GAMES

Cyberpunk 2077, το πολυαναμενόμενο video game που εξελίχθηκε στο φιάσκο του 2020

Μετά από μια δεκαετία αναμονής, το ακριβότερο video game στην ιστορία της βιομηχανίας εμφάνισε τόσα προβλήματα που αποσύρθηκε μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία του.

Ίσως η πιο αναμενόμενη κυκλοφορία στον χώρο του gaming για το 2020. Δέκα χρόνια αναμονής, με πάνω από εκατό βραβεία, με 330 εκατομμύρια προϋπολογισμό – ο μεγαλύτερος στην ιστορία των video games – και οκτώ εκατομμύρια προπαραγγελίες. Το Cyberpunk 2077 της πολωνικής CD Projekt Red κυκλοφόρησε στην αγορά στις 10 Δεκεμβρίου, διαθέσιμο για υπολογιστή, PlayStation 4 και ΧΒΟΧ.

Το Cyberpunk 2077 τοποθετείται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι ψηφιακοί νομάδες περιηγούνται σε έναν επικίνδυνο κόσμο εταιρικής κατασκοπείας με οδηγό τον Keanu Reeves και με όπλα υψηλής τεχνολογίας, αποκτώντας ικανότητες στο χακάρισμα και στις ένοπλες διαμάχες.

Το τέταρτο μέρος του σύμπαντος του Cyberpunk απασχόλησε πάνω από πεντακόσιους εργαζόμενους και ώθησε την πολωνική εταιρεία να δημιουργήσει ξεχωριστές εγκαταστάσεις στην ανερχόμενη σχεδιαστική βιομηχανία του Βρότσλαβ, στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας.

Να σημειωθεί πως η CD Projekt Red δημιούργησε την ανθολογία βιντεοπαιχνιδιών του Witcher, βασισμένη στα βιβλία του Πολωνού συγγραφέα Andrzej Sapkowski, τα οποία ενέπνευσαν και την ομώνυμη σειρά του Netflix.

Όσοι είχαν έναν δυνατό υπολογιστή, δεν είχαν πολλά παράπονα. Η θετική βαθμολογία του στο Metacritic αγγίζει το 86%. Χαμηλή βαθμολογία, αν λάβουμε υπόψιν πως είναι το ακριβότερο video game της παγκόσμιας αγοράς.

Ωστόσο, όσοι αγόρασαν το παιχνίδι για το PS4 και το XBOX, αντίκρισαν τον κόσμο του Cyberpunk 2077 γεμάτο λαγκαρίσματα και bugs. Καμία σχέση με όσα αποθεωτικά σχόλια άκουγαν από κριτικούς, YouTubers, Twitchers και σχεδιαστές.

Όταν ένας χρήστης του Twitter ρώτησε το 2018 τη CD Projekt Red «αν το παιχνίδι θα έχει memes» και η εταιρεία του απάντησε πως «όλο το παιχνίδι θα είναι ένα meme», ούτε οι αντίπαλοί της ανέμεναν αυτό το φιάσκο. Δέντρα να εμφανίζονται από το πουθενά στους ορόφους κτιρίων, τανκς που πέφτουν από τον ουρανό, διαμελισμένα πόδια να κουνιούνται σε ρυθμό “Bamboleo”, νευρωτικά πέρα-δώθε ηρώων και η εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων από το πουθενά είναι μερικά από τα πιο αστεία και τα πιο τραγικά bugs στην ιστορία της βιομηχανίας.

Τα teaser με τον Keanu Reeves και τον ASAP Rocky και οι βαρύγδουποι τίτλοι «του παιχνιδιού του αιώνα» κατάφεραν τελικά να πετύχουν το αντίθετο από αυτό που πρόσμεναν οι ιθύνοντες της CD Projeκt Red. Λίγες μέρες αργότερα, η Sony και η Microsoft απέσυραν το παιχνίδι από τα online καταστήματά τους και επέστρεψαν τα χρήματα σε όλους τους χρήστες που το αγόρασαν.

Τα σύννεφα στον χώρο του gaming εμφανίστηκαν ήδη πριν από την κυκλοφορία του. Οι κριτικοί του Opencritic και διάφοροι χρήστες κατηγορούσαν την CD Projekt Red πως γνώριζε τα προβλήματα, αλλά «προσπαθούσε σκόπιμα να δημιουργήσει μια λανθασμένα θετική εντύπωση για το προϊόν της».

Σύμφωνα με ανώνυμες συνεντεύξεις εργαζομένων της βαρσοβιανής εταιρείας στη New York Times, οι ιδρυτές της εταιρείας, Marcin Iwiński και Michał Kiciński, χαρακτηρίστηκαν ως έξυπνοι έμποροι, storytellers και καλλιτεχνικοί οραματιστές, των οποίων ο ενθουσιασμός τους για τα παιχνίδια ήταν μεγαλύτερος από τις μηχανικές και τις τεχνικές τους ικανότητες.

Αυτό φάνηκε ήδη το 2007, στο πρώτο παιχνίδι Witcher, το οποίο ήταν γεμάτο λάθη και φορτωμένο με περισσότερες λειτουργίες από όσες μπορούσε να υποστηρίξει. Πρώην υπάλληλοι που δούλεψαν στο παιχνίδι δήλωσαν ότι χρειάζονταν τρία έως πέντε λεπτά για να φορτώσουν οι αρχικές οθόνες.

Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι, κατά τη δημιουργία των παιχνιδιών, υπήρχε μια γενική στάση της εταιρείας απέναντι στη δημιουργία και τη διαμόρφωση των περισσότερων λειτουργιών και χαρακτηριστικών τους. Αντί η CD Project Red να αδειοδοτήσει άλλες εταιρείες με μεγαλύτερη εμπειρία στον προγραμματισμό υποστηρικτικών λογισμικών, δημιούργησαν από μόνοι τους χειρότερες εκδόσεις των λειτουργιών αυτών. Οι fans του Witcher αντιμετώπισαν αυτά τα προβλήματα με συγκατάβαση και έδωσαν χρόνο στη CD Projekt Red να βελτιώσει τα προϊόντα της.

Όσον αφορά το Cyberpunk όμως, πίστωση χρόνου δεν υπάρχει. Η κυκλοφορία του Cyberpunk είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών – ένα εντυπωσιακό φιάσκο στη μέση της εορταστικής περιόδου από ένα στούντιο που θεωρείται ευρέως αγαπητό στη βιομηχανία. Δείχνει τις παγίδες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών κατά την κατασκευή των λεγόμενων παιχνιδιών Triple-A, τίτλους που υποστηρίζονται από χρόνια ανάπτυξης και εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η εταιρεία υποσχέθηκε να διορθώσει τα όσα προβλήματα εμφανίστηκαν στις οθόνες των χρηστών και να επανακυκλοφορήσει το Cyberpunk στην αγορά από τον Ιανουάριο, αλλά δύσκολα να αντιστραφεί το κλίμα για την πολωνική εταιρεία.