© οutnow.ch
REVIEWS

Ερωτήσεις, προσδοκίες, memes: Αναλύουμε διεξοδικά το Euphoria

Bitch, you better be joking: Το Euphoria μας αποχαιρέτησε ήδη. Είδαμε και συζητάμε τα πάντα για το μεγαλύτερο show του HBO μετά το Game of Thrones.

Το Euphoria, σειρά που παράγει, γράφει και συχνά σκηνοθετεί ο Sam Levinson, επέστρεψε μετά από τρία χρόνια απουσίας αλλά μας αποχαιρέτησε ήδη.

Το Euphoria, σειρά που παράγει, γράφει και συχνά σκηνοθετεί ο Sam Levinson, επέστρεψε μετά από τρία χρόνια απουσίας αλλά μας αποχαιρέτησε ήδη. Όχι όμως πριν διπλασιάσει το κοινό του, πριν γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο show του HBO μετά το Game of Thrones, και πριν ανακοινώσει το Twitter πως είναι η σειρά με τα περισσότερα tweets στην ιστορία της πλατφόρμας (αν νιώθεις πως τα φετινά memes μπορεί να ήταν καλύτερα και από το ίδιο το show, δεν πέφτεις απαραίτητα έξω).

Για την ακρίβεια υπήρξαν άνθρωποι που «παρακολουθούσαν» το Euphoria μέσω του Twitter κάθε Κυριακή – αρχικά δε μπορούσαν να κάνουν κι αλλώς, και στη συνέχεια άρχισαν να απολαμβάνουν την ιεροτελεστία.

Η 2η σεζόν του Euphoria τελείωσε με κρότο και ψίθυρους ταυτόχρονα: Κάποιοι χαρακτήρες είδαν τη ζωή τους να αλλάζει με τον πιο βίαιο τρόπο και άλλοι βρήκαν απροσδόκητα ειρηνικές λύσεις στα προβλήματά τους. Η Ναστάζια Καπέλλα και η Ιωσηφίνα Γριβέα είδαν τα οκτώ πολυσυζητημένα επεισόδια και συζητούν τα πάντα, μαζί με όσα θα μπορούσε να επιφυλάσσει η τρίτη σεζόν της σειράς. Ακολουθούν spoilers.

spoiler tag

Γράψε ένα σύντομο, spoiler-free σχόλιο για το φινάλε του Euphoria.

Ναστάζια: Πέρασα την περισσότερη ώρα κοιτώντας το κινητό.

Ιωσηφίνα: Πολλές ριψοκίνδυνες καταστάσεις, λιγότερο teen drama. Το Euphoria λειτουργεί καλύτερα όταν ισορροπεί μεταξύ των δύο, και εδώ δεν έγινε τίποτα τέτοιο. Μετά το ζέσταμα των πρώτων επεισοδίων το σβήσιμο-γράψιμο που έκανε ο Sam Levinson για όλη αυτή τη σεζόν άρχισε να γίνεται φοβερά εμφανές με παλιούς χαρακτήρες να εξαφανίζονται, τους νέους να μη δικαιολογούν την παρουσία τους και σημαντικά plotlines να ξεχνιούνται, με το φινάλε να γίνεται ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό επεισόδιο αυτής της συνθήκης. Θα έλεγε κανείς πως ούτως ή άλλως θα αδικούσαμε το φινάλε εφόσον ακολούθησε το απίστευτο πρώτο μέρος του θεατρικού της Lexi στο 2.07, αλλά όχι. Ήταν απλώς μέτριο.

Ήταν το τραγούδι του Elliot το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να πληρώσει ο Sam Levinson; Ανάπτυξε.

Ναστάζια: Ο Sam Levinson έγραψε το φινάλε του Euphoria όπως όταν είχες εργασία για τη σχολή και ξεκινούσες να τη γράφεις το προηγούμενο βράδυ. Το φινάλε ήταν γεμάτο με copy-paste, για να μπορέσει να φτάσει στις 4.000 λέξεις (ή τέλος πάντων όσες λέξεις χρειάζονται για να βγει ο χρόνος του επεισοδίου). Ένα από αυτά τα copy-paste ήταν το συγκεκριμένο τραγούδι.

Στο ορίτζιναλ σενάριο ο Elliot έπαιζε τρομπέτα (δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν καλύτερο, ίσως να ήταν περισσότερο αστείο από βαρετό). Επειδή όμως ο Dominic Fike δε γνώριζε τρομπέτα, αλλά κιθάρα, πρότεινε στον Sam να πάνε με αυτή την οδό. Υποθέτω ότι η οδός της κιθάρας απλά βόλεψε τον Levinson, γιατί δεν θα μπορούσε να βάλει τον Fike να φυσάει τρομπέτα για 5 λεπτά.

