JOSS WHEDON

Επιβίωσα έναν μαραθώνιο “Avengers”

Ένα σπίτι, μισή ντουζίνα άνθρωποι, 4 υπερήρωες, 5 ταινίες, 12 ώρες.

Μια μικρή ταινία χαμηλού προφίλ βγαίνει στις αίθουσες σήμερα Πέμπτη, δεν ξέρω αν το έχεις αντιληφθεί, “Εκδικητές” λέγεται. Την ιστορία την ξέρεις, το μισό σύμπαν χαρακτήρων της Marvel ενώνεται σε μία ταινία για να πολεμήσει έναν εξωγήινο στρατό, το οποίο είναι όσο φοβερά διασκεδαστικό ακούγεται.

Αλλά ως σωστοί ψυχαναγκαστικοί άνθρωποι, πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν πριν δουν τους “Εκδικητές” να παρακολουθήσουν όλες εκείνες τις ταινίες που οδηγούν σε αυτήν. Κάποιοι το έκαναν ήδη.

Τα συστατικά

Φροντίζεις από πριν να έχεις προμηθευτεί σε DVD ή blu-ray (ή ό,τι) τις 5 ταινίες. “Iron Man”, “Iron Man 2”, “The Incredible Hulk”, “Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής”, “Thor”. Έχεις σχετικά εύκαιρους τιμοκαταλόγους από καναδυο σουβλατζίδικα, καναδυό μπεργκεράδικα και καναδυό πιτσαρίες για να υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Το ψυγείο χρειάζεται 2-3 μεγάλες κοκακόλες και 2 εξάδες μπύρες, στο τραπέζι απαραίτητα καμιά δεκαριά πατατακογαριδάκια. Αδειάζεις το πρόγραμμα της μέρας σου. Ολόκληρης. Διαλέγετε ένα σπίτι που δεν εξαρτάται από το πρόγραμμα και τις ορέξεις κανενός άλλου πλην του οικοδεσπότη ο οποίος θα συμμετάσχει στον μαραθώνιο. Φωνάζετε φίλους, κλείνετε κουρτίνες για να χτυπάει φως την οθόνη, και πατάτε “play”.

Οι κανόνες

1. Πρώτος και κύριος κανόνας οποιουδήποτε μαραθωνίου, έτσι κι αλλιώς: Η προβολή δεν διακόπτεται ποτέ. Αν θες να πας τουαλέτα, σηκώνεσαι και πας. Αν χτυπήσει το κινητό σου, το παίρνεις και πας στο μπαλκόνι. Αν θες να πεταχτείς για τσιγάρα, πήγαινε, το περίπτερο απέναντι είναι.

2. Μοναδική εξαίρεση: Όταν η διακοπή αφορά όλους και αφορά σε κάτι πολύ συγκεκριμενα, εν ολίγοις αναφερόμαστε στην παραγγελία φαγητού.

3. Μπορείς να έρθεις στο μαραθώνιο αφού έχει ξεκινήσει (αν πχ έχεις δει την πρώτη ταινία πρόσφατα ή έχεις αργήσει να ξυπνήσεις ή -θεός φυλάξοι- έχεις κάποια δουλειά) αλλά αν φύγεις πριν το τέλος είσαι φλώρος.

4. Πρόσεξε τη σύνθεση. Είναι βαρύ το ναρκωτικό, χρειάζεται σύνθεση παρέας που να τα εκτιμά όλα αυτά, δε θες να αρχίσουν γκρίνιες για βαρεμάρα ήδη από τη 2η ταινία.

5. Μιας και το αναφέραμε: Όχι γκρίνια για βαρεμάρα. Στο μαραθώνιο ξέρουμε τι βλέπουμε, και ο αρνητισμός πρέπει να βγαίνει σε κέφι και σε χιούμορ με τους υπόλοιπους. Άμα πιάσει η γκρίνια θα αρχίσει να συσωρρεύεται και μέχρι την τελευταία ταινία θα κλωτσάτε τασάκια στους τοίχους από τσαντίλα.

6. Για τον συγκεκριμένο μαραθώνιο, ο βασικός κανόνας είναι ότι βλέπουμε ΟΛΕΣ τις ταινίες. Όχι μισές δουλειές. Αν ήταν να δούμε τις δύο ταινίες που αρέσουν στον καθένα, το κάναμε και σπίτι μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια δουλειά, διάολε.

