REVIEWS

Deadly Class, έφηβοι δολοφόνοι στα χρόνια του Ronald Reagan

Η νέα 'smells like teen spirit' σειρά του Syfy είναι ατμοσφαιρική, βίαια, ρετρό και συνολικά μούρλια.

O μόνος λόγος που μπήκα αρχικά στο τριπάκι να δω τον πιλότο, μιας και το ομώνυμο μπεστελεράτο graphic novel των Rick Remender & Wes Craig ούτε που το είχα πάρει μυρωδιά, υπήρξε η παρουσία πίσω από το τιμόνι των Avengers αδελφών Joe & Anthony Russo.

Ευτυχώς γιατί έτσι -εντελώς κατά λάθος- έπεσα πάνω σε μια σειρά που μπορεί να μην φαίνεται ικανή να εκπληρώσει τον πραγματικό της στόχο (να αποτελέσει έναν ‘λέω πάντα αλήθεια’ καθρέφτη σε όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην αμερικάνικη κοινωνία) αλλά είναι σούπερ διασκεδαστική, φουλ αμοραλιστική και γενικώς μη politically correct ως τα μπούνια.

Όλα ξεκινούν πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο cowboy πρόεδρος Ronald Reagan ανακάλεσε -όντως- ένα νόμο περί πνευματικής υγείας, γεμίζοντας τους δρόμους των αμερικάνικων πόλεων με επικίνδυνους ψυχοπαθείς που ξέβρασαν τα φρενοκομεία ανά την επικράτεια.

Μια εκ των οποίων σκοτώνει τους γονείς του κεντρικού μας ήρωα, του Μarcus, που μένει αρχικά ορφανός στους επικίνδυνους δρόμους. Και, στη συνέχεια, στρατολογείται από τον διευθυντή του King’s Dominion (του Benedict Wong από το Doctor Strange) για να γίνει μέλος της ελιτ αυτής ιδιωτικής ακαδημίας εφήβων δολοφόνων που (αν και φοράνε τα κυριλέ κουστουμάκια και τις γραβατούλες τους), συμπεριλαμβάνει από πανκια μέχρι γιους αρχηγών μεξικάνικων καρτελ.

Ναι, όπως κατάλαβες, εδώ έχουμε να κάνουμε μια μια κλασική σειρά γύρω από ένα αμερικάνικο σχολείο.

Μόνο που οι συμμορίες εδώ δεν είναι οι κλασικές (βλέπε νέρντουλες, αθληταράδες κτλ) αλλά περιλαμβάνουν γιους ρώσων μαφιόζων, τέκνα της yacuza, νεοναζί, παιδιά στελεχών της CIA/FBI ή απλά αληταράδες.

Συν, βεβαίως βεβαίως, την εκ Βενεζουέλας María Gabriela de Faría που θυμίζει -συνειδητά και επικίνδυνα- την Megan Fox στα ντουζένια της.

Όλοι οι μαθητές είναι επικίνδυνοι και βίαιοι. Οι καθηγητές όμως, μεταξύ των οποίων και ο αγέραστος Henry Rollins (που έχει ειδικότητα στα δηλητήρια) είναι σαφώς περισσότερο.

Ενώ, όπως μπορείς να φανταστείς, τα ‘χομγουρκια’ που καλούνται να κάνουν δεν είναι ακριβώς οι παραδοσιακές αφού έτσι και αλλιώς το κεντρικό concept της ακαδημίας (την οποία ξεκίνησε ο Κινέζος εργάτης παππούς του διευθυντή) είναι να βρουν οι μαθητές της και να εκτελέσουν όσους αξίζουν να πεθάνουν.

Μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος Reagan, τον οποίο δικαιολογημένα ο πρωταγωνιστής μας έχει βάλει στόχο να ξεπαστρέψει.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν δίκαιο όσοι, έχοντας παρακολουθήσει τον πιλότο, διαμαρτύρονται ότι ο πρωταγωνιστής μοιάζει λίγο σαν ‘άδειο δοχείο’ σε σχέση με τους συνοδευτικούς χαρακτήρες (όπως του Αφροαμερικανού συμμορίτη που κρύβει ένα μυστικό).

Όμως είναι πολύ νωρίς για κάποιον να απορρίψει την γοητεία μιας σειράς που είναι τόσο απολαυστικά αμοραλιστική και τόσο εμπνευσμένα ρετρό που μόνο με το Americans τολμώ να την συγκρίνω.

Προσωπικά με κέρδισε ήδη λόγω εμφάνισης και γενικότερης αίσθησης. Το μόνο που μένει να διαπιστώσω / διαπιστώσουμε μαζί είναι αν η συγκεκριμένη Mustang έχει μηχανή με κότσια κάτω από το καπό (βλέπε κάτι ουσιαστικό να πει) ή είναι απλά ένα έξυπνο concept (βλέπε Hogwarts για δολοφόνους) που χρειάζεται περισσότερη ένταση (φυλετική, ερωτική κτλ) για να απογειωθεί.