ENTERTAINMENT

Δεν θα ‘θελες να πιεις καφέ απ’ τα χέρια του καλύτερου barista;

Ήπιαμε καφέ και μιλήσαμε με τον νικητή του Βuondi Barista Challenge III και μας εξήγησε τι σημαίνει καλός καφές.

Όταν κοιτάς μια κούπα ζεστού espresso βλέπεις την κρέμα που ακόμα αλλάζει σχέδια, μεταμορφώνεται. Οσφρίζεσαι τα αρώματα που ξεπρόβαλαν από τους φρεσκοαλεσμένους κόκκους λόγω της πίεσης του νερού. Πιάνεις την κούπα και αισθάνεσαι την θερμοκρασία του που όσο εκείνη πέφτει τόσο αλλάζουν και οι επιγεύσεις που αφήνει στον ουρανίσκο σου. Κάθε κούπα καφέ δεν είναι άλλο ένα ρόφημα, είναι μια έκρηξη αισθήσεων και αυτό το ξέρουν καλά στην Buondi. Γι’ αυτό κάθε χρόνο αναδεικνύουν τον καλύτερο barista. Εκείνον που ακολουθεί την ιεροτελεστία κατά γράμμα, εκείνον που γνωρίζει τα μυστικά του καφέ, εκείνον που απογειώνει κάθε κούπα μοναδικά.

Φέτος ο διαγωνισμός έλαβε χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η ομάδα της Nestle Professional με οδηγό το Buondi Caffè, διοργάνωσε το διαγωνισμό-θεσμό για την κοινότητα των baristi. Το Buondi Barista Challenge ΙΙΙ είχε τρεις φάσεις, τα προκριματικά, τους ημιτελικούς που με μεγάλη αγωνία πραγματοποιήθηκαν σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Χίο, Αθήνα) και το μεγάλο τελικό όπου οι 6 φιναλίστ αναμετρήθηκαν όχι μόνο στην παραγωγή καφέ αλλά και πάνω στις γνώσεις του για την διαδικασία παραγωγής και παρασκευής κάθε μιας κούπας ξεχωριστά.

Πρωταγωνιστής σε αυτό το υπέροχο και γεμάτο γεύσεις ταξίδι ήταν ο μονοποικιλιακός καφές Buondi Honduras. Αυτό το διαμάντι σε κόκκους καφέ που χρωστάει την γεύση του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στο ηφαιστειογενές έδαφος της Ονδούρας συντρόφευσε σε όλη την διαδρομή τους διαγωνιζόμενους και μάγεψε τους κριτές. Για να ξέρεις και να τον ζητήσεις και μόνος σου ακούει στο όνομα Buondi Single Origin Honduras. Όπου τον πετύχεις, δοκίμασέ τον και θα με θυμηθείς.

Ο τελικός ορίστηκε για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Οι κριτές είχαν λάβει τις θέσεις τους και ήταν έτοιμοι να δοκιμάσουν και να κρίνουν τους έξι φιναλίστ. Ο Τάσος Δεληχρήστος, Coffeein Good Spirits World Champion 2008, SCAE trainer και κριτής σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, Ibrik World Champion 2014, SCAE trainer και κριτής σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ο Πασχάλης Καστανάς, Innovations & Technology Manager, Nestlè Ελλάς Α.Ε. και ο Τάσος Ποθουλάκης, Technical Support and Trade Assets Manager, Nestlè Ελλάς Α.Ε. Όλοι τους καταξιωμένοι με βαθιές γνώσεις στο θέμα του καφέ ήταν έτοιμοι να αναδείξουν τον καλύτερο barista για το 2016.

