MR. ROBOT

Είδαμε τη διπλή πρεμιέρα του ‘Mr. Robot’

Κι αυτές είναι οι πρώτες, σύντομες εντυπώσεις μας, δίχως το παραμικρό spoiler.

To ‘Mr. Robot’ είναι η πιο πολυαναμενόμενη σειρά του καλοκαιριού κι αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που πολλοί από εμάς προσπαθούν μήνες τώρα, από τη στιγμή που η 1η σεζόν ολοκληρώθηκε, να αποφασίσουν ακριβώς ποια είναι τα αισθήματά τους απέναντί της. Δεν είναι μια σειρά εύκολο να την βάλεις σε ένα κουτί. Είναι σίγουρα πανέμορφη κι αυτός είναι πάντα ένας λόγος να δεις κάτι στην τηλεόραση, όπου η αισθητική δεν είναι πάντα πρωταρχική έγνοια. Αλλά είναι μια καλή σειρά; Είναι έξυπνη ή εξυπνακίστικη; Είναι πολυεπίπεδη ή προσπαθεί υπερβολικά να επαναδιατυπώσει γνώριμες ιδέες;

Δεν έχω μια πάρα πολύ εύκολη απάντηση, αν και το ότι την έβαλα στην περσινή μου δεκάδα σίγουρα δείχνει προς τα πού κλίνω. Όμως περισσότερα από όλο, νιώθω πως είναι μια σειρά που πραγματικά με ιντριγκάρει, με διάφορους τρόπους, κάτι που δεν είναι πάντα πολύ εύκολο. Υπάρχουν σειρές που μου αρέσουν περισσότερο, αλλά λίγες από αυτές βρίκω τόσο περίεργες και ενδιαφέρουσες όσο τον επαναστατικό hacker εφιάλτη του Sam Esmail.

Στην 1η σεζόν υπήρχαν επεισόδια που βρήκα εκπληκτικά κι ας δίχασαν (εκείνο με τους εφιάλτες του Elliot ας πούμε, που προφήτευσε υπό μια έννοια και την ευρύτερη ονειρικά εγκεφαλική διάσταση της αφήγησης, όπου μεγάλο μέρος των γεγονότων συμβαίνουν απλώς μες στο κεφάλι του ήρωα), υπήρχαν χειρισμοί που με εκνεύρισαν (ο τρόπος που έγινα η προαναφερθείσα ‘ανατροπή’ ας πούμε), υπήρχαν στιγμές απόλυτης ικανοποίησης: Το θαυμάσιο φινάλε εκτός από μια φανταστική ώρα τηλεόρασης, ανατίναξε κάποια βασικά στοιχεία του status quo της σειράς με τρόπο που δεν περίμενα πως θα συνέβαινε τόσο νωρίς.

Στην ουσία ο Esmail απέδειξε πως είναι ένας σεναριογράφος που δεν θέλει να κόβει ανούσιες βόλτες στο ίδιο σημείο για πολύ καιρό. Και πως αυτή η 1η σεζόν ήταν πράγματι απλώς η εισαγωγή στην εξερεύνηση ενός εντελώς διαφορετικού κόσμου, ή έστω στην εξερεύνηση της ερώτησης ‘τι θα γινόταν αν…;’. Το ‘Mr. Robot’ δε φοβάται τις μεγάλες υποθετικές ερωτήσεις που βάζει στην καρδιά της ιστορίας του: Τι θα γινόταν αν ο Elliot αποκτούσε συναίσθηση του εαυτού του; Τι μπορούμε να πιστέψουμε από ό,τι μας λέει η σειρά; Τι θα γινόταν αν διαγραφόταν το χρέος; Τι θα γινόταν αν βάζαμε βόμβα στην καρδιά του συστήματος; Τι θα γινόταν αν η επανάσταση πετύχαινε; Μπορεί να πετύχει η επανάσταση;

Μετά το τέλος της 1ης σεζόν η σειρά βρέθηκε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον σημείο του ‘πού πάμε από εδώ’. Είδαμε ολόκληρη τη διπλή πρεμιέρα του 2ου κύκλου και με χαρά διαπιστώσαμε πως ο έλεγχος από τον Esmail δεν χάνεται.

Αυτές είναι 8 spoiler-free σημειώσεις για τη διπλή πρεμιέρα, που θα προβληθεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου στον OTE TV.

Ο Rami Malek είναι ακόμα καλύτερος

Η 2η σεζόν βρίσκει τον Elliot σε ένα κομβικό σημείο, κι αν νομίζει κανείς πως μετά τη Μεγάλη Συνειδητοποίηση θα είναι πια υγιής, γελιέται. Οι σκηνές του με τον Christian Slater αποκτούν τώρα μια διαφορετική τελείως αίσθηση. Δεν υπάρχει πια η μυστηριώδης αβεβαιότητα του πρώτου κύκλου όπου η σειρά μας έκρυβε στοιχεία (δεν ξέραμε ούτε εμείς ούτε ο Elliot), όμως υπάρχει κάτι πολύ πιο αρρωστημένο. Ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού. Μια σκηνή διαλόγου με κάποιον τρίτο άνθρωπο μπορεί να είναι ένα ολιγόλεπτο ψυχολογικό θρίλερ. Ο Malek μέσα από όλα αυτά θριαμβεύει. Ήταν έτσι κι αλλιώς από τους πιο συναρπαστικούς ηθοποιούς στην τηλεόραση πέρσι. Φέτος θα εκραγεί.

