Photograph by Ollie Upton / HBO
HOUSE OF THE DRAGON

Blacks ή Greens; Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα στρατόπεδα του House of the Dragon

Ο εμφύλιος στο House of the Dragon έχει επισήμως ξεκινήσει και εμείς βάζουμε όλα τα πιόνια στο ταμπλό.

Ήρθε επισήμως αυτή η ώρα. Γνωρίζαμε εξαρχής πως το House of the Dragon θα μας οδηγούσε στον Χορό των Δράκων, τον εμφύλιο πόλεμο δηλαδή μεταξύ των Targaryens που είχε αναφερθεί ήδη από το Game of Thrones, αλλά δεν ξέραμε πόσο αργά ή γρήγορα θα φτάναμε στο σημείο μηδέν.

Το πραξικόπημα όμως ξεκίνησε ήδη από το ένατο επεισόδιο του House of the Dragon, το The Green Council, και τώρα στο φινάλε τα πιόνια πήραν τις θέσεις τους. Team Blacks είναι οι υποστηρικτές και σύμμαχοι της Rhaenyra Targaryen, Team Greens οι υποστηρικτές και σύμμαχοι του Aegon Targaryen.

Διάβασε παρακάτω το ποιος βρίσκεται σε κάθε πλευρά της σύγκρουσης, ποια ομάδα έχει τους περισσότερους δράκους και, φυσικά, γιατί ονομάζονται Blacks και Greens.

Οι Greens και οι Blacks του House of the Dragon

House of the Dragon Photograph by Ollie Upton / HBO

Team Greens vs. Team Blacks, δηλαδή Team Rhaenyra vs. Team Aegon, δηλαδή ας μη γελιόμαστε, Team Rhaenyra vs. Team Alicent.

Το όνομα των Greens προέρχεται από τη συνήθεια της Alicent να φοράει πράσινα φορέματα. Το είδαμε αρχικά στον αρραβώνα της Rhaenyra στο πέμπτο επεισόδιο.

Η μεγαλειώδης είσοδός της σηματοδότησε τη στροφή στις συμμαχίες της, από το να είναι η τέλεια σύζυγος και θετή μητέρα ντυμένη στα μαύρα και κόκκινα χρώματα Targaryen, στο να εστιάζει περισσότερο στα προσωπικά της συμφέροντα και να φοράει το πράσινο της οικογένειας Hightower.

Όπως επίσης είχε εξηγήσει σωστά ο Ser Larys Strong, το πράσινο είναι το χρώμα του φωτός που ανάβει στην κορυφή του Hightower στην Oldtown, την έδρα του οίκου της Alicent, όταν η οικογένεια καλεί σε πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως τα λόγια των Hightowers είναι We Light the Way, φράση που είχε δώσει στο επεισόδιο των αρραβώνων τον τίτλο του. Η αλλαγή χρώματος δείχνει ότι η Alicent είναι έτοιμη να προστατεύσει τον εαυτό της και να πάει σε πόλεμο με τη Rhaenyra αν χρειαστεί.

Όσο για το μαύρο των Blacks, είναι ένα από τα δύο παραδοσιακά χρώματα του Οίκου Targaryen. Λάβετε υπόψη επίσης μία μικρή αλλαγή που έκανε το House of the Dragon στην πηγή του, το βιβλίο του George R.R. Martin Fire & Blood.

Σε εκείνο το βιβλίο λοιπόν, η στιγμή του πράσινου φορέματος της Alicent συνέβη κατά την πέμπτη επέτειο του γάμου της και του Viserys. Τότε η Rhaenyra είχε φορέσει ένα μαύρο και κόκκινο φόρεμα, και έτσι το στρατόπεδό της της έγινε γνωστό ως Blacks. Οι δύο ονομασίες προέρχονται δηλαδή από τις συμβολικές επιλογές μόδας των χαρακτήρων.

Οι Greens

House of the Dragon Photograph by Ollie Upton / HBO

Στο κέντρο των Greens είναι η Alicent και τα παιδιά της: Aegon, Aemond και Helaena. Ο George R.R. Martin αποκάλυψε μάλιστα ότι στη 2η σεζόν του House of the Dragon. Η πλευρά τους στη μάχη της διαδοχής υποστηρίζει τον Aegon II ως πραγματικό διάδοχο, αφού είναι ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά και πολλοί άρχοντες του Westeros περίμεναν ότι ο Viserys θα τον ανακήρυττε ως διάδοχο ήδη από τα δεύτερα γενέθλιά του.

Εκτός από τους άμεσους συγγενείς της, οι σύμμαχοι της Alicent είναι ο πατέρας της, Ser Otto Hightower που αποκαταστάθηκε πρόσφατα ως Hand of the King, και ο Ser Criston Cole. Έχει επίσης τον Ser Larys Strong, ο οποίος έδειξε τη φιλοδοξία του σκοτώνοντας τον ίδιο του τον πατέρα και τον αδερφό του για να ανοίξει τον δρόμο στον Otto για να διεκδικήσει ξανά τη θέση του, αλλά και για τον δικό του νέο τίτλο ως Lord of Harrenhal.

Σταθερά στην Team Green έχουμε τώρα τον Jasper Wylde, Master of Laws, και τον Tyland Lannister, Master of Ships – αδερφό του Jasper που η Rhaenyra είχε απορρίψει παλαιότερα. Ο Maester Orwyle πάλι, αν και λιγότερο εκδηλωτικός από τους υπόλοιπους, μπορεί επίσης να θεωρηθεί στο πλευρό των Greens (το σπασμένο κεφάλι του Lord Beesbury στα αριστερά του μάλλον βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση).

