ΛΙΣΤΕΣ

Απλές εξηγήσεις για το τέλος 5 κορυφαίων σειρών

Ζει ή όχι ο Tony Soprano; Πόσο νόημα βγάζει η ταυτότητα του ‘Gossip Girl’; Τι ζήσαμε στο τέλος του ‘How I Met Your Mother’; Και τι έγινε στο τέλος του ‘Lost’; 5 απλές εξηγήσεις για το φινάλε 5 κλασικών σειρών.

Οι σειρές, ειδικά τα πιο παλιά τα χρόνια που είχαν δεκάδες επεισόδια ανά σεζόν και κρατούσαν 5 και 7 και 8 χρόνια, και προβάλλονταν ένα επεισόδιο ανά βδομάδα, έχτιζαν πολύ συχνά τη σχέση μας με τους χαρακτήρες και τον κόσμο τους την ίδια στιγμή που ανέπτυσαν μυστήρια και ερωτηματικά και μια γενικότερη αίσθηση αγωνίας σχετικά με το πού καταλήγουν όλα αυτά.

Φυσικά πάντα έχουμε την απορία για το “πού πάνε όλα” και το “τι σημαίνουν όλα αυτά”, όμως παρακολουθώντας κάτι σαν το ‘Lost’ βδομάδα-βδομάδα για μια σειρά ετών, η προσμονή και η σύνδεση είναι τελείως διαφορετική. Γι’αυτό και στο διάστημα των πρώτων 10-15 χρόνων του 21ου αιώνα, παρακολουθήσαμε μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα και διχαστικά φινάλε όλων των εποχών, τα οποία μέχρι και σήμερα μπορούν να είναι αντικείμενο φορτισμένων συζητήσεων, τσακωμών και επεξηγηματικών παραληρημάτων.

 

Πολύ συχνά μας αρέσει να μπλεκόμαστε γύρω από τα ίδια μας τα πόδια, να σκεφτόμαστε κάτι περισσότερο από όσο πρέπει. Κάνουμε τα αυτονόητα περίπλοκα. Φυσικά, στην τέχνη δεν είναι τα πάντα κατασκευασμένα για κυριολεκτικές αναγνώσεις. Μια κλασική τέτοια περίπτωση σειράς είναι ας πούμε το ‘Twin Peaks’ του Ντέιβιντ Λιντς, ένα ονειρικό ταξίδι που αντιστέκεται σε κάθε βήμα προς βήμα ακριβή ανάγνωση. Ακριβώς γι’αυτό, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να μη χανόμαστε όταν τα πράγματα είναι ήδη μπροστά μας.

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε το τέλος για 5 θρυλικές, ακραία πολυσυζητημένες σειρές. Προσοχή- εννοείται φυσικά πως για την κάθε μια από αυτές ακολουθούν spoilers.

Lost

To επεισόδιο: Ύστερα από 6 σεζόν και 121 επεισόδια γεμάτα μυστήρια, flash-forwards και flashbacks, συναρπαστικούς χαρακτήρες και ανεξήγητα ερωτήματα μεταφυσικής ή μη φύσεως, το διπλό φινάλε με τίτλο ‘The End’ φέρνει τους ήρωες της σειράς στην τελική τους μάχη απέναντι στον Man in Black κατά την προσπάθεια όλων να φύγουν από το νησί κρατώντας εκείνον παγιδευμένο (ή νεκρό). Παράλληλα, τα αγνώστου τύπου flashes που βλέπουμε κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν, φτάνουν την κορύφωσή τους με μια σκηνή σε εκκλησία που κλείνει τη σειρά.

Η απλή εξήγηση: Στο νησί, τα πάντα αρχίζουν να καταρρέουν κι ο Man in Black γίνεται θνητός καθώς η φλόγα στην καρδιά του νησιού σβήνει. Ο Jack κι η Kate αρπάζουν την ευκαιρία και μαζί καταφέρνουν να σκοτώσουν μια και καλή τον Man in Black, με τον Jack να θυσιάζεται για να ζήσει ξανά η φλόγα και να μπορέσουν οι φίλοι του να αποδράσουν για πάντα με τον κόσμο ασφαλή και τον Hurley νέο προστάτη του νησιού.

