REVIEWS

Είδαμε το ‘Cobra Kai’ και δεν υπάρχει αποτυχία σ’ αυτό το dojo

Καταγράψαμε όλα όσα σκεφτόμασταν όσο βλέπαμε το έπος του 'Cobra Kai'.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Τα πολλά reboots, remakes, revivals, re-οτιδήποτε, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να με αναισθητοποιήσουν.

Μπορεί η αποστροφή του νέου Χόλιγουντ στο ρίσκο και στις παλιές, καλές κι αγαπημένες ταινίες μεσαίου μπάτζετ να με έχουν αποκαρδιώσει, αλλά πιστεύω πως ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, οι δημιουργικοί άνθρωποι που έχουν καταφέρει να βρουν ευκαιρίες έχουν βρει και τους τρόπους να επιβιώσει και η έμπνευσή τους. Άρα και στα πλαίσια ενός re-οτιδήποτε, μπορεί πάντα να κάνουν κάποιο ουσιαστικό update που δεν έχει φτιαχτεί μόνο για να χαϊδέψει τη νοσταλγία σου.

Τέτοιοι τύποι είναι ο Jon Hurwitz, o Hayden Schossberg και ο Josh Heald. Μια ομάδα νεαρών κωμικών σεναριογράφων που πριν το ‘Cobra Kai’ δημιούργησαν το τίμιο ‘Hot Tub Time Machine’ και την ανέλπιστα πετυχημένη stoner movie σειρά των ‘Harold & Kumar’. Οι τρεις τους λοιπόν, αλλά και η μεγαλύτερη ελευθερία που δίνει ένα μέσο όπως το YouTube Red που ψάχνει ακόμα την ταυτότητά του, ήταν βασικοί λόγοι που είδα από την αρχή με καλό μάτι την πρώτη ανακοίνωση για τον 4ο γύρο του Daniel-san, παρότι το ‘Karate Kid’ του 2010 είχε καταστήσει παντελώς αναίτια την επαναφορά του franchise. Τελικά όμως όπως αποδεικνύεται, το dojo μας δεν είχε κλείσει για νέους μαθητές. Μας αρκούσε να συνοδεύονται από τους ορίτζιναλ.

Ευτυχώς τα καλά vibes που έστειλα στο σύμπαν έπιασαν και η σειρά έχει κάνει ένα ποδαρικό που της ανοίγει τον δρόμο για την (προς το παρόν μικρή) λίστα των revivals που δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Μπορεί αισθητικά η φαντασία του να είναι πολύ αδύναμη για να κρύψει το περιορισμένο του μπάτζετ, αλλά το ‘Cobra Kai’ έχει τόση αγάπη για τους χαρακτήρες του και την ταινία του ‘84 που σου ρίχνει ένα τσουβάλι στάχτη στα μάτια.

Εμείς είδαμε τα πρώτα δύο επεισόδια που είναι διαθέσιμα στο YouTube και γράψαμε τις σκέψεις μας παρακάτω.

Βασικά, ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ:

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1: ACE DEGENERATE

– Ξεκινάμε με την ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΤΣΑΡΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (συγνώμη, Rocky). Flashback στον τελευταίο αγώνα του All Valley Tournament με την αεροκλωτσιά του Daniel να γράφει ιστορία. Η σκηνή έχει εμπλουτιστεί με πλάνα της ορίτζιναλ ταινίας που δεν είχαμε ξαναδεί, μετατοπίζοντας την οπτική και την αφήγηση στον Johnny.

– Γενικά δεν μου κάνει εντύπωση που στρέφουν την προσοχή στον Johnny. Όχι ότι δεν ήταν πανάθλιος στην ταινία, αλλά έπρεπε να τον λυπάσαι με τέτοιον δάσκαλο. Ο Kreese ήταν ο απόλυτος ‘80s ψυχάκιας.

– Από το face down της ντροπής στο ματς, στο face down της ντροπής του κρεβατιού του. Μισοάδειο σπίτι και μπύρα για πρωινό. Θυμάστε που ο Johnny έλεγε ότι ήταν πια «ex degenerate»; Σύμφωνα με τον τίτλο του επεισοδίου πλέον είναι «ace degenerate». Σαπίλα δηλαδή.

(Τον πάω ήδη).

– Στο μεταξύ κάθε φορά που πατάς pause, εμφανίζεται ένα χεράκι wax on. Όταν πατάς play, γίνεται wax off. Έχω κάνει 5’ να δω μια σκηνή του δευτερολέπτου γιατί έχω χάσει το μυαλό μου να πατάω και ξαναπατάω.

– Μα συγνώμη, δες εδώ.

