24Media Creative Team
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Andor: Ο δημιουργός και το καστ της νέας σειράς Star Wars στο OneMan

Το Andor είναι Star Wars στα πιο ώριμά του. Εμείς μιλήσαμε με τον δημιουργό του, τον Tony Gilroy, τον Diego Luna αλλά και το υπόλοιπο καστ, για την εμπειρία τους στη σειρά.

Είναι το Rogue One η καλύτερη ταινία των νεότερων Star Wars; Θα έλεγα ότι το Rogue One είναι μία από τις κορυφαίες ταινίες των Star Wars συνολικά. Ο διπλά υποψήφιος για Όσκαρ με το Michael Clayton (2007), Tony Gilroy, σεναριογράφος των Bourne αλλά και πιο χαμηλού προφίλ δουλειών που συνεχίζει το κοινό να ανακαλύπτει όπως το State of Play, έπαιξε τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα όταν συνεργάστηκε με τον Gareth Edwards για να κάνει σημαντικά μαζέματα. Η συμβολή του στο πρότζεκτ είναι ακόμα θολή, όμως ξέρουμε ότι είχε να κάνει κυρίως με τους χαρακτήρες. Ο Cassian Andor ήταν ένας από αυτούς.

Τώρα ο Andor αποκτά τη δική του σόλο σειρά στο Disney+ και πιθανώς να γίνει η αγαπημένη σου στο σύμπαν μετά το Mandalorian. Το σύνολο των επεισοδίων είναι 24, αλλά θα τα παρακολουθήσουμε σε δύο δόσεις. Ο Gilroy που επέστρεψε στο franchise και οι συνεργάτες του, εύκολα το πιο ενθουσιασμένο team στο Star Wars Celebration που παρακολουθήσαμε πρόσφατα, έχουν δημιουργήσει μία ιστορία που βασίζεται λιγότερο στις αναμετρήσεις με φωτόσπαθα και περισσότερο στις πιο χαοτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Καλού και Κακού. Είναι Star Wars στα πιο ώριμά του, και πάντοτε κινηματογραφικό.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τον Αύγουστο με τον Gilroy, τον πρωταγωνιστή Diego Luna, δύο κατά βάση θεατρικούς ηθοποιούς που βρίσκουμε με το μέρος της Empire, την “δικιά” μας Denise Gough που πρωταγωνίστησε πρόσφατα στο Monday του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και τον Kyle Soller, την ανερχόμενη Adria Arjona, και την Genevieve O’Reilly που ντύνεται ξανά Mon Mothma.

Η ιδέα και το μήνυμα του Andor

Tony Gilroy: Η βασική ιδέα είναι ότι έχουμε έναν χαρακτήρα στο Rogue One που ξέρουμε πού καταλήγει, ξέρουμε πόσο επιτυχημένος και περίπλοκος είναι. Και η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε μία ιστορία που τον πιάνει από την παιδική του ηλικία και τον περνάει μέσα από μία πενταετή οδύσσεια που τον οδηγεί εκεί, στη διάρκεια μίας επανάστασης, σε μία στιγμή της ιστορίας όπου συμβαίνουν τεράστια γεγονότα που συνθλίβουν πραγματικούς ανθρώπους, ότι δηλαδή θα είχαμε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε κάποιον ως επαναστατικό παράδειγμα ως το τέλος, αυτό ήταν το κίνητρο για μένα […] Είναι μία ισχυρή στην ιστορία, μία ευκαιρία να το δείξουμε σε μεγάλη κλίμακα, σε μεγάλο καμβά. Γι’ αυτό είμαι εδώ.

Diego Luna: Ήταν ευκαιρία για να επιστρέψω να δουλέψω με αυτήν την οικογένεια, να κάνω περισσότερα πράγματα με τον Tony, που είναι κάποιος που θαυμάζω, αγαπώ την παρέα του, και η συνεργασία μαζί του είναι καταπληκτική. Έτσι και μόνο που επέστρεψα ένιωσα υπέροχα.

