ΛΙΣΤΕΣ

7 ταινίες + 1 σειρά για τον Kennedy που πρέπει να δεις

Ανήμερα της δολοφονίας του John F. Kennedy, το PopCode θυμάται τις καλύτερες ταινίες που έχουν φτιαχτεί για τον εμβληματικότερο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σαν σήμερα πριν 53 χρόνια, μία σφαίρα βρήκε τον επιβάτη μιας Ford λιμουζίνας που κυκλοφορούσε στο Dallas και η ιστορία άλλαξε για πάντα. Από τότε μέχρι σήμερα, το Κάμελοτ του John F. Kennedy, όπως ονόμασε η Jackie Kennedy τη σύντομη εποχή του στο περιοδικό LIFE, έχει πάρει διαστάσεις υπαρκτού μύθου και οι απεικονίσεις του Προέδρου, της δολοφονίας του και της οικογένειάς του, έχει γίνει μια θεματική στην ποπ κουλτούρα που δε θα σταματήσει να επανέρχεται μέχρι να φθαρεί η γοητεία της. Δηλαδή ποτέ.

Μέσα στις δεκάδες αναφορές, ταινίες και σειρές όμως, κάποιες έχουν ξεχωρίσει. Δες τες παρακάτω και συμπλήρωσε τη δική σου αγαπημένη στα σχόλια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Μία πρώτη γεύση του ‘Jackie’ από το Φεστιβάλ Βενετίας

JFK

Άλλος για θεωρίες συνομωσίας Kennedy; Όσο κλασική έχει γίνει με τα χρόνια η ταινία ‘JFK’ δε θα γίνει μάλλον καμία νέα προσπάθεια, αλλά μπορούν κι άλλοι να δοκιμάσουν, η προσπάθεια μετράει. Ο Oliver Stone έφτιαξε μια ταινία για την έρευνα που έκανε ο Jim Garrison, εισαγγελέας της Νέας Ορλεάνης, για τις πραγματικές συνθήκες της δολοφονίας του Kennedy και την αξιοπιστία της Warren Commission, της επίσημης έκθεσης της κυβέρνησης που απέδιδε το έγκλημα σε έναν και μοναδικό δολοφόνο, τον Lee Harvey Oswald. Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Όπως κι αν πιστεύεις πως είναι, το ‘JFK’ είναι μία καθηλωτική ταινία για τη δολοφονία του Kennedy – κυρίως για τον τρόπο που άλλαξε η Αμερική μετά τον θάνατό του – που 30 χρόνια μετά το περιστατικό, ήταν καθοριστική για τρόπο που το αντιλαμβάνονται οι θεατές της σε παγκόσμιο επίπεδο.

RUSH TO JUDGMENT

Το ‘Rush to Judgement’ μπορεί να πάει παρέα με το ‘JFK’ γιατί το επηρέασε κιόλας. Από τις πρώτες ταινίες που αμφισβητούν και κατηγορούν πολύ ανοιχτά την ετυμηγορία της Warren Commision για τον θάνατο του Kennedy, πλέκοντας ιστορικό υλικό μαζί με συνεντεύξεις του Mark Lane, ενός δικηγόρου που έγραψε το ομώνυμο best-seller και άλλα βιβλία που υποστηρίζουν τις θεωρίες συνομωσίας για τη δολοφονία.

ZAPRUDER FILM

Ο άμοιρος ο Zapruder δεν ήταν κινηματογραφιστής. Γυναικεία ρούχα έφτιαχνε ο άνθρωπος. Είπε να πάρει μαζί του την κάμερά του για να απαθανατίσει τον ερχομό του Kennedy στην πόλη του και βρέθηκε να τραβάει το ιστορικότερο αρχείο που έχουμε μέχρι και σήμερα για τη δολοφονία. Τα 26.6 δευτερόλεπτα και τα 486 καρέ τους έχουν παρουσιαστεί, υπεραναλυθεί, αποκατασταθεί και χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες δικάσιμους, ταινίες και ντοκιμαντέρ από τη στιγμή που τραβήχτηκαν και το πιο πιθανό είναι να τα έχεις πετύχει κι εσύ κάπου, κάποια στιγμή της ζωής σου.

