REVIEWS

Billy Bob Thornton, σε ευχαριστούμε για το ‘Goliath’

Ένα δικαστικό δράμα που μας θύμισε τα παλιά/νιάτα μας και, επιπλέον, μας έκανε να εκτιμήσουμε πόσο καλός είναι o Thornton στο να παίζει τον τελειωμένο.

Πάει ένας μήνας από τότε που προβλήθηκε -και που το είδαμε μονορούφι- αλλά, σαν καλό κρασί, έπρεπε να το αφήσουμε να ‘αναπνεύσει’ για λίγο πριν σου μεταφέρουμε τη γνώμη μας για αυτό. Όσο για αφορμή, αν και δεν τη χρειαζόμαστε, ας πούμε ότι είναι η είδηση ότι πρόκειται για την top binged ‘πρωτάρα’ σειρά του Amazon, που μόλις πήρε πράσινο φως για 2η σεζόν.

(Προσοχή. Ακολουθούν spoilers σε 2 σημεία του κειμένου, τα έχουμε σημειώσει όταν φτάσεις εκεί.)

Ένα φθηνό μπουκάλι whiskey στο ένα χέρι, ένα αναμμένο τσιγάρο να κρέμεται από τα χείλη του, μια διαλυμένη οικογένεια (η λευκοντυμένη επιτυχημένη δικηγόρος Maria Bello -που συνεχίζει να δουλεύει στην εταιρία που εκείνος ξεκίνησε- και μια κόρη) κάπου στο φόντο, ένα εντελώς χαραμισμένο ταλέντο (ήταν κάποτε σούπερ ταλαντούχος δικηγόρος που ξέπεσε επειδή κουβαλέι ενοχές και προσωπικούς δαίμονες), ένας θανάσιμος εχθρός (ο πρώην συνεταιρός του, William Hurt, με το μισό πρόσωπο καμμένο) και ένας αρχετυπικός κακός (μια μεγάλη εταιρία όπλων που ευθύνεται για τον θάνατο ενός υπαλλήλου της).

Αυτό είναι το -κοινότυπο ομολογουμένως- ρεζουμέ πίσω από το old school δικαστικό δράμα των David E. Kelly και Jonathan Shapiro που έβαλε στη ζωή μας ένα ακόμη εξαίσιο τελειωμένο χαρακτήρα δια χειρός Billy Bob Thornton, τον καθόλου αξιότιμο Billy McBride.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλα τα recaps του PopCode

Εκείνον που έχει το ταλέντο, αρκεί να σταματήσει να πίνει, να λύσει -μέσα σε 8 επεισόδια- την τεράστια συνωμοσία απέναντι στον νεκρό πελάτη του και να αντέξει όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα που του πετάνε στη μούρη (και στο πορτμπαγκάζ του) οι αμείλικτοι-κυριλέ και στην πένα ντυμένοι- αντίπαλοί του.

Εντάξει, θα ήταν αφελές να περιμένουμε κάτι σουπερ μοντέρνο από τους βετεράνους πίσω από τα ‘L.A. Law’, ‘Ally McBeal’, ‘The Practice’, ‘Boston Legal’, ‘Harry’s Law’, ‘Chicago Hope’, ‘The Firm’. Αλλά αυτό, ότι το ‘Goliath’ δεν θυμίζει τίποτα άλλο που παίζεται αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση, δεν είναι απαραίτητα κακό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Η 3η σεζόν ‘Black Mirror’ σε προκαλεί να της βάλεις λιγότερα από 5 αστεράκια

Αυτό που είναι κακό είναι ότι είχαν στα χέρια τους ένα στάβλο από Οσκαρικού βεληνεκούς ηθοποιούς (Thornton, Hurt, Maria Bello, Molly Parker) τους οποίους -με την εξαίρεση των δυο πρώτων- δεν αξιοποίησαν πλήρως. Αλήθεια τώρα, ήταν εντελώς απαραίτητο (SPOILER) και το sex tape και η λεσβιακή σχέση; Και αυτό σε μια σειρά όπου αυτό που τελικά σε κερδίζει είναι το ταλέντο των ηθοποιών και όχι η πλοκή, που σε κάποια επεισόδια είναι υποτονική (δεν αποκαλύπτει δηλαδή κάτι ουσιαστικό).

