ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Alex Rider: Μιλήσαμε με το καστ της κατασκοπικής σειράς του καλοκαιριού

Η μεταφορά της σειράς βιβλίων των 16 εκατομμυρίων αντιτύπων πέτυχε ήδη στη μικρή οθόνη και εμείς ανακρίναμε τους πρωταγωνιστές της.

Όταν ο Otto Farrant και ο Brenock O’Connor διάβαζαν τη σειρά των εκατομμυρίων αντιτύπων ‘Alex Rider’ ως προέφηβοι στα 2000s, δεν φαντάζονταν ότι θα πρωταγωνιστούσαν λίγα χρόνια αργότερα ως αγαπημένοι τους χαρακτήρες στη μικρή οθόνη. Ο πρώτος φρέσκος μετά από ένα διάλειμμα από την υποκριτική μετά από θεατρικές και τηλεοπτικές που κάνει από τα 11 του, ο δεύτερος γνωστός στους περισσότερους ως Olly στο ‘Game of Thrones’, το μισητό αγοράκι που έριξε την τελευταία μαχαιριά στον Jon Snow, είναι και οι δύο σε κατάσταση ενθουσιασμού για τη νέα τους σειρά.

Μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα στο σινεμά με το ‘Stormbreaker’, ο Alex Rider (Otto Farrant) επέστρεψε – στην τηλεόραση αυτή τη φορά – πιο σκοτεινός, πιο ώριμος, πιο έτοιμος να ψυχαγωγήσει και μεγαλύτερες ηλικίες, πάντα φρέσκος. Είναι ο έφηβος που εκπαιδεύτηκε χωρίς να το γνωρίζει καν από τον πράκτορα θείο του, και τώρα, μετά τον θάνατο του εν λόγω θείου, καλείται από τον MI6 και έναν επιβλητικό Stephen Dillane (Game of Thrones) να παρεισφρήσει σε ένα μυστηριώδες οικοτροφείο, το Point Blanc, για να αποκαλύψει τις σκιώδεις διαδικασίες του. Ο φίλος του, Tom (Brenock O’Connor), θα είναι δίπλα του σε κάθε βήμα, ακόμα κι όταν δεν βρίσκονται πάντοτε στο ίδιο μέρος.

Οι κριτικοί αγκάλιασαν το ‘Alex Rider’, το κοινό ανταποκρίθηκε, η σειρά ανανεώθηκε ήδη για 2η σεζόν, και πλέον κάνει τον γύρο του κόσμου. Στην Ελλάδα θα προβληθεί αποκλειστικά από τη Nova και εμείς μιλήσαμε με τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές του:

Η σειρά είναι πιστή στα βιβλία, αλλά δίνει και μια νέα, πιο σκοτεινή αισθητική.

Otto: Νομίζω αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να πάρουμε την πηγή – τα τόσο επιτυχημένα βιβλία – και να δημιουργήσουμε μία νέα οπτική που θα φέρναμε στην οθόνη με σκοπό ίσως να φτάσει σε ευρύτερο ακόμα κοινό από αυτό των βιβλίων. Οπότε έχουμε μια σειρά που μπορεί να δει κανείς με όλη την οικογένεια, ενήλικοι, παιδιά, έφηβοι, υπάρχει κάτι για όλους. Είναι όντως πιο μουντό και σκοτεινό, αλλά έχει την ίδια καρδιά που έχουν τα βιβλία.

Brenock: Ο Alex Rider υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Τόσο τον έχουν στη ζωή τους κάποιοι άνθρωποι. Έχουν μεγαλώσει πια, οπότε τα βιβλία που αγάπησαν έπρεπε κι αυτά να ‘μεγαλώσουν’ λίγο. Είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να φέρεις μαζί καινούριους φαν που διαβάζουν τώρα τα βιβλία για πρώτη φορά και τους ορίτζιναλ φαν που μεγάλωσαν με αυτά και ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τον Alex.

Τα διαβάζατε κι εσείς πριν παίξετε στη σειρά;

Otto: Τα διάβαζα από όταν ήμουν 9 χρονών και τα λάτρευα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι ό,τι καλύτερο μπορώ για να εκπληρώσω τις προσδοκίες. Τα βιβλία έχουν πουλήσει πάνω από 19 εκατομμύρια αντίτυπα σε 33 γλώσσες – είναι τρελό. Οπότε το να παίζω κάποιον που είχα είδωλο ως παιδί είναι τρομερό.

