24Media Creative Team
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Barkskins: Μιλήσαμε με το καστ του νέου περιβαλλοντικού έπους του National Geographic

Το ιστορικό ‘Barkskins’ του National Geographic ζωντανεύει το βραβευμένο με Pulitzer, ομώνυμο βιβλίο, και εμείς μιλάμε αποκλειστικά με το νέο αίμα του καστ που το έκανε πραγματικότητα.

Τι είναι οι ‘Barkskins’ για την Annie Proulx; Η συγγραφέας που κέρδισε Pulitzer για το βιβλίο που μεταφέρει τώρα το National Geographic στη μικρή οθόνη, αναφέρεται στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις φτωχογειτονιές του Παρισιού στο τέλος του 17ου αιώνα για μία καλύτερη ζωή στη Νέα Γαλλία, την περιοχή του Καναδά που σήμερα ονομάζεται Quebec. Οι υπηρέτες αυτοί που κλήθηκαν να «καθαρίσουν τη γη, να καταστείλουν τη δεινή της αγριότητα» έπρεπε να σκληραγωγηθούν τόσο πολύ για να επιβιώσουν, που τελικά το δέρμα τους θα γινόταν σκληρό σαν τους κορμούς δέντρων που έκοβαν. Έγιναν ‘barkskins’.

O James Bloor ως Charles Duquet, ο Christian Cooke ως Rene Sel και η Τiio Horn ως Mari, είναι μερικοί μόνο από τους ‘barkskins’ που ακολουθεί το περιβαλλοντικό έπος του National Geographic. Ως οι νεότεροι όλων όμως, οι χαρακτήρες τους είναι σίγουρα οι πιο ονειροπόλοι. Ο Charles είναι φιλόδοξος και θα κάνει τα πάντα για να μην παραμείνει υπηρέτης κανενός. Ο Rene είναι φιλότιμος και πρόθυμος να φτύσει αίμα για να αποκτήσει δική του γη στο μέλλον. Η Tiio προέρχεται από μία εκ των φυλών που προσπαθούν να εκτοπίσουν οι Ευρωπαίοι άποικοι, σε σχέση κιόλας με έναν Γάλλο αριστοκράτη (David Thewlis) που θα την κάνει πέρα όταν καταφθάνουν λευκές γυναίκες από τα μέρη του έτοιμες για γάμο.

Η Horn ξέρει και η ίδια κάτι από εκτοπισμό. Οι ιθαγενείς του Καναδά άλλωστε δεν σταμάτησαν ποτέ να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Σε ηλικία τεσσάρων ετών όμως, η ηθοποιός που έχει δώσει τη φωνή της σε game του ‘Assassin’s Creed’, έχει παίξει στο ‘Hemlock Grove’, μία από τις πρώτες ορίτζιναλ σειρές του Netflix, και συμμετέχει με συνέπεια σε παραγωγές εντός και εκτός του Καναδά, είχε γίνει μαζί με την αδερφή της το αντικείμενο μίας ιστορικής φωτογραφίας από την Κρίση στο χωριό Oka του Quebec. Η φυλή Mohawk είχε έρθει τότε σε σκληρή αντιπαράθεση με τον καναδικό στρατό, με αφορμή την επέκταση ενός γηπέδου γκολφ σε περιοχή που η φυλή θεωρούσε ιερή γιατί εκεί ήταν θαμμένοι οι πρόγονοί τους. Την τελευταία ημέρα της πολιορκίας, ο στρατός κλήθηκε να βγάλει τους Mohawk από το χωριό και η Horn απαθανατίστηκε γραπωμένη από την αγκαλιά της αδερφής της όσο τις τραβούσε βίαια ένας στρατιώτης. Η αδερφή της είχε υποστεί μαχαιριά που ευτυχώς δεν απείλησε τη ζωή της, η φωτογραφία των δύο κοριτσιών έγινε viral πριν το viral, και η ηθοποιός θα εξελισσόταν στην πορεία της ζωής της σε ακτιβίστρια.

