NETFLIX

Είδαμε το ‘Dark’ και αυτές είναι οι 7 spoiler-free σημειώσεις μας

Ο τελευταίος κύκλος του 'Dark' θα κλείσει στις 27 Ιουνίου και η σειρά είναι έτοιμη να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σου.

Το ‘Dark’ φτάνει στο τέλος του με μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σεζόν για το Netflix φέτος.

Ο λαβύρινθος που έστησαν οι Γερμανοί Jantje Friese και Baran bo Odar έγινε ένα από τα sleeper hits του Netflix το 2017 και οδήγησε σε αποκλειστική συμφωνία των δημιουργών του με τον streaming γίγαντα. Εμείς είδαμε αποκλειστικά την 3η σεζόν του ‘Dark’ πριν την πρεμιέρα της στις 27 Ιουνίου και κρατήσαμε τις απαραίτητες spoiler-free σημειώσεις:

Είναι όντως το τέλος του ‘Dark’

dark michael noah

Η Jantje Friese και ο Baran bo Odar, οι δημιουργοί της σειράς, είχαν εξαρχής οραματιστεί το ‘Dark’ ως τριλογία, γι’ αυτό και ολοκληρώνουν το πρότζεκτ με την 3η σεζόν του. Ο τρόπος που οι δυο τους έχουν γράψει τον επίλογο του show είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να βρεθούν τρόποι για να δοθεί συνέχεια στη σειρά, όμως ως έχει το ‘Dark’ έχει τελειώσει χωρίς μεγάλες απορίες στον αέρα.

Οι Friese και Odar θα προχωρήσουν στην επόμενη δουλειά τους για το Netflix, το ‘1899’, στο πλαίσιο της πολυετούς συμφωνίας που έχουν υπογράψει. Μια σειρά τρόμου εποχής που θα ακολουθήσει Ευρωπαίους μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν με πλοίο ως τη Νέα Υόρκη για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Όταν οι επιβάτες θα ανακαλύψουν ένα ακόμη πλοίο μεταναστών να πλέει ακυβέρνητο, το ταξίδι τους θα πάρει μια απροσδόκητη τροπή.

Πιο σπαζοκεφαλιά από ποτέ

Κλείνεις για λίγο τα μάτια σου στο ‘Dark’ και μέχρι να τα ανοίξεις η κόρη σου έχει γίνει η μάνα σου. Τώρα με την ύπαρξη ενός παράλληλου κόσμου να μας έχει ήδη συστηθεί από το φινάλε της 2ης σεζόν, η σειρά γίνεται πιο περίπλοκη από ποτέ.

Ενώ θα διαπιστώσεις ότι πλέον τα πας καλά με τα ονόματα και τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, συγγενικές και μη, κατά πάσα πιθανότητα θα μπουρδουκλωθείς αδιανόητα σε σχέση με τους μηχανισμούς και την εσωτερική λογική της σχέσης των δύο κόσμων με τον τρόπο που παρουσιάζεται στον τελευταίο κύκλο. Ήδη γνωρίζεις ότι στον ίδιο κόσμο μπορεί μέσω του time travel να συνυπάρχουν παραπάνω από μία εκδοχές ενός χαρακτήρα, σε μικρότερη ηλικία, σε μεγαλύτερη ηλικία, στην ίδια ηλικία απλά από το μέλλον ή το παρελθόν. Τώρα συμβαίνει το ίδιο, αλλά από δύο κιόλας κόσμους.

Σάββατο, 27 Ιουνίου

Η 3η σεζόν του ‘Dark’ κάνει πρεμιέρα το Σάββατο, 27 Ιουνίου – μία ημερομηνία που έχει συγκεκριμένη σημασία στο show αφού τότε ήταν που ξεκίνησε ο τελικός κύκλος ή λούπα και συνέβη η Αποκάλυψη του 2020 – και θα μας συστήσει σε εναλλακτικές βερσιόν χαρακτήρων που ήδη γνωρίζουμε. Τα τρέιλερ έχουν τιζάρει νέες εκδοχές της Katharina, του Ulrich και της Elisabeth, αλλά μπορείς να περιμένεις πολλούς περισσότερους.

