ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν μπορώ να περιμένω 30 μέρες για το Clear History

Larry David, Jon Hamm και HBO μαζί. Τι άλλο χρειάζεσαι για να ανέβεις στα κάγκελα και να περιμένεις;

Συνήθως κρατάω μια πισινή για κάτι το οποίο περιμένω πάρα πολύ. Είμαι επιφυλακτικός γιατί συνήθως όταν υπερενθουσιάζομαι, έρχεται μία ανιαρή πραγματικότητα να με προσγειώσει. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ειλικρινά δεν τολμώ καν να κρατήσω πισινή.

Στις 10 Αυγούστου, σε 30 μέρες δηλαδή από σήμερα, το HBO θα προβάλλει την ταινία Clear History με πρωταγωνιστές τους Larry David και Jon Hamm. Και αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις είναι ότι ο αγαπημένος Larry David έχει βάλει το χέρι του και στο σενάριο παρέα με τους Alec Berg, David Mandel και Jeff Schaffer.

 

Το γιατί θα είναι μία τηλεταινία και όχι κάτι το οποίο θα δούμε στους κινηματογράφους, φέρνει μεγάλες κουβέντες στο τραπέζι, ειδικά όταν πρόκειται για μία τόσο καλή παραγωγή. Αλλά η σκιά του HBO είναι τόσο βαριά πάνω στην ταινία που ούτε θες να το πολυσυζητήσεις.

Πάμε λίγο να δούμε λόγους για τους οποίους σε βεβαιώ ότι θα έπρεπε να ανυπομονείς κι εσύ γι’ αυτή την ταινία…

Το στόρι που φανερώνεται στο trailer

 

Απ’ ό,τι φαίνεται ο Hamm και ο David συνεργάζονται στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Ο David διαφωνεί με το όνομα του αυτοκινήτου και οδηγείται εκτός εταιρείας χωρίς τις μετοχές του. Το αυτοκίνητο ξεπουλάει, ο Hamm πλουτίζει και ο David αποσύρεται. 10 χρόνια μετά οι δύο συναντιούνται με τον Hamm να μην αναγνωρίζει τον καραφλό πλέον David. Το πώς και πότε θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά του και κυρίως το τι θα γίνει για να πάρει ο David την εκδίκησή του, θα το δούμε στην ταινία. Σαν στόρι πάντως είναι αρκετά δυνατό για να οικοδομηθεί γύρω του μια πολύ καλή κωμωδία.

Οι δύο τιτάνιοι πρωταγωνιστές

 

Το γεγονός και μόνο ότι και ο Jon Hamm και ο Larry David βρίσκονται στην στήλη μας των Serious Men, λέει πολλά. Κι αυτό γιατί έχουν στιγματίσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο όχι μόνο έναν συγκεκριμένο ρόλο αλλά και την τηλεοπτική μας μνήμη. Θα ξεκινήσω με τον Larry David μιας και είναι ο πιο άγνωστος στο κοινό από τους δύο. Μιλάμε για τον τύπο που έγραφε το Seinfeld, μία από τις ομολογουμένως καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που γράφτηκαν ποτέ. Και η οποία αποτέλεσε το εισιτήριο διαρκείας του David για το HBO. Σαν φάτσα δεν τον ήξεραν πολλοί. Αλλά από τα πρώτα κιόλας επεισόδια του Curb Your Enthusiasm, απέδειξε ότι και on cam μπορεί να είναι εξαιρετικά κωμικός. Το ότι το HBO του δίνει τόσα χρόνια το ελεύθερο να γράφει επεισόδια για το Curb όταν του καπνίσει, σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι χρυσός σε ανθρώπινη μορφή.

 

Ο Jon Hamm από την άλλη είναι ταυτισμένος με τον Don Draper. Τον χαρακτήρα που τον καθιέρωσε στην συνείδηση της Αμερικής και παγκοσμίως. Για πολλούς ο Hamm είναι απλά ο Don Draper και υπάρχει έα σύννεφο αμφιβολίας για το κατά πόσο μπορεί να υποδυθεί έναν χαρακτήρα έξω από τα νερά του. Μόνο που στο συγκεκριμένο σενάριο, δεν φαίνεται να χρειάζεται να κολυμπήσει και στα βαθιά.

Το καλό προηγούμενο του Larry David σε ταινία

 

Μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαμε συνηθίσει τον David μόνο στις σειρές που τον ανέδειξαν. Και σε κάθε φίλο μου που του έλεγα να παρακολουθήσει Curb Your Enthusiasm, του έλεγα ότι πρέπει να δώσει αρκετό χρόνο στην δύστροπη αυτή φιγούρα μέχρι να την αγαπήσει. Στην ταινία δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος. Αλλά ο David δεν έχει πρόβλημα.

 

Στην προηγούμενή του ταινία, το Whatever Works του Woody Allen, ήταν πραγματικά εξαιρετικός. Ο ρόλος φαινόταν γραμμένος στα μέτρα του αλλά είναι η ιδιοφυία του που τον έκανε να είναι τόσο εξαιρετικά αστείος στην οθόνη όσο είναι και στο σενάριο. Θα μου πεις, σίγουρα έπαιξε κι ο Woody Allen τον ρόλο του στην ανάδειξη του David. Θα μου επιτρέψεις να εμπιστευτώ το δαιμόνιο μυαλό που έχω ανακαλύψει βλέποντας τόσες και τόσες ώρες την αβάσταχτη γκρίνια του Larry David στο Curb Your Enthusiasm.

Η αποδεδειγμένη κωμικότητα του Jon Hamm

 

Για το συγκεκριμένο έχει γράψει και παλιότερα ο Θοδωρής Δημητρόπουλος. Αλλά το επαναφέρω γιατί το debate αυτή τη στιγμή είναι κατά πόσο μπορεί να σταθεί σε έναν κωμικό ρόλο. Σε έναν ρόλο που δεν έχει μεγάλες παύσεις, γοητευτικά βλέμματα, τσιγάρα τα ξημερώματα και εμβρυακές στάσεις σε κάθε πιθανή γωνιά του set του Mad Men. Ο Jon Hamm όμως μπορεί να είναι αστείος. Και αν δεν σου το αποδεικνύει το παρακάτω βίντεο, δεν ξέρω τι μπορεί να σου το αποδείξει.