Τον έβαλε λοιπόν να τραγουδά αυτό το πράγμα που έγραψε λέει ο Labrinth μαζί με τη Zendaya (κάποιες φορές τα μεγάλα μυαλά δε συναντιούνται), και το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από το να ακούς χίπη ναμαγαπά σε παραλία το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση εγώ πάτησα fast forward, ελπίζω όμως αυτή η κακιά στιγμή να μην κάνει κακό στη μουσική καριέρα του Dominic Fike, που κανονικά έχει ωραία τραγουδάκια. Εν κατακλείδι, ναι ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της τέχνης.

Euphoria Photograph by Eddy Chen/HBO

Ιωσηφίνα: Νομίζω στο μεταξύ πως δεν ήταν ακριβώς το ίδιο το τραγούδι το πρόβλημα, η μελωδία ή οι στίχοι του εννοώ, αλλά η απίστευτη διάρκειά του στον τηλεοπτικό χρόνο. Sam, καταλαβαίνω ότι δεν ξέρεις πια τι να κάνεις με τη Jules, ότι τα έχεις πάρει με τη Barbie Ferreira και ότι προτιμάς να δούμε για πέμπτη; όγδοη; τριακοστή; φορά την κηδεία του πατέρα της Rue, αλλά βρες άλλους τρόπους να σκοτώσεις χρόνο. Τώρα όλο το ίντερνετ μισεί ένα μια-χαρά-ok τραγουδάκι επειδή δεν ξέρεις ποτέ πού να σταματήσεις (αυτό σου το ελάττωμα βέβαια μας έχει δώσει κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του Euphoria). Άσε που λες και ψέματα. “I’m still working on it”; Σοβαρά; Έχει μέχρι και γέφυρα, Elliot!

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της δεύτερης σεζόν της σειράς;

Ναστάζια: Ξεκάθαρα ο εμετός της Cassie πάνω στη Maddy μέσα στο τζακούζι. Και όλη η σκηνή πριν και μετά. Τη λατρεύω και σε αυτή την εκδοχή στο TikTok.

Ιωσηφίνα: Πρέπει, πρέπει να πάω με όλη τη σεκάνς του Holding Out For a Hero στο θεατρικό της Lexi. Ethan εσύ σουπερστάρ! Σιλουέτες! Thrusting! Χρυσά σορτσάκια! Οι μορφασμοί της Rue! “Lexi, you’re a fuckin’ G”! Nate να υποφέρει! Δεν υπάρχει άλλη απάντηση.

Euphoria Photograph by Eddy Chen/HBO

Να πω βέβαια ότι φλέρταρα έντονα και με τούτο:

Euphoria finale

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή της δεύτερης σεζόν της σειράς;

Ναστάζια: Το τραγούδι του Elliot.

Ιωσηφίνα: Χωρίς ανταγωνισμό κιόλας. Μόνος του και όλοι τους.

Ανακήρυξε MVP για τη σεζόν, αλλά και τον κρυφό της runner-up MVP!

Ναστάζια: MVP η Cassie, λάτρεψα το Untergang του χαρακτήρα. Δεν έχω δει καλύτερο ξεπεσμό από έρωτα.

Κρυφή MVP η Faye της Chloe Cherry, είναι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Ίσως όμως με τον Ethan του Austin Abrams να έχουμε ακόμα πιο πολύ ψωμί.

Cassie Howard Photograph by Eddy Chen/HBO

Ιωσηφίνα: Θα πάω με τη Lexi γιατί ένιωθα πάντοτε πως ως παρατηρήτρια του χάους το ‘χε μέσα της να μας εκπλήξει και δεν πρόδωσε την πίστη και την υπομονή μου. Δε μας χάρισε μόνο το έπος που ήταν το 7ο επεισόδιο, αλλά και μία από τις σωτήριες σκηνές του φινάλε όπου επούλωσε κατά κάποιον τρόπο τη σχέση της με τη Rue.

