ΒΙΒΛΙΟ

Αν το TEDx είναι ένα χρώμα, αυτή η ομάδα από το ΠΑ.ΠΕΙ είναι οι αποχρώσεις του

Μιλήσαμε με την οργανωτική ομάδα του TEDx Πανεπιστημίου Πειραιά. Για τη φετινή εκδήλωση, το spectrum και αυτό που κάνει έναν φοιτητή να ονειρεύεται εκτός των τειχών του πανεπιστημίου του.

Είναι χαρακτηριστικά όμορφο το να προσπαθήσεις να περιγράψεις τον κόσμο γύρω σου μέσα από τα χρώματα. Να προσπαθήσεις να διαχωρίσεις τη ζωή σου, τις εκφάνσεις της και τις ιδιοτροπίες της μέσα από την κοινή αντίληψη ενός χρώματος και της απόχρωσής του. Κι αν σε όλους το κόκκινο χρώμα φωνάζει πάθος, το μπλε σημαίνει πράγματι γαλήνη; Το πράσινο σημαίνει ζωή; Και πόσοι σκέφτονται κάτι πιο πνευματώδες όταν βλέπουν το χρώμα μωβ;

Η φετινή θεματική του TEDx Πανεπιστημίου Πειραιά λέγεται spectrum. Κάτι που στα ελληνικά σημαίνει φάσμα και σε κάθε πιθανή μεριά του πλανήτη υποδεικνύει ότι αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν ένα χρώμα, έχει στην πραγματικότητα πολλές αποχρώσεις, τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε μόνο αν θέλήσουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω για αυτό, μόνο αν θελήσουμε να κοιτάξουμε πέρα από το χρώμα.

Αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τους συντελεστές της φετινής διοργάνωσης, για να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω αλλά κυριότερα για να προτρέψουμε εσένα να παραδειγματιστείς από αυτά τα παιδιά. Και να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι στη δημιουργία και την ευρηματικότητα. Ένα ταξίδι για το οποίο κανείς δεν θα σου δώσει εισιτήριο αν εσύ δεν το ζητήσεις, αν εσύ δεν το κυνηγήσεις. Το TEDxUniversityofPiraeus 2016 θα γίνει στις 14 Μαίου στο ιστορικό πλοίο ‘Hellas Liberty’ που βρίσκεται στην πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά και αποτελεί ένα πλωτό μουσείο.

Εισιτήρια μπορείς να προμηθευτείς ηλεκτρονικά μέσα από το Viva.gr.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Πάμε να δούμε λίγο τι είχαν τα παιδιά να μας πουν. Η managerial ομάδα του φετινού event αλλά και δύο μέλη της περυσινής ομάδας που βοηθούν και φέτος. Αφού πούμε ότι παρουσιάστρια της φετινής εκδήλωσης θα είναι ένα πολύ αγαπημένο μας κορίτσι, η Λυδία Παπαϊωάννου. Την οποία κλήθηκαν να σχολιάσουν οι έξι της οργανωτικής με μία μόνο λέξη ο καθένας και ακούστηκαν οι εξής έξι λέξεις: Cool, φρεσκάδα, θηρίο, ευχάριστη, τρελή, αξιαγάπητη και hot. Ενταξει, το τελευταίο το προσθέσαμε εμείς.

Spectrum όπως λέμε φάσμα

Φαντάζομαι τη διαδικασία αναζήτησης θεματικής ενότητας για κάθε TEDx αυτού του κόσμου να είναι φρικτά βαρετή. Γιατί θα πρέπει να είναι κάτι τόσο γενικό ώστε να περιλαμβάνει διαφορετικές οπτικές αλλά και τόσο συγκεκριμένο ώστε να βγάζει νόημα. Το πώς μου μιλούσαν τα παιδιά για το Spectrum, μου έδειχνε απλά ότι ακόμα και οι δικές τους απόψεις ήταν διαφορετικές αποχρώσεις ενός μόνο χρώματος. “Για μένα το spectrum είναι οτιδήποτε διαφορετικό συμβαίνει στη ζωή μας. Τα χρώματα δεν είναι απλά διαφορετικές εκφάνσεις, είναι κάτι διαφορετικό. Το αν πέρασα στο πανεπιστήμιο είναι μία όψη των πραγμάτων, το αν έπιασα δουλειά είναι μια άλλη όψη των πραγμάτων, από το ίδιο όμως φως, από την ίδια γωνία. Και η γωνία αυτή είμαι εγώ” μου λέει ο Λευτέρης Καραμπατσάκης, Υπεύθυνος Χορηγιών και Εταιρικής Σχέσης στη διοργάνωση.