O Daniel καθαρίζει τον Johnny #διπλής.

(Γελάω μόνη μου στο γραφείο, οι υπόλοιποι με λυπούνται για το χιούμορ μου. Άλλη μια μέρα στο PopCode).

– Φιλικός έφηβος δεν ξέρει πού μπλέκει. Θα του μάθει άραγε την αγάπη την πατρική;

– Εγώ στα έλεγα. Καμιά αγάπη δεν υπάρχει εκεί έξω.

– Να δω πόσο θα με δοκιμάσει ο πιλότος μέχρι να ευχηθώ να ξεχαρβαλωθεί ξανά το σαγόνι του.

– Ο χαρακτήρας του Mr. Miyagi έχει επικριθεί για στερεοτυπική απεικόνιση των Αμερικανών Ασιατών και έχει γενικότερα επανεξεταστεί ακόμα και από αρθρογραφία που δεν ξεχνά ούτε θέλει να ξεχάσει πόσο αγαπητή φιγούρα είναι, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον ρόλο του μέντορα κατά τα φαινόμενα θα τον πάρει εδώ κάποιος που κάνει ρατσιστικά σχόλια τόσο απερίσκεπτα.

– ΑΥΤΗ.Η.ΠΙΝΑΚΙΔΑ.

ΛΗΧΤΕ ΤΟ.

Η σειρά θα μπορούσε να τελειώσει εδώ και θα ήμουν ευχαριστημένη.

– Προφανώς και ο Johnny ακούει Poison. Έχω μια θεωρία ότι το glam/hair metal και οι ποπροκιές τύπου Nickelback είναι τα καψουροτράγουδα της Αμερικής, αλλά αυτό είναι διαφορετικό άρθρο. (Μαζί μ’ αυτά και το ‘Set Fire to the Rain’, aka το ‘Βρέχει Φωτιά στη Στράτα Μου’ της Αγγλίας).

– Ok, οπότε ο Johnny είναι μάστορας για όλες τις δουλειές. Σαν τον Miyagi και πάλι. Μετράει, βιδώνει, κρεμάει, βάζει και το στυλό πίσω απ’ τ’ αυτί. Παιδί του λαού. Στην παρούσα φάση, ακούει της χρονιάς του από πελούσια γιατί της έβαλε σε λάθος τοίχο την τηλεόραση. Κλασικός Johnny δεν κρατάει την ψυχραιμία του και πάνω-κάτω της ζητάει να το βουλώσει. Οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές σε κρίσιμες στιγμές. Αν ήταν ακόμα πελούσιος, θα το ήξερε. Επόμενο βήμα: απόλυση.

– Α, το παλιό, καλό «ξέρεις κάτι, στην τελική δεν σε γούσταρα κιόλας».

Ο Johnny πρέπει να είναι ο κλασικός τύπος που πιστεύει ότι όλες οι γυναίκες είναι π****νες και μετά απορεί γιατί είναι μόνος του.

– Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο τρόπος της σειράς να σχολιάσει τον Trump, τους «βιαστές Μεξικανούς» και τους ψηφοφόρους του, αλλά υποθέτω ότι αυτή η πλευρά του Johnny θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη (και εξέλιξη ελπίζω) του χαρακτήρα του. Φίλε, είμαι ακόμη με το μέρος σου, κέρδισέ με.

– Bullies την πέφτουν στον Miguel (να τον λέω Karate Kid από τώρα να τελειώνουμε;). Κάτι που θα έκανε χαλαρά ο Johnny 30 χρόνια πριν, αλλά τώρα πρέπει να προστατεύσει τον αδύναμο. Αλλιώς να το κλείσουμε το μαγαζί, έλα τώρα.

– Το μάτι του αρχίζει να γυαλίζει, πείτε μου ότι θα πέσουν καρατιεεεεές.

– ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ.

ΤΟ ‘COBRA KAI’ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΟ 10.24.

ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ POPCODE.

– Εντοπίστηκε και πικρός γέρος στο σπίτι του. Είναι ο πατριός του.

Μπορείς να θεωρήσεις δεδομένο ότι δεν θα του δώσει κανείς την κούπα Father of the Year.

– Ο Johnny βλέπει ‘Iron Eagle’ στην τηλεόραση γιατί πάντα μπορείς να περάσεις και χειρότερα.

Πέφτει σε διαφήμιση με τον Daniel.

– Ok, γράψε λάθος. Εδώ θα μπορούσε να λήξει η σειρά και θα ήμουν ευχαριστημένη.

Γενικά το χιούμορ της σειράς είναι αβίαστα αστείο, παίρνει Α+ σ’ αυτό το κομμάτι.