Brenock: Όλα ανεξαιρέτως τα αγόρια της τάξης μου είχαμε διαβάσει ‘Alex Rider’ σε κάποια φάση και το αγαπημένο για όλους σχεδόν ήταν το ‘Point Blanc’, το βιβλίο όπου βασίζεται η σειρά. Ήταν το δεύτερο βιβλίο όπου άρχισαν να μπαίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το λάτρευα. Θυμάμαι να είμαι 9 χρονών και να ζωγραφίζω το εξώφυλλο του ‘Stormbreaker’ στο σχολείο μου, στο τετράδιό μου, για να του κάνω κριτική. Και τώρα πρωταγωνιστώ στη μεταφορά ενός εκ των αγαπημένων μου βιβλίων ως παιδί, ζω το όνειρο.

alex rider

Otto: Ένα από τα πράγματα που είχα εντοπίσει όταν διάβαζα τα βιβλία ήταν πόσο καλά γράφει ο Anthony την ένταση και τη δράση. Σε όλα τα βιβλία, τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια για μένα ήταν εκείνα όπου ο Alex πρέπει να εμβαθύνει και να σώσει τον κόσμο σε φάσεις που τα πάντα λειτουργούν εναντίον του. Είναι πολύ καλός στο να βγαίνει από τέτοιες καταστάσεις. Το πιο συναρπαστικό πράγμα για μένα ήταν ότι είχα την ευκαιρία να μεταφέρω κάτι τέτοιο στην οθόνη και να νιώσω πραγματικά αυτά του τα συναισθήματα. Νομίζω τον αγαπάω γιατί θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Θα μπορούσε να είναι φίλος μου. Οι συνθήκες και οι άνθρωποι γύρω του είναι που τον επηρεάζουν. Μεγάλωσε με περίπλοκο τρόπο, έχει εκπαιδευτεί όλη του τη ζωή ως κατάσκοπος και δεν το γνωρίζει. Πέθαναν οι γονείς του όταν ήταν μικρός και τώρα πέθανε και ο θείος του. Δεν είναι εύκολο και πρέπει να σκάψει βαθιά για να βρει το κουράγιο να σώσει τον κόσμο και να νικήσει τους προσωπικούς του δαίμονες. Γι’ αυτό είναι εμβληματικός, γιατί μας προτρέπει να βρούμε την πλευρά του εαυτού μας που είναι ατσάλινη και ανθεκτική.

Brenock: Είναι ένας εκπαιδευμένος πράκτορας ο Rider, αλλά δεν το γνωρίζει. Δεν ξέρει ότι εκπαιδεύτηκε [από τον θείο του] για όλα αυτά, απλά μπορεί να τα κάνει. Κάποιες φορές κιόλας δεν μπορεί να τα κάνει καλά και καταντάει χτυπημένος, σχεδόν νεκρός. Αλλά καταφέρνει να κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Αυτό ήταν που μου άρεσε ως παιδί. Σκεφτόμουν, ‘εντάξει, δεν το έκανε τέλεια, αλλά κατόρθωσε αυτό που ξεκίνησε να κάνει’.

Πιστεύετε θα ήσασταν καλοί πράκτορες στην αληθινή ζωή;

Otto: Όχι! Όχι. Θα ήμουν τόσο κακός. Είμαι πάρα πολύ αδέξιος. Είμαι φρικτός στο να κρατάω μυστικά. Ο Bren θα σου πει.
Brenock: Ναι, πραγματικά, μην το πείτε κανένα μυστικό του κράτους.

Έχετε πολύ καλή χημεία. Τα βρήκατε αμέσως;

Brenock: Απολύτως. Είναι όνειρο να δουλεύεις μαζί του. Όταν τον είδα στις οντισιόν, είπα στον εαυτό μου ‘ok, αυτός θα είναι ο Alex, απλώς ελπίζω να είμαι εγώ ο Tom του’. Ευτυχώς ήμουν. Βγήκαμε μαζί από τις οντισιόν και δεν μας είχαν πει ακόμα ότι είχαμε πάρει τους ρόλους. Καταλήξαμε στον ίδιο σταθμό τρένου και ανταλλάξαμε αριθμούς. Τον χαιρέτησα και του είπα, ‘τα λέμε αργότερα, Alex’, και μου απάντησε, ‘τα λέμε, Tom’. Τον έχω ακόμα στο κινητό μου ως ‘Otto Rider’ – τόση πίστη είχα ότι θα το πάρει. Υποσχεθήκαμε ότι θα στέλναμε μήνυμα με το που κάποιος από τους δύο είχε νέα για ανάμιξή του στη σειρά και ευτυχώς μας ειδοποίησαν την ίδια ώρα, την ίδια μέρα.