Το Euphoria είναι μία σειρά που απλώς ανακοινώνει το πότε δύο άνθρωποι έχουν κολλητή φιλική σχέση (δες ξανά την 1η σεζόν και πείσε με πως η Cassie και η Maddy είχαν πραγματικά αποδοθεί ως αυτοκόλλητες), και έτσι ήταν πιο οργανική η αντίστροφη διαδικασία, το πότε δηλαδή δύο αποξενωμένες φίλες με αυτή την πολύ συγκεκριμένη σύνδεση που μόνο οι παιδικές φιλίες μπορούν να έχουν θα έβρισκαν τον δρόμο τους ξανά η μία στην άλλη, έστω για να χωρίσουν ξανά. Βάζω κρυφή MVP τη Maddy γιατί κατάφερε να μείνει εκτός μίας κακοποιητικής σχέσης και να βγει από αυτή φαινομενικά δυνατότερη.

Αγαπημένη μουσική στιγμή;

Ναστάζια: Αντικειμενικά δεν είναι το αγαπημένο μου κομμάτι από το φετινό Euphoria. Ίσα ίσα όσο έπαιζε το Call Me Irresponsible του Bobby Darin και έβλεπα τη Zendaya να το τραγουδά και να το χορεύει, σκεφτόμουν «μα τι τραγούδι διάλεξαν να λέει το 17χρονο». Σε αντίστοιχη φάση είχε σχολιάσει και το Pitchfork τις ραπ μουσικές επιλογές της σειράς.

Όταν όμως είδαμε στο τέλος τη σκηνή από την οπτική της αδερφής της που βλέποντας ως νηφάλιο άτομο αυτό το θέαμα ρώτησε τη Rue αν ξανάπεσε στα ναρκωτικά, μου λειτούργησε τόσο καλά.

Ιωσηφίνα: Δεν έπαιξε μέσα στη σειρά, αλλά ήταν μακράν το καλύτερο needle drop που έχει κάνει ποτέ η σειρά: Ο Fez σπάει το μπουκάλι στο κεφάλι του Nate, εμείς ουρλιάζουμε «δώσε!» σα να ‘μαστε πρώτο τραπέζι πίστα, ο Nate κείτεται αιμόφυρτος, η οθόνη μαυρίζει και ξαφνικά ακούγεται το I Just Died In Your Arms Tonight. Να και μία φορά που η σειρά μού πρόσφερε αληθινή ευφορία. Πρέπει επίσης να αναφέρω το Stand By Me ντουετάκι του Fez και της Lexi *emoji καρδούλας*.

Angus Cloud Photograph by Eddy Chen/HBO

Καλύτερο flashback για φέτος;

Ναστάζια: Το backstory του Fez με την γκάνγκστα γιαγιά του.

Ιωσηφίνα: Φέτος που ο Levinson απομακρύνθηκε από το φορμάτ της έμφασης σε έναν χαρακτήρα ανά επεισόδιο τα flashbacks άρχισαν να κρεμάνε στη δομή της σειράς. Νομίζω πως η καλύτερη χρήση τους έγινε με αυτά που χώρεσαν στο θεατρικό της Lexi γιατί έμπλεξαν αψεγάδιαστα με όσα συνέβαιναν στη σκηνή, αλλά συμφωνώ μαζί σου, η γιαγιά του Fez κερδίζει την παρτίδα.

Alexa Demie Photograph by Eddy Chen/HBO

Εφηβικό άγχος but make it fashion! Καλύτερο outfit;

Ναστάζια: Αντικειμενικά τo συνολάκι της Maddy στο πάρτι σε συνδυασμό με το επίμονο χτύπημά της στην πόρτα του μπάνιου. Αλλά το συνολάκι που θα έχω για πάντα στην καρδιά μου ήταν το “Oklahoma” look της Cassie και η σκηνή που αυτό πυροδότησε στις τουαλέτες του σχολείου.

Ιωσηφίνα: Να σου πω κάτι; Πολύ δυνατό το Oklahoma! Αν δεν είχε κάνει το μαλλί Dolly Parton και δεν είχε κοτσάρει από κάτω το καουμπόικο μποτάκι θα ήταν ακόμα πιο φορέσιμο. Εγώ το στηρίζω. Θέλω επίσης να αναφέρω τούτο:

Η Lexi στο Euphoria Maude Apatow @ Instagram

Και φυσικά να μην ξεχάσουμε τη Dolce & Gabbana moment του Fezco (βρίσκουν τα λεφτά εκεί που τα έβρισκε η Carrie Bradshaw πριν αρχίσει να δουλεύει στη Vogue;).

