ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Big Brother: Τα 2 περιστατικά που επιβεβαίωσαν τους φόβους μας

Ήμασταν σίγουροι σχετικά με το πού το πάει το φετινό reality σχετικά με την ομοφοβία και τα στερεότυπα. Μόνο που δεν περιμέναμε να επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα.

Το Big Brother της νέας εποχής, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι συντελεστές του, μπήκε για τα καλά στις ζωές μας. Τα νούμερα τηλεθέασης που έκανε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ήταν υψηλά (κάτι που το περιμέναμε), ωστόσο επιβεβαίωσε πολύ γρηγορότερα απ’ ότι πιστεύαμε τον σκοπό της επιλογής των συγκεκριμένων παικτών.

Δεκαεπτά διαφορετικοί άνθρωποι τοποθετήθηκαν σε ένα σπίτι δίνοντάς μας την ‘ευκαιρία’ να παρακολουθήσουμε τη ζωή τους από την κλειδαρότρυπα. Επιλέχθηκαν άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι μοιάζουν περισσότερο με καρικατούρες, με απώτερο σκοπό να γελάσουμε, παρά να ταυτιστούμε μαζί τους.

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο φάνηκε πού το πάει το φετινό reality. Τα περισσότερα από τα πλάνα που παρακολούθησαν οι θεατές αφορούσαν τα δύο ανοιχτά γκέι άτομα που έχουν μπει στο παιχνίδι, τον Θέμη Κανέλλο και τον Νικόλα Παπαπαύλου.

Τι έγινε, λοιπόν, και για ποια δύο περιστατικά μιλάμε; Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση του νεαρού Θέμη. Στο πρώτο επεισόδιο είδαμε την 36χρονη Κρητικιά δικηγόρο να τον στήνει στον τοίχο και να τον πυροβολεί με ερωτήσεις, κοιτώντας τον σαν ‘εξωγήινο’.

Ακούσαμε ερωτήσεις που ξέφευγαν από τη σφαίρα της διακριτικότητας και σχόλια που ξεπέρναγαν πολλές φορές τα όρια. Όπως για παράδειγμα όταν τον ρωτούσε μήπως “φταίει η μητέρα του που έγινε ομοφυλόφιλος” ή το συμπέρασμά της πως τελικά “είναι γλυκό παιδί και δεν μπορεί ο άλλος να τον αντιπαθήσει”. Ο Θέμης από την άλλη έκανε σχόλια ‘μαχαίρι’ – όπως το γεγονός πως και στην Κρήτη υπάρχουν ομοφυλόφιλοι (dah?) παρά το σχόλιο της Κρητικιάς πως δεν έχει γνωρίσει γκέι άτομο στο νησί-, ενώ απαντούσε με αφοπλιστική ευγένεια σε κάθε της πρόταση.

Λίγο αργότερα αυτό το ‘θέατρο’ συνεχίστηκε με τον ‘αντιδήμαρχο’ να αναλαμβάνει να κάνει το δικό του κήρυγμα στον νεαρό Θέμη, λέγοντάς του μεταξύ άλλων πως “κάποια στιγμή θα τα βαρεθεί αυτά που κάνει”. Ξαφνικά στο σπίτι του Μεγάλου Αδερφού μαζεύτηκαν πολλοί ‘ψυχολόγοι’ με σκοπό να ‘κάνουν καλά’ τον παίκτη που θεωρούν πως είναι διαφορετικός από εκείνους. Το θετικό, πάντως, είναι πως η στάση που κράτησε ο Θέμης απέναντί τους κέρδισε και το κοινό, το οποίο τον αποθέωσε στο twitter.

Το δεύτερο επίσης εκνευριστικό περιστατικό που παρακολουθήσαμε στο ξεκίνημα του reality είχε πρωταγωνιστή τον Νικόλα, τον οποίο κορόιδευαν με τον χειρότερο τρόπο οι ‘άντρες’ του Big Brother.

Το πρώτο βράδυ, όταν έσβησαν όλα τα φώτα και οι παίκτες πήγαν στα δωμάτιά τους για ύπνο, ο Νικόλας άρχισε να ροχαλίζει, κάτι που ξεκίνησε ένα καταιγισμό εμετικών σχολίων από τους συμπαίκτες του. Χειρότερη όλων η ατάκα του μάτσο Κρητικού (έχει δηλώσει πως αντιπαθεί τους γκέι), ο οποίος τον αποκάλεσε ‘κερματοδέκτη’ (επειδή ήταν ξεσκέπαστος) και είπε στους άλλους “ρίχτε του ένα 2ευρω”, ενώ ακούστηκε από κάποιον και η ατάκα “έπρεπε να σε αφήσω στο ποδήλατο να ρέψεις”.

Ναι, μπορεί για πολλούς το Big Brother να αποτελεί μια ένοχη απόλαυση, αλλά ακόμη και η trash tv έχει τα όριά της. Αν αυτά τα όρια ξεπερνιούνται από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, αλήθεια τι μπορεί να δούμε και να ακούσουμε όσο προχωρά το παιχνίδι;