ΣΙΝΕΜΑ

Το box set του Christopher Nolan είναι το απόλυτο γιορτινό Inception

Οι προτάσεις του Oneman για δώρα στις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου.

Έναν χρόνο πριν την επέλαση του ‘Dunkirk’ στη μεγάλη οθόνη, γράφαμε για τις 5 ταινίες του Christopher Nolan που πρέπει να έχεις στην ταινιοθήκη σου. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης έχει καταφέρει να επηρεάσει το σινεμά της τελευταίας δεκαετίας όσο κανείς συνάδελφός του, κυρίως γιατί όταν κάτι πετύχει και είναι πραγματικά καλό το Χόλιγουντ εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για την επανεκτέλεση της συνταγής. Στην πράξη αυτό πολλές φορές έχει μεταφραστεί ως ξεπατικωσούρα της προσγείωσης των υψηλών κόνσεπτ που αγαπά να δοκιμάζει ο συγκεκριμένος δημιουργός, χωρίς όμως τη φινέτσα και την τεχνική του μαεστρία. Ο ίδιος ο Nolan όμως – όπως φαίνεται μέσα από την ιδιοσυγκρασία της δουλειάς του αλλά και από το masterclass που έδωσε στις φετινές Κάννες – μάλλον θα στεκόταν περισσότερο στην αγάπη του για τα πρακτικά εφέ και τα παραδοσιακά φιλμικά φορμάτ που χρησιμοποιεί.

Η ανάγκη του για απόλυτο έλεγχο της καθοδήγησης του θεατή στο σύμπαν που δημιουργούν τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα μιας ταινίας του, τον έχει αποτρέψει από τη συνεργασία του με το Netflix. Οι ταινίες του, υποστηρίζει, είναι κινηματογραφική εμπειρία. Η ίδια ανάγκη, λοιπόν, θα τον οδηγούσε και στην επίβλεψη της επεξεργασίας όλων των μπλοκμπάστερ του που πακετάρονται σε ένα φανταστικό 4Κ, Ultra HD, high definition box set. Τα Χριστούγεννα είναι μόνο η αφορμή για να το αποκτήσεις, πραγματικά δεν έχει καμία σημασία η εποχή, το έτος, ο σπασμένος καναπές και το καμένο ποπ κορν, απλά δες εδώ τι γίνεται:

– Batman Begins

– The Dark Knight

– The Dark Knight Rises

– Interstellar

– Inception

– The Prestige

– Dunkirk

Πού είναι το τετραπέρατο ‘Memento’ θα αναρωτηθείς τώρα εσύ. Δίκαιο θα απαντήσουμε εμείς.

Θα το ξεχάσεις όταν χαθείς μέσα στην έκρηξη χρώματος και λεπτομέρειας που εξασφάλισε. Στις home entertainment κυκλοφορίες του ο σκηνοθέτης προτιμά να εναλλάσσει τις αναλογίες της εικόνας στα πιο απαιτητικά, πιο γενναιόδωρα καρέ του (μεταξύ 2.39:1 και 1.78:1 κινείται συνήθως) κι έτσι δεν θα στερηθείς τη βουτιά στα βαθιά των τοπίων του ή των περίπλοκων action scenes από τη μικρότερη οθόνη σου.

Στα extras τώρα δεν θα βρεις κάτι που δεν έχει συμπεριληφθεί σε προγενέστερα Blu-ray, αλλά και πάλι μιλάμε για 15 ώρες bonus content που σε βάζει απευθείας στη διαδικασία του Nolan. Έχουν ξεχωρίσει τα:

– Ντοκιμαντέρ για το Batmobile, την έμπνευση, την προέλευση και την κατασκευή του.

– Έρευνα γύρω από τις αρχές που έστησαν το ‘Interstellar’. Μαύρες τρύπες και σχετικότητα με την αφήγηση του Matthew McConaughey.

– Ντοκιμαντέρ γύρω από τη χημεία του ανθρώπινου ονείρου με παρουσιαστή τον Joseph Gordon-Levitt και συνεντεύξεις από καθηγητές και ψυχολόγους.

– Behind the scenes περιεχόμενο από το ‘Dark Knight’ μέσα από 18 βινιέτες.

Κύριε Nolan, μας κακομαθαίνετε.