ΣΙΝΕΜΑ

Έφυγε ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά, Ανδρέας Μπάρκουλης

Λίγες μέρες μετά τα 80ά του γενέθλια, ο γνωστός ηθοποιός υπέκυψε στα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, όπως είναι φυσιολογικό αλλά πάντοτε λυπηρό, βλέπουμε έναν-έναν τους ανθρώπους που έκαναν παρέα σε μας τα Σαββατοκύριακα – ή ακόμα και καθημερινές σε prime time προβολές όπως πρόλαβαν να ζήσουν τα παιδιά των ‘90s – και στους γονείς μας μια άλλη εποχή από τη μεγάλη οθόνη, να μας αφήνουν. Στον απολογισμό που κάνουμε κάποιες φορές στο σπίτι για “αυτούς που μας έχουν μείνει”, κάποιος από την οικογένεια πάντα θα ανέφερε τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Από σήμερα, η αναφορά αυτή δε θα γίνει ξανά.

Ένας από τους πιο εμβληματικούς, αν όχι ο πιο εμβληματικός ζεν πρεμιέ μιας άλλης εποχής, ο Ανδρέας Μπάρκουλης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, μετά από μία δεκαετία και παραπάνω προβλημάτων υγείας που τον είχαν ταλαιπωρήσει.

Ο γνωστός ηθοποιός γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936 και πριν περάσει στον κινηματογράφο που κληρονόμησαμε όλοι εμείς, είχε πατήσει στο σανίδι από τα εφηβικά του ακόμη χρόνια. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη, πήρε την άδεια του ηθοποιού ως “εξαιρετικό ταλέντο” και μετά την παράσταση ‘Κορυδαλλό’ του Ζαν Ανουίγ το 1956, ο δρόμος του τον έφερε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη για το ‘Μαρία η Πενταγιώτισσα’ του Κώστα Ανδρίτσου.

Γύρισε πάνω από 100 ταινίες, πολλές εκ των οποίων λογαριάζονται ανάμεσα στις αγαπημένες του ελληνικού κοινού όπως ‘Τζένη Τζένη’, ‘Κοινωνία Ώρα Μηδέν’, ‘Μια Τρελή Τρελή Σαραντάρα’ και ‘Θεία μου η Χίπισσα’, πέρασε από μεγάλους αλλά και μικρότερους ρόλους, κωμικούς και δραματικούς, με το ευρωπαϊκό, φινετσάτο του παρουσιαστικό να τον βάζει ανάμεσα στους ωραίους του ελληνικού κινηματογράφου, με τη φράση “Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!” να επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Παρά τα προβλήματα του με τα ναρκωτικά που τον είχαν φέρει αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη τη δεκαετία του ‘70 και τον εθισμό του στα χαρτιά που ήταν η αιτία διαζυγίου του με την ηθοποιό Αλέκα Στρατηγού, μπορεί εύκολα να πει κανείς ότι ο Ανδρέας Μπάρκουλης ήταν από τους επαγγελματίες του χώρου που είχαν μόνο συμπάθειες. Μετά, δε, από την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1983 οπότε και αφιερώθηκε στο ποιοτικό θέατρο μέχρι να τον απομακρύνουν τα προβλήματα της υγείας του, ο ηθοποιός απολάμβανε της εκτίμησης όλων στον χώρο, με ιδιαίτερη σημασία να δίνεται στη συνεργασία του με το Εθνικό.  

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε κάνει τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά συνολικά, με την τελευταία του σύζυγο Μαρία που στεκόταν στο πλευρό του εδώ και 20 χρόνια, να τον αποχαιρετά μέσω του λογαριασμού που διατηρεί στο Facebook.

Ας κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο με μία χαρακτηριστική σκηνή του από το ‘Τζένη Τζένη’, στον ρόλο του Νίκου Μαντά.