ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

DuckTales, το κινούμενο που έδειξε τον δρόμο

Η πρώτη κινούμενη εμφάνιση της Ντέλλα Ντακ, μαμάς του Χιούι, του Λιούι και του Ντιούι και δίδυμης αδερφής του Ντόναλντ πλησιάζει.

Το ‘DuckΤales’, στα ελληνικά ‘Παπιοπεριπέτειες’, είναι μία από τις καλύτερες σειρές κινουμένων σχεδίων που έχουν υπάρξει. Προβλήθηκε στις ΗΠΑ από το 1987 έως το 1990 και στην Ελλάδα μεγάλωσε τα παιδιά της δεκαετίας του ’90 μέσα από το Mega. Φέτος προβάλλεται από τον Alpha καθημερινά στις 7:00 το πρωί, εκτός Σαββατοκύριακου.

Το σενάριο θέλει τον Ντόναλντ να κατατάσσεται στο ναυτικό και να αφήνει τα τρία ανιψάκια του, Χιούι, Λιούι και Ντιούι υπό την προστασία του θείου Σκρουτζ. Εκείνος τότε προσλαμβάνει  την Μπετίνα Μπίκλι για να τα προσέχει, η οποία έρχεται να μείνει μαζί τους με την εγγονή της, Γουέμπιγκεϊλ ή αλλιώς Γουέμπι. Στην παρέα προστίθεται και Λόντσπαντ ΜακΚουάκ, ένας ατζαμής πιλότος που έχει το μότο “Ό,τι έχει φτερά, μπορώ να το συντρίψω”.

Ενώ στην αρχή ξινίζει με την ευθύνη, δεν περνάει πολύς καιρός για αρχίσει να αρέσει στον Σκρουτζ να περνάει χρόνο με τα ανιψάκια και τα παίρνει μαζί του σε όλες του τις περιπέτειες. Όντας το πιο πλούσιο παπί στον κόσμο έχει πολλούς εχθρούς όπως τους Μουργόλυκους, την Μάτζικα ντε Σπελ και τον Σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη και για να καταφέρει να τους νικήσει χρησιμοποιεί πολλές φορές τις εφευρέσεις του Κύρου Γρανάζη. Εμφανίσεις κάνουν και η παλιά (και παντοτινή) αγαπημένη του Σκρουτζ Χρυσή Γκόλντυ, ο Γκαστόνε το πιο τυχερό παπί του κόσμου και ο ξερόλας Λούντβιχ φον Ντρέικ. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες είναι γνωστοί μας και από τα κόμικ.

Από την άλλη, η κα Μπίκλι, η Γουέμπι και ο Λόντσπαντ ήταν καινούριοι χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν ειδικά για το ‘DuckTales’ και δεν υπήρχαν, ούτε εμφανίστηκαν ποτέ στη συνέχεια στα κόμικ. Η Γουέμπι βέβαια είναι σχεδιαστικά και ιδιοσυγκρασιακά βασισμένη στις ανιψιές της Νταίζη, Έιπριλ, Μέι και Τζουν και ο Λόντσπαντ έγινε τόσο συμπαθής στο κοινό, που μετά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην επόμενη σειρά κινουμένων σχεδίων της Disney, το ‘Darkwing Duck’ σε ένα σύμπαν όμως που δεν έσμιξε ποτέ με το σύμπαν του ‘DuckTales’.

Στo ‘DuckTales’ ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε ένα τόσο μεγάλο μπάτζετ για σειρά κινουμένων σχεδίων, γιατί σκοπός του στούντιο ήταν να φτιάξει ένα animation πολύ υψηλής ποιότητας, πολύ διαφορετικό από ό,τι υπήρχε ως τότε. Το στοίχημα επομένως για τα παπιά ήταν μεγάλο και πράγματι δικαιώθηκαν. Η τεράστια επιτυχία που είχε, οδήγησε την Disney να χρηματοδοτήσει και άλλες πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων με υψηλά ποιοτικά στάνταρ, που διαφέντεψαν τα ’90s. Ευχαριστούμε, ‘DuckTales’.

