netflix
NETFLIX

Elite: Το Νο.1 στο ελληνικό Netflix αλλάζει καστ και δεν είμαστε έτοιμοι

Το 'Elite' επέστρεψε με σεξ, σκάνδαλα και φόνους, και σκαρφάλωσε στην κορυφή των ελληνικών προτιμήσεων.

Το σκανδαλώδες ισπανικό teen show ‘Elite’ έσκασε το 2018 και είχε γίνει το φθινοπωρινό μας TV show. Ένα χορταστικό, glam, παλαβό κόλλημα που ντρόπιασε εξαρχής το ‘Gossip Girl’ με τις πραγματικά τολμηρές εξελίξεις του και, κυρίως, τις σοβαρές επιπτώσεις τους.

Κάθε σεζόν του ως τώρα, το Las Encinas, ένα φανταστικό ελίτ σχολείο της Ισπανίας όπου φοιτούν οι γόνοι των πιο επιφανών οικογενειών της χώρας, έχει χωρέσει μυστήρια φόνου (με ενδιαφέρουσες επιλύσεις κιόλας, να μια σκέψη!), ταξικές αναταράξεις μεταξύ Μοντέγων και Καπουλέτων, ζευγάρια που εξερευνούν την πολυγαμικότητα, σχέσεις διαφορετικών θρησκειών και, κυρίως, queer σχέσεις που στο σύμπαν της σειράς βρίσκουν αντίθετους μόνο τους ενήλικους. Η Generation Z του ‘Elite’ δεν θα σε κρίνει για καμία προτίμησή σου.

elite valerio lu Netflix

Μετά από ένα πολύ μικρό διάλειμμα σε σχέση με την αναμονή μεταξύ 1ης και 2ης σεζόν, το ‘How to Get Away With Murder’ των εφηβικών σειρών επέστρεψε την περασμένη Πέμπτη για τον 3ο του κύκλο, και πήρε μέσα σε λίγες ώρες τη θέση του Νο.1 στο Top10 του ελληνικού Netflix. Ο κορονοϊός τραβάει το binge-watching του και οι ακολασίες του ‘Elite’ είναι κατασκευασμένες για να αφήνεις το ένα επεισόδιο να παίζει μετά το άλλο.

Η νέα σεζόν της σειράς ήταν εξίσου ερωτική με τις προηγούμενες, πάτησε όμως ένα απαραίτητο φρένο χρησιμοποιώντας την πορεία των χαρακτήρων της από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στον φόνο της Marina, ως τη νέα δολοφονία που διαπράττεται στα πρώτα επεισόδια φέτος, για να τους αναπτύξει. Αντίθετα με σειρές όπως το ‘Prison Break’ που εγκλωβίστηκαν στο κόνσεπτ τους, το ‘Elite’ έχει πάρει το μπόλικο τραύμα που έχουν αφήσει πίσω τους τα γεγονότα και κινείται μέσα στα δικά του πλαίσια.

elite cast Netflix

Ο Samuel δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο Guzman ωριμάζει και παραιτείται σιγά-σιγά από την εκδίκηση. Η Lu έχει κουραστεί από την υποδειγματική της εικόνα και αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η Nadia βρίσκει μία αναπάντεχη σύμμαχο στη Lu και αντιστέκεται στους γονείς της. Η Carla που έχει βιώσει τη μία απόρριψη μετά την άλλη, αρχίζει πλέον να καταρρέει (παραμένει fabulous κατά την κατάρρευση βέβαια, ΕΙΔΩΛΟ).

Μέχρι το τέλος που δεν θα αποκαλύψουμε εδώ, τα storylines της πλειοψηφίας των ηρώων έχουν κλείσει ικανοποιητικά και ακόμα κι αυτά που μένουν ανοιχτά είναι ένας καλός αποχαιρετισμός.

Και λέω αποχαιρετισμός γιατί σύμφωνα με ισπανικά μέσα, το ‘Elite’ θα προχωρήσει σε 4η και 5η σεζόν, με διαφορετικό όμως καστ. Δεν είναι σαφές εάν οι χαρακτήρες που παραμένουν στο Las Encinas θα συνεχίσουν κανονικά στην αφήγηση ή εάν θα είναι απλά ένας συνδετικός κρίκος, πάντως η σειρά όπως τη γνωρίζαμε έχει τελειώσει. Και αν ήμασταν έτοιμοι να πούμε αντίο στο καστ ακριβώς λόγω του ταιριαστού φινάλε, δεν θα είμαστε έτοιμοι να δούμε κάποια επόμενη σεζόν να διαταράσσει την ισορροπία του με τους ήρωες που έμειναν πίσω για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κάποιου μελλοντικού δράματος.

Οι εφηβικές σειρές που έχουν ακολουθήσει το καστ τους μετά την αποφοίτηση είναι πολλές (90201, Dawson’s Creek, One Tree Hill ανάμεσα σε άλλες) και όχι πάντα με καλά αποτελέσματα, οπότε η κίνηση αυτή ίσως είναι η πιο σωστή από τη στιγμή που η σειρά προτιμά το σχολικό περιβάλλον.

elite season 3 Netflix

Έχουμε ξαναδεί παρόμοια τακτική σε teen shows με το ‘Skins’, αν και το φορμάτ του ‘Elite’ προκαλεί το εξής ερώτημα: Αν το show εξακολουθήσει να παίρνει την αφορμή του από κάποιον φόνο που αποδομείται με flash-forwards, πόσα άτομα ακριβώς θα δολοφονηθούν από ανθρώπους του Las Encinas μέχρι να καταντήσει παράλογο;

Κρίνοντας από την ανταπόκριση πάντως, το ελληνικό κοινό φαίνεται ότι θα είναι εδώ για τη δοκιμή.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Με καλεσμένο τον υπερφανατικό Lostάκια και υπάλληλο της Dharma Initiative, Θέμη Καίσαρη, αναλύουμε τα κυριότερα σημεία της 5ης σεζόν και εξετάζουμε τη σοβαρή πιθανότητα να είναι κρυφά η καλύτερη σεζόν της σειράς-φαινόμενο.