Netflix
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Bad Vegan, ίσως η πιο τραβηγμένη ιστορία απάτης του Netflix

Η ιστορία της Sarma Melngailis και του συζύγου της, που μεταξύ πολλών άλλων της υποσχέθηκε ότι θα χαρίσει αθανασία στον σκύλο της.

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος και δη που να έχει δοκιμαστεί σε αυτήν τη ζωή, που να μην έχει πιστέψει (έστω για κάποια δευτερόλεπτα) πως έχει βρει κάποιον συνοδοιπόρο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι και η λύση σε όλα του τα προβλήματα.

Όλοι έχουμε ανάγκες. Δεν κρίνω. Όσο κι αν στην περίπτωση της -λετονικής καταγωγής- Sarma Melngailis, πρωταγωνίστριας του Bad Vegan που θα βρεις στο Netflix, είναι δύσκολο να αγνοήσεις το γεγονός ότι διαρκώς εθελοτυφλούσε. Δηλαδή, ξέρω. Κοινωνικά στερεότυπα λέγονται. Εν τούτοις, όταν φτάνεις στο χείλος του γκρεμού, μάλλον αυτά γίνονται το τελευταίο που πρέπει να σε ενδιαφέρει. Να πέσει το trailer και συνεχίζουμε.

Το Bad Vegan εξιστορεί όσα έζησε η γυναίκα που έκανε μόδα το vegan φαγητό, πριν γίνει μόδα (τη δεκαετία του 2000). Ο τίτλος έχει να κάνει με τον τρόπο που εντόπισαν οι αρχές την ίδια και τον απατεώνα που την απομυζούσε για τέσσερα χρόνια -όταν προσπάθησαν να διαφύγουν της σύλληψης για χρέη που είχαν δημιουργήσει: εντοπίστηκαν μέσω μιας παραγγελίας που έγινε σε πιτσαρία γνωστής αλυσίδας -που δεν τη λες vegan.

Για να καταλάβεις την υποκρισία (και την παράνοια), όταν συνελήφθη τα media έκριναν πως αυτό που έπρεπε να προτάξουν ήταν πως η Melngailis δεν ήταν vegan -αλλά προσποιείτο ότι ήταν. Την ίδια ώρα, καταζητούνταν για υπεξαίρεση σχεδόν 2.000.000 δολαρίων -για οφειλές σε εργαζομένους, εξαπάτηση επενδυτών, πτώχευση κλπ.

Μία περίληψη

Τη σήμερον ημέρα, ζούμε σε μια εποχή που ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση όσων μπορούν να συμβούν στο διαδίκτυο (σε επίπεδο γνωριμιών και catfishing), συνεχίζονται οι αμέτρητες καταγραφές πάσης φύσεων απατών. Το 2009 που η Melngailis γνώρισε μέσω του Twitter τον τύπο στον οποίον επέτρεψε να της καταστρέψει τη ζωή, υπήρχε μια σχετική αθωότητα.

Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στη γυναίκα που είχε φοιτήσει σε ένα από τα κορυφαία κολέγια των ΗΠΑ, πριν αναγνωρίσει πως το πάθος της ήταν η μαγειρική και γίνει το poster girl του raw food. Θα δεις τον τρόπο που αφιέρωσε τη ζωή της στην επιχείρηση με όνομα Pure Food and Wine, που διατηρούσε στο Μανχάταν και έκανε για χρόνια θραύση.

 

Το 2011 και ενώ η τότε 38χρονη αναζητούσε κάποιον να μοιραστεί το βάρος της επιχείρησης (είχε αποχωρήσει ο πρώτος συνεταίρος και πρώην σύντροφος της και εκείνη είχε εξαντληθεί να τρέχει για όλα), γνώρισε μέσω του Twitter έναν άνδρα που της συστήθηκε ως Shane Fox. Τον εμπιστεύτηκε γιατί αντάλλαζε «τιτιβίσματα» με τον πελάτη και φίλο της, Alec Baldwin.

Όταν ήλθε η ώρα να συναντηθούν, διαπίστωσε πως δεν ήταν ακριβώς αυτός που φαινόταν στις φωτογραφίες. Δεν τον ερωτεύτηκε ποτέ -εκείνη το λέει, όχι εγώ. Συνέχισε όμως, να τον βλέπει ενδεχομένως γιατί ένιωσε ότι μπορούσε να γίνει ο σωτήρας της. Και όταν της έκανε πρόταση γάμου, την αποδέχθηκε -καθώς ήθελε να πιστεύει πως θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις πως θα τη βοηθήσει να ξεπληρώσει το χρέος των 2.000.000 δολαρίων που είχε η επιχείρηση της και να εξελίξει τη δουλειά. Το έμβασμα όμως, δεν εμφανιζόταν.

Μετά την έπεισε πως είναι μέλος ειδικών δυνάμεων που εκτελούν απόρρητες αποστολές και μέλος αίρεσης, η οποία δεν ανήκε απαραίτητα στη γη και μπορούσε να κάνει αθάνατη εκείνη και την πραγματική αγάπη της ζωής της, που ήταν ο σκύλος της (ονόματι Leon).

