EXIT FESTIVAL

Exit Festival: Μουσική περιπέτεια στο κάστρο του Petrovaradin

3 μέρες ακόμα για την καλύτερη καλοκαιρινή απόδραση.

Σε τρεις μόλις ημέρες λαμβάνει χώρα το 17ο EXIT, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Για αρκετές χρονιές βρίσκεται στην δεκάδα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ ενώ το 2011 ήταν στην δεκάδα με τα καλύτερα παγκόσμια.

Τo ΕΧΙΤ ξεκίνησε ως φοιτητικό κοινωνικό κίνημα το 2000 στο χώρο του πανεπιστημίου. Με βαθειά πολιτικές καταβολές, το EXIT έχει πια, σύμφωνα με τη διακήρυξη στο σάιτ του, σκοπό την προώθηση της ενότητας, της ελευθερίας, της ευτυχίας και της προόδου. Κι εντάξει, η αλήθεια είναι ότι τα 200.000 περίπου άτομα που πηγαίνουν κάθε χρόνο από όλη την Ευρώπη στο Φεστιβάλ, δεν έχουν ακριβώς στο μυαλό τους τον πολιτικό ακτιβισμό αλλά να δουν τα eyepopping ονόματα που φιλοξενούνται.

Σίγουρα όμως το να βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο φεστιβάλ είναι ευτυχία.

TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ

To EXIT ιδρύθηκε από τον Dusan, τον Bojan και τον Ivan, φοιτητές τότε του τμήματος Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ και πολιτικοί ακτιβιστές. O λόγος που ονομάστηκε έτσι, όπως φαίνεται και από το σλόγκαν του πρώτου EXIT που ήταν “exit from ten years of madness”, ήταν η δημιουργία μιας ανοιχτής διαμαρτυρίας ως προς την ηγεσία του Μιλόσεβιτς.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστημιακό πάρκο περιλαμβάνοντας διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και κράτησε 100 ημέρες, σταματώντας στις 5 Οκτωβρίου με την αποπομπή του Μιλόσεβιτς. Το EXIT εκείνη την χρονιά είχε αρκετά τοπικό χαρακτήρα αφού κύριος σκοπός των διοργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τους νέους Σέρβους και να τους κινητοποιήσουν πολιτικά.

Την επόμενη χρονιά, το 2001, το ΕXIT μεταφέρεται στο κάστρο του Petrovaradin και αποκτά όπως ήταν αναμενόμενο μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς, έναν πιο εορταστικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια η φήμη του, χρόνο με το χρόνο όλο και πολλαπλασιάζεται και το φεστιβάλ γίνεται πιο διεθνές και εστιασμένο στη μουσική. Το 2005 ήταν χρονιά τομής για την διεθνή απήχηση του EXIT αφού το επισκέφτηκαν πολλοί Βρετανοί και παράλληλα επαινέθηκε πολύ από το βρετανικό Τύπο. Από τότε ο αριθμός των τουριστών μεγαλώνει συνεχώς. 

Όπως λέει και ο Bojan, ένας από τους ιδρυτές του φεστιβάλ, κάθε χρόνο στο EXIT προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Τη φετινή χρονιά αυτό που ξέρουμε σίγουρα προς το παρόν είναι ότι το φεστιβάλ μετονομάστηκε σε EXIT MAGIC ADVENTURE, επειδή ο συνδυασμός του τοπίου, της μουσικής και του συναισθήματος είναι μαγευτικός.

ΤΟ ΜΕΡΟΣ

Το Νόβι Σαντ είναι η δεύτερη κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη μετά το Βελιγράδι και επειδή κατά το παρελθόν υπήρξε μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, είχε χαρακτηριστεί ως η Αθήνα της Σερβίας. Στο Νόβι Σαντ και απέναντι από το Δούναβη, βρίσκεται το κάστρο του Petrovaradin το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα και από τα πιο όμορφα κάστρα στην Ευρώπη.

Το κάστρο του Petrovaradin άρχισε να χτίζεται το 1692 από τους Αυστριακούς για λόγους προστασίας της περιοχής από τους Οθωμανούς με τους οποίους υπήρχαν διαρκείς πόλεμοι και εντάσεις. Χτίστηκε στη βάση ενός μεσαιωνικού ουγγρικού κάστρου, 40 μέτρα πάνω από τον Δούναβη, και ολοκληρώθηκε έναν αιώνα αργότερα από την έναρξη των εργασιών. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, στη μέση ακριβώς του Δούναβη, έχει χαρακτηριστεί το Γιβραλτάρ του Δούναβη. Αφού χτίστηκε σταμάτησαν και οι εντάσεις μεταξύ τους, αλλά το κάστρο κατά καιρούς χρησίμευσε ως φρούριο ενάντια σε επιθέσεις στην περιοχή.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σταμάτησε η στρατιωτική χρήση του κάστρου και από τότε λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Με πρωτεργάτες έναν καλλιτεχνικό κύκλο με το όνομα Likovni Krug, που δραστηριοποιήθηκε στα ’50s μέσα στο κάστρο, σιγά σιγά άρχισε να διαμορφώνεται η πολιτιστική του ταυτότητα, καθώς και να ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια (τέχνη και φαϊ, αυτά πάντα πάνε μαζί).

Πλέον το κάστρο έχει γίνει γνωστό και αλληλένδετο με το φεστιβάλ, αφού εκτός από την ομορφιά του τοπίου, φημίζεται και για την ακουστική του. Το EXIT φιλοξενεί πολλά είδη μουσικής χωρισμένα σε πάνω από 20 μικρά ή μεγάλα διαφορετικά stages.

 

Μπορείς να διαβάσεις εντυπώσεις από το EXIT Revolution του 2013 καθώς και μια αναλυτική χαρτογράφηση του εντυπωσιακού κάστρου, στο οποίο μοιράζονται τα stages και οι μουσικοί για μια μουσική εμπειρία που δε μοιάζει με καμία άλλη.

Έτσι κι αλλιώς είναι πολλοί οι άνθρωποι από την Ελλάδα που κάθε καλοκαίρι ταξιδεύουν στη Σερβία για αυτή τη μουσική περιπέτεια. Ενδεικτικά υπάρχει ας πούμε η ομάδα της GloVo/ethelon, που ταξιδεύει 20 ώρες με το πούλμαν και ειναι κάθε χρόνο εκεί και το υποστηρίζει, κάθε καλοκαίρι 50-60 άτομα σε μια μίνι μουσική μετανάστευση. Είμαστε πολλοί τελικά.

Εδώ δείτε ποια 12 acts δεν θέλουμε να χάσουμε στο φετινό EXIT, καθώς και το γιατί αποτελεί τόσο φτηνό και προσβάσιμο προορισμό.

Μείνε συντονισμένος στο PopCode για περισσότερα για το φετινό Exit καθώς συμβαίνουν.

Βρείτε το Exit Festival στα social media:

Facebook | Επίσημη σελίδα | Twitter | Instagram

Αναλυτικά όλοι οι συμμετέχοντες

Εξασφαλίστε τώρα από τους συνεργάτες μας τη μοναδική αυτή εμπειρία: