται με νεκρά.

Θέση στην ψηφοφορία του ΟΝΕΜΑΝ: #21 (Ψήφισε)

#2 της λίστας:The Simpsons