Αν και μεγαλύτερη απογοήτευση υποκριτικά υπήρξε η -αγαπημένη μας από την εποχή του ‘Juno’- Olivia Thirlby που αποδείχθηκε εντελώς λίγη για τον ρόλο της φιλόδοξης νεαρής δικηγόρου που τελικά πέφτει στο κρεβάτι του William Hurt (βλέπε: ο καμμένος κακός που όλα τα ελέγχει από το σκοτεινό γραφείο του).

A video posted by    L I V I A (@missthirlby) on

Όπως μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η έξοχη Tania Raymonde του Lost ως το call girl που βοηθάει τον Thornton να τα βγάλει πέρα. Επαγγελματικά εννοώντας. Χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά κάθε όπλο και συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Είναι αλήθεια, όπως το κατηγορούν οι επικριτές του, ότι το ‘Goliath’ ήταν φουλ ατμόσφαιρα, με λίγη ουσία. Ότι δηλαδή υπήρχαν καλές στιγμές, αλλά και εξάρσεις φανφάρας. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον Hurt, που είναι εντελώς διάβολο-υπερβολικός, αλλά -παραδόξως- στα όρια του πιστευτού.

Εμένα, πάντως, αυτό που μου έχει μείνει είναι ο McBride, που χαλαρά θα μπορούσε να είναι κολλητός του Hank Moody από το ‘Californication’. Παίζει έναν χαρακτήρας που θέλω να δω να ζει για να πολεμήσει την επόμενη μέρα. Και αυτό από κάποιον που σιχαίνεται τις κουλ σειρές με δικηγόρους νέας εσοδειάς, εξίσου με τις ατμοσφαιρικές νέας εσοδειάς (βλέπε ‘True Detective’).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Πώς το ‘Westworld’ εξερευνά τα όρια του αληθινού

Ενώ θα ήθελα και ίδια η σειρά, που κάποιες στιγμές σέρνεται ελαφρώς, να ήταν ακόμη μεγαλύτερη ώστε να δούμε τον Billy να περνά περισσότερο χρόνο στο δικαστήριο, να καταλάβουμε πως επιλέγει τους ενόρκους και γενικώς να ψαχουλέψουμε λίγο περισσότερο το τι συμβαίνει εντός του κρανίου του.

Έχτρα μπόνους (διπλό spoiler) για τον γλυκόπικρο & υπόκωφο τρόπο που τελείωσε η πρώτη σεζόν. Όχι, δεν θα σου πούμε ποιος νίκησε και αν τελικά ο Billy υπέκυψε στην διαφθορά ή όχι. Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μας. Απλώς θέλουμε να τονίσουμε την μαγκιά του ότι οι δημιουργοί επέλεξαν να μην μας δείξουν τι απέγιναν οι εξαιρετικοί δεύτεροι χαρακτήρες.

Τους οποίους και, λογικά, δεν θα δούμε ποτέ ξανά αφού την επόμενη σεζόν ο McBride θα έχει να αντιμετωπίσει μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Ιδανικά μια πιο πολύπλοκη συνωμοσία. Κρίμα είναι να χαραμίσει ξανά το ταλέντο του σε κάτι τόσο εύκολο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το ‘American Horror Story’ φέτος παλάβωσε τελείως
Το Big Bang του ‘The Strain’ αλλάζει τα πάντα
‘This Is Us’, η σειρά που κάνει τα ζευγάρια να κλαίνε
‘Narcos’: Τι κρατάμε και τι μας έλειψε από τη 2η σεζόν
Το ‘Van Helsing’ είναι η διασταύρωση ‘Walking Dead’ και ‘Strain’ που περίμενες
To ‘Trapped’ είναι η must Ισλανδική σειρά που πρέπει να δεις
‘Hooten & the Lady’, το Διαμάντι του Νείλου τι είπαμε ότι το έχεις;