– Ο Johnny κάνει flashback στο ‘Karate Kid II’ σε σκηνή οδηγώ-και-σε-σκέφτομαι, για να θυμηθείς κι εσύ πόσο αγνά κι απέριττα φρικιαστικός ήταν ο Kreese.

– Όχι αλήθεια, πήγε να τον πνίξει.

– Έχουμε και λέμε. Σε μια μέρα: Απολύθηκε, τον έπιασαν οι μπάτσοι γιατί πλάκωσε τα πιτσιρίκια που χτύπησαν τον Miguel, ξεφτιλίστηκε από τον πατριό του, τον τράκαραν 3 κορίτσια και μόλις του έσκασε και ο αερόσακος στη μούρη.

Και εννοείται ότι το αμάξι του έχει πάει για φτιάξιμο στου LaRusso.

ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

– Όκγουορντ.

*strumming my pain with his fingers*

– Το trip down memory lane δεν πάει και τόσο καλά. Όπως μας συμβαίνει συνήθως όταν μεγαλώνουμε, ο Johnny έχει εξιδανικευμένες αναμνήσεις της συμπεριφοράς του.

Για τις ολοκληρωμένες, βολικά διαμορφωμένες αναμνήσεις του, δες αυτό το viral βίντεο ‘Daniel was the real bully’. Οι δημιουργοί της σειράς το έχουν δει και φαίνεται.

Είναι σαν blueprint της σκέψης του. Για παράδειγμα λέει στον Daniel ότι του έκλεψε το κορίτσι.

«She really wasn’t your girl anymore».

ΑΟΥΤΣ.

Και τσέκαρε ύφος Daniel όταν το λέει.

Wax off, muthafucka.

– ΝΑΙ, μόοολις του είπε ότι η iconic αεροκλωτσιά ήταν παράνομη. Τριάντα χρόνια debate είναι αυτό, παιδιά.

– Όχι, ας το συζητήσουμε λίγο.

H Ali (πού είναι μπάι δε γουέι, τη θέλω στη σειρά) είχε πει στον Daniel πως στο All Valley Tournament όλα τα χτυπήματα πάνω από τη μέση σού δίνουν πόντο. Στο Overthinking It που είναι άρρωστοι σαν κι εμάς, συμβουλεύτηκαν τους επίσημους κανόνες καράτε από την American Black Belt Academy και βρήκαν ότι κάποιες τεχνικές έχουν απαγορευτεί ως οριακά θανάσιμες και όλες γενικώς πρέπει να εκτελούνται ελεγχόμενα.

Δες τον γερανό σε slow motion. Σου φαίνεται αυτό ελεγχόμενο;

Μίλησαν και με έναν αρχικαρατέκα που τους επιβεβαίωσε ότι στα περισσότερα τουρνουά η συγκεκριμένη τεχνική θα ήταν απαγορευμένη, αλλά τόνισε πως ο κάθε διαγωνισμός έχει δικαίωμα στους δικούς του κανόνες. Στο All Valley δεν έχουν έρθει για να παίξουν δηλαδή, θα πέσουνε κεφάλια.

– ΟΠΑ. Η κόρη του Daniel μπαίνει στην αντιπροσωπεία και είναι μία από τις τρεις που τράκαραν τον Johnny. Κατουρημένος από τη ζωή κάνει να φύγει από το μαγαζί χωρίς να πει τίποτα στον Daniel (wtf!!??1!), αλλά ο άλλος τον προλαβαίνει για να του δώσει ένα bonsai.

Ξαναwax off, muthafucka. LaRusso παραμένει αλάνι.

– Παραμένει επίσης και κίνητρο για τον Johnny. Το αγόρι πλύθηκε, ξυρίστηκε και θα ανοίξει το δικό του Cobra Kai!

Θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε.

– Το dojo είναι φρεσκοβαμμένο, έτοιμο, απελευθερωμένο από τα σάπια μαθήματα του παρελθ—

Α.

ΝΑΙ, ΩΣΤΟΣΟ, ΜΩΡΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2: STRIKE FIRST

– Η αρχή του 2ου επεισοδίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από του 1ου. Ο Daniel ξυπνά με μοντάζ υπό τους ήχους του ‘Ain’t That a Kick In the Head’ και ζει ΤΗ ΖΩΑΡΑ ΤΟΥ.

Τη ζωή που δεν του χαρίστηκε σ’ έναν ιδανικό κόσμο που οι καλοί άνθρωποι κερδίζουν μόνο ό,τι τους αξίζει.

Σπιταρόνα, πισινάρα, πρωινό με τα παιδιά, φιλί στη γυναικάρα του (που δεν είναι η Ali) και αμάξι φίνο.