Μην ξεχνάμε επίσης τον Arryk Cargyll, τον έναν εκ των δύο δίδυμων φρουρών που αναζήτησαν τον Aegon στο επεισόδιο. Ο Erryk κατέληξε να φυγαδεύσει τη Rhaenys έχοντας αηδιάσει με τα αίσχη που απολαμβάνει συνήθως ο Aegon στο Flea Bottom, ο αδερφός του όμως θα μείνει με την πλευρά του παλατιού.

Σημείωσε εδώ ότι, όπως αναφέρθηκε στο συμβούλιο του πραξικοπήματος, οι Greens αναμένουν τη συμμαχία του Riverrun και του Highgarden. Μένει να δούμε εάν θα την εξασφαλίσουν.

Στρατηγικά οι Greens είχαν εξαρχής πλεονέκτημα καθώς βρίσκονταν στο παλάτι ακριβώς μετά τον θάνατο του Viserys, το καλύτερο δηλαδή μέρος για να ενεργήσουν γρήγορα και αθόρυβα για να διασφαλίσουν τη θέση του Aegon.

Οι Blacks

House of the Dragon Photograph by Ollie Upton / HBO

Στην πλευρά των Blacks θα βρεις αυτούς που θα αγωνιστούν για τα δικαιώματα της βασίλισσας Rhaenyra Targaryen και του διαδόχου της, Jacaerys. Οι υπήκοοι δηλαδή που προτεραιοποιούν την τιμή τους και αρνούνται να καταπατήσουν τους όρκους τους.

Μαζί της είναι φυσικά ο θείος-σύζυγός της Daemon, οι γιοι της Jacaerys, Lucerys (RIP), Joffrey, Aegon III και Viserys II, οι δύο θετές της κόρες, Lady Baela και Lady Rhaena Targaryen, ο Lord Corlys Velaryon, ο Master of Driftmark and Lord of the Tides, και η πριγκίπισσα, θεία της και Lady of Driftmark, Rhaenys Targaryen.

Ο Οίκος Velaryon φέρνει την πλήρη δύναμη των πλοίων και τον πλούτο τους στη Rhaenyra, καθιστώντας την σχεδόν αδύνατο να νικηθεί στη θάλασσα. Η Rhaenys και ο Corlys είναι πρόσωπα με μεγάλη επιρροή στο βασίλειο, και έτσι η υποστήριξη, οι δυνατότητες στρατηγικού σχεδιασμού, τα χρήματα, τα πλοία και οι δράκοι είναι ζωτικής σημασίας για την εκστρατεία της Rhaenyra.

Επίσης, αν και η σύνδεση έρχεται μέσω του Daemon και όχι της Rhaenyra, η Mysaria ή αλλιώς White Worm θα ταχθεί με τους Blacks, δίνοντάς τους μάτια και αυτιά στο King’s Landing και το Red Keep όσο εκείνοι βρίσκονται στο Dragonstone.

Μπορείς επίσης να περιμένεις στήριξη από μέλη Οίκων με τους οποίους είσαι ήδη εξοικειωμένος, όπως μέλη των Arryn, των Frey, των Greyjoy, των Tarly, ή ακόμα και των Stark. Και μην ξεχνάς τον Erryk, τον έτερο δίδυμο Cargyll.

Και με τους δράκους, τι;

Daemon Photograph by Ollie Upton / HBO

Οι Greens έχουν το πλεονέκτημα όσον αφορά την τοποθέτηση. Βρίσκονται στο King’s Landing, μπορούν εύκολα να επισκεφτούν τους μεγάλους Οίκους για να ζητήσουν υποστήριξη και έχουν πρόσβαση σε πολλά, πολλά χρήματα. Οι Blacks όμως έχουν κάτι που κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αγοράσει: δράκους.

Ως έχει αυτή τη στιγμή, οι Greens έχουν τρεις δράκους: τον Sunfyre του Aegon, τη Dreamfyre της Haelaena και το μεγάλο οπλοπολυβόλο, τη Vhagar του Aemond. (Light spoiler: Ο Daeron, ο τρίτος γιος της Alicent με τον Viserys που νομίζαμε ότι είχε αφαιρεθεί από τη σειρά μέχρι που ο George R.R. Martin ανακοίνωσε ότι θα τον δούμε στη 2η σεζόν, θα έχει και αυτός έναν δικό του δράκο).

Ως προς τη δύναμη πυρός, οι Blacks βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση. Έχουν τη Syrax της Rhaenyra, τον Caraxes του Daemon, τον Vermax του Jace, τον Tyraxes του Joffrey, τη Moondancer της Baela, τη Meleys της Rhaenys, και θεωρητικά τον Seasmoke, αν και μετά τον “θάνατο” του Laenor ο δράκος δεν έχει αναβάτη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επίσης τρεις αξημέρωτοι δράκοι στο Dragonstone: οι Cannibal, Grey Ghost και Sheepstealer.

Όσο για τον δράκο που προσέγγισε ο Daemon τραγουδώντας στα βαλυριανά, πρόκειται για τον Vermithor. Τον δράκο που μόνο ο βασιλιάς Jaehaerys I Targaryen έχει ιππεύσει, που αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 100 χρονών και μεταξύ των μεγαλύτερων σε μέγεθος δράκων στο Westeros – ο μόνος που σχεδόν φτάνει το μέγεθος της Vhagar. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο Vermithor σε μάχη όμως, θα πρέπει πρώτα να κοινωνικοποιηθεί ξανά και να βρει νέο αναβάτη. Μην ξεχνάς, ένας δράκος από μόνος του δεν σημαίνει τίποτα χωρίς ιππέα, σε όποια πλευρά και αν θεωρείται ότι ανήκει, και τα αυγά που λέει σωστά ο Daemon ότι έχουν οι Blacks δεν μπορούν να κερδίσουν κανένα πόλεμο.