Ο Angus Cloud στο Euphoria Photograph by Eddy Chen/HBO

Ποια ήταν η σχέση, οικογενειακή, φιλική ή ερωτική, που έκλεψε φέτος την παράσταση;

Ναστάζια: Σόρι Fexi, αλλά από εμένα είναι το ερωτικό τρίγωνο Cassie/Maddy/Nate. Λάτρεψα κάθε δευτερόλεπτο. Και θέλω να πω εδώ ότι η λύση του δράματος που η Cassie παραδέχεται στην Maddy ότι την χώρισε ο Nate, και η Maddy της απαντά “This is just the beginning” είναι ίδια με τη λύση του δράματος στη Μοντέρνα Σταχτοπούτα. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη λέει ηττημένη στην αντίζηλό της ότι όλα τελείωσαν επειδή την απέλυσε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, και εκείνη της λέει πολύ υπεράνω ότι «καθόλου δεν τελείωσαν, τώρα αρχίζουν».

Ιωσηφίνα: Δεν είμαι καθόλου εναντίον του τριγώνου όπως πολλοί! Νομίζω το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατασκευή της σεζόν, ότι απορρόφησε μεγάλο μέρος της χωρίς δυνατές αντισταθμίσεις πέραν της υποπλοκής με τη Rue και τον εθισμό της, αλλά η ίδια η ιστορία ήταν υπέροχο #drama. Teen σειρά βλέπουμε, παιδιά! Το θυμίζω γιατί μπορεί τα aesthetics της να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ σοβαροί για κάτι τέτοια.

Στο θέμα μας όμως. Θέλω να πω Fexi αλλά τι φταίει το κορίτσι για όσα σέρνει μαζί του. Θα πάω με Rue/Lexi για εκείνη τη στιγμή τους στο φινάλε ¯_(ツ)_/¯

Euphoria Photograph by Eddy Chen/HBO

Η περίπτωση Kat. Πώς νιώθουμε για τον χειρισμό του χαρακτήρα;

Ναστάζια: Ήταν από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της φετινής σεζόν. Θεωρώ ότι είχε και έχει πολλά να δώσει η δική της ιστορία. Δεν με χάλασε που χώρισε με τον Ethan, γιατί συμφωνώ μαζί της, ήθελε κάτι πιο έξαλλο από τη ζωή (με χάλασε φυσικά η αναίτια δικαιολογία για την εγκεφαλική βλάβη που χρησιμοποίησε). Ακόμα και να μην κυκλοφορούσαν οι φήμες για την κόντρα της Barbie Ferreira με τον Sam Levinson, θα ήμουν σίγουρη ότι κάτι τέτοιο θα έπαιξε για να κοπεί τόσο πολύ και τόσο απότομα ο ρόλος της. Χαίρομαι επίσης που έθεσε βέτο η ίδια, να μην αποκτήσει ο χαρακτήρας της διατροφικές διαταραχές όπως την προόριζε ο Levinson. Αν ήταν να βλέπαμε κάτι τέτοιο, καλύτερα που δεν είδαμε τίποτα.

Ιωσηφίνα: Συμφωνώ και είναι κρίμα γιατί η σκηνή του toxic positivity στο δωμάτιό της ήταν από τα πιο καίρια και παραστατικά πράγματα που έκανε η σειρά φέτος. Πολύ σωστό, πολύ σήμερα.

Άλλοι λατρεύουν να μισούν τον Nate, άλλοι υποστηρίζουν πως η τόση έμφαση σ’ αυτόν βλάπτει τη σειρά. Για πες.

Ναστάζια: Κλείνω προς το ότι λατρεύω να τον μισώ.

Ιωσηφίνα: Υπάρχει η ιδέα ότι είναι ο πιο κακός χαρακτήρας αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να φορέσει τέτοιο στέμμα όταν υπάρχει ο Logan Roy. Λατρεύω και εγώ να τον μισώ, αν και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω τις στημένες παγίδες του. Είναι 18 χρονών και είναι πιο καλός στο να ενοχοποιεί αυτούς που θέλει από τον Frank Underwood.

Jacob Elordi Photograph by Eddy Chen/HBO

Τώρα ξέρεις γιατί δεν πήγε ο Fez στην παράσταση της Lexi. Τι θα ήθελες να συμβεί με τον χαρακτήρα στον επόμενο κύκλο;

Ναστάζια: Θα ήθελα τη Faye να βοηθήσει στην αθώωση του Fez, να τα φτιάξουν και να ζουν χαρούμενοι στον ναρκο-κόσμο τους. Και τη Lexi με τον Ethan.

