EVENTS

Animasyros 2022, η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος

Μετράμε αντίστροφα για να βρεθούμε στη Σύρο για την 15η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Στο κτίριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του ANIMASYROS 2022 παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, καλλιτεχνών, φίλων και υποστηρικτών του Φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, ενώ η βραδιά είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστας Τσουτσοπλίδης καλωσόρισε το κοινό αναφέροντας πως «το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα υποστηρίζει και πάλι με θέρμη το φετινό ANIMASYROS. Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε κατά πόσο το animation μπορεί να διαπραγματευτεί σημαντικά θέματα, όπως η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, με έναν τρόπο που να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων». Μάλιστα, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του ANIMASYROS. o Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ θα έχει μια ανοιχτή συζήτηση με μέλη της διεθνούς κοινότητας ανιμέισον, ακριβώς για το πώς το ανιμέισον μπορεί πραγματικά να μιλήσει στην καρδιά του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη και να προάγει τις αξίες της δημοκρατικής ζωής (Παρασκευή 23/9, 17:30-18:30, Θέατρο Απόλλων).

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και απεύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι “είμαστε περήφανοι γιατί το ANIMASYROS με την σταθερή υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ κάθε χρόνο αναπτύσσεται, διευρύνεται, γίνεται πιο εξωστρεφές, με διεθνείς συνεργασίες και έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.”

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο οι Πρέσβεις της Ιταλίας, την Πολωνίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας καθώς και ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο Ελλάδος.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Βασίλης Καραμητσάνης
Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Βασίλης Καραμητσάνης

Βασικό υποστηρικτή του φεστιβάλ αποτελεί και η αεροπορική εταιρεία SKY express. Η Βάσω Χρηστίδη, Γενική Διευθύντρια της SKY express, ανέφερε μεταξύ άλλων: “ Η SKY express υποστηρίζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία που με επίκεντρο τη χώρα δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην προβολή της. Το διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ ANIMASYROS είναι ένας τέτοιος θεσμός και η αεροπορική της νέας εποχής είναι σταθερά δίπλα στους διοργανωτές του.”

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ενενήντα δεύτερα για τον Μάνο Ελευθερίου.» Πρόκειται για την τρίτη ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα» σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 στο πλαίσιο της οποίας η ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού πλαισιωμένη από ένα εμβληματικό τραγούδι τους, γίνεται ταινία ανιμέισον από ανερχόμενους σκηνοθέτες. Το τραγούδι «Άλλος για Χίο τράβηξε» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δήμου Μούτση διασκευάστηκε ειδικά για την ταινία αυτή από τον Γιώργο Νταλάρα ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και μίλησε για το εν λόγω εγχείρημα υπογραμμίζοντας πως “η Σύρος είναι το μέρος που γεννήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου και επειδή η συγκεκριμένη ταινία αφορά στα προβλήματα της εποχής μας, παίρνει ένα ιδιαίτερο βάρος και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα ταξιδέψει όχι μονον η Σύρος και με έναν έμμεσο τρόπο η ανθρωπιά, η αγάπη και η αλληλεγγύη που κρύβει η ποίηση του Μάνου Ελευθερίου, αλλά και όλα εκείνα που μας απασχολούν στη σύγχρονη Ελλάδα και που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.”

Ο Δήμος Μούτσης απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας πως “ο Μάνος Ελευθερίου δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος συγγραφέας, είναι ένας «ευγενής δημιουργός». Έχει έναν τρόπο να μεταχειρίζεται το λόγο, ακόμα και στις πιο σκληρές του εκφράσεις, μ’ έναν τρόπο που τον χαρακτηρίζει όχι ένας εστετισμός στολισμένος με «δαχτυλίδια και σπαθιά», αλλά μια ευγένεια γεμάτη από «κλαδευτήρια κι αλέτρια» που θα έλεγε ο Νίκος ο Γκάτσος. ”

Από αριστερά: Δημήτρης Βραχνός, Λιλή Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Καραμητσάνης