Η μελαγχολική επανάσταση της fsociety

Well ελπίζω μην περίμενε κανείς fosocietίτες έξω στους δρόμους να μαζεύουν κόσμο και να ζούμε όλοι μαζί θριαμβευτικά την νέα μέρα που ανατέλει, γιατί η γενική ιδέα είναι πως κανείς δεν είναι σίγουρος τι να κάνει με την επανάσταση. Το οποίο είναι φυσικά μέρος της ισχύος του συστήματος. Όσο του αφαιρείς λειτουργικό, εκείνο συνεχίζει να υπάρχει, εν μέσω γενικής αμηχανίας. Το ωραιότερο πράγμα σε αυτές τις δύο ώρες ήταν πως κανείς δεν έμοιαζε απόλυτα σίγουρος για το τι γίνεται τώρα.

Το χακάρισμα της πρεμιέρας

Περνάω φανταστικά με κάτι τέτοια: Στη διάρκεια μιας συνέντευξης με το καστ, το stream διεκόπη και η ‘fsociety’ ‘λήκαρε’ την πρώτη ώρα του 2ου κύκλου στο facebook και κατόπιν στο twitter, στο snapchat και στη σελίδα του δικτύου USA. Διαφημιστικό τρικ συνεπές ως προς το πνεύμα της σειράς. Εξάλλου αν έχεις στη διάθεσή σου μια πρεμιέρα δύο ωρών, γιατί να μη βγάλεις την πρώτη από αυτές λίγες μέρες νωρίτερα;

Η κορυφαία σκηνή έρχεται αμέσως μετά

Η πρώτη σεκάνς της 2ης ώρας είναι ίσως ό,τι πιο εντυπωσιακό έχει κάνει η σειρά ως τώρα. Είναι μια σκηνή που όσο εντυπωσιάζει με την ομορφιά της, τόσο και περισσότερο εντυπωσιάζει με την δύναμη της εικόνας της.

Ο Sam Esmail έχει απόλυτο έλεγχο

Ο δημιουργός της σειράς θα σκηνοθετήσει όλα τα επεισόδια της 2ης σεζόν και σε αυτή τη διπλή πρεμιέρα δείχνει πως μπορεί να διατηρήσει ψηλά τον πήχυ. Συνεχίζει να καδράρει τα πάντα με έναν τρόπο εντελώς κλινικό και αποστασιοποιημένο, με πρόσωπα και δράση συχνά στις γωνίες, σαν πράγματα που συμβαίνουν, εμείς τα παρατηρούμε αλλά δε τους δίνουμε και πάρα πολλή σημασία, σαν μικρές πράξεις αντίδρασης που δεν έχουν ακριβώς κεντρική επίδραση στον κόσμο.

Έχουμε νέους χαρακτήρες

Ο Craig Robinson του ‘Office’ παίζει έναν Μυστηριώδη Ξένο που πραγματικά ελπίζω να μην είναι κι αυτός αποκύημα της φαντασίας του Elliot ή, τώρα που το σκέφτομαι, ας είναι, yolo, στο τέλος ας είναι όλοι στο κεφάλι του μέσα. Η Grace Gummer (‘American Horror Story’) παίζει μια πράκτορα του FBI που ερευνά το χακάρισμα και ανυπομονώ να τη δούμε περισσότερο γιατί τη βρίσκω υπέροχη.

Και φυσικά και τους παλιούς

Δε θα επεκταθούμε για να το κρατήσουμε spoiler-free αυτό, αλλά ας πούμε πως οι 3-4 βασικοί περσινοί χαρακτήρες (πέραν του Elliot και του Mr. Robot δηλαδή) βρίσκονται όλοι σε ενδιαφέρουσες πορείες. Από όσα ξέρουμε δηλαδή. Ή από όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε. Επειδή:

Η αφήγηση παραμένει συναρπαστικά υποκειμενική

Το πιο μεγάλο ρίσκο και το πιο μεγάλο στοίχημα του Esmail είναι το πώς συνεχίζουν τα πάντα να φιλτράρονται μέσα από την οπτική του Elliot, τον οποίο απολύτως και δεν μπορείς να εμπιστευτείς σε τίποτα. Μιλάμε για θρίαμβο του unreliable narration, για μια σειρά που ποτέ δε μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος αν κι η ίδια πιστεύει αυτά που λέει ο ήρωάς της. “Είναι ένα πράγμα που δε μπορώ να τονίσω αρκετά,” μας είπε ο Sam Esmail όταν του θέσουμε μια σχετική ερώτηση (σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί σύντομα στο PopCode). “Πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν το μήνυμα της σειράς με την οπτική του Elliot. Και νομίζω πως, αν έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας, η σειρά είναι μεγαλύτερη από αυτή την οπτική. Ελπίζω πως προσθέτουμε περισσότερα επίπεδα και προσθέτουμε περισσότερες χροιές στην όλη συζήτηση.”

Κοινώς, όπως έλεγε κι ένας παλιός μας γνωστός, “trust no one”.

Η 2η σεζόν ‘Mr. Robot’ έρχεται στον OTE TV στις 14 Ιουλίου, αμέσως μετά την Αμερική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ‘MR. ROBOT’

Θυμήσου την 1η σεζόν με ένα 6λεπτο video recap
To πρώτο review μας για τη σειρά
Συνέντευξη με τον κακό του ‘Mr. Robot’
Νέα πόστερ για τη 2η σεζόν
Μέχρι κι ο Obama ανησυχεί για την fsociety
Revolution needs a leader: Νέο τρέιλερ