Όλες οι παπιοσειρές της Disney

  • DuckTales (1987-1990) Η επιτυχία του ‘DuckΤales’ οδήγησε την Disney να χρηματοδοτήσει και άλλες σειρές κινουμένων σχεδίων υψηλής ποιότητας.
  • Darkwing Duck (1991-1992) Η σειρά είναι παρωδία του Shadow και γενικά των υπερώων με διπλή ταυτότητα, όπως ο Batman, του Sandman, του Flash και του Zorro.
  • Quack Pack (1996) Ο Ντόναλντ, η Νταίζη και τα ανιψάκια στην προεφηβεία, στην πιο κουλ μοντέρνα εκδοχή τους που έχει υπάρξει ως τώρα.
  • Mighty Ducks (1996-1997) Οι περιπέτειες μία ομάδας χόκεϊ που αποτελείται από ανθρωπόμορφες εξωγήινες πάπιες που ενίοτε σώζουν τον κόσμο.
  • DuckTales (2017) Ακριβώς τριάντα χρόνια μετά, η αγαπημένη σειρά επέστρεψε με νέες ιστορίες και νέο σχεδιασμό.

Το reboot του 2017

Τα νέα για την επαναφορά των ‘DuckTales’ ακούστηκαν πρώτη φορά πριν από δύο περίπου χρόνια και φυσικά γέμισαν χαρά όλους τους απανταχού φαν των παπιών. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 στο Disney XD (είχε προηγηθεί ένας δίωρος πιλότος στις 12 Αυγούστου), για να συμπέσει με την 30η επέτειο από την πρώτη του προβολή.

Οι πιο εξόφθαλμες διαφορές είναι φυσικά στο σχέδιο του νέου ‘DuckTales’. Οι ιστορίες όμως ήταν αυτές που, αν και ήταν μάλλον αναμενόμενο να είναι διαφορετικές, εξέπληξαν και συγκίνησαν κοινό και κριτικούς. Σε αντίθεση με τις ‘Παπιοπεριπέτειες’ του 1987, όταν ο Ντόναλντ πάει να αφήσει τα ανιψάκια στον Σκρουτζ, εκείνα δεν τον έχουν γνωρίσει ποτέ. Η ιστορία του πιλότου βασίζεται στο ‘Πιο Πλούσιο Παπί Του Κόσμου’, το δωδέκατο μέρος του πολυβραβευμένου κόμικ του Ντον Ρόσα ‘Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ’, όπου ο Σκρουτζ ζει απομονωμένος στην έπαυλή του μέχρι που τον επισκέπτονται τα ανίψια του και του ξαναδίνουν ζωή.

Υπάρχουν ιστορικές διαφορές όμως και στους χαρακτήρες του σύμπαντος των ‘DuckTales’. Η Γουέμπι με τη γιαγιά της Μπετίνα Μπίκλι -η οποία έχει μια πιο Schwarzenegger εμφάνιση και προσωπικότητα- μένουν ήδη με τον Σκρουτζ, ενώ ο Λόντσπαντ είναι ο σοφέρ του μέχρι που χρειάστηκε να δείξει τις πιλοτικές του δεξιότητες.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΕΛΛΑ ΝΤΑΚ

(Από την πρώτη εμφάνιση των ανιψακιών σε κινούμενο σχέδιο το 1938. H Ντέλλα (Della) έχει αναφερθεί ως Dumbella και Thelma στο παρελθόν, αλλά Ντέλλα είναι το όνομα που επικράτησε.)

Στις νέες ‘Παπιοπεριπέτειες’ αγγίζεται και ένα πολύ δύσκολο θέμα για το σύμπαν των Ντακ. Που είναι η η Ντέλλα Ντακ, δίδυμη αδερφή του Ντόναλντ και μητέρα του Χιούι, του Λιούι και του Ντιούι; Ως τώρα και τα κόμικς και τα καρτούν είχαν σχεδόν αποσιωπήσει την «εξαφάνισή» της.

Το 1937 και το 1938 επικοινώνησε με τον Ντόναλντ με δύο τηλεγραφήματα, μία φορά για να του στείλει τα ανιψάκια και μία για να τα πάρει πίσω. Στο ενδέκατο μέρος του ‘Βίου και της Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ’ την βλέπουμε για πρώτη φορά ως μικρό παπί να είναι ντυμένη στα ναυτικά και εκεί μάθαμε ότι είναι δίδυμα αδέρφια με τον Ντόναλντ.