Otto: Είναι απίστευτος. Τα βρήκαμε αμέσως. Ήμασταν περίπου 20 άτομα εκεί, όλα διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά εγώ κόλλησα πάνω του. Φαινόταν ότι ήταν άτομο που θα με έκανε αμέσως να γελάσω σε συνθήκες πίεσης. Νομίζω αυτό φάνηκε όταν μπήκαμε να διαβάσουμε μαζί γιατί όπως αποδείχθηκε μάς ‘έκλεισαν’ παρέα. Χάρηκα φοβερά που πήρε τη δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι με κάποιον που κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη σου. Ο Bren ήταν ο βράχος μου σε όλη τη διαδικασία της σειράς, σε μέρες δύσκολες και εξαντλητικές. Πάντα εκεί να ελαφρύνει το κλίμα και να φέρει την ευθυμία στο σετ.

alex rider

Πήρατε και την ευλογία του Horowitz;

Brenock: Τότε συνειδητοποίησα τι γίνεται, όταν ο Otto και εγώ πήγαμε για μεσημεριανό με τον Anthony Horowitz. Ήταν θεότρελο. Καθόμουν και μιλούσα σε ισότιμη βάση με τον άνθρωπο που έγραφε τα βιβλία που διάβαζα παιδί! Το γεγονός ότι ήταν τόσο χαρούμενος που θα παίζαμε τους χαρακτήρες με τους οποίους ζει εδώ και 20 χρόνια – είναι παλαβό! Το να έχεις τον σεβασμό και τον θαυμασμό του ανθρώπου στον οποίο ανήκουν οι χαρακτήρες, να τον ακούς να λέει ‘ναι, είσαι η σωστή επιλογή’, είναι εκπληκτικό. Νομίζω ήταν η στιγμή που ο Otto κι εγώ είπαμε, ‘ok, πρέπει να το κάνουμε καλά’.

Άρα ήταν και ζητούμενο να μοιάζετε με τους χαρακτήρες σας.

Otto: Ναι, όταν πήραμε τους ρόλους, ο σκηνοθέτης μας ο Andreas Prochaska ήθελε να προσπαθήσουμε να μην κρύψουμε τις προσωπικότητές μας γιατί ένας από τους βασικούς λόγους που μας διάλεγε ήταν πως βρήκε σε εμάς πολλά από τα χαρακτηριστικά των ρόλων

Brenock: Νομίζω πως απλώς παίζω τον 16χρονο εαυτό μου. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, απλά ελαφρώς κοντύτερος, πιο αφελής, κάπως πιο ανοιχτός και πρόθυμος να βλέπει την καλή πλευρά των άλλων. Νομίζω το αγαπημένο μου πράγμα στον Tom είναι το χιούμορ του. Θα δει τον Rider ματωμένο, πλακωμένο και θα κάνει κάποιο χαζό αστείο, όχι για να τον ενοχλήσει αλλά γιατί ξέρει ότι θα κάνει τον Alex να αισθανθεί καλύτερα έτσι. Όλη του η φάση είναι το χιούμορ και η ανακούφιση από το στρες. Γι’ αυτό λειτουργεί τόσο καλά η φιλία τους και η φιλία μας.

Είσαι όμως όσο film geek είναι ο Tom;

Brenock: Όχι όσον αφορά το γούστο μας. Ο δικός του κατάλογος με τα αγαπημένα είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένος από τον δικό μου. Έχω πιο απλές απολαύσεις, κάποιο ‘Hot Fuzz’, κάποιο ‘Shaun of the Dead’, οτιδήποτε από τον Richard Curtis θα με κάνει να κλάψω. Ακόμα δεν έχω ανακαλύψει τα ‘Yojimbo’ και τα ‘Seven Samurai’.

Είχα πάει κάποια στιγμή στου Otto για να κοιμηθούμε παρέα, να μπούμε σε αυτή τη λογική των sleepovers της εφηβείας, και είδαμε το ‘Reservoir Dogs’. Ήταν η πρώτη ταινία του Quentin Tarantino που είχα δει ποτέ. Και ήταν απίστευτη. Εκπληκτική. Η πρώτη του ταινία κιόλας. Τις βλέπω με τη σειρά! Μετά πήγαμε στο BFI για να δούμε το ‘Clockwork Orange’. Οπότε έκανα μια μικρή έρευνα στο κλασικό σινεμά για να μπω λίγο στο κεφάλι του Tom.

Μιλώντας για δυσκολίες νωρίτερα, πείτε μου για τα stunts και για τα γυρίσματα που σας διασκέδασαν περισσότερο.