Αλλά νομίζω ότι το Rogue One είναι μία ταινία για ένα γεγονός. Δεν μπορούσες να γνωρίσεις τους χαρακτήρες, να καταλάβεις ακριβώς από πού προέρχονται, τι έπρεπε να συμβεί. Και για μένα είναι πολύ σημαντικό να πούμε σήμερα την ιστορία του τι πρέπει να συμβεί για να αναδυθεί, να υπάρξει ένας επαναστάτης. Τι δίνει νόημα στη ζωή κάποιου που είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα για έναν σκοπό; Αυτό είναι το ταξίδι έχει σημασία για μένα.

Και ο χαρακτήρας έχει πει πράγματα που με στοιχειώνουν από το Rogue One. Ότι ας πούμε άρχισε να μάχεται από τα έξι του χρόνια. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Γιατί να χάσει ένα εξάχρονο παιδί τα παιδικά του χρόνια για να αρχίσει να μάχεται; Μιλάει για ένα σκοτεινό παρελθόν. Μιλάει για τρομερά πράγματα που έκανε για την Επανάσταση. Σε τι αναφέρεται; […] Υπάρχει πολύ υλικό εκεί για να παίξουμε. Έτσι, ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος που μπόρεσα να πάω σε αυτό το ταξίδι και να δώσω αυτές τις απαντήσεις.

Πόσο μακριά μπορεί να απέχει κάποιος από το να μάθει ότι θα μπορούσε να είναι εργαλείο αλλαγής; Πόσο μακριά μπορείς να είσαι από αυτό και να βρίσκεις τον δρόμο σου για να αναγνωρίσεις ότι είστε ικανοί για μεγάλα πράγματα; Βλέπεις τον τύπο στο πρώτο επεισόδιο και δεν βλέπεις καμία πιθανότητα να του συμβεί αυτό. Αυτό μου δίνει ελπίδα για τον κόσμο που ζούμε. Η εξερεύνηση αυτού του ατόμου και η εύρεση ενός τρόπου να αποκτήσει καθαρότητα μέσα από την ύπαρξη μίας κοινότητας που μπορεί να σου δώσει τη δύναμη να είσαι χρήσιμος και να φέρεις την αλλαγή. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε τόσο αληθινοί γιατί, ωραία, προσποιούμαστε μεν ότι βρισκόμαστε σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά, αλλά αυτή η ιστορία έχει σημασία σήμερα στον κόσμο που ζούμε.

Νέοι και παλιοί χαρακτήρες

Andor

Genevieve O’Reilly (Mon Mothma): Έχουμε ξανασυναντήσει τη Mon Mothma σε διαφορετικές προσεγγίσεις, σε διαφορετικές εκδοχές της αφήγησης των Star Wars. Κάθε φορά που τη συναντούσαμε, συναντούσαμε αυτό το είδος συγκροτημένης, αρχοντικής, αξιοπρεπούς γυναίκας που συχνά – όπως με τον Cassian στο Rogue One – στέλνει κόσμο σε αποστολές.

Νομίζω ότι αυτό που είναι εκπληκτικό σχετικά με το πώς ο Tony έγραψε το Andor και το πού επέλεξε να ξεκινήσει αυτή την ιστορία είναι τόσο πολύ διαφορετικό από εκεί που βρίσκουμε τη Mon Mothma στο Rogue One. Είναι ακόμα αυτή η τόσο αξιοπρεπής γερουσιαστής. Αλλά για πρώτη φορά βλέπουμε τη γυναίκα πίσω από τον ρόλο. Βλέπουμε ένα ιδιωτικό πρόσωπο της Mon Mothma. Πρέπει να αναδείξουμε όχι μόνο τον γερουσιαστή, όχι μόνο την επίδοξη ηγέτιδα της Rebel Alliance, αλλά και τη γυναίκα.

