ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX
PROFILE

Aria Mia Loberti, η τυφλή πρωταγωνίστρια του All The Lights We Cannot See

Ποια είναι η 29χρονη ηθοποιός, που στην παρθενική της εμφάνιση στην οθόνη, κερδίζει τις εντυπώσεις για την ερμηνεία της στη μίνι σειρά του Netflix.

«Δεν γνώριζα πού και αν είχε παίξει προηγουμένως, τι εμπειρία είχε στην υποκριτική, ούτε ποια ήταν η εκπαίδευσή της και οι σπουδές της. Το μόνο που γνώριζα είναι αυτό που ουσιαστικά έβλεπα μπροστά μου: ότι ένας συνδυασμός ευφυΐας και μια φωτεινή ποιότητα που απέπνεε όταν κοιτούσες το πρόσωπό της μέσα από την κάμερα».

Αργότερα, ο Shawn Levy, ο σκηνοθέτης της μίνι σειράς All The Lights We Cannot See (Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε) έμαθε ότι η Aria Mia Loberti όχι μόνο ήταν καινούργια στην υποκριτική, αλλά δεν είχε περάσει ποτέ ξανά από οντισιόν.

Παρ’ όλα αυτά, πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Levy και η ομάδα του σίγουρα δεν μπορούν παρά να μην αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η Aria Mia Loberti παίζει την κεντρική ηρωίδα, τη Marie-Laure, μία τυφλή Γαλλίδα, στην τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου με Πούλιτζερ μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα Anthony Doerr από τον δημιουργό του Peaky Blinders, Steven Knight.

Η ιστορία ακολουθεί τη Marie-Laure και τον πατέρα της, Daniel LeBlanc (Mark Ruffalo), που φεύγουν από το γερμανοκρατούμενο Παρίσι με ένα θρυλικό διαμάντι στις αποσκευές τους, το οποίο προσπαθούν να μην πέσει στα χέρια των Ναζί.

Θα σταματήσουμε εδώ για να μην κάνουμε spoilers για την υπόθεση της μίνι σειράς, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού Netflix. 

Εκτός από τον Ruffalo, στο πλευρό της 29χρονης ηθοποιού από το Ρόουντ Άιλαντ βλέπουμε επίσης τον Hugh Laurie και τον Louis Hofmann από τη σειρά Dark

«Δεν περίμενα να βρω την καριέρα που ένιωθα ότι έπρεπε να κάνω όλη μου τη ζωή. Ποτέ δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να ονειρευτεί την υποκριτική όταν ήμουν μικρή. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω, αλλά δεν μπορούσα», αναφέρει σε συνέντευξή της η Loberti, που δεν υποδύεται την τυφλή. Είναι και η ίδια τυφλή, εξαιτίας μίας σοβαρής μορφής αχρωματοψίας με την οποία γεννήθηκε.

Δεν έχει σπουδάσει υποκριτική, αλλά Φιλοσοφία, Επικοινωνιακές Σπουδές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό της πάνω στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Ρητορική στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με υποτροφία Fulbright.

Όσον αφορά τον ρόλο της, τον πρώτο της, στην επιτυχημένη σειρά του Netflix, η Loberti θέλει να σπάσει μερικά στερεότυπα γύρω από την τύφλωση και τους τυφλούς. 

«Αυτή η ιστορία δεν έχει να κάνει με το να είσαι τυφλή, αλλά για την ανθρωπότητα που συναντιέται σε μια εποχή κακουχιών. Η τύφλωση είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό της ηρωίδας και είναι ίσως το λιγότερο σχετικό χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της. Είναι όμως ο τρόπος που εξερευνά και νιώθει τον κόσμο γύρω της», δηλώνει και συνεχίζει: 

«Ελπίζω ότι όσοι εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις όταν θέλουν να συμπεριλάβουν έναν χαρακτήρα με αναπηρία ή οποιονδήποτε χαρακτήρα που ανήκει στο περιθώριο. Γιατί θέλετε να πείτε την ιστορία;». 

Για να καταλήξει: «Θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικό για τους νέους να μπορούν να πουν: “Μπορώ να είμαι ο ήρωας της δικής μου ιστορίας. Μπορώ να πω τη δική μου ιστορία. Δεν χρειάζεται να βάζουν άλλους να παρουσιάζουν αυτό που είμαι εγώ. Αξίζω να έχω τη δική μου φωνή».