ΒΙΒΛΙΟ

‘Φεστιβάλ’: Ένα αισθηματικό κόμικ σε τρεις χρονικές περιόδους γεμάτο σινεμά και έρωτα

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος την 60ή του επέτειο και ανέθεσε σε 3 αναγνωρισμένους Έλληνες κομίστες να φτιάξουν ένα κόμικ γεμάτο σινεφίλ αναφορές, πάθος και Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το “Φεστιβάλ”, μπορεί να πεταχτείς για τσιγάρα και να στα πουλήσει ο Σταύρος Τσιώλης. Μπορεί να αγκαλιάζεσαι στην αποβάθρα ενός τρένου κι ο Νίκος Νικολαϊδης να σου φτιάχνει ατμοσφαιρικό καπνό για το εφέ. Μπορεί να βιώνεις μια συναισθηματικά έντονη στιγμή που μοιάζει να ξεπήδησε από το “Αποκάλυψη Τώρα”.

Για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το σινεμά και η ζωή είναι ένα, κι αυτή την αίσθηση θέλει να αποτυπώσει το φιλόδοξο εορταστικό πρότζεκτ με το οποίο η διοργάνωση αποφάσισε να σηματοδοτήσει την 60ή επέτειο. Ένα πολυσέλιδο κόμικ που θα κλείνει στις σελίδες του την φεστιβαλική ατμόσφαιρα, τα πάθη, τους αγαπημένους καλεσμένους, τις νύχτες και τις μέρες, τις αίθουσες και τα μπαρ, μέσα από μια αισθηματική ιστορία που απλώνεται σε τρεις χρονικές περιόδους.

Οι Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζάχαρη γράφουν και σχεδιάζουν το “Φεστιβάλ” για τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ κι έχουμε τα πρώτα δείγματα, τρεις ολοκληρωμένες σελίδες που δίνουν το στίγμα του κόμικ. Το συναίσθημα, η ατμόσφαιρα, οι αναφορές:

Τι συμβαίνει ακριβώς στο “Φεστιβάλ”;

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 60 χρόνια – έξι δεκαετίες που συνδέουν πολλά, κάτω από έναν τίτλο. Τον Νίκο Κούνδουρο και τον Φίνο, με τον Τζιμ Τζάρμους και την ψηφιακή εποχή. Την ΕΜΣ και τον β’ εξώστη με την Κατρίν Ντενέβ και τους νέους έλληνες δημιουργούς. Τον Χρυσό Αλέξανδρο με το Πρώτο Πλάνο. Τον Θερμαϊκό με το παγκόσμιο σινεμά.

Για να γιορτάσει το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όλα αυτά που το χαρακτηρίζουν και το συνθέτουν, ετοίμασε μια ξεχωριστή έκδοση. Στρέφοντας το βλέμμα ταυτόχρονα προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και τιμώντας μια τέχνη που εμπνέεται από την εικόνα, την ιστορία και τους ήρωες, όπως κάνει και το ίδιο το σινεμά, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα κόμικ φτιαγμένο από νέους δημιουργούς, μπολιασμένο από όλους τους παλιότερους.

Οι αγαπημένοι comic artists Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζάχαρη, έγραψαν και σχεδίασαν μια ερωτική ιστορία που μιλά ταυτόχρονα για σινεμά, τέχνη, αλλά και για την ίδια τη ζωή. Άλλωστε το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ταινίες: είναι οι μέρες και οι νύχτες, οι σκοτεινές αίθουσες, τα φωτεινά πρωινά στη θάλασσα και η κοσμοσυρροή στα μπαρ, οι γνωριμίες, οι συνεργασίες κι οι συμπαραγωγές, οι συζητήσεις για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι δύο ήρωες, ο Σωτήρης και η Ντάρια, μπλέκονται με την ιστορία του Φεστιβάλ, καθώς κινούνται, αγαπιούνται, μεγαλώνουν και ωριμάζουν σε τρεις εποχές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του. Τη σχέση τους κατευθύνουν και σχολιάζουν, άχρονα, άνθρωποι που μέσα στις δεκαετίες του Φεστιβάλ έχουν δουλέψει γι’αυτό ή του έχουν προσφέρει τις ταινίες και τα κείμενά τους. Από τον Νάνι Μορέτι στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, αγαπημένοι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί κάνουν την εμφάνισή τους (μέσα από τα καρέ του κόμικ) στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους χώρους του Φεστιβάλ.

Το κόμικ “Φεστιβάλ” θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 31 Οκτωβρίου ως 10 Νοεμβρίου και φυσικά θα είμαστε όπως πάντα εκεί.

 

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η τελευταία σιωπή του Harry Dean Stanton
Η Valeska Grisebach ήθελε πάντα να γυρίσει ένα ευρωπαϊκό γουέστερν
To συνταρακτικό ‘Bloodless’ είναι η Virtual Reality εμπειρία που πρέπει να ζήσεις
Ο Alex Ross Perry δεν πιστεύει στις ευτυχείς καταλήξεις
Η Ελίνα Ψύκου μας μίλησε για την Ολυμπιάδα και το μεγάλο μας παραμύθι