Τι; Νόμιζες δεν θα έκανα pause για το wax off στο αμάξι; ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΩΡΕ;

– Σε ένα ακόμη πλάνο λεπτού συμβολισμού, ο Daniel βλέπει την πινακίδα του Cobra Kai…

… και γίνεται έτσι.

Το ‘Ain’t That a Kick In the Head’ παίζει ακόμα στο background, αλλά γίνεται #διπλής. Τριπλής αν προμηνύει ότι θα πέσει καρατιά στο δικό του κεφάλι αυτή τη φορά.

– Πάμε εντός Cobra Kai, στο 1ο μάθημα του Johnny με το καινούριο Karate Kid που προσπαθεί να θυμάται να τον λέει sensei.

Ας δούμε πώς πάει το μεντοριλίκι:

Έκλαψα.

Στον επόμενο τόνο, ο Johnny του λέει να γράψει στα π@π@ρι@ του όσα λέει ο σύμβουλος του σχολείου του. Εκείνος και μόνο εκείνος είναι ο σύμβουλός του πια.

Α, του πετάει και τον εισπνευστήρα. Το Karate Kid προσπαθεί να του εξηγήσει ότι έχει άσθμα, ένα άξουαλ πρόβλημα υγείας, και ο άλλος βλέπει κόκκινο.

Άσθμα;

THERE IS NO ASTHMA IN THIS DOJO.

Γενικά πάμε καλά.

– Στο μεταξύ μπαίνει το υγειονομικό και τον ενημερώνει ότι χρειάζονται προδιαγραφές για να ανοίξει. Ο Johnny λέει ψέματα πως δεν έχει ανοίξει ακόμα και όταν ο υπάλληλος ρωτά για το Karate Kid που γυμνάζεται μπροστά στα μάτια του, ακολουθεί το εξής:

*πνίγει γέλιο ντροπής*

– Ο Daniel συνεχίζει να ζει τη ζωάρα του σε ένα πάρτι με πελούσιους και δοκιμάζεται η υπομονή του όταν ο κακομαθημένος γιος του δεν παίρνει τα μάτια του από το video game του. Ως ορίτζιναλ παιδί του λαού, δεν διανοείται ότι ο γιος του χέστηκε γι’ αυτά. «Εγώ στην ηλικία του θα σκότωνα για να είμαι σ’ ένα τέτοιο πάρτι».

ΘΑ ΣΕΒΕΣΤΕ.

– To Karate Kid ξεβρωμίζει το dojo σιγά-σιγά και χτυπάει το κινητό του.

ΞΑΝΑΕΚΛΑΨΑ.

Του λέει να βγάλει αυτά τα σατανιασμένα από το κινητό του και να βάλει κάνα Guns N’ Roses να γουστάρουμε.

Η μούρη του όταν ο μικρός δεν ξέρει τι είναι αυτό:

*does not compute*

– Ok, δεν είναι απλά ότι η κόρη του οργάνωσε (pool) πάρτι στο σπίτι τους χωρίς να τους το πει. Μισή ταινία να έχεις δει, το περιμένεις αυτό το φιάσκο. Είναι που οι φίλοι της ΦΟΡΕΣΑΝ ΤΑ ΜΑΓΙΟ ΤΟΥ DANIEL.

WTF.

EWWWWW.

Τι ζει ο πατέρας;;;;

– Εδώ θα μπει το τυπικό, εφηβικό κλισέ περί δημοτικότητας στη σειρά και λογικό. Πανανθρώπινες αλήθειες είναι αυτές. Θα γίνει η Samantha (βλ. κόρη) σαν αυτούς που απέφευγε ο Daniel για να είναι αρεστή;

– Όπα όπα όπα. Ο Daniel κρατάει φωτογραφία του Miyagi.

Λέει πως θα χρειαζόταν τη σοφία του δασκάλου του κάτι τέτοιες στιγμές που δεν ξέρει πως να χειριστεί την κόρη του.

Ένα κλαδί εισχωρεί σιγά-σιγά στο μάτι μου.

– Flashback στα μαθήματα καράτε που έκανε στη Samantha όταν μικρή. Το κλαδί εισχωρεί βαθύτερα.

– AWWW, ακολουθεί σκηνή συμφιλίωσης με την κόρη. Το μενού του bonding περιλαμβάνει ερωτήσεις για αγόρια.

Έχεις αγόρι; Έχω. Μπορείς να τον φέρεις σπίτι να τον γνωρίσεις; Μπορώ. Μ’ αυτόν στέλνεις τώρα; Μ’ αυτόν.

ΤΙ ΖΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ.