Όσο για τα flashes, μαθαίνουμε στο τέλος του επεισοδίου πως δεν ήταν ούτε παρελθόν, ούτε μέλλον, ούτε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Ήταν κάποιου είδους μεταθανάτιο μέρος, ένας μεταβατικός χώρος για τις ψυχές, καθώς οι ήρωες αυτοί που τόσο άρρηκατα συνδέθηκαν στη διάρκεια της ζωής τους, ‘περίμεναν’ ο ένας τον άλλον καθώς έφταναν καθένας το φυσικό τέλος της ζωής τους, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των ψυχών τους. Μια πολύ κοινή παρεξήγηση ερμήνευσε το φινάλε αυτό ως “ήταν νεκροί απ’ την αρχή”- φυσικά η αποκάλυψη δεν ήταν αυτή. Απλώς ότι, στο τέλος, όταν αυτό ήρθε για τον καθένα, ο δεσμός που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια τους ζωής τους, τους βρήκε ενωμένους και στο ό,τι είναι αυτό που έρχεται μετά.

Τότε που ο κόσμος μας ήταν αρκετά διαφορετικός, πόσες ώρες είχες περάσει συζητώντας με τους φίλους σου στο τηλέφωνο για το τι ήταν αυτό που είδατε στο τελευταίο επεισόδιο του Lost. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν υπήρχε το ΚΙΟΥ ΣΤΑΡ τότε. Γιατί και τότε αυτονόητο ήταν ότι βολεύει να χρεώνεσαι ανά δευτερόλεπτο και να ανανεώνεται το πακέτο σου αυτόματα κάθε μήνα, κι όμως φτάσαμε στο 2019 για να το έχουμε από την Q.

How I Met Your Mother

To επεισόδιο: Το διπλό τελευταίο επεισόδιο ‘Last Forever’ απελευθερώνεται από το φορμάτ της 9ης και τελευταίας σεζόν η οποία διαδραματιζόταν ολόκληρη μερικές ώρες πριν το γάμο της Ρόμπιν με τον Μπάρνι, για να αποκαλύψει όχι μόνο το πώς γνώρισε ο Τεντ τη Μητέρα του τίτλου, αλλά και το τι συμβαίνει μετά. Αν ανήκεις σε αυτούς τους ελάχιστους που δεν το έχουν δει, αφενός σε σποϊλάραμε και αφετέρου μπορείς να το κάνεις τώρα στην παραλία. Δε χρειάζεται να ανησυχείς για τα δεδομένα, είναι αυτονόητο ότι έχεις άφθονα αν έχεις κάνει ΚΟΝΕ με την Q κι έχεις πάρει 12 GB για κάθε φίλο σου που έγινε συνδρομητής.

Η απλή εξήγηση: Το επεισόδιο δίχασε ακραία τους φανς κατά την προβολή του κι ενώ πολλά από αυτά που συμβαίνουν γίνονται με έναν ρυθμό που εύκολα μπορεί να πετάξει τον θεατή εκτός, στην πραγματικότητα κρύβει μέσα του δράμα και ειλικρίνεια, σα να βλέπεις μια ολόκληρη ζωή να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου μέσα σε 5 λεπτά.

Όλα συνδέονται ως εξής: Ο Μπάρνι κι η Ρόμπιν χωρίζουν 3 χρόνια μετά το γάμο τους. Ο Μπάρνι αποκτά μια κόρη από one-night stand. Η Μητέρα πεθαίνει 6 χρόνια πριν το χρονικό σημείο της αφήγησης. Όλη η σειρά, θυμίζουμε, ήταν μια αφήγηση από τον Τεντ στα παιδιά του, για το πώς γνώρισε τη μητέρα τους, με το πρώτο επεισόδιο να τελειώνει με την κλασική ανατροπή “παιδιά, έτσι γνώρισα τη θεία σας τη Ρόμπιν”. Αυτό που πάντα έμοιαζε ως αδιέξοδο για τη σειρά (ότι η Μητέρα δεν ήταν η Ρόμπιν, αλλά ο Τεντ ξεκάθαρα έπρεπε να καταλήξει με τη Ρόμπιν), το φινάλε το διαχειρίστηκε τελικά με αυτό τον τρόπο: Καθώς ο Τεντ τελειώνει την διήγηση, τα παιδιά του τον κρίνουν. “Τι, αυτό ήταν;” Εκείνος εκπλήσσεται, αλλά τελικά όπως του λένε κι εκείνα, είναι προφανές πως πάντα ήταν ερωτευμένος τη “θεία Ρόμπιν”. Κι έτσι, το έτος 2030, αντικατοπτρίζοντας τον πιλότο της σειράς, ο γερασμένος πια Τεντ πηγαίνει στο σπίτι της Ρόμπιν και της ζητάει να βγουν. Τα τρελόπαιδα! Ο Τεντ και η Ρόμπιν έπρεπε να καταλήξουν μαζί κι αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Όχι;

The Sopranos

To επεισόδιο: Ίσως το πιο πολυσυζητημένο φινάλε όλων των εποχών, το ‘Made in America’ είδε τον Τόνι να μαζεύει την οικογένειά του σε ένα all-american diner πριν πέσει ξαφνικά μαύρο.

