Vodafone TV
REVIEWS

Bad Education: Το ανεκδιήγητο σκάνδαλο πίσω από την ταινία του Hugh Jackman

Το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της αμερικανικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν ακόμη πιο αδιανόητο στην πραγματικότητα.

Το ‘Bad Education’, το δεύτερο μόλις φιλμ του Cory Finley μετά το στιλιζαρισμένο ντεμπούτο του με το ‘Thoroughbreds’, ήταν μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στο περσινό Φεστιβάλ του Τορόντο. Η HBO που πλέον βρίσκεις αποκλειστικά στο Vodafone TV στην Ελλάδα, έσπευσε να αγοράσει τη διανομή της ταινίας για 17,5 εκατομμύρια δολάρια, κλείνοντας έτσι την υψηλότερη συμφωνία που έγινε στο φεστιβάλ. Με πρωταγωνιστές τον Hugh Jackman και την προσφάτως οσκαρική Allison Janney και το εξαιρετικό παράδειγμα αφηγηματικής οικονομίας στο σενάριο του Mike Makowsky, η τιμή ήταν ευκαιρίας.

 

Το ‘Bad Education’ βασίστηκε στο άρθρο του Robert Kolker ‘The Bad Superintendent’ στους New York Times και είναι μία απροσδόκητα ζωντανή μεταφορά ενός σκανδάλου που, σε άλλα χέρια, θα μπορούσε να καταλήξει στο πιο βαρετό, γραφειοκρατικής προσέγγισης true story. Οι ερμηνείες του Jackman και της Janney βασικά, και οι δύο τους περφόρμερ με εξαιρετικό κωμικό timing, είναι μαζί με το καλοδουλεμένο σενάριο οι κύριοι λόγοι που η ταινία λειτουργεί όσο καλά λειτουργεί. Ειδικά για τον Jackman, ο ρόλος του επιθεωρητή Dr. Frank Tassone σε μια ισόποσα συμπαθή αλλά και τρομακτική ενίοτε στροφή, είναι σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερες δουλειές της καριέρας του, πλάι στο ‘Prestige’, το ‘Prisoners’ και το ‘Logan’ (και το λιγότερο γνωστό σε εμάς ‘Oklahoma!’ που τον έκανε σταρ).

Ως Tassone, o Jackman είναι ένας φιλόδοξος, ωραιοπαθής επιθεωρητής σχολείων στη μικρή, εύπορη συνοικία της Νέας Υόρκης, Roslyn. Και είναι πράγματι καλός στη δουλειά του. Μένει ξύπνιος μέχρι αργά για να αποστηθίζει τα ονόματα των μαθητών και τα ενδιαφέροντα του προσωπικού των σχολείων, είναι πολύ ζεστός με τα παιδιά, ανέχεται τις υπερβολές των γονιών τους, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συντονίζει το διοικητικό συμβούλιο, και έχει αποδειχθεί ένας απίστευτα στοχοπροσηλωμένος ηγέτης που ανέβασε τη συνοικία του Roslyn στην τέταρτη θέση της Αμερικής. Όπως τονίζει το ‘Bad Education’, μία συνοικία στην Αμερική θεωρείται καλή κυρίως σε συνάρτηση με τα δημόσια σχολεία της. Όσο καλύτερα είναι, τόσο περισσότεροι κάτοικοι θα θελήσουν να μείνουν σε αυτοί και τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων της. Ο Tassone λοιπόν, δεν είναι μόνο αποδοτικός. Πετυχαίνοντας τη σταθερή ετήσια αύξηση των τελειόφοιτων Λυκείου που γίνονται δεκτοί στα ακριβοθώρητα Ivy League κολέγια όπως το Harvard ή το Yale, ο επιθεωρητής έγινε πολύτιμος.

Αν όλα αυτά σου ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, πέφτεις μέσα. Όπως αποκαλύφθηκε στα μέσα των 2000s, ο Tassone και η αναπληρώτριά του Pamela Gluckin που υποδύεται η Janney, είχαν καταχραστεί εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα του κράτους για να υποστηρίξουν ένα χλιδάτο lifestyle τους. Για την ακρίβεια, μιλάμε για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ιστορία της Αμερικής.

bad education

Εάν δεν γνωρίζεις ήδη την υπόθεση του Tassone, το ‘Bad Education’ που θα δεις αποκλειστικά στο Vodafone TV, το Σπίτι της HBO στην Ελλάδα, κάνει πολύ καλή δουλειά με τον παράγοντα της έκπληξης σε ό,τι τον αφορά. Μπορεί όταν ανακαλύπτονται εντελώς συγκυριακά οι παραβάσεις της Gluckin να γίνεται σαφές πως υποβόσκει κάτι πολύ μεγαλύτερο και με το αφεντικό της, το σενάριο όμως του Makowsky γίνεται σταδιακά μια υπόκωφη άσκηση έντασης γύρω από μία πολύ απλή ερώτηση: Για πόσο ακόμα θα μπορούσε να κρύβει τόσο μεθοδικά τις δικές του αμαρτίες;