Μαζί με τον Bloor που συνεχίζει να χτίζει την καριέρα του μετά το πέρασμά του από το ‘Dunkirk’ του Christopher Nolan και τον Cooke που παίζει από παιδί σε βρετανικές κυρίως παραγωγές, οι τρεις τους μάς μίλησαν αποκλειστικά για την εμπειρία τους στο ‘Barkskins’:

Πώς συνδεθήκατε με τους χαρακτήρες σας σε προσωπικό επίπεδο;

James Bloor (Charles Duquet): Ταυτίστηκα με την απληστία του και την αναλγησία του (γέλια). Δεν κάνω πλάκα! Και νομίζω ταυτίστηκα με την ανησυχία του, την αδιάκοπη κίνησή του. Τη δυσαρέσκειά του με τη ζωή που έκανε στο Παρίσι. Τον κατάλαβα πολύ εύκολα να σου πω την αλήθεια. Είναι, επίσης, αδιανόητος ψεύτης, ταυτίστηκα και με αυτό (γέλια). Τον είδα σαν κάποιο που πιστεύει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Δεν τον ενδιαφέρει ο τρόπος, τον ενδιαφέρει τι θα βγάλει από αυτό. Έχω σίγουρα στοιχεία από αυτά στον χαρακτήρα μου.

Christian Cooke (Rene Sel): Πολύ ειλικρινές εκ μέρους σου, James. Νομίζω όντως τα έχεις! (γέλια). Ως προς τον δικό μου χαρακτήρα – και ίσως αυτό είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους – νιώθει πως εάν πετύχει τον στόχο του, τότε θα είναι ευτυχισμένος. Και εγώ νιώθω έτσι. Θέτεις κάποιους στόχους για τη ζωή σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί, είτε προσωπικής φύσεως είτε επαγγελματικοί, και νιώθεις πως αν τους πετύχεις θα έχεις φτάσει στην ευτυχία. Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Οι στόχοι απλώς αλλάζουν και μετακινούνται. Ο ιδεαλισμός του Rene λοιπόν, που είναι όντως αγνός και τίμιος, είναι παραπλανητικός.

Τiio Horn (Mari): Εγώ συνδέθηκα σίγουρα με το γεγονός ότι η Mari είναι ιθαγενής αλλά και μισή Καυκάσια. Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, αλλά νιώθει ότι δεν χωράει πραγματικά σε κανέναν τους 100%. Ταυτίστηκα με αυτό γιατί είμαι μισή Mohawk και μισή Καυκάσια, οπότε χάρηκα που μπορούσα να φέρω δικές μου εμπειρίες στον χαρακτήρα της.

barkskins tiio horn david thewlis Η Tiio Horn σε σκηνή του 'Barkskins' με τον David Thewlis

Πώς ήταν η εμπειρία ενός ιστορικού δράματος;

Cooke: Μου αρέσει να κάνω ιστορικά δράματα, ειδικά για περιόδους για τις οποίες δεν γνωρίζω πολλά. Ως ηθοποιοί κάποιες φορές γινόμαστε ειδικοί σε τόσα διαφορετικά πράγματα, ειδικά εάν είμαστε τυχεροί και κάνουμε μεγάλο εύρος από πρότζεκτ. Έχουμε την ευκαιρία να βουτήξουμε στις διάφορες περιόδους και να τις εξερευνήσουμε. Μου άρεσε πάρα πολύ που δούλεψα πάνω στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στο πώς κάποιος σαν τον χαρακτήρα μου θα ζούσε τότε. Είχε τεράστιο ενδιαφέρον το άνοιγμα αυτής της πόρτας.

Horn: Ποτέ μου δεν πίστευα ότι θα έπαιζα σε ιστορικό δράμα, τουλάχιστον όχι ως ιθαγενής χαρακτήρας. Ως ιθαγενής κι εγώ, δεν μοιάζω με το πρότυπο που έχει το Hollywood για το πώς είμαστε οι ιθαγενείς. Οπότε ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έπαιζα σε κάτι τέτοιο, εκτός και αν ο χαρακτήρας θα ήταν μικτής φυλής. Όταν ήρθε ο χαρακτήρας της Mari στη ζωή μου ήταν απίστευτο. Υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν σε σειρές εποχής στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους. Αυτό δεν ήταν στα χαρτιά για μένα, ειδικά για κάτι που εκτυλίσσεται 300-400 χρόνια πριν. Ήταν συναρπαστικό.

