FlixPix/Alamy/Visualhellas.gr
ΣΙΝΕΜΑ

Απαντήσεις σε 6 αιώνια ερωτήματα του σινεμά

Μυστήριοι χαρτοφύλακες, πανάκριβες δισκέτες και μία εμβληματική λούπα που ποτέ δε μάθαμε γιατί συνέβη. Ή μήπως ξέρουμε;

Αν με ρωτάτε, που δεν με ρωτάτε, κάποια ερωτήματα δεν χρειάζονται απαντήσεις. Ειδικά στο σινεμά όπου μας επιτρέπεται να φτιάξουμε τις δικές μας. Άλλωστε αυτό δεν κάνουμε οι άνθρωποι και στην καθημερινότητα;

Εάν διαφωνείς ωστόσο, θα βρεις κάποιες απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα του σινεμά παρακάτω.

Pulp Fiction (1994) | Τι υπήρχε στον χαρτοφύλακα;

Η εισαγωγή του Pulp Fiction δεν δείχνει μονάχα τον John Travolta και τον Samuel L. Jackson να μιλούν για μασάζ ποδιών και για έθνικ φαστ φουντ. Έχουν βγει για να βρουν έναν χαρτοφύλακα γεμάτο με πορτοκαλί φως.

Υπάρχουν πολλές, μακροσκελείς θεωρίες γενικώς για το Pulp Fiction, χωρίς να πιάσουμε καν την περίπτωση του χαρτοφύλακα. Μία δημοφιλής θεωρία λέει πως πρόκειται για την ψυχή του Marsellus Wallace, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι είναι απλά αυτό που θέλει κανείς να είναι.

Σύμφωνα με τον Tarantino, είναι απλώς ένα MacGuffin, κάτι που οδηγεί την πλοκή. Δεν είναι σημαντικό, υποστηρίζει, οπότε δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε καν με αυτό.

Το σενάριο όμως τι λέει;

Αλλά ο συν-σεναριογράφος του Tarantino, Roger Avary, λέει ότι όταν έγραψαν το σενάριο για το Pulp Fiction, το περιεχόμενο του χαρτοφύλακα ήταν διαμάντια. Και γιατί δεν τα έδειξαν;

Ο Tarantino είχε μόλις χρησιμοποιήσει μία θήκη με διαμάντια στο Reservoir Dogs και έτσι οι δύο συνεργάτες συμφώνησαν πως θα ήταν «πολύ βαρετό και προβλέψιμο» να το ξανακάνουν. Και η πορτοκαλί λάμψη;

Ο Avary έχει πει πως «κάποιος είχε τη λαμπρή ιδέα (που νομίζω ότι ήταν λάθος) να βάλει μια πορτοκαλί λάμπα εκεί μέσα. Ξαφνικά αυτό που θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, έγινε κάτι υπερφυσικό».

Ο Ναυαγός (2000) | Τι βρισκόταν μέσα στο κουτί της FedEx;

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Cast Away, ο χαρακτήρας του Tom Hanks, ο Chuck Noland, ένας εργαζόμενος της FedEx που ξεβράζεται σε ένα έρημο νησί, αντιστέκεται στον πειρασμό να ανοίξει ένα κουτί της FedEx επί τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο νησί. Το κουβαλάει ωστόσο μαζί του όταν ξεκινάει σε ένα επικίνδυνο ταξίδι με σχεδία και τελικά το παραδίδει στο τέλος της ταινίας. Και επειδή δεν υπάρχει κανείς σπίτι εκείνη τη στιγμή, δε μαθαίνουμε ποτέ τι υπάρχει μέσα του.

Το μυστήριο όμως με το πακέτο πηγαίνει πιο βαθιά από αυτό. Για αρχή, υπάρχουν δύο φτερά αγγέλου σχεδιασμένα στην επιφάνειά του. Στην εισαγωγή της ταινίας βλέπουμε μία γυναίκα στο Τέξας να συγκολλάει κάτι γιγάντια φτερά από μέταλλο και να στέλνει ένα παρόμοιο πακέτο σε έναν γυμνό καουμπόη στη Μόσχα. Τι στο καλό συμβαίνει;

Ο Robert Zemeckis, σκηνοθέτης της ταινίας, έχει αστειευτεί πως το πακέτο περιείχε στην πραγματικότητα ένα αδιάβροχο δορυφορικό τηλέφωνο, κάτι που θα μπορούσε να είχε λύσει το πρόβλημα του Chuck εάν δεν απέφευγε σταθερά να το ανοίξει. Πάμε για λίγο λοιπόν στο τρίτο draft του σεναρίου του Cast Away.