Στο Andor τη βρίσκουμε πολύ μόνη, να ζει σε έναν κόσμο αυστηρής δόμησης. Βλέπουμε μια γυναίκα που έπρεπε να περιηγηθεί στα ιδανικά και τις πεποιθήσεις της μέσα σε συστήματα καταπίεσης. Και έτσι τη βρίσκουμε σε ένα επιχρυσωμένο κλουβί. Ήμουν ενθουσιασμένη, ήθελα να ταξιδέψω μαζί της για να βρει τη φωνή της ως ηγέτιδα και ως γυναίκα, βρίσκοντας αντίστοιχες φωνές που παλεύουν για παρόμοια πράγματα.

Adria Arjona (Bix): Νομίζω ότι η Bix είναι ατρόμητη. Είναι τολμηρή, αλλά πολύ βαθιά μέσα της, είναι απίστευτα πιστή και συμπονετική και νοιάζεται υπερβολικά για τους ανθρώπους γύρω της. Νομίζω ότι μερικές φορές είναι εις βάρος της αυτό. Η τόλμη της είναι ένα προσωπείο που χρησιμοποιεί αλλά κατά βάθος νοιάζεται βαθιά για τους ανθρώπους γύρω της. Αυτό αγαπώ περισσότερο στη Bix.

Denise Gough (Dedra Meero): Η Dedra είναι αξιωματικός του πεζικού της Empire (ISB) και, όταν τη συναντάμε, είναι στο χαμηλό σκαλί της ιεραρχίας. Είναι απίστευτα φιλόδοξη και σχολαστική, και αυτό που μου αρέσει σ’ αυτήν είναι πως βρίσκεται σε έναν πολύ ανδροκρατούμενο κόσμο, και βλέπει να συμβαίνει γύρω της αυτό οι άλλοι δεν βλέπουν. Είναι κάπως ξένη μέσα στο ISB και ανεβαίνει με νύχια και δόντια την ιεραρχία. Μου αρέσει να απεικονίζω την επίδραση που έχει η εξουσία σε ένα άτομο, τον κίνδυνο της επιδίωξης εξουσίας και ελέγχου, ανεξαρτήτως φύλου. Αγαπώ το γεγονός ότι κάπως θες να πεις “go girl!”, αλλά μετά θυμάσαι ανήκει σε μία φασιστική οργάνωση (γέλια).

Kyler Soller (Syril Karn): Με τράβηξε το σενάριο του Tony. Είχε δημιουργήσει έναν πραγματικά τρισδιάστατο χαρακτήρα και είχε ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω του ως προς τηνκατεύθυνση που μπορεί να πάρει. Θα μπορούσε να έχει πάει στην Empire, θα μπορούσε να έχει πάει στη Rebel Alliance. Είναι πολύ γκρίζα ζώνη. Και προέρχεται από τέτοιο πόνο στην οικογενειακή του ζωή που προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό μέσα του μέσα από μία φασιστική, γραφειοκρατική δομή όπου βρίσκει την τάξη […] Αυτό που δημιούργησε ο Tony, ένας χαρακτήρας που δεν είναι στ’ αλήθεια σίγουρος για τον εαυτό του, το κάνει διασκεδαστικό να τον παίζεις.

Με αγάπη, για τους φαν

Gilroy: [Οι φαν] δεν είναι μια μονολιθική κοινότητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές και φατρίες μέσα σε αυτή, όμως μιλάμε για μία τεράστια, αφοσιωμένη κοινότητα του Star Wars. Αυτό μας έδωσε τα χρήματα, το μομέντουμ, τη δυνατότητα να κάνουμε μία σειρά που είναι τόσο γιγάντια, τόσο πλούσια και τόσο δύσκολη να γίνει. Αυτό το κοινό είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και θέλουμε να τους φέρουμε κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαν πριν, αλλά να το κάνουμε με έναν εντελώς μη κυνικό τρόπο.

