© MasterChef / Star Tv
MASTERCHEF

Ένα αργό χειροκρότημα για τον Παύλο που αποχώρησε από το MasterChef

O πιο συμπαθητικός παίκτης του φετινού reality μαγειρικής μας θύμισε πως η διαφορετικότητα είναι χάρισμα και όχι ελάττωμα.

Πόσο συμπαθητικός μπορεί να είναι ένας 35χρονος που μιμείται τη σουπιά για να σπάσει πλάκα η παρέα του; Υπό κανονικές συνθήκες φαίνεται σαχλός, ανώριμος, και γεμάτος από ένα χιούμορ που δεν ενηλικιώθηκε ποτέ. Όλα αυτά όμως δεν ισχύουν για την ίσως πιο συμπαθητική περίπτωση παίκτη που πέρασε από την ελληνική reality τηλεόραση φέτος. Ο «Παυλίτο» όπως τον έμαθε και τον αγάπησε το κοινό είναι μία sui generis, πολύ διαφορετική -από κάθε πλευρά και με την καλή έννοια- περίπτωση. Έκανε τα πράγματα με τον δικό του τρόπο βάζοντας «χ» σε διάφορα στερεότυπα.

Ο Παύλος Χάππιλος δε βρίσκεται πια στο σπίτι του MasterChef, αφού αποχώρησε λίγο πριν φτάσει στους ημιτελικούς του διαγωνισμού. Μάλιστα, καθώς ο ανταγωνισμός έχει χτυπήσει κόκκινο, είναι τρομερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας παίκτης που τα χέρια του πάντα έτρεμαν στην παραμικρή ένδειξη πίεσης κατάφερε να φτάσει τόσο μακριά. Αλλά, όπως είπαμε, ο πάντα χαμογελαστός 35χρονος με καταγωγή από την Κύπρο έχει τον τρόπο.

Το άγχος δεν τον εγκατέλειπε ποτέ, ακόμα και όταν έφτιαχνε γλυκά τα οποία αποτελούν το μεγάλο του ατού. Άλλωστε, παρότι ο Παύλος προέρχεται από μία γαστρονομική οικογένεια (ο πατέρας του είναι διακεκριμένος σεφ) δεν έχει ασχοληθεί με τη μαγειρική. Την αγαπάει όμως βαθιά, όπως τόνισαν και οι τρεις κριτές του διαγωνισμού.

Γενικά, αν κάποιος σημείωνε ένα μάθημα από την παρουσία του συγκεκριμένου παίκτη στον διαγωνισμό, αυτό θα ήταν ότι μπορείς να κινείσαι με γνώμονα την ευγένεια, το χαμόγελο, και την αγάπη για αυτό που κάνεις – αντί για τον σκληρό ανταγωνισμό, τις πισώπλατες μαχαιριές, και τις τσάμπα μαγκιές.

Μία υπόκλιση στον Παύλο του MasterChef 5

«Αγάπη, ευγένεια, και τα λοιπά και τα λοιπά. Θα σου πω κάτι που θα το καταλάβεις μέσα στα επόμενα 10 λεπτά: αυτοί που αφήνουν στο στίγμα τους εδώ, το αντιλαμβάνονται όταν φεύγουν και τους χειροκροτούν οι πάντες» του είπε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος κατά την αποχώρησή του.

Ο Παύλος παρέμενε χαμογελαστός παρά την προφανή απογοήτευση που βίωσε από την εξέλιξη του MasterChef. Όχι, όμως, με εκείνα τα γνωστά παγωμένα χαμόγελα που έχουμε συνηθίσει από τους διάφορους τακτικιστές που εμφανίζονται στο γυαλί – είτε είναι παίκτες reality, είτε είναι τραγουδιστές, είτε είναι πολιτικοί. Στην περίπτωση του «Παυλίτο» όλο αυτό φαίνεται να βγαίνει αυθόρμητα και πηγαία.

Μήπως όμως όλη αυτή θετική ενέργεια είναι μία ασπίδα για να μη δείξει τα πραγματικά του συναισθήματα; Το αντίθετο, αφού όπως είπε και κατά την αποχώρησή του: «γελάω και κλαίω ταυτόχρονα».

Ο Παύλος δεν ήταν κάποιος που φορούσε τη μάσκα του «καλού και χαμογελαστού παιδιού» για να γίνει αρεστός. Έδειξε περισσότερο από μία φορές τη στεναχώρια του, την κακή του διάθεση, το στρες που βιώνει, ενώ συχνά πυκνά έλεγε και τα πράγματα με το όνομά τους (όπως, δηλαδή, έκανε και με τον Διονύση φροντίζοντας να πει αλήθειες μπροστά στην κάμερα, αφού όμως πρώτα τις είχε συζητήσει μαζί του).

Το κυριότερο όμως προσόν που έδειξε ήταν άλλο: το γεγονός ότι δε φοβάται να είναι διαφορετικός. Μάλιστα, φρόντισε κατά τα τελευταία λεπτά παρουσίας του στα πλατό του MasterChef να αφήσει το κοινό με μία εξομολόγηση.

Aυτό το MasterChef θέλουμε

«Πολλοί άνθρωποι στη ζωή μου δε μου έδωσαν ποτέ την αγάπη που περίμενα. Κι όταν κάποιος σου δίνει την αγάπη που εσύ δεν περιμένεις, κάπως χτυπάει αυτό» είπε συνεχίζοντας σε ακόμα πιο εξομολογητικό τόνο: «Σε όλους εκεί έξω που νιώθουν διαφορετικοί -ό,τι διαφορετικό και αν είναι αυτό, νοητικό, σωματικό, σεξουαλικό- θέλω να πω το εξής: η διαφορετικότητα είναι χάρισμα και όχι μειονέκτημα. Όταν αντιληφθείς εσύ, τότε θα το αντιληφθεί και όλος ο κόσμος».

Σε ένα τοξικό πολλές φορές τοπίο εκείνος παρέμεινε χαμογελαστός, συγκαταβατικός, ειλικρινά ταπεινός και βαθιά ευγενής. «Έχασες αλλά νομίζω έχεις κερδίσει πάρα πολλά» του είπε ο chef Ιωαννίδης.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συμπαίκτες του τον χειροκρότησαν, το ίδιο έκανε και η τετράδα των κριτών, το ίδιο συνέβη μαζικά χθες το βράδυ στο Twitter. Για τον Παύλο του MasterChef που έχασε το βραβείο, η καλύτερη ανταμοιβή ήταν ένα αργό και από καρδιάς χειροκρότημα.

Διότι αν, τελικά, υπάρχει μία λέξη για να τον χαρακτηρίσει, αυτή είναι ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε η Μαργαρίτα: «Αξιοπρεπέστατος».