ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Άκουσε Με με την Ευθαλία Παπακώστα διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η ταλαντούχα Ευθαλία Παπακώστα του Μαύρου Ρόδου υποδύεται μία κωφή έφηβη στο Άκουσέ Με της Μαρίας Ντούζα.

Η ταινία ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ της Μαρίας Ντούζα, σε παραγωγή Steficon και συμπαραγωγή ArsDigital θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα με δύο προβολές στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ που θα δούμε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι μια ταινία για τη μοναξιά, την ανάγκη μας για επικοινωνία, την ανάγκη μας για ανθρώπινη επαφή και αγάπη. Στο κέντρο της ιστορίας είναι η κωφή έφηβη Βαλμίρα.

Λόγω οικονομικών δυσκολιών, η Βαλμίρα αναγκάζεται να αφήσει το Σχολείο των Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί που ζει ο πατέρας της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της. Προσπαθώντας να επιβιώσει στον κόσμο των ακουόντων με τους δικούς της όρους, η Βαλμίρα παρερμηνεύει την πραγματικότητα και τους ανθρώπους.

Ο Άρης, ένα αγόρι από τη Βουλγαρία που δέχεται bullying στο σχολείο, προσφέρεται να γίνει φίλος και σύμμαχός της. Αλλά η ιδιότητά του ως «άλλου» τον κάνει ανεπιθύμητη παρέα για εκείνην. Υποτιμώντας τον και περιφρονώντας τον, η Βαλμίρα μπλέκει με τον χειρότερο εχθρό του, τον ξενόφοβο και υπερφίαλο Μάριο, πυροδοτώντας μια από καιρό υποβόσκουσα σύγκρουση ανάμεσα στα αγόρια.

Όταν ένα γύρισμα της τύχης αλλάξει τα δεδομένα όλων, η Βαλμίρα θα αναγκαστεί να αφουγκραστεί επιτέλους – όχι απαραίτητα με τα αυτιά της – τόσο τους άλλους όσο και τον ίδιο της τον εαυτό.

Θίγοντας πολλαπλά ζητήματα, όπως αυτό της απομόνωσης, της ανάγκης ένταξης, της επιθυμίας για επικοινωνία, αλλά και της δυσκολίας να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, η ταινία έχει επιλεγεί να συμμετάσχει, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο Tallinn Black Nights Film Festival – Just Film και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα.

Προβολές

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 17:00, Κινηματογράφος Ολύμπιον, Πλ. Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 22:00, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Προβλήτα 1, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός, Συμπαραγωγός: Ivan Tonev, Παραγωγός Ανάπτυξης Έργου: Μαρία Κοντογιάννη Παραγωγή: STEFICON, Συμπαραγωγή: Ars Digital, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή, Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ, Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου, Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου – Άννα Καραμουσλή, Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη, Μουσική & Sound Art: Άννα Στερεοπούλου.
Παίζουν οι: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska-Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη