ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v79: Ο Νο1 ιντερνετικός προορισμός για τους φανς της αστυνομικής λογοτεχνίας

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Και βιβλία έχουμε και βιβλιοπωλεία έχουμε και λογοτεχνικά sites έχουμε, διάθεση να έχετε να διαβάζετε για βιβλία και αυτή τη Δευτέρα δηλαδή.

ΕΝΑ SITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Είναι γνωστό πως, μέσα στις 79 μέχρι τώρα εκδόσεις του Βιβλιοφαγικού mashup, ένα από τα λογοτεχνικά sites που αγαπάμε και λινκάρουμε περισσότερο είναι το Literary Hub. Και τώρα που δημιούργησε ένα spin-off για την αστυνομική λογοτεχνία, φυσικά και ενθουσιαζόμαστε ακόμη περισσότερο.

Το CrimeReads, όπως ονομάζεται το νέο εγχείρημα των ανθρώπων του LitHub, φιλοδοξεί να γίνει ο νούμερο 1 ιντερνετικός προορισμός για τους φανς των crime αναγνωσμάτων και φιλοξενεί κάθε είδους κείμενα, συνεντεύξεις και λίστες, στο στυλ του Literary Hub πάντα, για κάθε υποείδος της αστυνομικής λογοτεχνίας: Από νουάρ μυθιστορήματα μέχρι κατασκοπευτικά έργα, χωρίς φυσικά να λείπει και το True Crime από την εξίσωση.

Ξεκινήστε με ένα κείμενο για την παρηγοριά που προσφέρουν τα αστυνομικά, το τι λέει ο συγγραφέας του ‘Babylon Berlin’ για τις απειλές, σήμερα και τότε, προς τη δημοκρατία και ένα αφιέρωμα στις γυναίκες συγγραφείς μυστηρίων πριν την Agatha Christie.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μπορεί στο προηγούμενο Βιβλιοφαγικό mashup να μιλήσαμε για 20 βιβλία, αλλά δε γίνεται να συνεχίσουμε έτσι, θα μείνουμε ταπί αν έχουμε κάθε φορά τόσα φρέσκα αναγνώσματα από τα οποία να πρέπει να διαλέξουμε. Οπότε σήμερα, με τα μόλις 3 νέα βιβλία, όλα γίνονται πιο απλά: Πάρτε τα και τα 3, είναι must.

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός έρχονται 2 από τα πολυαναμενόμενα μυθιστορήματα της εκδοτικής σεζόν που θα ονομάσω προΚαλοκαιρινή*. ‘Η ιστορία της Θεραπαινίδας’ (‘The Handmaid’s Tale’, 1985) της Margaret Atwood είναι η επιστροφή του Βιβλίου του 2017 στα ελληνικά, σε νέα μετάφραση από τον Αύγουστο Κορτώ και με νέο τίτλο. ‘Η ιστορία της πορφυρής δούλης’ ήταν ο παλιός του, όταν πριν αρκετά χρόνια είχε εκδοθεί από την Εστία, με τα τελευταία ξεχασμένα αντίτυπα εκείνης της έκδοσης να εξαντλούνται από τα βιβλιοπωλεία στην αρχή της χρονιάς πέρυσι, όταν η δημοτικότητα του βιβλίου εκτινάχθηκε λόγω της τηλεοπτικής σειράς και του γενικότερου κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι.

Για το συγκεκριμένο βιβλίο έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές εδώ στη στήλη, αλλά σε περίπτωση που μας διαβάζετε για πρώτη φορά (καλωσήρθατε!) ορίστε μέσα σε λίγες λέξεις: Η ιστορία μας μεταφέρει στο κοντινό μέλλον και στο θεοκρατικό κράτος που έχει πάρει τη θέση των ΗΠΑ, εκεί που οι γόνιμες γυναίκες υπάρχουν απλά για να τεκνοποιούν, εργαλεία ενός απόλυτα πατριαρχικού καθεστώτος.

Αν δεν έχετε ήδη διαβάσει το μυθιστόρημα της Atwood, αυτά θα είναι τα καλύτερα €12-13 που θα δώσετε μέσα στο 2018 για οτιδήποτε.

Μαζί με την ‘Η ιστορία της Θεραπαινίδας’ έχουμε και τις ‘Χελώνες στο άπειρο’ (‘Turtles All the Way Down’, 2017), το πιο φρέσκο έργο του bestsellerά John Green, ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στη 16χρονη Aza και τις αρνητικές σκέψεις της, τα άσχημα συναισθήματά της και τους φόβους της που γίνονται όλο και χειρότερα, καθώς μαζί με την καλύτερη της φίλη ξεκινούν μια αναζήτηση για να ανακαλύψουν που βρίσκεται ένας δισεκατομμυριούχος φυγάς και να κερδίσουν την αμοιβή που προσφέρεται. 6 χρόνια μετά το ‘The Fault in Our Stars’, ο John Green παραδίδει άλλο ένα δυνατό young adult.

Κλείσιμο για σήμερα με το σπουδαίο ‘Τεστ Δεξιοτήτων’ (‘Multiple Choice’, 2014) του Alejandro Zambra, ένα παράξενο βιβλίο που αγαπήθηκε σε κάθε χώρα όπου μεταφράστηκε και θα προσπαθήσω να σας το περιγράψω με ετούτα τα λόγια: Ο αναγνώστης καλείται να στήσει τις δικές του ιστορίες για το καθεστώς του Augusto Pinochet, μέσα από το απολύτως αντισυμβατικό, παιχνιδιάρικο, διαδραστικό κείμενό του, που αντλεί έμπνευση από τη δομή, για 35 χρόνια, του συστήματος εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της Χιλής. Δε νομίζω πως θα συναντήσετε εύκολα ένα τέτοιο βιβλίο, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ίκαρος.

*Σύμφωνα με ειδικούς** ένας χρόνος χωρίζεται σε 2 εκδοτικές σεζόν, μια τετράμηνη (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος, που θα τη βαφτίσω έτσι εντελώς αυθαίρετα προΧριστουγεννιάτικη, με στόχο δηλαδή τις γιορτινές αγορές) και σε μια εξάμηνη (Φεβρουάριος-Ιούλιος, η προΚαλοκαιρινή, που έχει σε μεγάλο βαθμό στόχο τα βιβλία των διακοπών). Ο Ιανουάριος και ο Αύγουστος είναι βασικά οι μαύρες τρύπες των βιβλίων, δεν κινείται τίποτα ή σχεδόν τίποτα.

**Εγώ είμαι ο ειδικός***

***Χαχαχαχα

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπόλικα νέα βιβλία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, τόσα που έπρεπε να σταματήσω στα 12 γιατί θα μπορούσα άνετα να γεμίσω τη σημερινή στήλη μόνο με τις νέες Αμερικανικές κυκλοφορίες. Ας δούμε ένα-ένα όσα μου φάνηκαν πιο ενδιαφέροντα.

Children of Blood and Bone’ της Tomi Adeyemi, ένα εκπληκτικό ντεμπούτο που διαδραματίζεται στη φανταστική χώρα της Orïsha, εκεί που η μαγεία έχει κυνηγηθεί κι εξαφανιστεί, οδηγώντας όσους μπορούν να κάνουν μαγικά σε μια καταπιεσμένη, κρυφή ζωή και η Zelie, μια μάγος χωρίς μαγεία που ζει χωρίς τη μητέρα της που έχει απαχθεί, σώζει μια νεαρή γυναίκα από τη φρουρά του Βασιλειά Saran, ξεκινώντας έτσι μια αναζήτηση που μπορεί να επιστρέψει τη μαγεία πίσω στην Orïsha.

Girls Burn Brighter’ της Shobha Rao, ένα βιβλίο που κινείται μεταξύ της Ινδίας και της Αμερικής, με πρωταγωνίστριες την Poornima και την Savitha, 2 κορίτσια που χωρίζονται από συνθήκες που βρίσκονται πάνω από τις δυνάμεις τους και παρόλα αυτά δε χάνουν ποτέ την ελπίδα πως θα ξαναβρούν η μια την άλλη, σε μια ιστορία για τη δύναμη και τη σημασία της γυναικείας φιλίας, που αγγίζει τα θέματα της φτώχειας, της ενδοοικογειακής βίας και του trafficking.

Speak No Evil’ του Uzodinma Iweala, μια ιστορία για 2 προνομιούχους εφήβους, τον Niru και την Meredith, που ζουν 2 εντελώς διαφορετικές ζωές, με τον πρώτο να οδηγεί μια υψηλής ποιότητας ζωή κρύβοντας το μυστικό της ομοφυλοφιλίας του και όταν οι Νιγηριανοί γονείς του ανακαλύπτουν την αλήθεια ολόκληρος ο κόσμος του καταρρέει, ενώ την ίδια στιγμή η Meredith αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, μ τους 2 φίλους να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν και να συνεχίζουν τις ζωές τους.

The Coincidence Makers’ του Yoav Blum, όπου ένας άντρας που δουλεύει σε μια μυστική υπηρεσία που συνωμοτεί, ενορχηστρώνει και σχεδιάζει γεγονότα που απλά μοιάζουν να είναι τυχαία, αλλά αντίθετα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να χειρίζονται τις ζωές των στόχων τους, παίρνει τη δυσκολότερη αποστολή της ζωής του.

The Hunger’ της Alma Katsu, ένα μυθιστόρημα που επιστρέφει και ορίζει από την αρχή τα γεγονότα γύρω από το καραβάνι που έγινε γνωστό ως Donner Party, όταν 90 άνθρωποι ξεκίνησαν την πορεία τους σε μια από τις πιο θανατηφόρες και καταστροφικές περιπέτειες της Αμερικανικής Δύσης, που αναρωτιέται για το τι θα άλλαζε όταν κάτι υπερφυσικό περίμενε το καραβάνι στο δρόμο του.

Awayland’ της Ramona Ausubel, μια συλλογή 11 ιστοριών της συγγραφέα, που παίζουν άλλοτε με τη μυθολογία και άλλοτε με την πραγματικότητα, διασχίζοντας τον κόσμο μας και φτάνοντας πιο πέρα, από τον Αρκτικό Ωκεανό στην Αμερικανική επαρχία κι από εκεί στον Παράδεισο.

Stray City’ της Chelsey Johnson, όπου η Andrea Morales, αφού κάνει το coming out της στην καθολική της οικογένεια, μετακομίζει στο Portland, βρίσκοντας το νέο της σπίτι στην εσωστρεφή λεσβιακή κοινότητα της πόλης, η οποία όμως θα αποδειχτεί εξίσου επικριτική και ηθικολόγα με την παλιά, όταν η Andrea θα περάσει ένα μεθυσμένο της βράδυ με έναν άντρα.

Happiness’ της Aminatta Forna, που εξερευνά το τι συμβαίνει όταν συναντιούνται στο Λονδίνο μια λευκή Αμερικανίδα που μελετά τις συνήθειες των αλεπούδων και ένας Γκανέζος ψυχίατρος που παραδίδει μια διάλεξη για τα ψυχικά τραύματα των προσφύγων και προσπαθεί να βρει την κόρη των φίλων του έχει εξαφανιστεί.

Blood of the Four’ των Christopher Golden και Tim Lebbon, ένα επικό βιβλίο φαντασίας που διαδραματίζεται σε ένα βασίλειο όπου όλοι όσοι δεν είναι θεοί ή βασιλείς, είναι σκλάβοι ή κληρικοί και όταν μια πριγκίπισσα που θέλει την εξουσία καταστρώνει ένα φιλόδοξο, ταραχώδες σχέδιο για να κλέψει την εξουσία, το τεταμένο κατεστημένο της Quandis θα βρεθεί στο απόλυτο χάος.

The Wicked Deep’ της Shea Ernshaw, όπου μερικές αδερφές, κρεμασμένες πριν αιώνες με την κατηγορία της μαγείας, επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι για να κυριεύουν έφηβα κορίτσια και να παρασύρουν αγόρια στο θάνατό τους.

Census’ του Jesse Ball, που ακολουθεί έναν άντρα που βρίσκεται κοντά το θάνατο καθώς ταξιδεύει από τη μια πλευρά της χώρας μέχρι την άλλη αφού συμμετέχει σε μια απογραφή που διοργανώνει μια μυστηριώδης κυβερνητική υπηρεσία, σε μια προσπάθειά του να βρει κάποιον να φροντίσει τον ενήλικα γιο του που ζει με σύνδρομο Down.

The Beauty That Remains’ της Ashley Woodfolk, που αφηγείται την ιστορία τριών εφήβων που παλεύουν με τα διάφορα στάδια της θλίψης, με όλα όσα συμβαίνουν να ενώνονται μέσω της μουσικής και της απώλειας, αλλά κάθε μια από τις εμπειρίες τους, από την απώλεια ενός καλύτερου φίλου, μιας δίδυμης αδελφής και μιας πρώην, είναι απολύτως δική τους.

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ SUN

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα η Sun, αυτό το μνημείο της κακής Βρετανικής δημοσιογραφίας, ανέβασε ένα κείμενο όπου προσπαθεί να γελοιοποιήσει μερικούς millennials χρησιμοποιώντας τον όρο “snowflakes” για έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου του Exeter και τους μαθητές του, γιατί λέει δείχνουν συμπάθεια προς το πλάσμα του ‘Frankenstein’ της Mary Shelley. Ακούτε κάτι πράγματα, φίλοι μου.

Το snowflakes, για να καταλάβετε, είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από τους δεξιούς μάτσο τυπάρες που δε νιώθουν από συναισθήματα, κατανόηση προς τους άλλους ανθρώπους και τέτοια, κάτι σαν το δικό μας “μυγιάγγιχτοι” ας πούμε αλλά στο ακόμα πιο βλαμμένο, μια επίθεση με 10 γράμματα σε άτομα με κοινωνικές ευαισθησίες.

Βέβαια το σκεπτικό της Sun και μερικών από τους αναγνώστες της, στους οποίους προφανώς απευθύνονται κείμενα όπως αυτό, έχει ένα μικρό, ελάχιστο πρόβλημα: Η συμπάθεια προς το πλάσμα του ‘Frankenstein’ είναι ακριβώς το θέμα ολόκληρου του βιβλίου της Shelley. Ψιλά γράμματα όμως, σιγά. Αρκεί, όπως σωστά επισημαίνει ο Guardian, να προχωρά η συνεχής επίθεση που επιχειρούν οι μισαλλόδοξοι του κόσμου προς το διαφορετικό, το άλλο, αυτό που δεν καταλαβαίνουν. Και σε αυτό το στόχο ούτε η λογοτεχνία δε θα σταθεί εμπόδιό τους.

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Υποθέτω πως ένα αξιόλογο ποσοστό, που μαντεύω πως είναι ανάμεσα στο 35% και το 40%, όσων διαβάζουν συχνά ετούτη τη στήλη, έχουν όνειρό τους να στήσουν και να λειτουργήσουν το δικό τους βιβλιοπωλείο. Και τώρα το Βιβλιοφαγικό mashup χαρίζει ΕΝΑ ΕΤΟΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ!

Δηλαδή θα ήθελα να μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχω διαθέσιμο ένα βιβλιοπωλείο για να σας χαρίσω, συγγνώμη. Ξέρετε όμως ποιοι έχουν; Ο Kevin και η Kasey Coolidge, οι ιδιοκτήτες του My Shelf Books & Gifts, ενός μικρού βιβλιοπωλείου που βρίσκεται στο Wellsboro της Pennsylvania.

Οι άνθρωποι λοιπόν του βιβλιοπωλείου δίνουν σε όλους την ευκαιρία να κερδίσουν το κατάστημά τους με πληρωμένο το ενοίκιο για 6 μήνες, γράφοντας απλά μια σύντομη έκθεση μέχρι 250 λέξεις με θέμα “γιατί είναι σημαντικά για μια κοινότητα τα βιβλίοπωλεία” (και $75 για τη συμμετοχή, εντάξει). Εκτός από το ενοίκιο, στο πακέτο που θα κερδίσει ο καλύτερος συμπεριλαμβάνονται τα 60,000 βιβλία του βιβλιοπωλείου, το προσωπικό του μαγαζιού και οι συμβουλές των Coolidge.

Μέχρι 31 Μαρτίου δέχονται συμμετοχές, τρεχάτε, που θα ξαναβρείτε τέτοια ευκαιρία;

AND NOW, THIS

Αυτός εδώ είναι ο Olawunmi Bayode, ο άνθρωπος που σημείωσε πριν μερικές ημέρες το νέο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο μαραθώνιο ανάγνωσης. Για 120 ώρες διάβαζε συνεχόμενα σε βιβλιοθήκη του Lagos ο Νιγηριανός, πραγματικά άξιος. Αν αναρωτιέστε, το προηγούμενο ρεκόρ ήταν κάτι παραπάνω από 113 ώρες από το 2008.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Αν κάθε 3άδα φωτογραφιών που διαλέγω σε κάθε στήλη από το #instavivlio είχε ένα κοινό θέμα, αυτή την εβδομάδα το θέμα μας θα ήταν “Χρώματα”, σωστά;

•PHAEDRA’S LOVE – SARAH KANE• . . <υπάρχει κάτι μεταξύ μας, ένα γαμημένο ξεχωριστό υπέροχο πράμα,το νιώθεις ε; Καίει. Είναι γραφτό, είναι γραμμένο. Εμείς υπήρξαμε. Πρέπει να είμαστε.> . . προκλητικότατο, πυκνότατο, γεμάτο μούχλα, βρώμικο αέρα και καθαρά, αληθινά ανθρώπινα αισθήματα. . . . Το ερωτεύτηκα τόσο πολύ αυτό το μικρό εργάκι (69 σελίδες μόνο)! . . Με τσίμπησε τόσο πολύ που πραγματικά πεθαίνω να δω πως θα εμφανιζόταν πάνω στην σκηνή! Θέλει μεγάλη ευφυΐα και ρίσκο για να παρουσιαστεί  κάτι τέτοιο με όλη του την δύναμη χωρίς να φανεί «δεύτερο». . . Τώρα ψάχνω να βρω την Ψύχωση της ίδιας αλλά δεν το βρίσκω πουθενά! Αν έχει κανείς καμία ιδέα, ας μου πει πλιζ! . . Το έχει διαβάσει κανείς άλλος; Γνώμη;uD83DuDC95 . . #book #books #greece #bookstagram #booklover #bookworm #readme #reading #sarahkane #read #bookish #instabook #instavivlio #thessaloniki #skg #booksplz #bookphotography #bookphotochallenge #bookphotos #bibliotheque

A post shared by Greek Girl Based In SKG•uD83DuDCDA (@books.plz) on

ΟΙ POP-UP ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ LOVECRAFT

Τι μπορεί να συμβεί όταν 2 εξαιρετικοί στο είδος τους δημιουργοί συνεργάζονται για να ζωντανέψουν μερικές από τις ιστορίες του H.P. Lovecraft; Μαγεία, σίγουρα.

Ο ψυχεδελικός καλλιτέχνης Skinner και ο Rosston Meyer, δημιουργός pop-up βιβλίων, βρέθηκαν μαζί για να μεταφέρουν 5 σκηνές από έργα του συγγραφέα σε ένα pop-up βιβλίο που έπρεπε οπωσδήποτε να σας δείξω. Ένα επικό, πολύ παράξενο και τρελό βιβλίο που επιτυγχάνει να πιάσει απόλυτα το ύφος του Lovecraft αλλά και ταυτόχρονα να αναδείξει το πόσο ξεχωριστή τέχνη χρειάζεται ένα pop-up αριστούργημα όπως αυτό.

ΕΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ;

Αν ρωτήσεις την πλειοψηφία των αναγνωστών για το αν γράφουν μέσα στα βιβλία τους, θα σε κοιτάξουν με μια γκάμα συναισθημάτων στο πρόσωπό τους που ξεκινά από την ειλικρινή απορία και καταλήγει στο αγνό μίσος.

Ευτυχώς όμως δεν αισθάνονται όλοι το ίδιο και αφήνουν αφιερώσεις στα βιβλία τους και ευτυχώς που υπάρχει το Together, As Always, ένα online πρότζεκτ που συγκεντρώνει χειρόγραφες αφιερώσεις που βρίσκονται σε μεταχειρισμένα βιβλία.

Και μπορεί να έχει να ενημερωθεί χρόνια πια, αλλά οι αφιερώσεις που συγκέντρωσε η Julianne Aguilar, η πολύ οργανωμένη ιδιοκτήτρια της συλλογής, βρίσκονται ακόμα στα ίντερνετς και μπορείτε να τις διαβάσετε και να φανταστείτε το γιατί οι, πολλές φορές ιδιαίτερα προσωπικές, αφιερώσεις βρέθηκαν σε καταστήματα μεταχειρισμένων.

Σας δίνω μερικά εδώ για να πάρετε μια ιδέα, αλλά κάντε μια βόλτα στο site της συλλογής για περισσότερα.

RANDOM LINKS

Για τον ελεύθερο πνευματισμό της Madeleine L’ Engle15 εξαιρετικά βιβλία γραμμένα από γυναίκες που διαμορφώνουν το πως διαβάζουν και γράφουμε λογοτεχνία τον 21ο αιώνα, 8 απροσδόκητα χαϊλάιτς της Antiquarian Book Fair της Νέας Υόρκης, 10 βιβλία από γυναίκες που ζουν αντί για 10 βιβλία από άντρες που έχουν πεθάνει, πως η Tomi Adeyemi έγινε μια λογοτεχνική ροκ σταρ πριν καν την έκδοση του βιβλίου της, 5 πρόσφατα βιβλία φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας που θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικές ταινίες και 10 βιβλία επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού που είναι βασισμένα στην Αφρικανική κουλτούρα, από που προέρχεται η ιδέα του H.P. Lovecraft για τον Κθούλου, χρειαζόμαστε περισσότερα βιβλία χωρίς ρομάντζο100 εξώφυλλα για τα ‘100 χρόνια μοναξιάς’ του Gabriel García Márquez, 20 λογοτεχνικές μεταφορές που αποκηρύχθηκαν από τους συγγραφείς τους, 10 εξαιρετικές σειρές φανταστικού από ολόκληρο τον κόσμο, για το σεβασμό προς τις επιθυμίες των συγγραφέων που έχουν πεθάνει, 3 μαθήματα που πρέπει να πάρει η νέα τηλεοπτική σειρά ‘His Dark Materials’ από την αποτυχημένη ταινία του 2007, τα βιβλία που ήταν στην αναγνωστική λίστα του Δαρβίνου, για την περιπλοκότητα του να σχεδιάζεις ένα νέο εξώφυλλο για ένα παλιό κλασικό βιβλίο, 23 μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο που ήταν τόσο κακές που προκάλεσαν την οργή των φανς, τι μπορεί να μας μάθει η φυσική για τη συγγραφή λογοτεχνίας, η αποξενωτική έλλειψη εκπροσώπησης της αναπηρίας στη λογοτεχνία, 10 σπίτια της λογοτεχνίας που πολύ θα θέλαμε να μείνουμε, ο Patrick Rothfuss λέει πως το ‘Kingkiller Chronicle’ είναι απλά ένας πρόλογος, 10 μυθιστορήματα lgbtq αστυνομικής λογοτεχνίας, για το πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση πολυπολιτισμικής λογοτεχνίας μέσα στην τάξη, 20 λογοτεχνικοί προορισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο που πρέπει να επισκεφθούμε, τα 10 καλύτερα βιβλία που μιλούν για παράλληλα σύμπαντα, θα πρέπει οι συγγραφείς να βαθμολογούν τα δικά τους βιβλία;

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.