Λευτέρης Καραμπατσάκης, φοιτητής στο τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας

Η Λίλη Γαρεφαλάκη το εξέφρασε λίγο πιο μαρκετινίστικα. Προφανώς λόγω θέσης ως Υπεύθυνη Marketing. “Για μένα το spectrum είναι τα πάντα, υπάρχει παντού. Από την καθημερινότητά μας  στα όνειρά μας, όλα έχουν ένα spectrum από το πιο σκούρο χρώμα στο πιο ανοιχτό. Ακόμα και η ζωή μας έχει ωραίες και άσχημες στιγμές. Όλα αυτά είναι ένα spectrum και συνθέτουν μία μεγαλύτερη εικόνα”.

Λίλη Γαρεφαλάκη, φοιτήτρια στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Όταν κάποιοι φοιτητές κάνουν κάτι από το μηδέν

Είναι επίτευγμα να κάνει κάτι ένας 20χρονος; Η πρώτη απάντηση είναι όχι. Δεν πιστεύω στις ηλικίες. Και δεν πιστεύω ακριβώς γιατί υπάρχουν άνθρωποι σαν αυτούς που βλέπεις στις φωτογραφίες. Άνθρωποι που δεν φοβούνται την άγουρη νιότη τους και την αναμσιφβήτητη απειρία τους και βουτούν στα βαθιά. Άλλοι για να κερδίσουν ένα μπράβο κι άλλοι γιατί βιάζονται να κάνουν κάτι σημαντικό. Αυτά τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα να περηφανεύονται για αυτό που κάνουν. Η Χρύσα Στρατάκη ήταν και πέρυσι εκεί. Φέτος είναι Υπεύθυνη Παραγωγής. “Η πιο δυνατή στιγμή στο TEDx μέχρι τώρα είναι η στιγμή που τελείωσε η περυσινή εκδήλωση. Που ήμασταν όλοι μεταξύ κλάματος και γέλιου. Απλά τα είχαμε καταφέρει”.

Χρύσα Στρατάκη, φοιτήτρια στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Η δύναμη της ομάδας

Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που μπορεί να σου δώσει ένα τέτοιο event είναι το να αναπτύξει τα team skills σου, το να μάθεις για πρώτη φορά να λειτουργείς σε ομάδα με στόχους, σε ομάδα με deadline και συγκεκριμένες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Ακόμα και μέσα από τη διαφορετικότητά της, η ομάδα οφείλει να είναι ομάδα. Η Σοφία Ξυνή έχει ίσως τον πιο απαιτητικό ρόλο, μιας και είναι η Υπεύθυνση Διοργάνωσης για την φετινή εκδήλωση, άρα οφείλει και να συντονίσει τους υπόλοιπους που βλέπεις σε αυτή την φοιτητική ομάδα. “Το μεγαλύτερο challenge στη δική μου αρμοδιότητα είναι να καταφέρω να συγχρονίσω τα παιδιά, παιδιά με πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, με πολύ διαφορετικό σκοπό ο καθένας σε αυτή την ομάδα. Εγώ πρέπει να τους συντονίσω και να τους συμβουλέψω κατάλληλα. Να τους κοουτσάρω ώστε να βγει ένα συλλογικό και πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Έχουμε δεθεί πολύ σαν ομάδα και παρέα. Ο καθένας ξεχωριστά έχει τους δικούς του στόχους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Θέλω παιδιά τα οποία κοιτούν μπροστά και δεν δέχονται τους συμβιβασμούς όταν αναλαμβάνουν κάτι”. Και έχει πράγματι φτιάξει μία ωραία ομάδα, μία ομάδα που νιώθεις τον καθέναν να υπομένει τις δικές τους ανασφάλειες για την αρμοδιότητά του αλλά να τις βάζει όλες κάτω από το σύνολο και τον στόχο.

 Σοφία Ξυνή, τελειόφοιτη Οικονομικών επιστημών

Ο στόχος είναι σίγουρα ένας αλλά πολλά από τα παιδιά είναι άπειρα σε αυτά τα νερά. Και χρειάζονται κάθε φορά την συμβουλή των παλαιότερων. Τα παιδιά σκέφτηκαν όμως και μια άλλη πολύ καλή ιδέα. “Φέτος φτιάχνουμε ένα manual για το TEDx ώστε να μπορούμε να περνάμε το legacy και τις εμπειρίες από τη μία ομάδα στην επόμενη, για να κάνουμε πιο εύκολο το έργο τους” μου λέει η Φιορεντίνα Κούτση, Υπεύθυνη Οικονομικών και Ποιότητας για τη φετινή διοργάνωση.