Η απλή εξήγηση: Δεν θα μάθουμε ποτέ τι συμβαίνει στο τέλος του ‘Sopranos’, όχι ακριβώς επειδή το τέλος είναι ανοικτό σε ερμηνείες, αλλά ακριβώς επειδή είναι φτιαγμένο ώστε να μην έχει αποφασιστική κατάληξη. Όταν πέφτει μαύρο, η σειρά κλείνει βίαια το παράθυρό μας στον κόσμο του Τόνι Σοπράνο και μαζί κάθε γνώση του τι συμβαίνει μετά. Σαν φίλος που ποτέ δεν ξαναβλέπεις και δεν μαθαίνεις ξανά νέα του, ο Τόνι μπορεί τη στιγμή του μαύρου να δολοφονήθηκε, μπορεί να έζησε μια ζωή με το άγχος της δολοφονίας, μπορεί να έπαθε έμφραγμα, μπορεί και να μη συνέβη τίποτα. Το επιχείρημα είναι πως εκείνη τη στιγμή η διαδρομή του προς το να γίνει ένας all-american γκάνγκστερ έχει ολοκληρωθεί- ό,τι συμβεί μετά, είναι απλώς η ζωή. Ή ο θάνατος.

Περισσότερη ανάλυση πάνω στο τέλος των ‘Sopranos’ σε παλιότερο κείμενο για την τελευταία αυτή σκηνή.

Battlestar Galactica

To επεισόδιο: To τριπλό επεισόδιο ‘Daybreak’ ολοκληρώνει μια σάγκα 4 σεζόν, 76 επεισοδίων και κάμποσων τηλεταινιών, μίνι σειρών και web επεισοδίων, επιτρέποντας επιτέλους στο πλήρωμα του Galactica και την ανθρωπότητα που έχει επιβιώσει, να βρει επιτέλους απάγγιο σε έναν πλανήτη που θα αποκαλέσουν Γη.

Η απλή εξήγηση: Οι νότες του ‘All Along the Watchtower’ οδήγησαν ό,τι απέμεινε από την ανθρωπότητα (κάπου 38,000 μόλις άνθρωποι) μακριά από τους Cylon και σε έναν πλανήτη που μπορεί να μην ήταν η Γη που έψαχναν σε όλη τη σειρά, αλλά αρκετά κοντά σε φυσιολογία και μακριά από τις εχθροπραξίες και την καταστροφή. Έτσι, αποφασίζουν να την εποικήσουν, διαπιστώνοντας μάλιστα πως ως είδος ήταν αρκετά κοντά με τους ιθαγενείς εκείνου του πλανήτη. Απαρνούνται την τεχνολογία και ζουν ειρηνικά.

Μέεεεχρι που, 150,000 χρόνια αργότερα, στο σήμερα, το δικό μας σήμερα (επειδή η σειρά διαδραματιζόταν όλη στο βαθύ παρελθόν), η εκ νέου εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει τη Γη, τη δική μας αυτή τη φορά Γη, στα όρια μιας νέας κρίσης. Όλα αυτά συνέβησαν κάποτε και θα συμβούν ξανά, καθώς η φύση μας είναι να ζούμε την ιστορία σε κύκλους.

Gossip Girl

To επεισόδιο: Και αφήνουμε για το τέλος άλλη μια διάσημη σειρά επιστημονικής φαντασίας, το ‘Gossip Girl’, μια απολύτως καθοριστική νεανική σαπουνόπερα για την αισθητική του είδους κατά την τελευταία δεκαετία. Η 6η και τελευταία σεζόν, αρκετά αφού η σειρά είχε σβήσει ως φαινόμενο, ολοκληρώθηκε με το επεισόδιο ‘New York, I Love You XOXO’ κατά το οποίο αποκαλύπτεται ύστερα από 6 χρόνια η ταυτότητα του Gossip Girl, του προσώπου που τόσο καιρό αποκάλυπτε όλα τα ένοχα μυστικά της ελίτ της Upper East Side της Νέας Υόρκης.

Η απλή εξήγηση: Ο Νταν ήταν το Gossip Girl, και η εξήγηση είναι πως δεν υπάρχει εξήγηση. Κάποια πράγματα έχουν απλώς τόσο λίγο νόημα και τόσο μηδενική λογική, που το απλότερο και πιο αυτονόητο που μπορείς να κάνεις, είναι να απολαύσεις τον παραλογισμό τους. Στην τελική, δεν είμαστε δα και η Q για να καταφέρουμε μέχρι κι αυτό να το κάνουμε απλό.