7. Η σειρά δεν είναι τρομερά αυστηρή. Μια καλή ενδεικτική είναι “Captain America” πρώτο ή τελευταίο, το “Thor” μετά το “Incredible Hulk”, το “Iron Man” είτε πρώη είτε μετά το “Captain America”. Από και και μετά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πολλά κομμάτια των ταινιών συμβαίνουν παράλληλα.

8. Κάθε φορά που εμφανίζεται ο Nick Fury αδειάζουμε το οποιοδήποτε ποτήρι αλκοόλ πίνουμε.

Τα highlights

15.00 – Η συμφωνημένη ώρα έναρξης.

16.30 – Η πραγματική ώρα έναρξης. Είμαστε για την ώρα μόνο τέσσερις.

“Iron Man” Η ταινία που τα ξεκίνησε όλα, μπαίνει φυσιολογικά πρώτη επειδή την έχουμε δει όλοι από 3-4 φορές. Ο Robert Downey Jr. δεν σταματάει ποτέ να είναι απολαυστικός και η χημεία του με την Gwyneth Paltrow τρομερή. Οι σκηνές στην έρημο μας είναι πια μάλλον βαρετές και στη διάρκεια τους αρχίζουν τα πρώτα debates για το ποια από τις 5 ταινίες είναι η καλύτερη.

16.40 – Σκάει το πρώτο τουήτ με το επίσημο hashtag #geekathon.

17.15 (προσέγγιση) – Ακούγεται για πρώτη φορά η φράση “ναι αλλά αυτό στα κόμικς…” η οποία μέχρι το τέλος της βραδιάς θα επαναληφθεί περίπου 60 ακόμα φορές.

[στο ενδιάμεσο] – Στα διάφορα σημεία του “Iron Man” αρχίζουν να εμφανίζονται ένας-ένας όλοι οι συμμετέχοντες, και έχουμε πια πλήρη σύνθεση των 8 όταν…

18.36 – …ο Samuel L. Jackson βγαίνει από τις σκιές στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους του “Iron Man”. Φυσικά και χειροκροτάμε, τι εννοείς;

18.37 – Πρώτο προγραμματισμένο στοπ για παραγγελία φαγητού.

18.50 – Επιμένουμε με Stark, συνεχίζοντας με “Iron Man 2”.

“Iron Man 2” Απλά κακό, γιατί ενδιαφέρεται κυρίως να οδηγήσει στους “Εκδικητές” παρά να πει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Όλη η πλοκή με τον War Machine απλά δεν παλεύεται. Στις σκηνές του Mickey Rourke κάτι γίνεται, τουλάχιστον.

19.20 – Ο συνδυασμός βαρεμάρας, πίτσας και μπύρας δεν κάνει βοηθάει, θα χρειαστεί καφές. (Να έχετε πάντα εύκαιρο μπόλικο καφέ αν κάνετε κάτι τέτοιο.)

20.00 – Η βαρεμάρα έχει φτάσει σε σημείο που πλέον οι μισοί ζωγραφίζουν στους άλλους μισούς στο drawsomething και οι 2 που δεν το έχουμε απλά διαβάζουμε twitter.

21.06 – Η σκηνή μετά τους τίτλους τέλους του “Iron Man 2” είναι μάλλον η πιο συναρπαστική όλης της ταινίας, γιατί σε αυτήν ο Πράκτορας Coulson ειδοποιεί τον Fury πως βρέθηκε το Σφυρί του Thor.

21.07 – Προφανώς βάζουμε “Thor”.

“Thor” Απίστευτα άνισο. Οι σκηνές στη Γη (εκτός από καναδυο περιπτώσεις όπου το σλάπστικ χιούμορ λειτουργεί) είναι άθλιες, ενώ εκείνες στην Άσγκαρντ μοιάζουν μεν να έχουν ξεφύγει από βίντεο-κλιπ τραγουδιού της Eurovision αλλά τουλάχιστον: Είναι απολαυστικά οver the top, βλέπονται ευχάριστα και επίσης είναι σημαντικές και για τους “Εκδικητές”. (Ο Loki είναι ο βασικός κακός και των δύο ταινιών.)

