EVENTS

Animasyros 2022: Η διεθνής κοινότητα animation καταφθάνει στη Σύρο

Υποβολή προτάσεων για το Pitching Forum Agora έως 15 Ιουλίου 2022.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros επιστρέφει για 15η χρονιά, απ’ τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, επεκτείνεται κατά μία ημέρα, αποκτά έναν νέο χώρο, εμπλουτίζει το πρόγραμμά του και συνεργάζεται με διεθνείς φορείς!  Το πλούσιο πρόγραμμά του θα παρουσιαστεί σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. 

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται για 8η χρονιά η Αγορά, εγκαινιάζοντας μία νέα στρατηγική συνεργασία με τη παγκοσμίου φήμης γαλλική NEF Animation. Η Nouvelles Ecritures pour le Film d’Animation είναι μια ένωση αφιερωμένη στην έρευνα και τη δημιουργία στον τομέα των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Ανταποκρίνεται στην ανάγκη του κλάδου να έχει ένα ειδικό εργαλείο που θα είναι ταυτόχρονα ένας τόπος προβληματισμού για το animation ως τέχνη, ένας τόπος σύγκλισης πρωτοβουλιών και ένας φορέας έργου.

Η συνεργασία με την NEF Animation καθώς και οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα master classes, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνει φέτος η Αγορά, θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης να διευρύνει το δίκτυό του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος!

Για τον σκοπό αυτόν, η Αγορά σε συνεργασία με την NEF Animation διοργανώνει ένα 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitch Coaching Workshop), προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων projects στα pitch να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του ανιμέισον. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, από τις  21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Σύρο και θα το διευθύνει o Γάλλος Xavier Kawa-Topor, Διευθυντής της NEF Animation, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μελετητής της τέχνης του animation και η Γαλλίδα Catherine Totems, Παιδαγωγική Διευθύντρια του περίφημου εργαστηρίου animation, L’atelier des Sèvres.

Την κριτική επιτροπή του Pitching Forum αποτελούν ο Xavier Kawa Topor (FR), η Catherine Totems (FR) ο διεθνούς φήμης παραγωγός Olivier Catherin (FR), η δημοσιογράφος, ιστορικός ταινιών animation, μουσικός παραγωγός Nancy Denney Phelps (ΒΕ) και η Συντονιστρια της Αγοράς και σκηνοθέτις Μαρινέτα Μακ Κρητικού (GR). 

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros θα ανακοινωθει στις 25 Σεπτεμβριου στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ και θα είναι επίσημος καλεσμένος του προγράμματος La Résidence Internationale de Fontevraud, που διοργανώνει η NEF Animation της οποίας αποστολή είναι η προώθηση των καλλιτεχνών διεθνώς, μέσα από δημιουργικά εργαστήρια από όπου εκκολάπτονται έργα και ταλέντα. Επιλέγοντας είτε την άνοιξη του 2023 (Απρίλιος) είτε το φθινόπωρο του 2023 (Οκτώβριος), ο νικητής θα μετακομίσει στο Αββαείο του Φοντενεβρώ της Γαλλίας, (Abbaye de Fontenvreau-Maine et Loire) για  ένα (1) μήνα, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από την NEF εγκαταστάσεις. 

Επιπλέον, με αφορμή το αφιέρωμα MEDAnima, η Αγορά φέτος δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στο Pitching Forum δημιουργών/παραγωγών από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για σχέδια μικρού μήκους. 

Παράλληλα, προσωπικότητες από τη διεθνή κοινότητα των Κινουμένων Σχεδίων θα παρουσιάσουν θέματα που αφορούν στις παρακάτω ενότητες:

  •  Master Class από την υποψήφια για Οσκαρ Joanna Quinn και Les Mills (Από το σκίτσο στα Οσκαρ)
  •  Master Class από τον διεθνούς φήμης παραγωγό Olivier Catherin

(Η παραγωγή μιας ταινίας animation)

  • Μουσεία και animation –Nέοι τρόποι απεικόνισης
  • Από τα graphic novels στις ταινίες animation με συντονιστρια την Tunde Vollenbroek (NL) – Παραγωγός του Studio Pupil και μέλος του ΔΣ των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation, Marlyn Spaaij (NL) – animator, σκηνοθετης, Tigran Arakelyan (AR) – animator, director
  • Διεθνείς Συμπαραγωγές με συντονίστρια την Romana Lobats (GR) – παραγωγός του Animasyros Festival Productions, Viviane Vanfleteren (BE) – παραγωγός Studio Suza, Olivier Catherin (FR), Amit Gicelter (Israel) – The Studio Hive
  • Βαλτικές χώρες και animation
  • Στρογγυλή τράπεζα με διευθυντές επιλεγμένων ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Ανιμέισον.  

Χρήσιμες συμβουλές για συμμετοχή στην Αγορά

Η αίτηση συμμετοχής για το  Pitching Forum της Αγοράς υποβάλλεται μέσω της σελίδας του Animasyros στο Film Freeway εδώ. 

Για την αξιολόγηση του project, είναι απαραίτητη η υποβολή μιας σύντομης περιγραφής (Logline, Concept) κι ενός Treatment, και η αποστολή stills, σκίτσων, moodboard, σε περίπτωση αδυναμία αποστολής trailer.

Τελική ημερομηνία υποβολής: 15 Ιουλίου 2022

Περισστότερες πληροφορίες: www.animasyros.gr