– Σε επόμενα νέα εφηβικών κλισέ, η Samantha κάθεται με τις πελούσιες και το Karate Kid με τα nerds. Οι πελούσιες είναι ακριβώς σαν τα Mean Girls χωρίς την Gretchen, με τη Samantha σε ρόλο Lohan. Το Karate Kid όμως δεν το γνωρίζει ακόμα αυτό και δεν θέλει ως FEMINIST KING ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα. Ας τον αφήσουμε να μοιράσει λίγη σοφία.

– Θέλοντας να κάνει το «always strike first» μάθημα του sensei του πραγματικότητα, το Karate Kid αποφασίζει να πάρει το θάρρος και να πάει να μιλήσει στην Samantha.

Φίλε, μη.

Φίλε, δεν είμαι έτοιμη για την ετεροντροπή.

Φίλε —

Δόξα σοι. Τον διέκοψαν.

– 1ον. Το αγόρι που αράζει μαζί με τη Samantha λέγεται Kyler και είναι ένας απ’ αυτούς που χτύπησαν το Karate Kid στην πρεμιέρα.

– 2ον. Είναι Ασιάτης και χαίρομαι γιατί πολύ σπάνια τους παρουσιάζουν ως τους δημοφιλείς του σχολείου. Για την ακρίβεια, δεν το θυμάμαι να το έχω δει εκτός των περσινών ‘Riverdale’ και ‘13 Reasons Why’ (και εκεί ήταν ο ίδιος ηθοποιός και στα δύο αρχικά).

– Ο Kyler πάει τελικά για φαγητό στου Daniel. Καρατιά σε λίγα ακόμα ασιατικά κλισέ:

Άβολο.

– Στο μεταξύ το Karate Kid καθαρίζει τζάμια.

Πάρ’ το και με wax on.

– «Δάσκαλε, να τα καθαρίσω με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο»;

Το καλύτερο πράγμα στο αυτοαναφορικό χιούμορ της σειράς είναι ότι δεν ειρωνεύεται ποτέ εξυπνακίστικα την ορίτζιναλ ταινία. Αντίθετα, γελάς και γελάει και το σενάριο με αγάπη.

– Ο Kyler είπε στον Daniel ότι τη μελανιά στο πρόσωπό του τού τη φόρεσε ένας μεσήλικας με καρατιές έξω από το μίνι mall. Προφανώς ο νους του πάει στον Johnny και περνάει από το Cobra Kai για να ζητήσει εξηγήσεις.

Ο Johnny επιβεβαιώνει μεν ότι πλάκωσε τον μικρό γιατί πείραζαν το Karate Kid και κράζει τις παρέες της Samantha, χωρίς όμως να του πει πως η κόρη του ήταν στο αμάξι που τον τράκαρε. Το κάνει για να καλύψει το κορίτσι; Το κάνει γιατί δεν θέλει πολλά-πολλά με τον Daniel; Για άνθρωπο πάντως που ψοφάει για να διαλύσει τον εχθρό του είναι παράξενη απόφαση.

ΒΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΜ.

– Φώτα αμαξιού ανάβουν δραματικά.

Daniel, αυτό.

Αυτό το βλέμμα.

Αυτό το βλέμμα είναι ανθρώπου που θα στη φυλάει 30 χρόνια.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΕΖΟΝ ΤΟΥ ‘COBRA KAI’

Μένουν άλλα 8 επεισόδια και πρέπει να είμαστε ok με το γεγονός ότι το YouTube Red δεν είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ.

Έχουμε και λέμε:

Το Cobra Kai θα αποκτήσει κι άλλους μαθητεεές.

Ain’t nobody fuckin’ with my clique.

Η διαπαιδαγώγηση συνεχίζεται πετώντας παιδιά με άσθμα σε πισίνες και σπάζοντας αμάξια.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΗ.

Ok, κάποιος θα σπάσει το αμάξι του Johnny.

(Επίσης, ο Johnny σε μηχανή, yaaaas).

ΤΟΥΡΝΟΥΑΑΑΑΑ.

Μην κάνεις τα ίδια με τον Kreese, ρε φίλε.

ΤΙ ΨΥΧΗ SENSEI ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΩΡΗ.

Δεν είναι πια ο Daniel.

Είναι ο Daniel-SAN.

ΠΑΜΕ ΛΙΓΟΟΟ.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘Karate Kid’ και άλλες 20 στάνταρ ταινίες που έδειχνε η TV Κυριακή μεσημέρι
Οι 10 πιο αγωνιώδεις ματσάρες του σινεμά
Quiz: Πόσο καλά θυμάσαι το Karate Kid;