Στην άλλη καίρια ερώτηση των εκατομμυρίων, το γιατί δηλαδή δεν είχαν υποψιαστεί νωρίτερα οι υπόλοιποι πως κάτι τρέχει με τον πολυτελή τρόπο ζωής τους – η Gluckin, για παράδειγμα, κάνει πάρτι σε ένα από τα πολλά της σπίτια ενώ ο Tassone σχολιάζεται για τις κοσμητικές επεμβάσεις που κάνει στο πρόσωπό του – η απάντηση είναι ίσως και εύλογη. Όταν μένουν όλοι ικανοποιημένοι, οι γονείς για την απόδοση των παιδιών τους, το συμβούλιο για τη φήμη των σχολείων και η διοίκηση της συνοικίας για την αξία της ακίνητης περιουσίας της, κανείς δεν θα ταράξει τα νερά.

Κανείς εκτός από την εφημερίδα του επίμαχου Λυκείου, Hilltop Beacon.

bad education

Σε μία από τις πρώτες σκηνές του ‘Bad Education’, η Rachel, μία από τις μαθήτριες που δουλεύουν στην εφημερίδα, χρειάζεται μία-δύο ατάκες από τον Tassone για το νέο πρότζεκτ του επιθεωρητή. Όταν εκείνος ανταποκρίνεται μεν αλλά απορεί όταν η μαθήτρια δεν θέλει να του κάνει επιπλέον ερωτήσεις, η Rachel του εξηγεί πως η οδηγία από την εφημερίδα ήταν μονάχα αυτή. Με αγνά καλές προθέσεις, ο Tassone την προτρέπει να το κυνηγήσει περισσότερο γιατί «τα θέματα είναι ελαφριά μόνο αν τα αφήσεις». Κάπως έτσι ξεκίνησε και η πτώση του.

Η Rachel δεν υπήρξε στην πραγματικότητα. Είναι, όπως δήλωσε ο Magowsky στο Slate, μία σύνθεση των μαθητών της Hilltop Beacon που αποκάλυψαν την υπεξαίρεση. Γιατί ίσως το πιο αδιανόητο μέρος της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως αυτή δημοσιοποιήθηκε από ένα σχολικό έντυπο και όχι από κάποια αναγνωρισμένη, μεγάλης εμβέλειας εφημερίδα. Η Rebekah Rombom, η νεαρή αρχισυντάκτρια του εντύπου που εν μέρει ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Rachel, είχε γράψει σε δικό της άρθρο στους New York Times πως η αρχή είχε γίνει από ένα ανώνυμο γράμμα που κατηγορούσε κάποιον από τους διοικητικούς υπαλλήλους ότι έκλεβε χρήματα.

«Πιστεύω πως ήταν αναπόφευκτο ότι η ιστορία θα έβγαινε στην επιφάνεια τελικά, το μόνο που κάναμε εμείς ήταν να την οδηγήσουμε εκεί λίγο νωρίτερα», είχε εξηγήσει. Δεν είχε φανταστεί ότι η Gluckin δεν θα μπορούσε να είχε πληρώσει την Jaguar της, ή ότι ο Tassone είχε χρησιμοποιήσει πάνω από 56.000 δολάρια για έναν διατροφολόγο στο Manhattan, αλλά το γράμμα είχε κεντρίσει το δημοσιογραφικό της δαιμόνιο.

bad education

Ο Tassone και η Gluckin κατέληξαν και οι δύο στη φυλακή – εκείνος πλέον ελεύθερος, εκείνη απεβίωσε κάποια χρόνια μετά την αποφυλάκισή της – αλλά το ‘Bad Education’, αν και πεπεισμένο ότι πήραν αυτό που τους άξιζε, δείχνει διακριτική κατανόηση. Χωρίς να τους δικαιολογεί, αναγνωρίζει πόσο ελκυστικοί μπορούν να γίνουν οι villains της διπλανής πόρτας. Ειδικά εκείνοι που δεν μπορείς να εμπιστευτείς, ερμηνευμένοι από ηθοποιούς που εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια.

Η ταινία της HBO ‘Bad Education’ προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV. Από τον Φεβρουάριο, το δημοφιλές περιεχόμενο της HBO είναι πλέον διαθέσιμο αποκλειστικά από το Vodafone TV, το Σπίτι της HBO στην Ελλάδα. Απόλαυσε αγαπημένες παλιές, αλλά και νέες σειρές εύκολα και γρήγορα, online ή offline, με φίλους ή και μόνος σου, από όποια συσκευή επιθυμείς.