Το ολλανδικό κόμικ του 2014 ’80 is prachtig’, το οποίο εκδόθηκε προς τιμήν των 80στών γενεθλίων του Ντόναλντ, είναι το πρώτο κόμικ που δίνει μια απάντηση για την απουσία της. Η Ντέλλα είναι αστροναύτης και αναγκάστηκε να αφήσει τα μωρά της στον Ντόναλντ για μια αποστολή. Ο χρόνος στο διάστημα μετράει τελείως διαφορετικά για εκείνη από ότι στη γη, έτσι νομίζει ότι λείπει για μερικά λεπτά. Με τη βοήθεια του Κύρου Γρανάζη μιλάει με τον Χιούι, τον Λιούι και τον Ντιούι που πια έχουν μεγαλώσει και τους λέει ότι μοιάζουν πολύ με τα παιδιά της. Εκείνοι δεν της αποκαλύπτουν ότι είναι τα ίδια, για να μην την αναγκάσουν να αφήσει την αποστολή της.

Μοιάζει αστείο, αλλά πραγματικά μέχρι το ‘DuckTales’ του 2017, κανένα κινούμενο δεν τόλμησε να πιάσει την ιστορία της Ντέλλας Ντακ. Οι τετραγωνοπρόσωποι Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι όμως είναι αποφασισμένοι να βρουν τη μαμά τους και η Γουέμπι είναι επίσης εκεί για να τους βοηθήσει.

Ανακαλύπτουν λοιπόν ότι ο Σκρουτζ έχει φροντίσει να κρύψει όλα τα στοιχεία που οδηγούν σε εκείνη. Μαθαίνουμε ότι στο παρελθόν ο Σκρουτζ, ο Ντόναλντ και η Ντέλλα πηγαίναν όλοι μαζί σε εξερευνήσεις μέχρι που η Ντέλλα έκλεψε το πολύτιμο ‘Δόρυ της Σελήνης’ από τον Σκρουτζ και εκείνος δεν τη συγχώρεσε ποτέ. Αυτός λοιπόν υπονοείται ότι είναι ο κύριος λόγος πίσω από την απουσία της, που καλύπτεται όμως ακόμα με ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου.

Για το ‘DuckTales’ έχει φτιαχτεί ένα κόμικ με το ίδιο όνομα, το οποίο προηγείται λίγο από τη σειρά. Στο κόμικ η Ντέλλα έχει ήδη παρουσιαστεί στις αναμνήσεις του Σκρουτζ και τώρα το μόνο που μένει είναι να κάνει και επίσημα την πρώτη εμφάνισή της σε κινούμενο σχέδιο.

Καιρός γαρ εγγύς.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ‘?’ ΝΤΑΚ

Το επόμενο βήμα είναι να μάθουμε για τον πατέρα των ανιψακιών, αλλά για αυτό από ό,τι φαίνεται έχουμε ακόμα καιρό.

Στην πρώτη εμφάνιση του Χιούι, του Λιούι και του Ντιούι σε κόμικ το 1937, η Ντέλλα ζητάει στο τηλεγράφημά της από τον Ντόναλντ να αναλάβει τα ανιψάκια όσο ο πατέρας τους είναι στο νοσοκομείο, επειδή του βάλανε κροτίδες κάτω από την καρέκλα του.

Ντάξει όχι.

Μία δημοφιλής θεωρία, που έχει παραδεχτεί ότι πιστεύει και ο Ντον Ρόσα, τον θέλει να είναι αδερφός της Νταίζη Ντακ.

Στο επίσημο γενεαλογικό δέντρο των Ντακ του Ντον Ρόσα μια φυλλωσιά είχε καλύψει το μικρό του όνομα και ένα πουλί έκρυβε το πρόσωπό του. Αργότερα στο αναθεωρημένο δέντρο του, ο Ρόσα σχεδίασε το πρόσωπό του κου Ντακ βασισμένο σε ένα παλαιότερο γενεαλονικό δέντρο του Marc Worden, αφήνοντας ολόκληρο το όνομά του κενό.

Ας μην είμαστε όμως ανυπόμονοι. Ίσως γίνει στο επόμενο reboot του ‘DuckTales’.

Είναι ωραίο που οι Ντακ έχουν ακόμη πολλές ιστορίες να πουν.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το TV Έθνος της Κυριακής 26/11.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όταν κολλήσαμε με το ‘DuckTales’
Η μεγάλη συνέντευξη με τον Don Rosa
Τα πρώτα καρέ που σχεδίασε ποτέ ο Carl Barks
Τρέιλερ για την επιστροφή του ‘DuckTales’
O Ντόναλντ Ντακ θα είναι για πάντα ένας από εμάς