AP Images
ΣΙΝΕΜΑ

Η Cate Blanchett θέλει να προωθήσει τη νέα ταινία του Άρη Σερβετάλη στα Όσκαρ

Η οσκαρική ηθοποιός αναλαμβάνει χρέη executive producer στα 'Μήλα' του Άρη Σερβετάλη με σκοπό να προωθήσει το φιλμ στην Αμερική και στα Όσκαρ.

Οκτώ χρόνια μετά το ‘KM’, τη βραβευμένη μικρού μήκους του Χρήστου Νίκου που συμμετείχε σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων τα Rotterdam, Palm Springs και Sydney, ο δημιουργός επιστρέφει με τα ‘Μήλα’ για να αφηγηθεί μια γοητευτικά αλλόκοτη, πρωτότυπη ιστορία με ήρωα τον Άρη Σερβετάλη στον ρόλο ενός άνδρα που πάσχει από απώλεια μνήμης.

Πιο συγκεκριμένα, μια αναπάντεχη επιδημία που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους βρίσκει τον Άρη (Σερβετάλη) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί ώστε να μπορεί ένας αμνησιακός να χτίσε μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του, ενώ μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις, θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που συμμετέχει στο ίδιο πρόγραμμα.

Το ντεμπούτο του Νίκου, ενός δημιουργού που ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη ταινιών όπως ο ‘Κυνόδοντας’ του Γιώργου Λάνθιμου και το ‘Before Midnight’ του Richard Linklater, διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας, σε μια κοινωνία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη επιδημία. Αυτή η ιδιαιτερότητα του κόνσεπτ και η καλλιτεχνική ταυτότητα του σκηνοθέτη εντυπωσίασαν την Cate Blanchett στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας όπου τα ‘Μήλα’ έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο τμήμα των Οριζόντων.

Η Blanchett βρέθηκε εκεί από τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής για το επίσημο διαγωνιστικό, και πλέον αναλαμβάνει χρέη executive producer για τα ‘Μήλα’ με σκοπό να προωθήσει το φιλμ στην Αμερική και τα Όσκαρ μέσω της εταιρείας παραγωγής της, Dirty Films. Η ίδια εκφράζει τον θαυμασμό της για την ταινία μιλώντας για «μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία […]» και δηλώνει περήφανη που θα εκπροσωπήσει «το μοναδικό αυτό, όσο και πρωτότυπο ντεμπούτο, βοηθώντας να μοιραστεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η μοναδική αυτή ματιά για τον κόσμο εκεί έξω».

cate blanchett Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Cate Blanchett στην τελετή έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας / AP Images
Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Cate Blanchett στην τελετή έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας

Τα ‘Μήλα’ με τον Άρη Σερβετάλη έχουν πλέον έχουν βρει διανομή σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο – στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσουν από την Feelgood Entertainment – και συνεχίζουν το δυναμικό τους φεστιβαλικό ταξίδι που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο από τη Βενετία, συνεχίστηκε στο Telluride Film Festival και στο φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ έκανε στάσεις στα φεστιβάλ της Ζυρίχης, του Αμβούργου, της Αδελαΐδας, του Σικάγο, του Τόκιο, και πιο πρόσφατα στο απολύτως υπολογίσιμο AFI (American Film Institute) Festival που προτείνει ταινίες που φτάνουν μέχρι τα Όσκαρ.

H Blanchett έχει κερδίσει ήδη δύο Όσκαρ (The Aviator, Blue Jasmine), ενώ πριν τις τηλεοπτικές δουλειές ‘Stateless’ και ‘Mrs. America’ όπου διετέλεσε χρέη executive producer, είχε φτάσει στην τελετή και ως παραγωγός του φανταστικού ‘Carol’ του Todd Haynes.

Τα ‘Μήλα’ θα κυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο από τη Feelgood.