THIRTEEN DAYS

Ο Kennedy δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του κι έτσι για πολλούς θα είναι πάντα ο Πρόεδρος που έμεινε στην ιστορία για τον θάνατό του και την could-have-been εικόνα της Αμερικής που πρέσβευε. Η κρίση των πυραύλων της Κούβας όμως, ήταν μία από τις καθοριστικές αφορμές που είχε για να επιδείξει τις ικανότητές του ως αρχηγός κράτους. Tο ‘Thirteen Days’ εξετάζει ακριβώς αυτό και καταφέρνει να χτίσει αγωνία παρά το ήδη γνωστό αποτέλεσμα. Ο Bruce Greenwood δε, είναι μάλλον ο πειστικότερος Kennedy που είχαμε μέχρι τώρα, αν και δεν του φέρνει παρά μόνο ελάχιστα.

PRIMARY

Ντοκιμαντέρ του 1960 από τον Robert Drew για τη μάχη του John F. Kennedy και του Hubert Humphrey για το χρίσμα των Δημοκρατικών, στον πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών. Μπορεί να σου ακούγεται βαρετό, αλλά βλέποντάς το θα εντοπίσεις κι εσύ την κενεντίσια μυστηριακή αύρα που αργότερα ονομάστηκε “Kennedy Mystique”. Ο Kennedy αποπνέει αυτοπεποίθηση και φρεσκάδα σε όλα του τα πλάνα, χωρίς όμως να καταλαβαίνεις ποτέ τι σκέφτεται ακριβώς. Το ‘Primary’ έχει και μία επιπλέον αξία σε κινηματογραφικούς όρους, ως ένα από τα πρώτα παραδείγματα Direct Cinema.

PT-109

Το ‘PT-109’ είναι η πρώτη ταινία για τον Kennedy, φτιάχτηκε πριν τον θάνατό του και μετράει και τον ίδιο στη λίστα των παραγωγών της. Πριν γίνει Πρόεδρος, ο Kennedy ήταν βετεράνος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα με παράσημο. Η ταινία ακολουθεί τον πρωταγωνιστή της στο τορπιλικό που διοικούσε και στη διαδικασία που ακολούθησε για να διασώσει το πλήρωμά του όταν αυτό βυθίστηκε. Αν σκέφτεσαι ότι ακούγεται σαν προπαγανδιστική ταινία, φτιαγμένη για να τον αβαντάρει στις επερχόμενες τότε εκλογές, δεν πέφτεις και πολύ έξω. Το ‘PT-109’ όμως είναι βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά και προσφέρει μια εικόνα για τον Kennedy διαφορετική από αυτήν που έχεις συνηθίσει.

NIXON

Το ‘Nixon’ είναι η δεύτερη από τις τρεις βιογραφικές ταινίες για Προέδρους που έφτιαξε ο Oliver Stone και, παρότι προφανώς αφορά τον Πρόεδρο Richard Nixon, ο JFK είναι ο μεγάλος υποστηρικτικός χαρακτήρας στην ταινία κι ας εμφανίζεται μόνο μέσα από φωτογραφίες, ειδήσεις και αγάλματα,. Όλο αυτό για να γίνει τελικά ένα με τον αδερφό του Nixon στο μυαλό του δεύτερου και να προκαλέσει τις ενοχές του μετά τον θάνατό του, αφού η μυστικοπαθής CIA ήταν εν μέρει Νιξονικό δημιούργημα τη δεκαετία του ‘50. “Όταν κοιτάζουν εσένα, βλέπουν αυτό που θα μπορούσαν να είναι. Όταν κοιτάζουν εμένα, βλέπουν αυτό που είναι”.

* BONUS ΣΕΙΡΑ: KENNEDY

Το ‘Kennedy’ δεν προσφέρει κάτι ξεχωριστό στο είδος του. Από τους δραματικούς διαλόγους μέχρι την τηλεταινιακή του αισθητική, ακολουθεί την πεπατημένη σε όλα τα επίπεδα. Αυτός που δεν είναι μια απ’ τα ίδια όμως, είναι ο Martin Sheen στον ρόλο του Kennedy. Αν ήσουν φαν του ‘West Wing’ και δεις το ‘Kennedy’, σίγουρα θα βρεις ψήγματα της ερμηνείας του και στον ρόλο του President Jed Bartlet. Ο Sheen έβρισκε συναρπαστικό τον 35ο Πρόεδρο της Αμερικής, κατανάλωνε από μικρός ό,τι βιβλίο τον αφορούσε και η εκτενής του έρευνα για τη σειρά είναι έκδηλη σε όλες τις σκηνές του.