Δεν υπάρχει τίποτα κυνικό στη σειρά μας. Η λέξη που χρησιμοποιούμε περισσότερο κάθε μέρα, είναι το “αληθινό”. Θέλουμε να το κάνουμε να μοιάζει πραγματικό. Ταυτόχρονα, δεν είναι μυστικό – ο σύντροφός τους, το αφεντικό τους, η κοπέλα τους, ο φίλος τους, η μητέρα τους, ο πατέρας τους, πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα Star Wars ή αποστρέφονται τα Star Wars. Η σειρά μας έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να είναι το σημείο εισόδου σας στα Star Wars. Δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση για να εμπλακείς.

Αυτό είναι το στοίχημα. Μπορούμε να ικανοποιήσουμε και να ηλεκτρίσουμε και να ενθουσιάσουμε τους αφοσιωμένους θαυμαστές; Και μπορούμε ταυτόχρονα να φέρουμε κάτι που να είναι τόσο έντονο συναισθηματικά και να φαίνεται τόσο αληθινό στις μικρότερες υποπλοκές και διαπροσωπικές σχέσεις που καταρρέουν εν μέσω επικών, επαναστατικών, ιστορικών στιγμών όπου οι άνθρωποι καλούνται να πάρουν τεράστιες αποφάσεις; Μπορούμε να προσελκύσουμε κάποιο άλλο κοινό που ενδιαφέρεται και για αυτό; Μπορούμε να τα παντρέψουμε αυτά τα δύο πράγματα μαζί;

Το diversity στα Star Wars

Andor

Adria Arjona: Μου δίνει ελπίδα ότι τώρα ένα κοριτσάκι θα το παρακολουθήσει και μπορεί να πει “αυτό το κορίτσι μου μοιάζει και ίσως θέλω να ντυθώ σαν αυτή τις Απόκριες”. Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Έρχεται να δείξει πως τα πράγματα αλλάζουν και είμαι χαρούμενη που ο Tony με έφερε στο πρότζεκτ, αλλά το γεγονός ότι αυτό δεν ήταν μέρος της συζήτησης, ότι είμαι Λατίνα, ήταν το πιο όμορφο πράγμα.

Ο Tony μου είπε “α, είσαι η Bix!” χωρίς να συζητήσουμε για την εθνικότητά μου. Ελπίζω στο μέλλον ότι αυτή η ερώτηση δεν θα γίνεται πια τόσο πολύ, ότι αυτό θα γίνει τέτοια κανονικότητα που το να βλέπεις δύο ηθοποιούς όπως ο Diego και εγώ στα Star Wars θα είναι ωραίο και θα είναι ο κανόνας.

Diego Luna: Υποτίθεται ότι είμαστε ένας καθρέφτης για το κοινό, να μπορεί να δει τον εαυτό του με χαρά. Και νομίζω ότι με τις πλατφόρμες και όλους αυτούς τους νέους τρόπους σύνδεσης, το κοινό μπορεί και στέλνει τα σωστά μηνύματα. Και η βιομηχανία αντιδρά. Όταν αγοράζεις εισιτήριο, στέλνεις ένα μήνυμα. Όταν δεν το αγοράζεις, στέλνεις πάλι ένα μήνυμα. Όταν κάνεις κλικ, στέλνεις ένα μήνυμα. Όταν δεν το κάνεις, στέλνεις ένα μήνυμα. Και η βιομηχανία θα ανταποκριθεί σε αυτό, και ανταποκρίνεται

Νομίζω ότι είναι λογικό όταν μιλάμε για έναν γαλαξία που υπάρχουν τόσοι πολλοί πλανήτες, που οι άνθρωποι προέρχονται από διαφορετικά μέρη. Και αν μιλάμε για πρόσφυγες, προέρχονται από διαφορετικά μέρη και μαζεύονται σε ένα μέρος και μιλούν διαφορετικά, μοιάζουν διαφορετικοί. Αυτή η διαφορετικότητα είναι που κάνει την πραγματικότητα που ζω πολύ πλούσια. Τιμώ λοιπόν τις ιστορίες που βλέπουμε να την αντανακλούν.