22.00 (προσέγγιση) – Έχουν πέσει δεύτερες παραγγελίες από όσους δεν φάγαν πριν, η επιδρομή στα σνακ είναι στο απόγειο, μπύρες, παγωτά, κοκακόλες, εδώ είναι η φάση. Βοηθάει και η ταινία, γιατί όποτε επιστρέφουμε στις σκηνές της Γης σηκωνόμαστε με ευκολία για να πάμε ψυγείο, τουαλέτα, περίπτερο κλπ.

22.40 – Ο Destroyer επιτίθεται, η πιο cool σκηνή της ταινίας, οπότε ξαναφουντώνει η συζήτηση για το τι προτιμά ο καθένας.

22.50 – Μπαταρία κινητού γιοκ.

23.02 – Η καλύτερη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους όλων των ταινιών, ενώνει το “Thor” με το “Captain America” και με τους “Εκδικητές”. Αποφασίζουμε να δούμε το “Captain America” επί τόπου αντί να το αφήσουμε για το τέλος.

“Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής” Ξεκάθαρα συναρπαστική οrigin story, έχει μια αίσθηση Indiana Jones, κάνει ωραία πράγματα με το χαρακτήρα, έχει ωραίο καστ, ωραία δράση, πολύ ωραίο φινάλε. Προσωπικά είναι η επιλογή μου ως η καλύτερη των πέντε, αλλά και γενικότερα ήταν μάλλον η μοναδική από όλες που την παρακολουθήσαμε λίγο-πολύ “κανονικά”, δίχως δηλαδή πολλά-πολλά πηγαδάκια και κάτσε-σήκω και drawsomething και συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων.

23.40 – Τελευταίος καφές. Αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε αν θα καταφέρουμε και τις πέντε.

1.06 – Ο Cap ξυπνά στο σήμερα, εμείς είμαστε ξύπνιοι σε όλη την πορεία παρά τους φόβους. Οι “ναι αλλά στα κόμικς” παρατηρήσεις και οι μικρές λεπτομέρεις του continuity ανάμεσα στις πέντε ταινίες φτάνουν στο αποκορύφωμα στη διάρκεια αυτού του δίωρου.

1.08 – Αποχαιρετούμε το ένα μέλος που πάει για ύπνο, αλλά οι υπόλοιποι σφίγγουμε τα δόντια και κάνουμε αυτό που δυστυχώς δε γινόταν να αποφύγουμε όσο κι αν το αποφεύγαμε. “The Incredible Hulk”.

“The Incredible Hulk” Είναι μια ταινία στην οποία δε συμβαίνει ΤΙΠΟΤΑ, είναι απίστευτο. 112’ απόλυτου τίποτα. Δυο βαρετές σκηνές μάχης που τραβάνε για πάντα και κάτι ανούσιες σκηνές διαλόγου του Norton με την Liv Tyler. Θα στοιχημάτιζα με αρκετή σιγουριά πως είδα αυτή την ταινία για τελευταία φορά στη ζωή μου.

1.10 – Βάζουμε και βλέπουμε την πρώτη σκηνή του “Beauty & the Beast” της Disney ενώ από κάτω τρέχουν οι υπότιτλοι του “Incredible Hulk”. Μη ρωτήσεις.

1.14 – ΤΩΡΑ ξεκινά το καταναγκαστικό έργο.

2.00 (προσέγγιση) – Σε αυτό το σημείο πλέον συζητάμε ανοιχτά για το τι περιμένουμε να δούμε στους “Εκδικητές”. Αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσει να βγει πειστικός ο Hulk

(Κι όμως, βγαίνει. Θα το δεις.)

3.03 – Προτελευταία σκηνή της ταινίας. Ο Tony Stark εμφανίζεται για να ενημερώσει τον General Ross (και το κοινό) ότι υπάρχει μια Πρωτοβουλία Εκδικητών. Είναι ένα καλό σημείο για…

3.06 – …το τέλος.

Ραντεβού στις αίθουσες, όπου οι Iron Man, Thor, Captain America, Hulk, Black Widow, Hawkeye και φυσικά ο Nick Fury, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τη Γη από την επίθεση ενός εξωγήινου στρατού υπό τις οδηγίες του μανιακού Loki. Οι “Εκδικητές” (που παίζονται ήδη στις αίθουσες) είναι απλά φανταστική περιπέτεια. Είτε έχεις πραγματοποιήσει τον παραπάνω μαραθώνιο, είτε όχι.