© 2013 / Sang Tan / Associated Press
ΒΙΒΛΙΟ

Αυτά είναι τα 10 πιο ακριβά βιβλία όλων των εποχών

Μεσαιωνικοί χάρτες, συναξάρια Αγίων, ευαγγέλια βασιλιάδων, και ξεχασμένα χειρόγραφα φιγουράρουν στην κορυφή αυτών των ιδιότυπων charts.

Το βιβλίο είναι ένα πολιτιστικό αγαθό, παράλληλα όμως αποτελεί και ένα προϊόν με εκατοντάδες εκατομμύρια αναγνώστες σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Το 2018 ο συνολικός τζίρος της παγκόσμιας εκδοτικής βιομηχανίας έφτασε τα 122 δισ. δολάρια. Page turners, best sellers, βιογραφίες πολιτικών και διάσημων αθλητών, graphic novels που έγιναν ταινίες είναι μερικές μόνο από τις τυπωμένες σελίδες που τυπώνουν πολύ χρήμα για εκείνους που πρόβλεψαν σωστά.

Ποια όμως είναι τα πιο ακριβά βιβλία όλων των εποχών; Όχι, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών δεν είναι ένα από αυτά, ενώ μονάχα η J.K. Rowling μπορεί από τους σύγχρονους συγγραφείς να περηφανεύεται πως βρίσκεται (σχετικά) ψηλά στη λίστα με τις πολύτιμες εκδόσεις. Το δικό της χειρόγραφο για το The Tales of Beedle the Bard δημοπρατήθηκε για 4,9 εκ. δολάρια το 2009 αλλά δεν κατάφερε να σκαρφαλώσει στο top-10. Κάτι που έχασε για λίγο και ο William Shakespear με την πρώτη έκδοση του Comedies, Histories & Tragedies, η οποία χρονολογείται από το 1623.

Σε αυτήν, δεν παίζει ρόλο αν είσαι ευπώλητος. Αντίθετα, το κλειδί βρίσκεται στο πόσο σπάνιος γίνεσαι μετά από μερικούς αιώνες. Αυτός άλλωστε είναι και ο τρόπος των οίκων δημοπρασιών για να μετατρέψουν ένα κειμήλιο σε προϊόν αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεσαιωνικοί χάρτες, συναξάρια Αγίων, ευαγγέλια βασιλιάδων, ξεχασμένα χειρόγραφα φιγουράρουν στην κορυφή αυτών των ιδιότυπων charts. Ποια είναι εκείνη η έκδοση λοιπόν που κάθεται αυτήν τη στιγμή στην κορυφή, έχοντας πιάσει τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή πριν το σφυράκι χτυπήσει τρεις φορές;

O Χάρτης του Waldseemüller

© Maximilian Dörrbecker / Wikipedia

Ένας μεσαιωνικός χάρτης του Γερμανού χαρτογράφου Martin Waldseemüller με ημερομηνία τυπώματος το 1503. Τι είναι εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει τόσο πολύ; Το γεγονός ότι σε αυτόν συναντάμε για πρώτη φορά τη λέξη «Αμερική» να φιγουράρει στο αριστερό σημείο του παμπάλαιου χαρτιού.

Τιμή πώλησης: 13,9 εκ. δολάρια

Το Συναξάρι του Rothschild

Rothschild ©2013 / Sang Tan / Associated Press
©2013 / Sang Tan / Associated Press

Σήμερα η Rothschild Group είναι ένας οικονομικός κολοσσός που δραστηριοποιείται σε πολλούς και πολύ κερδοφόρους τομείς. Ο βαρόνος Anselm Salomon von Rothschild (1803-1874) ανήκε στο βιεννέζικο κομμάτι της διάσημης οικογένειας και καταπιανόταν με -τι άλλο;- τον τραπεζικό κλάδο. Αυτό είναι το προσωπικό του βιβλίο με προσευχές.

Τιμή πώλησης: 14,7 εκ. δολάρια

To Bιβλίο των Ψαλμών του Κόλπου

Bay Psalm Book © 2016 / Jononmac46 / Wikipedia

Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι εκείνο το βιβλίο που τυπώθηκε για πρώτη φορά στο έδαφος των ΗΠΑ, τότε ρίξε μία ματιά στο Bay Psalm Book (1630). Ένα πραγματικό κομμάτι αμερικανικής ιστορίας που έκανε δικό του μέσα από δημοπρασία του 2013 ο δισεκατομμυριούχος David Rubenstein.

Τιμή πώλησης: 15,6 εκ. δολάρια

Το Ευαγγέλιο του Αγίου Cuthbert

The St. Cuthbert Gospel © Kirsty Wigglesworth / Associated Press

Ένα ευαγγέλιο τσέπης που θάφτηκε μαζί με τον Άγιο Cuthbert τον 7ο αιώνα μ.Χ, πριν ακόμα καταφτάσουν οι Βίκινγκς στα βρετανικά νησιά. Πολύ αργότερα, το 1104 μ.Χ. συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ντούραμ όπου και παρέμεινε μέχρι να αγοραστεί το 2012 από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Ένα μικροσκοπικό βιβλίο με τεράστια όμως αξία δηλαδή.