Φιορεντίνα Κούτση, MBA Total quality management

Μία ημέρα που να αξίζει να θυμάσαι

Κάθε φορά που με ρωτά κάποιος γιατί να πάει σε ένα TEDx, η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Γιατί είναι κάθε φορά μία ημέρα στην οποία θα προβληματιστείς, θα βάλεις το μυαλό σου σε μια διαδικασία να σκεφτεί έξω από τα συνηθισμένα, θα εμπνευστείς από ανθρώπους όχι ικανότερους αλλά πιο αποφασισμένους από εσένα. Ο Γιώργος Πρωτονοτάριος με την ομάδα του είχαν το δύσκολο έργο να διαλέξουν τους ομιλητές. Να δημιουργήσουν ένα σύνολο ανθρώπων που να μπορεί να σε εμπνεύσει. Είναι Υπεύθυνος Περιεχομένου (Ομιλίες, Performance, Workshops). “Σαν υπεύθυνος ομιλητών, νιώθω ότι κάποιος πρέπει να έχει πετύχει πολλά πράγματα και να έχει πολλές ιστορίες να πει για να φτάσει να ανέβει στη σκηνή του TEDx. Θέλω όταν τελειώσει το event να μην έχει κοιτάξει κανένας το ρολόι του, να μην έχει βαρεθεί κανείς ούτε στιγμή”.

Γιώργος Πρωτονοτάριος, φοιτητής στα Ναυτιλιακά

Και είναι μία ατάκα του Γιώργου που με έκανε να σκεφτώ το spectrum λίγο διαφορετικά. Μου είπε ότι στο μυαλό του έρχεται κατευθείαν το τρίγωνο που έχουν οι Pink Floyd στο δίσκο τους. “Μου έρχεται ένα χρώμα που από γκρι πηγαίνει σε πολλά χρώματα και υποδηλώνει τις διαφορετικές προσωπικότητες, την διαφορετική οπτική των πραγμάτων”. Γιατί στην τελική, σημασία έχει κάθε φορά η δική σου οπτική και τα χρώματα τα οποία εσύ αποφασίζεις να βάλεις στις καταστάσεις. Στο φετινό TEDx του Πανεπιστημίου Πειραιά οφείλεις να πας με τον καμβά σου λευκό και να αφήσεις τις ομιλίες να χρωματίσουν με συναισθήματα και εμπειρίες την ημέρα σου.

Η γνώση από τα παλιά

Η Δήμητρα Δήμα και η Φαίη Λιόση ήταν πέρυσι στην managerial επιτροπή και φέτος έχουν τον ρόλο να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση και τις εμπειρίες του περυσινού event στο φετινό. Σε συνέχεια του manual για το οποίο μας μίλησε νωρίτερα η Φιορεντίνα. Και οι δύο μου μίλησαν αρκετά για την περασμένη εκδήλωση αλλά και την βεβαιότητά τους ότι το φετινό event θα είναι ακόμα καλύτερο. “Ήθελα να βάλω τα κλάματα όταν είδα το TEDx στημένο πέρυσι. Δεν ξέρω αν ήταν από την κούραση ή τη χαρά αλλά ήταν κάτι δικό μας. Είναι νομίζω σημαντικό σε αυτή την ηλικία να έχεις κάνει κάτι που να μπορείς να πεις ότι είναι δικό σου και πήγε καλά” μου λέει η Δήμητρα σαν να ζει ξανά εκείνες τις στιγμές. Η Φαίη Λιόση είναι ο σύνδεσμός μου με την διοργάνωση για την χορηγία επικοινωνίας του Oneman στην εκδήλωση. Μου μιλά για την σημασία της ομάδας αλλά και για την ανάγκη η μία ομάδα να βοηθά την επόμενη. “Θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορείς να δώσεις την εμπειρία σου στον επόμενο. Ώστε κάποια από τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισα εγώ πέρυσι, να μην χρειαστεί να τα αντιμετωπίσει κάποιος άλλος φέτος. Να είναι πιο ήπια τα εμπόδια για τους επόμενους. Η παλιά ομάδα βοηθά την καινούρια να γίνεται καλύτερη. Το πονάμε αυτό το εγχείρημα”.

Φαίη Λιόση και Δήμητρα Δήμα, φοιτήτριες Οικονομικών

Το Oneman στηρίζει πολύ συχνά οργανώσεις TED αλλά έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την συγκεκριμένη διοργάνωση, μιας και πέρυσι μου είχαν κάνει τα παιδιά την τιμή να είμαι ομιλητής. Και παρότι η εμπειρία και για εμένα ήταν πρωτόγνωρη, αυτό που θυμάμαι περισσότερο από την περυσινή εκδήλωση, δεν είναι η δική μου παρουσία στην σκηνή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο βίωναν την ημέρα ο Θάνος τότε, η Φαίη, η Δήμητρα και όλα τα παιδιά που είδα πριν ένα χρόνο να έχουν τη φλόγα στα μάτια όχι απλά για να κάνουν κάτι δικό τους αλλά για να δώσουν ακόμα μία απόχρωση στην παλέτα της ζωής τους. Η φλόγα αυτή δεν κάνει ποτέ λάθος, η φλόγα αυτή κάνει τον κόσμο μας να κινείται προς τα μπροστά.