ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι κάνει ο Κόναν ο Βάρβαρος στη μεταμεσονύκτια Αθήνα;

Κάθε Σάββατο βράδυ στο σινεμά Ααβόρα στήνεται μεταμεσονύκτιο σινεφίλ πάρτυ. Ο υπεύθυνος του Midnight Express, Άκης Καπράνος, μας γράφει με αφορμή την αποψινή προβολή του «Κόναν».

Τι είναι το Midnight Express; Κάθε Σάββατο βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, στον αγαπημένο κινηματογράφο Ααβόρα, κάποιο κινηματογραφικό καλτ αριστούργημα έρχεται να βρει το κοινό των πιστών του. Άνθρωποι του χώρου συστήνουν την ταινία και το κοινό, σε μια ατμόσφαιρα λατρείας, προσκυνά.

Απόψε, το κοινό θα συναντήσει τον Κόναν τον Βάρβαρο κι ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος, έγραψε στο ΟΝΕΜΑΝ μερικά λόγια νοσταλγικής αγάπης. Εξηγώντας πώς, τελικά, ο θαυμασμός για αυτή την ταινία μπορεί να συνδέεται με το κλίμα και το mood κάθε σαββατιάτικης εκδήλωσης του Midnight Express.

***

Ο Κόναν ο Βάρβαρος του 1982 μπήκε στο σπίτι μου λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις αίθουσες, όταν η MTC κυκλοφόρησε το φιλμ σε βιντεοκασσέτα. Δεν πρόλαβα την ταινία στο σινεμά, ούτε πρόλαβα όλο αυτό το κύμα της fantasy περιπέτειας που προκάλεσε η επιτυχία του, αλλά βρέθηκα στον απόηχο του. Και ήταν η εποχή που σχεδόν κάθε αγόρι είχε στο σπίτι του ένα κόμικ Κόναν, ή μια αφίσσα Κόναν, ή (οι πιο σκληροπυρηνικοί) μια ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΗ βιντεοκασσέτα της ταινίας.

Παίζαμε Κάστρα και Πολιορκητές, παίζαμε Barbarian στον Amstrad (ή στην Amiga – οι πιο αναβαθμισμένοι), χαζεύαμε τις ζωγραφιές του Boris Vallejo, γενικώς υπήρχε έντονη ματσίλα που όμως δεν ανέδυε τοξικότητα – ίσως επειδή πίσω απ’ όλο αυτό υπήρχε μια νοσταλγική αφέλεια και ένας ξεκάθαρα παραμυθένιος διαχωρισμός ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Αλλά για να επιστρέψω, σινεμά δεν την είδα.

Δεν υπάρχει μια στάνταρ συνταγή για το πως μπορεί καποιος να νοιώσει καλά με τον εαυτό του, αλλά μια γενικώς δοκιμασμένη μέθοδος είναι η επίτευξη στόχων που σε ξεπερνούν. Το Midnight Express είναι για μένα μια τέτοια ιστορία. Κανείς δεν πίστευε σε αυτήν. Θυμόμουν με τόση νοσταλγία τις μεταμεσονύχτιες προβολές στο Άλφαβιλ και τη Δεξαμενή αλλά τελικά αυτό που προέκυψε είναι κάτι που θυμίζει πολύ περισσότερο το κλίμα των προβολών του Prince Charles στο Λονδίνο. Γι αυτό και δεν παίζουμε αποκλειστικά «χαβαλεδιάρικες» καλτιές, το Husbands του Κασσαβέτη γέμισε την αίθουσα πέρυσι.

Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι σημαίνει «πάω σινεμά» σήμερα. Αν πας στα multiplex η ταινία μοιάζει δευτερεύον ζήτημα. Αν πάλι πας σε μια παλιά παραδοσιακή αίθουσα, οι ταινίες είναι συνήθως του λεγόμενου «καλλιτεχνικού» κυκλώματος και οι τρόποι σου πρέπει να είναι αρεστοί. Με ενδιέφερε πολύ να μπορούμε να έχουμε μια ελεύθερη σχέση με την ταινία που βλέπουμε, έναν ζωντανό διάλογο μαζί της. Αλλά με ενδιέφερε και να δω στη μεγάλη οθόνη ταινίες που αγάπησα μέσα από το VHS. Όπως τα Goonies που θα παίξουμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Και φυσικά, ο Κόναν ο Βάρβαρος είναι μία από αυτές. Και είναι και η ώρα…

Μου αρέσει το μεταμεσονύχτιο. Μου αρέσει η κίνηση επί του περιθωρίου, αυτή η λανθάνουσα αίσθηση παραβατικότητας. Πέρυσι ουρλάζαμε από έκσταση όταν ο Σβαρτσενέγκερ πέταξε εκείνο το «I’ll be back» στον πρώτο «Εξολοθρευτή». Φέτος θα περιμένουμε να τον ρωτήσουν: «Τι είναι ό,τι καλύτερο σ’ αυτή τη ζωή;».

***

Ο Κόναν ο Βάρβαρος θα συναντήσει τους φανς του απόψε Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Ααβόρα, με εισαγωγή από τον δημιουργό Γιάννη Rubus Ρουμπούλια. Όμως οι εκδηλώσεις δεν σταματούν εκεί. Να μια γεύση από τις προβολές του επόμενου διμήνου για το Midnight Express.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019: CONAN THE BARBARIAN (προλογίζει ο Γιάννης Rubus Ρουμπούλιας)
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019: ΑΠΟΝΤΕΣ (προβολή από φιλμ 35mm / παρουσία συντελεστών)
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019: THE GOONIES (προλογίζει η Βαρβάρα Κοντονή)
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020: FANTASIA
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020: PREDATOR (προλογίζει ο Κώστας Χανδρινός)
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020: THEY LIVE (προλογίζει ο Γιάννης Χαριτίδης)
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020: BAD MOVIE NIGHT: REEFER MADNESS

Πάρε μια γεύση από το κλίμα στις προβολές, από φωτογραφίες των Jane Φώτου (jomienatrix) και Μανωλέτο Κώνστα (screaming mango):

*info: To Midnight Express παρουσιάζει καλτ σινεφιλικά διαμάντια κάθε Σάββατο βράδυ μετά τα μεσάνυχτα στον κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180).

*Ο Άκης Καπράνος είναι κριτικός κινηματογράφου & μουσικός. Αρθρογραφεί στη Lifo, παρουσιάζει την εκπομπή Ραδιοφωνική Οθόνη στο Κανάλι 1 (90.4 fm) που είναι και η μακροβιότερη εκπομπή για το σινεμά στο ελληνικό ραδιόφωνο (27 χρόνια στον αέρα), διευθύνει το Midnight Express και διδάσκει μουσική & κινηματογράφο στο NYC.

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Στο 1ο επεισόδιο αναλύουμε τα prequels με καλεσμένο τον Μάκη Παπασημακόπουλο, μέσα από μία βασική ερώτηση: Είναι όντως όσο χάλια τα θυμάσαι;