2022/AP Photo/Jeff Chiu
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτά είναι τα νέα iPhone 14 που βγαίνουν στην αγορά

Ανάμεικτα τα συναισθήματα μετά τη«μεγάλη ημέρα» της Apple με την παρουσίαση των νέων μοντέλων που βγαίνουν στην αγορά. Η κόρη του Steve Jobs το είπε καλύτερα με ένα meme.

Για εκατομμύρια κόσμου, εχθές ήταν μια μεγάλη μέρα: τα φώτα ήταν στραμμένα στα κεντρικά της Apple στην Καλιφόρνια για την καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση στα νέα μοντέλα που βγαίνουν στην αγορά από τον τεχνολογικό κολοσσό, πάντοτε καλύτερα από τα αντίστοιχα της περσινής σεζόν, ούτως ώστε να ανοίξει η όρεξη στους ορκισμένους του iOS που σπεύδουν να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα.

Μέχρι το διάστημα και τις αμέτρητες δυνατότητες που επιφυλάσσει, ήταν το μήνυμα που υπονόησε η Apple με τον τίτλο Far Out, που έδωσε στη φετινή παρουσίαση των iPhone, όσο και με την αισθητική που φρόντισε να πλαισιώσει τα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα.

Αλλά οι εκπλήξεις ήταν περισσότερο ανάμεικτες για το κοινό: από τη μία, ήταν είδηση ότι η εταιρεία κρατάει πάνω-κάτω τις γνωστές τιμές στα νέα iPhone 14 πατά τον πληθωρισμό, από την άλλη δεν είναι και τόσο συγκλονιστικές οι διαφορές με το προηγούμενο μοντέλο – συγκλονιστικά είναι όμως τα Apple Watch και τα νέα AirPods Pro.

Αξίζει το iPhone 14;

Ξεκινάμε από το πιο πολυαναμενόμενο μοντέλο που βγαίνει στην αγορά των ΗΠΑ από 16 Σεπτεμβρίου: το iPhone 14 μαζί με τις συμπληρωματικές εκδόσεις του. Εκ πρώτης όψεως, η βασική έκδοση δεν απέχει πολύ από τη ναυαρχίδα της περσινής σεζόν – και το νέο μοντέλο διαθέτει οθόνη 6,1 ιντσών, ρυθμό ανανέωσης στα 60 hz και παραμένει στο τσιπ A15 Bionic για επεξεργαστή, ο οποίος έτσι κι αλλιώς υπερτερεί σημαντικά του ανταγωνισμού.

Αυτές οι ομοιότητες δεν έμειναν ασχολίαστες από την Eve Jobs, κόρη του Αμερικανού συνιδρυτή της Apple, η οποία ανέβασε ένα καυστικό meme. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν βελτιώσεις στο βασικό μοντέλο (πέρα από το χρώμα): γενναία είναι η αναβάθμιση στις τρεις κάμερες της συσκευής – 12 MP οι δύο κάμερες στο πίσω μέρος, όπως και εκείνη μπροστά στην οθόνη, ενώ όπως εξήγησε η εταιρεία βελτίωσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά για συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το φλας επίσης είναι πιο έντονο.

Και ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός παράγοντας που αναβαθμίζεται είναι η μπαταρία: το iPhone 14 περιέχει την μπαταρία με το καλύτερο προσδόκιμο ζωής από όλες τις προηγούμενες σειρές του κολοσσού. Ίσως, αυτό συνδέεται και με τη γενικότερη βελτίωση στις θερμοκρασίες της συσκευής: η Apple εισήγαγε ένα καλύτερο ψυκτικό σύστημα που αποτρέπει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην πιο αναβαθμισμένη κατηγορία ανήκει το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max, τα οποία στη γλώσσα της Apple αναφέρθηκαν ως Dynamic Island επειδή προσφέρονται για προβολή σε δυναμικά animation: είναι εξοπλισμένα με μεγαλύτερη οθόνη (στις 6.7 ίντσες) και έναν ακόμη καλύτερο επεξεργαστή, τον A16 Bionic chip.

Όσον αφορά την τιμή, η βασική έκδοση του iPhone 14 ανέρχεται στα $799 και των Plus μοντέλων στα $999, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις. Το iOS 16 θα είναι διαθέσιμο από 12 Σεπτεμβρίου.

Κατά τα άλλα;

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τις εντυπώσεις κέρδισε το Apple Watch Ultra: ένα μοντέλο που αφήνει περιθώρια για πιο έντονες δραστηριότητες από τους προκατόχους του, όπως καταδύσεις, ενώ αποδεικνύει πως η τεχνολογία των έξυπνων ρολογιών πλησιάζει όλο και ταχύτερα εκείνη των έξυπνων κινητών – μεγαλύτερη οθόνη, δεύτερο ηχείο για περισσότερη ένταση και μπαταρία που σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας κρατάει περίπου 36 ώρες.

Την ομάδα που αντιπροσωπεύει την Apple στα ράφια της αγοράς συμπληρώνουν τα νέα AirPods Pro, που έχουν καλύτερη ποιότητα ήχου, δίνοντας την αίσθηση του surround.