Σε αυτό, ο Wilson, η μπάλα του βόλεϊ, μία μπάλα ποδοσφαίρου και η σχέση του Chuck με τον χαρακτήρα της Helen Hunt είναι ελαφρώς διαφορετική. Το πακέτο, ωστόσο, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της τελικής ταινίας: τα ίδια φτερά αγγέλου, η ίδια γυναίκα στην αρχή, και η ίδια τρελή συνθήκη της παράδοσής του με κάθε κόστος. Τη χιλιοστή μέρα του στο νησί ωστόσο, ο Chuck αποφασίζει να ανοίξει το κουτί. Τι υπήρχε μέσα;

Δύο μπουκάλια salsa verde. Κι όμως. Ένα σημείωμα, επίσης, από μία γυναίκα που ονομάζεται Bettina και παρακαλεί τον σύζυγό της να επιστρέψει, ελπίζοντας πως τα πικάντικα καρυκεύματα θα συμβάλλουν στο να πειστεί. Ο Chuck κοιτάζει τα μπουκάλια, διαβάζει το σημείωμα, τα βάζει όλα πίσω στη συσκευασία, και συνεχίζει να έχει μαζί του το κουτί.

Χαμένοι στη Μετάφραση (2003) | Τι ψιθύρισε ο Bob στο αυτί της Charlotte;

Το Virgin Suicides ανακοίνωσε τη Sofia Coppola. Το Lost In Translation την εδραίωσε ως χαρακτηριστική, ήδη ολοκληρωμένη φωνή για το σινεμά.

Η ταινία υπαινίσσεται ξεκάθαρα πως ο Bob (Bill Murray) ερωτεύεται τη Charlotte (Scarlett Johansson) και το αντίστροφο, όμως δυστυχώς, η Charlotte είναι ήδη παντρεμένη. Στο τέλος, ο Bob και η Charlotte αγκαλιάζονται για μία τελευταία φορά, εκείνος της ψιθυρίζει κάτι στο αυτί, και χωρίζουν οι δρόμοι τους αφήνοντας τη μελλοντική κατάληξη της σχέσης τους στη φαντασία του κοινού.

Το σενάριο δεν περιείχε ποτέ τι είπε ο Bob στη Charlotte, μιας που η Coppola ήθελε πάντοτε να το σκαρφιστεί ο Murray επιτόπου. Αυτό που έχει όμως το σενάριο είναι αυτό που περνούσε από το μυαλό του χαρακτήρα. Συγκεκριμένα αναγράφεται πως ο Bob θέλει να πει στη Charlotte ότι την αγαπάει, όμως δεν το κάνει ποτέ. Δειλιάζει, αγκαλιάζονται, και αυτό είναι όλο.

Όσο για τη φράση που σκαρφίστηκε ο Murray, η Coppola δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει γιατί προτιμάει να μείνει μεταξύ των χαρακτήρων.

The Matrix (1999) | Τι υπήρχε στη δισκέτα του Neo;

The Matrix Photo by Ronald Siemoneit/Sygma/Sygma via Getty Images

Στην έναρξη του εμβληματικού Matrix, βρίσκουμε τον Thomas Anderson να κοιμάται στο γραφείο του, όταν μία παρέα φουτουριστικών ροκάδων χτυπούν την πόρτα του. Πηγαίνει τότε λοιπόν σε ένα κούφιο βιβλίο, βγάζει από μέσα μία δισκέτα, τους τη δίνει, και τη χειρίζονται όλοι σαν να είναι πολύ σημαντική και μυστική. Ένας από όλους μάλιστα λέει πως έχει πληρώσει δύο χιλιάδες δολάρια για να την αποκτήσει.