Ιωσηφίνα: Α, δεν το είχα σκεφτεί! Μη κακό σενάριο. Μήπως κιόλας να ζήσει κι ο Ashtray; Άλλωστε ήταν να πεθάνει ο Fez και το σενάριο άλλαξε τη μέρα πριν γυριστεί η σκηνή, ενώ ο Javon Walton που τον υποδύεται υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι ακόμα ζωντανός. Θα έκλεβε μεν από την τραγωδία του πράγματος, αλλά θα ήταν ένα καλό κίνητρο για να βγει από αυτή τη ζωή ο Fez. Να προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση βασικά και να αποτύχει παταγωδώς γιατί βλέπουμε Euphoria.

Euphoria Photograph by Eddy Chen/HBO

Πρέπει να διαλέξεις υποχρεωτικά κηδεμόνα από το Euphoria (γονείς ή άλλο) για να γίνει ο δικός σου κηδεμόνας. (Καλή τύχη).

Ναστάζια: Τη μαμά της Cassie και της Lexi, αλλά παιγμένη από τον Ethan.

Ιωσηφίνα: Εγώ πάλι θα πάω με τους κανονικούς γονείς του Ethan που δεν έχουμε δει ποτέ, αλλά ξέρουμε πως μεγάλωσαν έναν λειτουργικό άνθρωπο. Εναλλακτικά τον πατέρα της Jules που έσωσε την κόρη του από τα χειρότερα κι ας την αφήνει τώρα να μπλέκει.

Το Euphoria είναι σύμφωνα με το Twitter η σειρά με τα περισσότερα tweets στην ιστορία της πλατφόρμας. Διάλεξε αγαπημένο.

Ναστάζια:

Ιωσηφίνα:

Θα πάρει όλα τα Emmys η Zendaya ή θα μείνει κάτι και για τους άλλους;

Ναστάζια: Εγώ τα δίνω όλα στη Sydney Sweeney.

Ιωσηφίνα: Το 5ο επεισόδιο θα είναι σίγουρα αυτό που θα προτείνει το HBO στην Ακαδημία για την ερμηνεία της Zendaya και το καταλαβαίνω, αλλά νομίζω πως η πιο συγκρατημένη της στροφή στο 6ο ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Αλλά ναι, ας τα μοιραστεί με τη Sydney κι ίσως να πάρει και κάνα κομματάκι η Alexa Demie αν περισσεύει;

Σεζόν 1 ή Σεζόν 2;

Ναστάζια: Τα τελευταία επεισόδια της 2ης σεζόν με αναγκάζουν να ψηφίσω την 1η.

Ιωσηφίνα: 1η, 1η, 1η!

Euphoria Photograph by Eddy Chen/HBO

Ποια ερώτηση που άφησε ανοιχτή η 2η σεζόν θες να απαντηθεί οπωσδήποτε στην 3η;

Ναστάζια: Τι θα γίνει με τα 10.000 δολάρια που χρωστάει η Rue στη Laurie; Και γιατί η Laurie δεν την κυνήγησε ακόμα;

Ιωσηφίνα: Η Martha Kelly είναι απολύτως τρομακτική ως Laurie και πολύ πιστευτή στις απειλές της προς τη Rue για τα χαμένα κέρδη από αυτή τη βαλίτσα. Και τελικά είναι απλώς ok που δεν πληρώθηκε ποτέ; Η Rue της χρωστάει χιλιάδες δολάρια! Η τύπισσα αναφέρθηκε σε sex trafficking και έχει μια μυστηριώδη πόρτα κλειδωμένη στο διαμέρισμά της. Αμφιβάλλω ότι θα άφηνε τη Rue να κυκλοφορεί ελεύθερη, ειδικά τώρα που ο Fezco έχει συλληφθεί και δεν είναι εκεί ως μεσάζοντας. Διαλέγω να πιστέψω πως δεν είναι ένα ακόμη ξεχασμένο storyline του Levinson και πως το έβαλε στα μετόπισθεν για να μας απασχολήσει περισσότερο στον 3ο κύκλο.

Euphoria meme

Στην αφήγησή της η Rue λέει πως έμεινε καθαρή για την υπόλοιπη χρονιά, άρα πάμε για time jump; Θα μάθουμε περισσότερα για τη Laurie σε flashbacks ή θα σφυρίξει αδιάφορα ο Levinson όπως έκανε με την ηλικία του Fez που έγινε από 23 ετών στην 1η σεζόν 18 στη 2η;

Sam Levinson, μην τα κάνεις όλα μόνος σου. Φτιάξε ένα writer’s room άνθρωπε, δεν είναι ντροπή.