Bloor: Συμφωνώ με τον Christian! Είναι ωραίο όταν έχεις την ευκαιρία να μελετήσεις κάτι πάνω σε ιστορικά γεγονότα. Μου αρέσουν τα πράγματα που είναι βασισμένα στην καταγεγραμμένη ιστορία και μπορείς να μπεις στις πρακτικές λεπτομέρειες που βίωναν τότε.

christian cooke barkskins Ο Christian Cooke στο 'Barkskins'
Ο Christian Cooke στο ‘Barkskins’

Οι ζωές τους ήταν πολύ δύσκολες, υπήρξε όμως κάτι που να ζηλέψατε;

Horn: Νομίζω ζηλεύω την απλότητα της ζωής τους. Προφανώς τα πάντα ήταν δυσκολότερα, δεν μπορούσες να τεμπελιάσεις γιατί έπρεπε να εξασφαλίσεις το φαγητό σου, το κρέας για τον χειμώνα, και έπρεπε να είσαι μονίμως προετοιμασμένος για όλα. Για να είμαι ειλικρινής όμως, πολύ από το δικό μου άγχος προέρχεται από συσκευές, από τον σύγχρονο κόσμο μας όπου όλα κινούνται τόσο γρήγορα, οπότε ζηλεύω αυτή την απλότητα.

Cooke: Συμφωνώ απολύτως. Άκουγα ένα podcast χθες με τον Elon Musk σχετικά με το μέλλον και το κεφάλι μου είχε εκραγεί (γέλια). Με τρομάζει αυτή η πρόοδος – αν την καταλαβαίνει κανείς ως πρόοδο. Με αποθαρρύνει η πρόοδος της τεχνολογίας, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον που βίωσα μια τέτοια απλότητα στην καθημερινότητα, ακόμα κι αν δεν ήταν αληθινή. Ήταν αναζωογονητικό.

Horn: Και πόση διάρκεια είχαν τα πάντα! Δεν μπορούσες απλά να πάρεις μια απόφαση και να πετάξεις για κάπου. Δεν μπορούσες να έχεις πάει κάπου μέχρι το απόγευμα. Αντίθετα, “παιδιά, τα λέμε σε τρεις βδομάδες πιστεύω” (γέλια). Όσο χρειαζόταν να φύγεις από το χωριό σου και να γυρίσεις πίσω.

Cooke: Εξαιτίας αυτού κιόλας, έπρεπε να τηρήσεις τα λεγόμενά σου. Έπρεπε να φέρεις την αποστολή σου εις πέρας. Γιατί είχες ρυθμίσει τα πλάνα σου εδώ και 3 μήνες! (γέλια). Δεν μπορούσες να στείλεις μήνυμα ότι δεν θα τα καταφέρεις.

Bloor: Εγώ θα πω ακριβώς το ανάποδο, δεν ζηλεύω τίποτα! Η ζωή τους ήταν πολύ σκληρή για μένα, πάρα πολύ. Θα μείνω στον 21ο αιώνα!

christian cooke tiio horn barkskins Ο Christian Cooke (Rene) με την Tiio Horn (Mari) στο 'Barkskins'
Ο Christian Cooke (Rene) με την Tiio Horn (Mari) στο ‘Barkskins’

Δεν αντέχατε άλλο να κόβετε δέντρα;

Cooke: Ναι, το κάναμε πολύ, αλλά για να είμαι ειλικρινής το διασκέδασα. Το είχα μελετήσει και είχα συνεργαστεί και με έναν δασοφύλακα για τέσσερις μέρες. Προφανώς όταν φτάνεις σε ένα σετ υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας, οπότε κάποια δέντρα ήταν ήδη κομμένα και δεν χρειάστηκε να το κάνω μόνο εγώ. Αλλά το διασκέδασα!

Bloor: Δουλειά μας είναι. Χρησιμοποιούμε ό,τι μπορούμε και είμαστε πολύ τυχεροί που είχαμε εκπληκτικούς επαγγελματίες να φτιάχνουν το περιβάλλον μας. Από την Isabelle [Guay] που δημιούργησε ένα καταπληκτικό σετ, τρομερά ζωντανό, μέχρι την ύπαρξή μας στην πραγματική τοποθεσία όπου είχαν γίνει οι αληθινές διαδράσεις μεταξύ των ιθαγενών, των Βρετανών και των Γάλλων. Ήταν τεράστια χαρά μας. Ήταν φοβερό να δουλεύεις με τους ηθοποιούς του ‘Barkskins’ και όλους όσους προσπαθούσαμε να επαναδημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες με όσο πιο ειλικρινή τρόπο μπορούσαμε και στην πορεία να τις βιώσουμε. Αυτή είναι η ουσία για μένα.