Το βεβαρημένο παρελθόν του Shane Fox

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σου πω ότι δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αντικειμενικά αυτήν την πληροφορία, καθώς θα έδινα το νεφρό μου και τη βαλβίδα της καρδιάς μου για να φτιάξω το σχετικό πρόβλημα που έχει ο δικός μου σκύλος (και λατρεία της ζωής μου). Παρ’ όλα αυτά, όλα έχουν ένα όριο.

Δεν πέρασε καιρός πριν διαπιστώσει η πρωταγωνίστρια πως τελικά ο σύζυγος της δεν λεγόταν Shane Fox, αλλά Anthony Strangis. Κάποια στιγμή επικοινώνησε μαζί της μια γυναίκα για να της πει πως ήταν παντρεμένη με τον Strangis (πληροφορία που ο ίδιος είχε αποκρύψει) και πόσο χαραμοφάης ήταν. Δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του, ήταν δεινός τζογαδόρος και είχε καταδικαστεί για απάτη. Τι έκανε η Melngailis; Τίποτα, αφού ήδη του είχε δώσει πολλά χρήματα, στο πλαίσιο των δοκιμασιών που έπρεπε να περάσει, για να κερδίσει η ίδια και ο Leon την αθανασία.

Στο deal ήταν να κάνει η γυναίκα αυτή ό,τι της ζητούσε ο Strangis, χωρίς να αμφισβητεί. Την είχε πείσει πως την παρακολουθούσαν μαζί με τον αδελφό του –με τηλεπάθεια και όχι γιατί είχε αποσπάσει τους κωδικούς του email και των social media και έτσι μάθαινε την κάθε της κίνηση– και ότι αν δεν περνούσε τις αποστολές θα γνώριζε την τιμωρία. Στα φανταστικά (νοτ) που της είχε πει είναι και ότι παίρνει κιλά, προς χάριν της αποστολής που είχε.

Εν τω μεταξύ, η Melngailis ήξερε πως συχνά πυκνά την ακύρωνε στον κύκλο της (ακύρωνε και τη δουλειά της), με διάφορες ενέργειες που έκανε και πίστευε ότι εκείνη δεν ήξερε. Υπήρξε θύμα λεκτικής κακοποίησης και απόλυτα χειριστικής συμπεριφοράς. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να τον πριμοδοτεί ακόμα και όταν πια, δεν είχε χρήματα να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης της.

Συνολικά, του έδωσε κοντά στα 1.6 εκατομμύρια δολάρια (τα χρησιμοποίησε κυρίως στις επισκέψεις του στα καζίνο -εκεί εξαφανιζόταν και όχι σε μυστικές αποστολές). Ο Strangis απέσπασε άλλα 400.000 δολάρια από τη μητέρα της συζύγου του, την περίοδο που το ζευγάρι διέφευγε της σύλληψης. Σημειωτέον, η μητέρα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Strangis, γιατί ήθελε να βοηθήσει την κόρη της. Δεν είχε ιδέα πού είχε μπλέξει, αφού εκείνη δεν είχε πει ποτέ κουβέντα -καθώς ντρεπόταν να ομολογήσει που είχε μπλέξει, όπως επίσης λέει.

Τα συναισθήματα που προκαλεί το Bad Vegan

Το βέβαιο είναι πως αν δεις το Bad Vegan, δεν θα βαρεθείς. Ενδεχομένως να θυμώσεις και να απελπιστείς. Σίγουρα θα απορήσεις. Η Melngailis έκανε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και πέρασε τέσσερις μήνες στις φυλακές του Rikers Island. Μετά την αποφυλάκιση πέρασε πέντε χρόνια υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο Strangis επίσης έκανε συμβιβασμούς και πλέον είναι ελεύθερος.

Από το 2018 δεν είναι παντρεμένοι. Η πρώην επιχειρηματίας ξεχρέωσε τους εργαζομένους και τον τελευταίο καιρό δουλεύει για την ανάσταση της επιχείρησής της. Θα μου πεις ποιοι επενδυτές θα την εμπιστευτούν. Θα σου εξηγήσω ότι στις συζητήσεις που κάνει, θέτει ως όρο να μην έχει την οικονομική διαχείριση.

Ως γυναίκα, αισθάνομαι οργή για την Melngailis και τα όσα δεν έκανε, για να σωθεί. Την ίδια ώρα, αισθάνομαι και συμπόνοια, για την αδυναμία της να πει «ναι, έκανα λάθος εκτίμηση. Ναι, πίστεψα ένα ψέμα», ενώ ήταν ακόμα νωρίς. Από τον τρόπο που επέτρεπε στον Strangis να της μιλάει, μπορώ να αντιληφθώ ότι η ίδια δεν αγαπούσε και δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τον εαυτό της.

Kαι όταν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, αφενός δεν ξέρεις να αγαπάς ουσιαστικά άλλους και δεν παίρνεις και αγάπη. Αν ίσχυαν αυτά, θα τον είχε στείλει νωρίς-νωρίς.