Και το όνομα αυτού, Χρήστος Γιαγκουδάκης από τη Βόρειο Ελλάδα. Ο νικητής, σε ηλικία μόλις 29 ετών, ασχολείται 8 χρόνια επαγγελματικά με τον καφέ και εργάζεται στο 180˚ Sun & Lounge στην Καβάλα. “Παρότι ο καφές δεν ξεκίνησε ως ο πρωταρχικός τομέας ενασχόλησής μου, ήταν αυτός που με γοήτευσε και με έκανε να αποφασίσω να αφιερωθώ επαγγελματικά σ’αυτόν. Αυτό δηλαδή που ξεκίνησε σαν συμπληρωματική εργασία κατέληξε να είναι το βασικό επάγγελμά μου. Η απόφασή μου δεν πάρθηκε όμως ελαφρά τη καρδία, αλλά επέλεξα να αποκτήσω εξειδίκευση μέσω πιστοποιήσεων scae ώστε να είμαι σε θέση να προσφέρω πραγματικά ποιοτικά ροφήματα”.

Ο Χρήστος έχει μια σπιρτάδα στο βλέμμα του και κάθε, μα κάθε φορά που φτιάχνει καφέ βλέπεις την αφοσίωση και την προσήλωση στο πρόσωπό του. Αυτή η αφοσίωση μαζί με την αρτιότητα των γνώσεών του γοήτευσαν του κριτές. “Ο καφές πλέον για μένα έχει εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από απλά το επάγγελμα και την καθημερινότητά μου. Είναι μέσον έκφρασης της δημιουργικότητας μου και συνεχές πεδίο εξέλιξης των γεύσεων και της τεχνικής του, σε ένα τομέα που συνεχώς εξελίσσεται. Σίγουρα με γοητεύει η ιδέα των δυνατοτήτων ανάπτυξης που υπάρχουν”. Και αυτό φάνηκε και στον διαγωνισμό αφού έκλεισε το διαγωνιστικό του κομμάτι με ένα signaturebeverage με βάση τον BuondiHondurasσε συνδυασμό με σιρόπι βύσσινο, κρέμα κάστανο & σουμάδα. Έτσι, πήρε, το εισιτήριο για το WorldofCoffee 2017 που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη καθώς και άλλα πλούσια δώρα.

“Η διάκρισή μου στο διαγωνισμό Buondi Barista Challenge είναι εξαιρετικά σημαντική για μένα και το μέλλον μου, καθώς η Buondi είναι ένα όνομα με εξαιρετική βαρύτητα στο χώρο και σίγουρα είναι σημαντικό να αποκτάς αναγνωρισιμότητα έχοντας την στήριξη ενός τέτοιου brand. Τέλος, σίγουρα αυτός ο διαγωνισμός έχει για μένα μια κάποια μεγαλύτερη σημασία από την διάκριση στο Nestle Chocolate Barista που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο στη HORECA, καθώς είναι πιο κοντά στο αντικείμενο ενασχόλησής μου”. Κάπως έτσι, ο Χρήστος κέρδισε και πήρε το εισιτήριο για το World of Coffee 2017 που θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη καθώς και άλλα πλούσια δώρα.

Οι υπόλοιποι πέντε φιναλίστ ανταμείφθηκαν για τη συμμετοχή τους με SCAE trainings και όμορφα δώρα: Γιώργος Βασιλάκης – Grinders (Χίος), Θοδωρής Γκότσης – Mr. Peacock (Αθήνα), Αλέξανδρος Καραλουκάς – Lamilu Coffee (Αθήνα), Βασίλης Διονυσόπουλος – Dose (Πάτρα), Χάρης Υφαντής – Το καφεδάκι μου (Ηράκλειο Κρήτης).

Η τελευταία μου ερώτηση στον Χρήστο ήταν αν προτιμά εσπρέσο ή καπουτσίνο και εκείνος ενώ έβαζε το group και άρχισε να τρέχει ο καφέ στην κούπα μου απάντησε “Ανάμεσα σε εσπρέσο και καπουτσίνο προτιμώ σίγουρα να πίνω εσπρέσο διότι θέλω ο καφές να βγάζει καθαρές τις γεύσεις του και να είναι ανεπηρέαστος από άλλα συστατικά”.

Αν λοιπόν θες να πιεις τον καλύτερο καφέ από τα χέρια του καλύτερου barista, ξέρεις και τι να ζητήσεις και από ποιον. Και για όλα αυτά φρόντισε η Buondi.

Sponsored by Buondi Caffè