Μιλώντας για τις τοποθεσίες, πείτε μας περισσότερα γι’ αυτές. Είναι του National Geographic, οπότε η παραγωγή μοιάζει πανέμορφη.

Cooke: Οι τοποθεσίες μας ήταν δύο περίπου ώρες βόρεια του Quebec. Είναι απομακρυσμένες και αποκομμένες. Όπως ανέφερε και η Tiio νωρίτερα, δεν υπήρχε σήμα, δεν υπήρχε τίποτα, οπότε φτάναμε εκεί στο σκοτάδι, γύρω στις 3 τα ξημερώματα ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, και επιστρέφαμε μετά από 19 ώρες στον πολιτισμό. Το γεγονός ότι βρισκόσουν σε ένα κάπως αποπνικτικό μεν, αλλά πανέμορφο, επιβλητικό, επικό τοπίο σε απορροφούσε πλήρως. Κάτι τέτοιο φυσικά τροφοδοτεί και το βίωμα των χαρακτήρων μας. Ο Rene και o Charles ταξίδευαν με το πλοίο για έξι εβδομάδες, ήταν εξαντλημένοι και προσπαθούσαν να επιβιώσουν το ίδιο το ταξίδι στην πραγματικότητα, και εκεί ήμουν εγώ νιώθοντας τυχερός που επιβίωσα μία 19ωρη μέρα στη δουλειά σε συνθήκες που δεν έχω συνηθίσει (γέλια). Ήταν υπέροχο και μεγάλο προνόμιο. Ένιωθα ότι είμαι σε φοβερά προνομιακή θέση που δούλευα σε ένα τέτοια καταπληκτικό περιβάλλον και έλεγα μια ιστορία που δεν είχε υπάρξει ξανά στην τηλεόραση. Είμαι αληθινά ευγνώμων.

james bloor barkskins Ο James Bloor ως Charles Duquet στο 'Barkskins'

Πώς σας φαίνεται ότι η σειρά θα προβληθεί στο National Geographic; Το κοινό του είναι εκλεκτικό.

Horn: Το πιο συναρπαστικό είναι ότι το ‘Barkskins’ θα προβληθεί σε κοινό που ήδη ενδιαφέρεται για τέτοιου τύπου ιστορικά δράματα και θα μπορέσει να εκτιμήσει την τοποθεσία, την ιστορία και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Είμαι ενθουσιασμένη γι’ αυτό!

Bloor: Κι εγώ το ίδιο. Μπορεί να είναι μία σειρά για το τέλος του 17ου αιώνα, είναι όμως και μία σειρά για το σήμερα. Αντιμετωπίζουμε σήμερα την κλιματική αλλαγή. Αυτή τη στιγμή, αυτή την πολύ σημαντική στιγμή, όπου έρχονται σε αντίθεση δύο πολύ διαφορετικές ιδέες για το πώς πρέπει να υπάρχουμε στον πλανήτη.

Είναι περίπλοκο και στη σειρά και αυτή είναι η επιτυχία του σεναρίου του Elwood [Reid] και των υπόλοιπων σεναριογράφων. Δεν ήταν μόνο ότι οι ιθαγενείς ζούσαν σε τέλεια αρμονία με τη Γη και οι Ευρωπαίοι ήταν οι καταστροφείς της. Είναι πιο πολύπλοκο από αυτό γιατί μέχρι να φτάσουμε στη χρονική περίοδο που απεικονίζεται στη σειρά, οι Γάλλοι έχουν υπάρξει εκεί για πάνω από 100 χρόνια. Οι Βρετανοί έχουν υπάρξει εκεί, οι Ολλανδοί έχουν υπάρξει εκεί, και οι ιθαγενείς έχουν εκτεθεί στις ευρωπαϊκές αξίες, στο ευρωπαϊκό αλκοόλ, τα ευρωπαϊκά όπλα, οπότε είναι μπερδεμένο και ακατάστατο.

Αυτές οι ιδέες όμως, το αν θα ζήσεις μαζί με τη γη ή εναντίον της, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο στο σήμερα.

Cooke: Και προφανώς είναι σωστό που αυτές οι ανησυχίες του ‘Barkskins’ και αυτές οι ερωτήσεις γίνονται στο National Geographic.

Το ‘Barkskins – Οι Άνθρωποι του Δάσους’ κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 21.50, με διπλό επεισόδιο, στο National Geographic. Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.