Η Αποκάλυψη όμως, όπως αποκαλύπτει επίσης το τρέιλερ, έχει καταστρέψει και τον κόσμο της νέας Martha. Το χρονικό σημείο και ο τρόπος που έγινε η Αποκάλυψη στο δικό της σύμπαν θα έχει μεγάλη σημασία.

Οι συνέπειες της Αποκάλυψης

Ο Jonas και η νέα Martha είναι ουσιαστικά η ομάδα που θα προσπαθήσει να ξεμπλέξει όλο αυτό το χάος, όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν χαρακτήρες που επιβίωσαν της Αποκάλυψης στο Winden και θα ακολουθήσουμε και εκείνους στο δικό τους ταξίδι.

Η Απαρχή των Πάντων

dark netflix

Το ‘Origin’, ή Απαρχή όπως αποκαλείται στους ελληνικούς υπότιτλους, η προέλευση του κόμπου δηλαδή που έχει γεννήσει τις διαρκείς λούπες του Winden, έχει ένα ολόκληρο επεισόδιο αφιερωμένο στη δημιουργία του. Οι απαντήσεις όμως σε σχέση με αυτόν συνεχίζουν να έρχονται μέχρι και το φινάλε της σειράς και κρύβουν την ουσία των προβλημάτων για τους ήρωες και τους αντι-ήρωες του ‘Dark’. Τίποτα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.

Adam + Eve

Το τρέιλερ έχει δείξει ένα στιγμιότυπο ενός πίνακα με τον Αδάμ και την Εύα. Η σύνδεση των δύο αυτών συμβόλων με την γέννηση του δικού μας κόσμου και τη γέννηση των παράλληλων κόσμων του ‘Dark’ είναι κεντρική στη σεζόν.

Η πλοκή παίρνει προτεραιότητα σε σχέση με τους χαρακτήρες

dark noah

Η μεγαλύτερη βελτίωση της 2ης σεζόν του ‘Dark’ – που μετά την ολοκλήρωση της 3ης παραμένει η αγαπημένη μου και κατά τη γνώμη μου η καλύτερη σεζόν της σειράς – σε σχέση με την 1η, ήταν η έμφαση στους χαρακτήρες του σε ισορροπία με τη βαριά πλοκή. Στον 1ο κύκλο οι περισσότεροι χαρακτήρες λειτουργούσαν πιο πολύ ως πιόνια που έπρεπε να μπουν στις κατάλληλες θέσεις της σκακιέρας. Στον 2ο, οι επιθυμίες, τα πάθη και τα κίνητρά τους έγιναν χειροπιαστά και εμπλούτισαν το characterization της σειράς.

Η 3η σεζόν του ‘Dark’ όμως, μέχρι και παραπάνω από τα μισά της, επανέρχεται στις συνεχείς μετακινήσεις πάνω στη σκακιέρα, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο στους χαρακτήρες της και στον θεατή να αναπνεύσουν. Ενώ δηλαδή η σειρά έχει ως κινητήριο μοχλό της την αγάπη και την πίστη μας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, δύο βαθιά ανθρώπινες αξίες, το συναισθηματικό βάρος λυγίζει κάτω από τις σπαζοκεφαλιές και την τάση του σεναρίου να αντικαθιστά αυθεντικούς διαλόγους με αργόσυρτους μονολόγους ή τσιτάτα για τη μοίρα, το μέλλον και τη φύση της ανθρωπότητας.

Έμεινε, ωστόσο, μία πολύ καλά δομημένη σειρά σε σχέση με την εσωτερική της λογική και, σε ό,τι έχει να κάνει με αυτήν, υπήρξε εντυπωσιακή μέχρι το τέλος.

Έξι μήνες και μία καραντίνα αργότερα, το POP για τις Δύσκολες Ώρες διαλέγει τις 30 καλύτερες από τις ταινίες που πρόλαβαν να βρουν τον δρόμο τους στις αίθουσες, αλλά και τις ταινίες που έγιναν διαθέσιμες εν μέσω πανδημίας μέσω streaming.