2006/AP Photo/Bebeto Matthews
ΒΙΒΛΙΟ

Ένας οδηγός ανάγνωσης για τον Paul Auster

Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα σύμφωνα με τους New York Times.

O Paul Auster, ένας από τους πλέον σημαντικούς και εμβληματικούς Αμερικανούς συγγραφείς, έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου σε ηλικία 77 ετών στο σπίτι του στο Μπρούκλιν μετά από επιπλοκές του καρκίνου του πνεύμονα.

Το OneMan αποχαιρέτησε τον σπουδαίο λογοτέχνη ανατρέχοντας στα πιο χαρακτηριστικά σημεία μιας εκ βαθέων εξομολόγησής του στον σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς για λογαριασμό του περιοδικού Interview.

Mε αφορμή τη συμπλήρωση δύο μηνών από τον θάνατό του, και εν όψει της καθιερωμένης αγοράς βιβλίων για τις καλοκαιρινές διακοπές, καταφεύγουμε σε έναν οδηγό ανάγνωσης του εκλιπόντα. Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία του σύμφωνα με τους New York Times.

Η επινόηση της μοναξιάς (1982)

Το βιβλίο που, όπως σημειώνουν οι New York Times, έβαλε τον Paul Auster στον χάρτη ως μια συναρπαστική νέα φωνή στον κόσμο της λογοτεχνίας. Τολμηρό και εφευρετικό, καταγράφει την ίδια του τη ζωή. Αφενός ως γιος ενός πατέρα, αφετέρου ως πατέρας ενός νεαρού γιου.

Τα θέματα του βιβλίου -θλίψη, απώλεια, ταυτότητα, μοναξιά, συμπτώσεις- θα είχαν στη συνέχεια κεντρική θέση στα βιβλία του, μυθοπλασίας και μη. (Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου)

Η τριλογία της Νέας Υόρκης (1984)

Ένα all-time classic που αποτελείται από τρεις ιστορίες οι οποίες διαπλέκονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους. Το βιβλίο που, όπως σημειώνουν οι New York Times, καθιέρωσε τον Auster και μέχρι σήμερα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πιο γνωστό του και το πιο δημοφιλές ανάμεσα σε κριτικούς και συγγραφείς – καθιερωμένους ή φερέλπιδες. (Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου)

Το παλάτι του φεγγαριού (1989)

Ορφανός και χωρίς κανέναν δικό του στον κόσμο, ο νεαρός Μάρκο Φογκ, ο οποίος μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, θα εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη για να επιδοθεί σε μια μακρά και επώδυνη αναζήτηση του χαμένου του πατέρα.

Από τα τσιμεντένια φαράγγια του Μανχάταν στα υπέροχα τοπία της Άγριας Δύσης, από την Ανατολική Ακτή έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι περιπέτειες του Μάρκο συνιστούν ένα ταξίδι στον πυρήνα της Αμερικής. Μια υπέροχη πορεία προς την αυτογνωσία. (Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου)

Leviathan (1992)

Το βιβλίο έχει να κάνει με έναν άντρα που προσπαθεί να καταλάβει γιατί ένας φίλος του ζώστηκε με εκρηκτικά και ανατινάχτηκε. Η «οστερική» θεματολογία, σημειώνουν οι New York Times, είναι πασιφανής σε «μια δουλειά όπου οι μυθιστορηματικές ζωές οριοθετούνται από καταγεγραμμένα γεγονότα και πραγματικοί άνθρωποι διαμορφώνουν τη μοίρα των επινοημένων.

Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων (2002)

Έξι μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου και των δύο γιων του σε αεροπορικό δυστύχημα, ο καθηγητής Ντέιβιντ Τσίμερ ζει βυθισμένος στη θλίψη. Τότε, παρακολουθώντας τηλεόραση ένα βράδυ, το απόσπασμα μιας χαμένης ταινίας του Έκτορ Μαν, ενός κωμικού του βωβού κινηματογράφου, κεντρίζει το ενδιαφέρον του.  Η ολοένα και μεγαλύτερη εμμονή του με το μυστήριο της αληθινής ιστορίας του Μαν θα οδηγήσει τον Τσίμερ σε ένα παράξενο και τρομακτικό ταξίδι στον γεμάτο σκιές κόσμο του ψέματος, των ψευδαισθήσεων και του απροσδόκητου έρωτα…

Γραμμένο με καθηλωτική ένταση και ακρίβεια, το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα καταβυθίζει τον αναγνώστη σε ένα σύμπαν όπου το κωμικό και το τραγικό, η πραγματικότητα και η φαντασία, η βιαιότητα και η τρυφερότητα γίνονται ένα. (Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Ιωάννας Ηλιάδη)

The Brooklyn Follies (2005)

Διαδραματίζεται σε μία γοητευτικά ζοφερή, σύμφωνα με τους New York Times, Νέα Υόρκη και παρακολουθούμε έναν καρκινοπαθή που αναζητά ένα ήσυχο μέρος για να πεθάνει ώσπου συναντά κάποιον που τον οδηγεί στο σπιράλ μιας υπαρξιακής κρίσης. Παρόλο που το θέμα του βιβλίου είναι  βαρύ, εδώ συναντάμε τον Auster πιο παιχνιδιάρη από ποτέ.

4 3 2 1 (2017)

Στις 3 Μαρτίου 1947 γεννιέται ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον, το μοναδικό παιδί της Ρόουζ και του Στάνλεϊ Φέργκιουσον. Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής: τέσσερις Φέργκιουσον που θα ζήσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωές. Η τύχη των οικογενειών τους αποκλίνει. Οι έρωτες, οι φιλίες και τα πάθη τους είναι αντίθετα.

Ωστόσο κάθε εκδοχή της ιστορίας του Φέργκιουσον διατρέχει το κατακερματισμένο πεδίο της Αμερικής των μέσων του 20ού αιώνα σε ένα μεγαλόπνοο μυθιστόρημα για το δικαίωμα στην ύπαρξη και τις ατελείωτες πιθανότητές της, για την αγάπη και την πληρότητα της ζωής. Ένα αριστουργηματικό bildungsroman, κατά τη γνώμη του OneMan αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο του μεγάλου εκλιπόντα.  (Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Μαρίας Ξυλούρη)