Για την σειρά «Ενενήντα Δεύτερα», καρπό της συνεργασίας του ANIMASYROS με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 μίλησε και ο Δημήτρης Βραχνός, διευθυντής του Μελωδία 99,2 ο οποίος ανέφερε πως “από το έργο του Μάνου Ελευθερίου επιλέξαμε να εικονοποιήσουμε το τραγούδι «Άλλος Για Χίο Τράβηξε» θέλοντας παράλληλα να αποτίσουμε το δικό μας φόρο τιμής στην αιματοβαμμένη σελίδα της συλλογικής μας μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τοποθετήσαμε τον Μάνο Ελευθερίου να παρατηρεί και να εμπνέεται, σαν να ήταν εκεί, και να ακολουθεί μεταξύ άλλων τους κατατρεγμένους που έφτασαν και στο νησί της Σύρου. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Νταλάρα που μας έδωσε τη δική του ερμηνεία σε αυτό το κλασικό τραγούδι, όπως επίσης τον συνθέτη του τραγουδιού Δήμο Μούτση και την αδελφή του Μάνου Ελευθερίου, Λιλή, για την υποστήριξή τους στο εγχείρημά μας.

Τέλος, η Διευθύντρια του ANIMASYROS Μαρία Ανεστοπούλου και ο Συντονιστής Προγράμματος Στέφανος Άλαν Κόλλιας παρουσίασαν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων ανέφεραν:

“Για έξι ημέρες ο κόσμος του animation ζωντανεύει στη Σύρο με πάνω από 200 ταινίες από 43 διαφορετικές χώρες, σε 8 διαγωνιστικά τμήματα και αφιερώματα διεθνείς καλεσμένους, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σχολικές προβολές, παράλληλες δράσεις και την Αγορά. Μεγάλο μέρος του προγράμματος προβολών θα είναι διαθέσιμο και μέσω ψηφιακών προβολών στο live.animasyros.gr, ενώ οι εργασίες της Αγοράς θα αναμεταδίδονται στο  επίσημο κανάλι του ANIMASYROS στο YouTube.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί η νέα ταινία ανιμέισον παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ καθώς και η νέα ταινία της σειράς “Ενενήντα Δεύτερα”, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή της, προτεινόμενης για 3 Όσκαρ, ταινίας «FLEE», σε διανομή στην Ελλάδα από την StraDaFilms, παρουσία συντελεστών της ταινίας.

Μαρία Ανεστοπούλου, Στέφανος Άλαν Κόλλιας
Μαρία Ανεστοπούλου, Στέφανος Άλαν Κόλλιας

 

Η τελετή λήξης και απονομής βραβείων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Απόλλων όπου θα φιλοξενήσουμε και μια live εμφάνιση του συνθέτη και τραγουδιστή Theodore στο τραγούδι του “ Transcendence of Man” συνοδεία του ανιμέισον βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Μπάμπη Αλεξιάδη σε παραγωγή του Animasyros.

Κώστας Τσουτσοπλίδης
Κώστας Τσουτσοπλίδης

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στις Βαλτικές Χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), με την υποστήριξη των αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει προβολές σύγχρονων ταινιών μικρού μήκους ανιμέισον από τις τρεις χώρες σε συνεπιμέλεια με την Anna Zaca, διευθύντρια της Latvian Animation Association καθώς και δυο ταινίες μεγάλου μήκους, το πολυβραβευμένο Away του Λετονού Gints Zilbalodis παρουσία του σκηνοθέτη και την παιδική ταινία Captain Morten and the Spider Queen από την Εσθονία. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος διοργανώνεται συζήτηση στην Αγορά του Φεστιβάλ παρουσία δημιουργών και παραγωγών από τις Βαλτικές Χώρες.”

Το πλούσιο πρόγραμμα του ΑΝΙΜΑSYROS 2022 περιλαμβάνει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις με αφορμή το ανιμέισον αλλά και συναντήσεις δικτύωσης των επαγγελματιών, πάρτι και άλλες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της Σύρου. 

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά: www.animasyros.gr

Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό και τους επαγγελματίες.