Τιμή πώλησης: 16 εκ. δολάρια

Η Magna Carta

Magna Carta © 2008 / Susan Walsh / Associated Press

Πριν κάποια χρόνια, ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron απάντησε λανθασμένα, στο show του David Letterman, σε ερωτήσεις σχετικές με τη Magna Carta. Κάπως έτσι έχασε ένα μέρος από τον σεβασμό του κοινού. Τι ακριβώς είναι αυτό το κείμενο; Ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα για τις δημοκρατίες της Ευρώπης, μιας και με αυτό ο βασιλιάς εκχώρησε κάποια δικαιώματά στον λαό για πρώτη φορά στην ιστορία, το οποίο υπογράφηκε το 1215. Αυτή εδώ είναι μία μεταγραφή του που υπάρχει αυτούσια από τα τέλη του 13ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Τιμή πώλησης: 26,3 εκ. δολάρια

Το Ευαγγέλιο του Ερρίκου του Λέοντα

Ευαγγέλιο Ερρίκου Λέοντα © Wikipedia

Ο Henry the Lion (1129/1195), όπως είναι πιο γνωστός στα Αγγλικά, υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς ευγενείς της μεσαιωνικής Γερμανίας. Περιπετειώδης, ριψοκίνδυνος, μετρ των πολιτικών ελιγμών και ιδρυτής της πόλης του Μονάχου, έζησε μία πραγματικά γεμάτη ζωή. Φυσικά, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, υπήρξε και μεγάλος ευεργέτης της Εκκλησίας, όπως φανερώνει αυτό το εντυπωσιακό και γεμάτο εικονογραφήσεις ευαγγέλιο που δώρισε στον Καθεδρικό Ναό του Μπράουνσβαϊγκ .

Τιμή πώλησης: 30 εκ. δολάρια

Το Sherborne Missal

SHERBORNE MISSAL © Wikipedia

Άλλο ένα εκκλησιαστικό βιβλίο στη λίστα με τα πιο ακριβά χειρόγραφα και βιβλία όλων των εποχών. Οι 347 εικονογραφημένες σελίδες από περγαμηνή του Sherborne Missal αποτελούν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα γοτθικής ζωγραφικής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που η Βρετανική Βιβλιοθήκη έδωσε γη και ύδωρ για να το κάνει δικό της.

Τιμή πώλησης: 30,5 εκ. δολάρια

Γράμμα του Zeng Gong σε έναν φίλο του

Γράμμα του Zeng Gong σε έναν φίλο του © Wikipedia

Ο Zeng Gong (1019-1083) ήταν ένας διάσημος ιστορικός, δοκιμιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας της αυτοκρατορικής Κίνας. Το συγκεκριμένο χειρόγραφο γράμμα αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το μοναδικό κείμενο που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας από κάποιον ακαδημαϊκό της δυναστείας των Σονγκ. Παράλληλα είναι και το μοναδικό «βιβλίο» που βρίσκεται στο top-10 και προέρχεται από την Άπω Ανατολή.

Τιμή πώλησης: 33,8 εκ. δολάρια

Το βιβλίο του Μόρμον

Το βιβλίο του Μόρμον © 2018 / Rick Bowmer / Associated Press

Για τους περισσότερους από εμάς, οι Μορμόνοι είναι πολύ απλά το παρατσούκλι των Utah Jazz. Εκείνο που μάλλον αγνοούμε είναι η τεράστια οικονομική δύναμη που διαθέτει η Εκκλησία των Μορμόνων στα χέρια της, μίας και τα περιουσιακά της στοιχεία αγγίζουν τα 40 (!) δισ. δολάρια. Έτσι, δε φαίνεται καθόλου παράλογο το γεγονός ότι έδωσε τόσα χρήματα για να αποκτήσει ένα αντίγραφο του κειμένου που υπαγόρευσε στους αντιγραφείς ο Joseph Smith (1805-1844), ιδρυτής της Εκκλησίας.

Τιμή πώλησης: 36,5 εκ. δολάρια

O Codex Leicester

Codex Leicester © 1996 / Richard Drew / Associated Press

Κάπως έτσι φτάσαμε μέχρι το πιο ακριβό βιβλίο όλων των εποχών. Ένα χειρόγραφο 72 σελίδων που περιέχει τις σκέψεις, τις θεωρίες και τις παρατηρήσεις του Leonardo da Vinci (1452-1519) για τον κόσμο μας: από την κίνηση του νερού μέχρι τη φωτεινότητα της Σελήνης. Σε ποιον ανήκει αυτό το κειμήλιο της ανθρώπινης σκέψης; Σε ένα από τους πιο διάσημους βιβλιοφάγους του πλανήτη, τον Mr. Microsoft κατά κόσμον Bill Gates.

Τιμή πώλησης: 53,1 εκ. δολάρια