ΣΙΝΕΜΑ

Είδαμε πρώτοι τη νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη για την ActionAid

To ντοκιμαντέρ 'Ένας Κόσμος' έκανε επίσημη πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και θα προβληθεί στις 31 Μαρτίου στις 20:00 στον Alpha.

Εχτές βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη ‘Ένας Κόσμος’ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το οποίο έχουν όλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Κυριακή στις 31 Μαρτίου στις 20:00 στον Alpha.

Για πρώτη φορά ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης κλήθηκε να κάνει μια ταινία χωρίς σενάριο για τη δράση της Action Aid στη Γκάνα, στο Νεπάλ, αλλά και στην Αθήνα και το ντοκιμαντέρ ήταν χωρισμένο σε τρία μέρη, όσοι δηλάδή ήταν και οι προορισμοί.

Στα πρώτα δύο μέρη ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επισκέπτεται χωριά και οικισμούς στη Γκάνα και το Νεπάλ και μαθαίνει την ιστορία των κατοίκων τους και το πόσο έχουν βοηθηθεί από τις δράσεις της ActionAid. Oι ιστορίες αλλαγής που βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ είναι το αποτέλεσμα της σταθερής υποστήριξης χιλιάδων Αναδόχων της ActionAid σε Ελλάδα και Κύπρο. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο οποίος συνάντησε στην Μπολγκατάνγκα της Γκάνας το δικό του Ανάδοχο παιδί, την επτάχρονη Σάρα. Ένα σημαντικό ακόμα κομμάτι της αποστολής του ήταν να παραδώσει τα δώρα που έχουν ετοιμάσει παιδιά από την Ελλάδα για τα παιδιά στη Γκάνα και στο Νεπάλ.

Το τρίτο μέρος αφορούσε σε κάτι που έχει απασχολήσει αρκετά τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και είναι η Ελλάδα της Κρίσης. Το Επίκεντρο είναι το παράρτημα της Action Aid στην Αθήνα και σκοπός του είναι η παροχή βοήθειας στην ψυχική και επαγγελματική αποκατάσταση των κατοίκων της Αθήνας.

“Περάσαμε 12 μέρες στην Αφρική, μία εβδομάδα στο Νεπάλ και μετά τα γυρίσματα στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε σενάριο. Η πραγματικότητα καθόρισε τα πράγματα και οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί είχα να αντιμετωπίσω συναισθηματικά ακραίες καταστάσεις. Δεν είμαι δημοσιογράφος ούτε ντοκιμαντερίστας. Ήταν μία πολύ συγκεκριμένη συνθήκη και ήμουν πολύ προστατευμένος από την ActionAid”, μας είπε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μετά την προβολή.

*Το ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος» θα προβληθεί στις 31 Μαρτίου στον Alpha στις 20:00.