Amy Harris/Invision/AP
TIKTOK

Unholy και Oh No: Τα τραγούδια που ακούμε περισσότερο στο TikTok

Πώς το δημοφιλές κοινωνικό μέσο αλλάζει σε σημαντικό βαθμό τη μουσική βιομηχανία και ανατρέπει όσα ξέραμε για τον χώρο.

Εδώ και τρία χρόνια, το TikTok έχει προοδευτικά ανατρέψει τα πάντα στη μουσική βιομηχανία. Καινούρια τραγούδια γίνονται viral μέσω του TikTok, αναδεικνύονται νέοι καλλιτέχνες, παλιά χιτ αποκτούν μία δεύτερη καριέρα και τραγούδια που πέρασαν απαρατήρητα όταν κυκλοφόρησαν μπορεί ξαφνικά να γίνουν ανάρπαστα.

Όλο αυτό ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά φυσικά έχει και τη σκοτεινή όψη του. Πολλοί καλλιτέχνες παραπονιούνται ότι γίνονται δέσμιοι του TikTok, αφού οι δισκογραφικές τους απαιτούν από τους ίδιους να είναι αναγκαστικά ενεργοί στο μέσο και κρατούν τα ακυκλοφόρητα τραγούδια τους ομήρους μέχρι να γίνουν viral.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγαλύτερα χιτάκια του TikTok χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Στα ολοκαινούρια, σε παλιές επιτυχίες που επανέρχονται, στα sleeper hits και στις μελωδίες που χρησιμεύουν ως backround μουσική. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο viral από την κάθε κατηγορία.

Τα καινούρια

Ένα από τα πιο πρόσφατα χιτάκια στο TikTok είναι το Unholy του Sam Smith και της Kim Petras. Το απόσπασμα χρησιμοποιείται συνήθως σε βίντεο μεταμορφώσεων, που βλέπουμε το άτομο να αποκτά σέξι λουκ.

Και το Billie Eilish του Armani White (προσοχή, “Billie Eilish” ονομάζεται το τραγούδι και όχι ο καλλιτέχνης)! χρησιμοποιείται σε βίντεο μεταμορφώσεων από κάποιο απλό λουκ, σε κάποιο πολύ στιλάτο. Ένα ακόμα πρόσφατο μεγάλο viral είναι και το Bizcochito της Rosalía, που χρησιμοποιείται για να «κρίνεις» με υπερβολικό τρόπο και μασώντας τσίχλα κάτι που συμβαίνει.

Στα δικά μας το Αμαρτίες της Αναστασίας, το Madame των Kings & Trannos και το Sto Autokinito της πρωτοεμφανιζόμενης Nina ήταν από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια στην πλατφόρμα.

Τα παλιά

Μια ακόμα μεγάλη κατηγορία τραγουδιών στο TikTok είναι παλαιότερες επιτυχίες που κάνουν δεύτερη καριέρα χάρη στο TikTok. Το Remember (Walking in the Sand) των Shangri-Las ήταν ένα χιτ του 1964. Στη συνέχεια το είχαν σαμπλάρει αρκετοί καλλιτέχνες, όπως οι Aerosmith και οι ράπερ Capone και Κreepa.

Τώρα το sample του Capone, γνωστό ως “Oh No” έχει χρησιμοποιεί σε αμέτρητα βίντεο στο TikTok, κυρίως σε αυτά που συμβαίνει μία κακοτυχία. Ως αποτέλεσμα και το ορίτζιναλ κομμάτι, αλλά και όλες οι διασκευές του έχουν αποκτήσει αμέτρητα views στο YouTube και στο Spotify.

Μεγάλη επιτυχία έχει γνωρίσει τελευταία και το Hijo De La Luna των Mecano από το 1986, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε κοντινά βιντεοπορτραίτα, στα οποία αλλάζει ξαφνικά η εστίαση. Και σχετικά πιο πρόσφατα όμως τραγούδια, όπως το Night Changes των One Direction από το 2014, κάνει δεύτερη καριέρα σε βίντεο στο TikTok που συνήθως δείχνουν βίντεο από το παρελθόν εναλλάσσοντάς το με βίντεο από το παρόν.

Τα sleeper hits

Εκτός όμως από τις παλιές επιτυχίες που κάνουν δεύτερη καριέρα, υπάρχουν και τραγούδια που δεν έκαναν επιτυχία την εποχή της κυκλοφορίας τους, αλλά όταν τα ανακάλυψε το TikTok. Τέτοιο είναι το Cool Kids των Echosmith, με το οποίο πολλοί νέοι και έφηβοι βάζουν φωτογραφίες από την εποχή που δεν ήταν «κουλ» και στη συνέχεια φωτογραφίες από το παρόν, που είναι πλέον “cool kids”.

Κι άλλα τέτοια, τα λεγόμενα sleeper hits είναι το cover το Heat Waves των Glass Animals, το Runaway της Aurora, το Bubblegum Bitch της Marina, το Unstoppable” της Sia και το Wait a Minute! της Willow Smith.

Οι μελωδίες

Εκτός από τα τραγούδια, μεγάλη επιτυχία στο TikTok έχουν κάποιες εύκολες μελωδίες που ταιριάζουν ως backround μουσική σε κάποια συνήθως γκαφατζίδικα βίντεο. Κάτι σαν ένα σύγχρονο Benny Hill. Μάστερ του είδους είναι ο Kevin MacLeod, του οποίου δύο συνθέσεις έχουν γίνει megahit στο TikTok. Πρόκειται για το Monkeys Spinning Monkeys και για το Sneaky Snitch, που χρησιμοποιούνται σε αστεία κυρίως βίντεο. Το Funny Song του Thomas Hewitt Jones επίσης χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο, ενώ το Aesthetic του παραγωγού Tollan Kim είναι από τις δημοφιλέστερες backround μουσικές για aesthetic βίντεο.