Τι υπήρχε όμως στον δίσκο; Ποιο λογισμικό θα μπορούσε να αξίζει δύο χιλιάρικα και γιατί έπρεπε να παραληφθεί αυτοπροσώπως; Η ταινία δεν αναφέρει ποτέ και άλλωστε, λίγο αργότερα, ο Neo συναντά τον Μορφέα και αποκτά πιο πραγματικά προβλήματα.

Οι εικασίες των φαν σχετικά με το περιεχόμενο της δισκέτας έχουν υπάρξει ασύλληπτες, με κάποιους να θεωρούν πως ο Neo είχε μόλις εφεύρει το A.I.

Τελικά μάθαμε πως πρόκειται απλώς για λογισμικό σχετικό με την εκκαθάριση των κλήσεων στάθμευσης που είχε μαζέψει ο συγκεκριμένος τύπος, οπότε γι’ αυτό είναι διατεθειμένος να πληρώσει τόσα χρήματα γι’ αυτό. Η σκηνή πιθανώς προοριζόταν να εδραιώσει τις δεξιότητες του Neo ως χάκερ.

Η Μέρα της Μαρμότας (1993) | Γιατί είναι ο Bill Murray σε λούπα;

Groundhog Day Photo by Columbia Pictures/Getty Images

Μέρος της γοητείας του Groundhog Day είναι ακριβώς αυτό. Ότι δεν έχουμε ιδέα γιατί ο χαρακτήρας του Bill Murray βρίσκεται σε λούπα. Δεν έχει σημασία. Αυτό που παίζει ρόλο είναι πως ο ήρωας έχει την ευκαιρία που θα ήθελαν πολλοί, να διορθώνει ξανά και ξανά τα λάθη του.

Στο δεύτερο προσχέδιο του Groundhog Day ωστόσο, περίπου στην αρχή του, υπάρχει μία σκηνή όπου η πρώην του, μία κάποια Stephanie Decastro, τον καταριέται με ξόρκια. Τη βλέπουμε λίγο αφότου ο χαρακτήρας την έχει χωρίσει, να πηγαίνει στο δωμάτιό της και να χρησιμοποιεί την επαγγελματική κάρτα και το χαλασμένο ρολόι του Phil για να εκτελέσει ένα μαγικό ξόρκι από ένα βιβλίο με τίτλο 101 Curses, Spells and Enchantments You Can Do at Home.

Μαθαίνουμε επίσης από το σενάριο πως ο Phil πέρασε 10.000 χρόνια στη λούπα.

2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος (1968) | Το φινάλε

Τι ήταν εκείνοι οι τεράστιοι μαύροι μονόλιθοι; Τι κάνει ένα γιγάντιο μωρό στο διάστημα; Τι βλέπουμε καν στα τελευταία 15 λεπτά της ταινίας;

Το σενάριο, που γράφτηκε από κοινού με τον Arthur C. Clarke, τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που είχε γράψει κιόλας τη μυθιστορηματική έκδοση της ταινίας, εξηγεί σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν σε μία σκηνή που καταλαμβάνει τις τελευταίες δέκα περίπου σελίδες.

Η ταινία ήταν κιόλας να έχει μία φωνητική αφήγηση να περιγράφει όλα όσα παρακολουθούσαμε, όμως ο Kubrick κατέληξε να την απορρίψει ως πλάνο.

Οι μυστηριώδεις μονόλιθοι λοιπόν ήταν στην πραγματικότητα μηχανές που κατασκευάστηκαν από εξαιρετικά προηγμένους εξωγήινους με σκοπό να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της εξέλιξης. Γι’ αυτό και οι πίθηκοι που συναντούν έναν από αυτούς στη Γη συνειδητοποιούν ξαφνικά τι είναι τα εργαλεία και τα όπλα. Ναι, αλλά τι γίνεται όταν ο Dave ρουφιέται σε έναν μονόλιθο στο τέλος της ταινίας και μετατρέπεται μετά σε ένα γιγάντιο μωρό; Μετατράπηκε απλώς σε μία υπερεξελιγμένη μορφή ζωής, όπως και οι εξωγήινοι που δημιούργησαν ζωή στη Γη.