Otto: Με είχαν δέσει σε μία εξέδρα σε ένα χιονισμένο βουνό της Ρουμανίας κάποια στιγμή, ήταν δεμένη με ένα snow bike. Το snow bike ξεκίνησε κάποια στιγμή να τρέχει και ξαφνικά άρχισα να πετάω κατεβαίνοντας το βουνό. Ήταν λήψεις αντιδράσεων ουσιαστικά, υπήρχαν άνθρωποι που με κυνηγούσαν με snow bikes και εγώ έπρεπε να κρατήσω την ισορροπία μου και να αντιδρώ σε αυτούς. Εκπαιδεύτηκα πολύ, ειδικά στο Krav Maga, την ισραηλινή μέθοδο άμυνας. Έχει να κάνει με την αποδοτικότητα. Το χρησιμοποιείς μόνο όταν αμύνεσαι ή απειλείται η ζωή σου. Πρέπει να ξεφύγεις με τον πιο αποδοτικό τρόπο, οπότε χτυπάς στον λαιμό ή στους όρχεις. Πέρασα τις δύο πρώτες ώρες του πρώτου μου μαθήματος τρώγοντας κλωτσιές εκεί και δεν είχε πλάκα. Σε κάθε μάθημα έκτοτε, θα υπάρξει κάποια στιγμή που πάντα θα τις φάω εκεί, αλλά έχω προστασία οπότε εντάξει, δεν πειράζει.

Κάθε φορά που επέστρεφα εξαντλημένος, ο Brenock θα άραζε τρώγοντας McDonald’s και εγώ θα είχα σαλάτα ή κοτόπουλο. ‘Δεν είναι δίκαιο!’, του έλεγα.

alex rider

Brenock, πώς συγκρίνεις την εμπειρία σου εδώ με αυτή του ‘Game of Thrones’;

Το ‘Game of Thrones’ ήταν εκπληκτικό, μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου. Ήμουν πολύ τυχερός που υπήρξα στο show και είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μερικούς από τους σπουδαιότερους ανθρώπους στη βιομηχανία και θρύλους της υποκριτικής. Αλλά είμαι ενθουσιασμένος που δοκιμάζω κάτι φρέσκο σε αυτή τη δουλειά και που μπορώ να συνεργαστώ με ένα νεαρότερο καστ. Ήμουν το μοναδικό παιδί στις σκηνές μου στο ‘Game of Thrones’, ενώ εδώ υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι ηθοποιοί κοντά στην ηλικία μου.

Τι πιστεύετε ότι θα δώσει στο σημερινό κοινό η σειρά;

Otto: Νομίζω το ‘Alex Rider’ έχει εξαιρετική ισορροπία φαντασίας και πραγματικότητας και ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει την ανάγκη να δραπετεύσει, ειδικά στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο. Χρειαζόμαστε κάτι να μας διασκεδάσει, κάτι με το οποίο να μπορούμε να συνδεθούμε, fun και συναρπαστικό.

Brenock: Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή – τουλάχιστον εγώ – ψάχνω κάτι να μου πάρει το μυαλό από όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο και το show είναι μία εκπληκτική δικαιολογία για να βουτήξεις σε ένα κατασκοπικό θρίλερ μυστηρίου. Είναι τέλειο.

Η σειρά ‘Alex Rider’ κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά και σε Α’ τηλεοπτική προβολή στη Nova και συγκεκριμένα την Παρασκευή 31/7 και κάθε Παρασκευή, στις 22:00, από το Novacinema4HD. H σειρά μετά την προβολή της θα είναι διαθέσιμη στις υπηρεσίες Nova On Demand και Nova Go, έτσι ώστε οι συνδρομητές να έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν όποτε θέλουν και όπου και αν βρίσκονται.

Πώς κατάφερε το ‘The Wire’ να θεωρηθεί η καλύτερη σειρά όλων των εποχών παρόλο που δεν κέρδισε ποτέ ούτε ένα Emmy; Πόσο βοήθησε την HBO η τεράστια επιτυχία του ‘True Blood’; Πόσο απαιτητικές παραγωγές ήταν το ‘Rome’, το ‘Deadwood’ και το ‘Carnivale’; Ήταν το ‘Entourage’ ένα «αντρικό ‘Sex & the City’»; Και τι ακριβώς συνέβη τελικά όταν έφτασε στη Γη ο σέρφερ Ιησούς; Όλες οι απαντήσεις στην αναδρομή μας για το δίκτυο που έφερε τη Χρυσή Εποχή της Τηλεόρασης!