REVIEWS

Πλαντάξαμε με τη νέα σειρά του Ricky Gervais στο Netflix

Στο 'After Life' τα δάκρυα είναι πιο ανεξέλεγκτα από τα γέλια.

Ο Ricky Gervais ήθελε με το ‘After Life’ να δείξει τη ζωή ενός ανθρώπου, αφού έχει χάσει τα πάντα. Αυτόν τον άνθρωπο πλέον δεν τον ενδιαφέρει τίποτα και μιλάει στον καθένα όπως θέλει και φέρεται όπως θέλει.

Ο χαρακτήρας του λέγεται Tony και πρόσφατα πέθανε η γυναίκα του απο καρκίνο. Ήταν μαζί πάρα πολλά χρόνια και δεν έκαναν παιδιά από επιλογή. Στην πραγματικότητα και ο Ricky Gervais είναι μαζί με την κοπέλα του (σε όλες τις συνεντεύξεις του την αποκαλεί “my girlfriend”) από το 1982, όταν γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο και επίσης δεν έχουν κάνει παιδιά από επιλογή. Πριν λίγες μέρες μίλησε σε γνωστό αμερικάνικο πρωινάδικο και τον ρώτησαν πώς νιώθει η σύντροφός του, Jane, που την πέθανε στη σειρά του. Στη σειρά μάλιστα, παρόλο που η εκλιπούσα λέγεται Lisa, όταν ο Tony επισκέπτεται τον τάφο της βλέπουμε ότι το μεσαίο όνομά της  είναι Jane και όποιος ξέρει τον Gervais, καταλαβαίνει ότι αυτό το κανε για να σπάσει πλάκα με την Jane. Απαντά λοιπόν στο πρωινάδικο ότι η Jane θα πρέπει να νιώθει κολακευμένη, γιατί η σειρά πραγματεύεται πόσο μίζερη και ανούσια η ζωή του θα ήταν χωρίς εκείνη.

Ο Tony λοιπόν διατυμπανίζει συνεχώς πόσο καταδικασμένη και ηλίθια είναι η ανθρωπότητα και λέει στα μούτρα όλων πόσο βαρετοί είναι, πόσο ηλίθιοι, πόσο χοντροί, πόσο pointless είναι η ζωή τους. Ταυτόχρονα δεν τον νοιάζει τίποτα, δεν τον νοιάζει να πεθάνει και αναβάλλει συνεχώς την αυτοκτονία του για να ταϊσει το σκυλί του.

Και η αγάπη του προς το σκυλί και γενικότερα προς τα ζώα, τα οποία συχνά εκθειάζει εν τω μέσω των πυρών που ρίχνει κατά της ανθρωπότητας, είναι ένα πραγματικό στοιχείο της προσωπικότητας του Ricky Gervais. Συχνά και στα σόσιαλ και στα stand up του και όπου αλλού μπορεί, μοιράζεται την αγάπη του για τα ζώα και προωθεί τα δίκαιώματά τους. Με τη σύντροφό του έχουν μάλιστα μία γάτα, την Ollie, που υπεραγαπά και ποστάρει συνεχώς στο fanpage και το Instagram του.

Δεν είπαμε ακόμα τι κάνει ο Tony. Είναι αρθρογράφος σε μια τοπική εφημερίδα, η οποία ασχολείται με ασήμαντες ιστορίες των κατοίκων της πόλης, τις οποίες οι ίδιοι θεωρούν σημαντικές και ο Tony νευριάζει ακόμα περισσότερο με τη ζωή, όταν τις ακούει, γιατί δεν αντέχει που οι κάτοικοι δεν καταλαβαίνουν την ασημαντότητά τους.

Στο γραφείο της εφημερίδας είναι σαν να βλέπουμε το ‘Office’ και έχει από τις πιο απολαυστικά αστείες σκηνές της σειράς -το ίδιο και στα ρεπορτάζ.

Καθημερινά ο Tony επισκέπτεται και το γηροκομείο που διαμένει ο πατέρας του και αρκετά συχνά και τον ψυχολόγο του. Επιπλέον πιάνει φιλία με έναν εξαρτημένο χρήστη ηρωίνης και με μία εργάτρια του έρωτα (sex worker) όπως η ίδια τον διορθώνει κάθε φορά που αναφέρεται στο επάγγελμά της ως “prostitute”.

Καθόλη τη διάρκεια της σειράς παρεμβάλλονται οι συμβουλές της Lisa, της γυναίκας του Tony, που έγραψε ένα βίντεο για εκείνον από το νοσοκομείο με σκοπό να το δει, αφού πεθάνει. Ο Τοny το βλέπει στο λάπτοπ ξαπλωμένος στο κρεβάτι, όπως βλέπει και βίντεο που είχε τραβήξει με χαρούμενες στιγμές που περνούσαν μαζί.

Άμα είσαι φαν του Ricky Gervais και έχεις δει τις τελευταίες δουλειές του μπορείς εύκολα να καταλάβεις τι θα γίνει στο τέλος. Αν δεν είσαι φαν του Gervais και πάλι μπορείς να το υποψιαστείς βασιζόμενος στην τυπική αφήγηση παρόμοιων ιστοριών στο σινεμά και την τηλεόραση.

Η απώλεια σταδιακά σταματάει να είναι συνέχεια στο μυαλό σου. Ο Tony σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι εφόσον επιλέγει να ζει πρέπει να προσπαθήσει να είναι χαρούμενος. Έτσι μια μέρα ξυπνάει και ως Εμπενίζερ Σκρουτζ αρχίζει να κάνει μικρά πράγματα για να δώσει χαρά στους γύρω του.

Ο νεότερος Ricky Gervais του ‘Office’ αποκλείεται να τελείωνε έτσι τη σειρά του. Tα χρόνια όμως φαίνεται να έχουν μαλακώσει την κυνικότητά του. Το ‘After Life’ στον τρόπο που τελειώνει θυμίζει το ‘The Invention of Lying’, αλλά και το ‘Ghost Town’, όπου ο πρωταγωνιστής (ο Gervais και στα δύο) αρχίζει να ερωτεύεται και ταυτόχρονα να κουράζεται με τον πικρόχολο εαυτό του και έτσι έχει το λεγόμενο “change of heart”. Στο ‘Life on the Road‘ συνέβη επίσης  change of heart με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό συμβαίνει εννοείται και στην πραγματική ζωή, απλά δεν συμβαίνει τόσο απότομα όσο σε αυτές τις ταινίες και στη σειρά. Επίσης και να συμβεί το “change of heart” δεν κρατάει για πάντα. Οπότε ίσως η τόσο απότομη αλλαγή να μην είναι πιστή στη ροή που είχε η σειρά μέχρι τα πέντε πρώτα επεισόδια, κάτι όμως πιο subtle δεν θα πρόσφερε στο κοινό την ίδια αισιοδοξία, που προκαλεί η “Eμπενίζερ” αλλαγή.

Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα διαχειριστεί αυτή την αλλαγή ο Gervais στη δεύτερη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βίος και η πολιτεία του David Brent
Στο Life on the Road , ο David Brent αφήνει το στυλό και πιάνει την πένα